Šta je novo?

Posta net dugovanje od pre 4 godine

Nisam siguran, jer nisam pravnik ali ti nisi imao nikakav pravni osnov za sprečavanje izvršenja jer su ti istekli svi zakonom dati rokovi za žalbu. I to nije problem, ti moraš da platiš to, ali to nije završena priča jer si ti optužen bez osnova, a oni su uradili to sa elementima krivičnog dela i imaš puno pravo da pokreneš privatnu tužbu

Ja sam to hteo. Ne bih žalio novac ni vreme, ali jedan pravnik mi je rekao da nema ništa od toga. Da sam poznavao neku iskusnu "Ajkulu", da se rasteže i vode borbu godinama sa njima, išao bih do kraja. Samo se plašim da bi za njih mogao slučaj da zastari. Za mene nije mogao , a nisam ni bio dužan. Ne mogu da pišem koliko se plašim ovakvih stvari "gde sistem ni krivog ni dužnog može da te pojede".

Nisam siguran, jer nisam pravnik ali ti nisi imao nikakav pravni osnov za sprečavanje izvršenja jer su ti istekli svi zakonom dati rokovi za žalbu. I to nije problem, ti moraš da platiš to, ali to nije završena priča jer si ti optužen bez osnova, a oni su uradili to sa elementima krivičnog dela i imaš puno pravo da pokreneš privatnu tužbu ako to ne bi tužioc gonio po službenoj dužnosti. Raspitaj se, ali ja na tvome mestu ne bi žalio novac da isteram pravdu jer ne trpim ovakvu nepravdu. Zamisli sad da ti neko natovari da mu duguješ milione, nekad ste imali neki poslovni odnos pa to uzme kao osnov, angažuje izvršitelja i oni to urade po sistemu kao u tvom slučaju i ti osta bez miliona iako nikome ništa nisi dugovao.
Vidi, ovako funkcioniše ceo postupak.
Firma vidi da im duguješ, tj. da je istekla valuta plaćanja.
Imaju 2 opcije: da te pozovu i zamole da platiš, tj. da te obaveste da im duguješ i da ti daju rok da platiš ili da te tuže što im nisi platio. Šta će od ovo dvoje uraditi zavisi od mnogo faktora, ali je uobičajeno da se dužnik obavesti o dugu i da mu se da neki rok da izmiri dugovanje. Mnogo zavisi i od toga koliki je dug, pošto firma za tužbu svakako mora da plati sudsku taksu.
Ako dužnik ne plati u nekom razumnom roku, firma podnosi tužbu, čime su se u principu zaštitili od toga da im dužnik izvrda dug.
Sud je dužan da u nekom razumnom roku podnese tužbu, a tuženog obavesti o tome da je tužen i da mu dostavi podnesak u kome može da vidi za šta je tužen.
Onaj ko je tužen je u obavezi da se u roku od 30 dana izjasni pred sudom o tužbi i podnese sve relevatne dokaze (ako ih ima) kojima se može dovesti u pitanje osnovanost tužbe.
Sud onda razmatra dokaze jedne i druge strane i donosi presudu, kojom, ukoliko tuženi nema dokaza ili ih nije podneo, nalaže da se dug plati u zakonskom roku.
E ovde je caka... Sve ove informacije, da li vas neko tuži, tj. da li postoji neki postupak se mogu naći na tzv. elektronskoj oglasnoj tabli, gde se ukuca ime i prezime, matični broj, pa se dobije info, nema više onoga "nisam primio" i sl. Sve je online, pa gledaj.
Ako tuženi ne plati u zakonskom roku, firma angažuje izvršitelja, koji onda za nju treba to da naplati.

