Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Ko mnogo čita, evo jedna preporuka za organizaciju lične biblioteke:

Jedna od meni interesantnih opcija je dodavanje citata iz knjige (OCR sa slike) i napredna pretraga po autoru, citatima, bilješkama... Jedino OCR ćirilice ne radi kako treba.

Кнут Хамсун - Глад, класик за сваку препоруку. Намучих се са застарелим норвешким, али сам хтео да искористим прилику и читам у оригиналу (или колико је могуће приближно томе, јер је и ово издање прошло језичку ревизију). Необимна, али врло садржајна прича о људској природи и односима, моралу, оскудевању, дилемама, времену који пролази итд.

Dungeon Crawler Carl - preporuka kome treba lako i zabavno štivo, na pola puta između SF/Fantasy/distopije koja najviše podseća na neku RPG kampanju.

Iain M. Banks-Consider Phlebas

Hteo sam da počnem da čitam ovaj serijal kad sam završio sa Hiperionom ali odustao jer me je Hiperion razočarao pa sam hteo malo da zaboravim space operu i sl. ostvarenja.

Po ocenama i recenzijama videh da je ovo možda i najgori deo serijala i da posle ovoga ide sve bolje i bolje.

Meni se svideo taman toliko da me uvuče u priču i da mi