E ovde je caka... Sve ove informacije, da li vas neko tuži, tj. da li postoji neki postupak se mogu naći na tzv. elektronskoj oglasnoj tabli, gde se ukuca ime i prezime, matični broj, pa se dobije info, nema više onoga "nisam primio" i sl. Sve je online, pa gledaj.
https://www.mpravde.gov.rs/sr/vest/28739/pocela-sa-radom-elektronska-oglasna-tabla.php
Ako tuženi ne plati u zakonskom roku, firma angažuje izvršitelja, koji onda za nju treba to da naplati.

Ovo je uništilo običnog građanina. Mogu da te odrade za čas.

Slično je i sa kaznama za parking, online, nema više cedulje na retrovizoru. Pa ti kontroliši ili čekaj izvršitelja. Ja pogledam online parking 1x nedeljno, mislim da je pametnije tako.

Ne razumem, hocete da kazete da mene u stvari NIKO DIREKTNO NE OBAVESTAVA DA SAM TUZEN za nesto, da okace putbu na nekoj virtuelnoj tabli i ja treba da znam da sam tuzen, da mi ne dodje za bilo sta plava koverta koju moram primiti ili mi ne ostave u sanduce obavest ili zalepe na vrata?!
Dakle ako Pera me tuzi da je moj stan njegov i utali se s nekim u sudu (il sa postonosom il kim vec) ja mogu da izgubim sudski proces za koji i ne znam da postoji pa ostanem bez stana (npr.)?!

Ne razumem, hocete da kazete da mene u stvari NIKO DIREKTNO NE OBAVESTAVA DA SAM TUZEN za nesto, da okace putbu na nekoj virtuelnoj tabli i ja treba da znam da sam tuzen, da mi ne dodje za bilo sta plava koverta koju moram primiti ili mi ne ostave u sanduce obavest ili zalepe na vrata?!
Dakle ako Pera me tuzi da je moj stan njegov i utali se s nekim u sudu (il sa postonosom il kim vec) ja mogu da izgubim sudski proces za koji i ne znam da postoji pa ostanem bez stana (npr.)?!
***a, tako su skockali, a bolje da saznate ovako, nego kao ja na teži način.
Proveriš 1x nedeljno i miran si.

Pa treba da ti stigne poziv ili rešenje poštom uglavnom.
Nekada je to sa povratnicom, mora tvoj potpis ili nekada vrše pribijanje uz vrata itd...

Fora je što mnogi neće da prime takve koverte i onda je država našla rešenje :)
A da bi nešto stiglo do faze izvršitelja to znači da je prošlo sudski proces.

Ma ne, salju oni koverte. Sve po propisu. Ali su na ovaj nacin doakali ogromnoj vecini koja je na razne nacine izvrdavala. Te nema ko da primi pismo, te zivi na jednoj a prijavljen na drugoj adresi...Ovako, probaju jednom, dvaput, onda okace na oglasnu tablu pa se ti slikaj sto mislis da si ih zavrnuo. Ove etabla je mnogo bolja od onog ranijeg kacenja po sudskim tablama gde je svako mogao da skine zakacena obavestenja.

Pa ok, kazu da ce uskoro da puste fukciju obavestavanja gradjana preko SMS ili Emaila da imaju nesto na toj tabli. Dakle bice informisani direktno.

Valjda ce da radi kako treba :)

Da li na ovu elektronsku tablu idu samo stvari koje neko ne primi ili se moze naci svaka tuzba koju neko ima, konkretno za pravna lica pitam? Tuzio sam jednu firmu pre recimo tri meseca i skroz mi je sumnjiv moj advokat da me farba sa pricama kako u privrednom sudu u Kraljevu "niko nista ne radi" i da ne moze da dobije broj predmeta vec treci mesec. Sad ukucam podatke te firme na ovoj etabli i nema nista... U slucaju da je tuzba proknjizena i da su je oni uredno primili sud nema zasta da je kaci na tablu pa je i logicno sto nema nicega ili mi je ipak osnovana sumnja da je ovaj advokat salabajzer?

Da komšiji crkne krava. :LOL:

Ma ne, salju oni koverte. Sve po propisu. Ali su na ovaj nacin doakali ogromnoj vecini koja je na razne nacine izvrdavala. Te nema ko da primi pismo, te zivi na jednoj a prijavljen na drugoj adresi...Ovako, probaju jednom, dvaput, onda okace na oglasnu tablu pa se ti slikaj sto mislis da si ih zavrnuo. Ove etabla je mnogo bolja od onog ranijeg kacenja po sudskim tablama gde je svako mogao da skine zakacena obavestenja.
Meni je policajac zakucao u 23h da me privede, navodno se 2x nisam javio na poziv suda, kažu poslato i ja navodno primio, a nisam.
Otišao sam u poštu i tražio da vidim ko je potpisao da sam primio poziv suda, pošto ja nisam, i dobio sam papir na kome nije bio moj potpis.
I? Koga da tužim? Poštu? Poštara?

Pa vidi broj predmeta, ili barem broj pod kojim je zavedena tuzba.
A tok predmeta bi trebalo da mozes pratiti ovde:
Ma advokat je navodno tuzbu poslao postom i dobio postansku povratnicu da je sadrzaj koverte primljen ali sud navodno nije u obavezi da mu posalje sudsku potvrdu sa brojem predmeta vec za to mora da ide da se raspituje, zove telefonom i/ili pise urgencije. Upravo kada sam mu trazio broj predmeta da pogledam na tom sajtu on kaze da ga jos uvek nema i da ce stici kada stigne prvi poziv za rociste, on je navodno pokusavao da dobije sud telefonom ali "tamo niko ne radi nista". Rekao sam mu da cu mu platiti dnevnicu i put da ode do Kraljeva da to resi tj da pribavi broj predmeta ali me on ubedjuje da "nema potrebe za tim troskom", vrlo malo mi je para do sada i uzeo ali opet 0 rezultata ispostavlja pa odatle ne znam ni sta da mislim...

Meni je policajac zakucao u 23h da me privede, navodno se 2x nisam javio na poziv suda, kažu poslato i ja navodno primio, a nisam.
Otišao sam u poštu i tražio da vidim ko je potpisao da sam primio poziv suda, pošto ja nisam, i dobio sam papir na kome nije bio moj potpis.
Zali se na postara. On mora licno tebi da uruci pismo, po potrebi da trazi lk da se uveri da si to ti, i tek kada potpises predaje ti pismo.

Ali... Postar nema bas nikakvog razloga da potpise umesto tebe. Ovo je verovatno neko tvoj potpisao, rekao da ce ti predati i zaboravio. Obicno se takve stvari desavaju.

kakva je situacija sa fantomskim dugovima infostanu (BG) i informatici (NS) ?

na sajtu https://esanduce.rs/prijava mi stoji da su svi računi od 2011 plaćeni, a sigurno su plaćeni i svi stariji.

ipak, u računima mi stoji i "DUG" od preko 30.000 din , sa opomenom pred utuženje,
koji su pomenute firme "nabildovale" preko kamata na kamatu, a sve to na račune stare preko 20 godina, koji su kasnili par dana sa plaćanjem.

vrv. i sami znate o čemu pričam. zanima me kako da postupim, jer pomenute zločinačke organizacije konstantno prete

Pa pretpostavljam da je i za infostan kao i za ostale komunalije 1 god zastarevanje tako postupi.
Tu ti ništa ne mogu,niti im pada napamet da nešto pokušavaju sudskim putem ..Sve što mogu je verbalno da te smaraju i zaplaše..
Pretpostavljam da je dobar procenat u Srbiji koji se upecaju iz straha pa plate..
Tim se vode...
Samo neznam tačno slučaj kod tebe,da li je dug odvojen ili kako to već ide.Jer se naši sudovi vode time ako plaćaš račune i dalje,ili bar jedan u zadnjih 1 god dana da si priznao dug.
Malo je peripetija.Onaj koji nije platio ništa zadnjih x godina je sigurnija varijanta I mogu samo da potražuju zadnju godinu prosek potrošnje.
Ili kao kod tebe npr ako je 30k dug,a godišnja potrošnja 15k dobice presudu da 15k treba platiti...

Poslednja izmena:
odvojen, nema veze sa potrošnjom. iznosi računa su konstantni, i naravno svaki je uredno plaćen.
nigde nema objašnjeno na šta se taj dug odnosi.

Ne moraš da platiš.
Slična priča je bila sa strujom pre nekoliko godina kad se dug odvajao i menjali ime epsa..
Po mom mišljenju su to uradili baš zbog nemogućtva naplate velikom broju domacinstva.
Taj predhodni dug nije bio naplativ u celosti vec samo zadnja godina..Ali su oni hteli sve.Pa su od nekog dobili sve(kroz reprogram)ko se uplašio,a od nekog 0 din.

Da samo sto ce taj dug podmuklo da ostave i blokirace ti prenost vlasnistva recimo dok ga ne resis. Pitanje je ustvari kako ga ukloniti ako je vec zastareo, tuziti ih?

Da samo sto ce taj dug podmuklo da ostave i blokirace ti prenost vlasnistva recimo dok ga ne resis. Pitanje je ustvari kako ga ukloniti ako je vec zastareo, tuziti ih?
Do toga još nisam došao 😀
Ali zašto da ne,ako ti bude pravio taj dug problem nekad.
Ono što je očito oko takvih dugova neće niko da se zeza i tuži jedna drugu stranu.
Uglavnom će ti advokat reći samo ma neka ih...naravno ako ti ne pravi problem kao gore naveden i sl.

kakva je situacija sa fantomskim dugovima infostanu (BG)
Moraces da platis. To sigurno nisu nikakvi "fantomski" dugovi. U Infostanu rade ozbiljni pravnici koji dobro paze sta rade. Ti dugovi ti sigurno nisu zastareli i samo ce da se uvecavaju. Moj ti je savet da se dogovoris sa njima o nacinu placanja.

Izvršitelj po nekoj mojoj proceni neće uzeti predmet ako je zastareo.
Mada ima ovde ko se bavio time pa bolje znaju.
Izvršitelj ne moze da bira koje ce predmete da uzme koje nece kao ni sud.
Može da odluči , usvoji, odbaci, odbije, naloži uređenje (ako poverilac nema advokata)
Kao drugo Zakono o obligacionim odnosima jasno propisuje da se o zastarelosti ne pazi po službenoj dužnosti, već se na istu
tuženi odnosno dužnik mora pozvati. Sledstveno navedenom javni izvršitelj ne sme da odbaci niti odbije zastaterele predloga,
već je dužan da donese rešenja o izvršenju.

odvojen, nema veze sa potrošnjom. iznosi računa su konstantni, i naravno svaki je uredno plaćen.
nigde nema objašnjeno na šta se taj dug odnosi.
Moraces da platis.
Tako je nas kolega sa foruma prosao, dobio je tuzbu za nepostojeci dug, kamata na kamatu itd...
Dzaba je prikazao sve uredno placene racune na sudu, opet je morao da plati.
Citam i ostale slucajeve ovde i mislim se - braco moja, sto pre to bolje put pod noge...
Ovo je van svake pameti...
Setih se kada sam prodavao kucu i kazu u katastru ne moze, ima hipoteku iz 1962.
Cek rekoh, kako sam je ja kupio onda, kako je promenila 3 vlasnika od '62?
Slegli su ramenima, placaj 10000 din.

Poštu .
Isprave koje izda nadležni održavni organ ili drugi organ u granicma svojih ovlašćenja kao i druga lica kojima su povernea javna ovlašćenja dokazuju istinitost onoga što se njima dokazuje potvrđuje. Pošti je povereno javno ovlašćenje uručenja pismena.
Na tebi je da dokažeš suportno tužbom.

Nazad
Vrh Dno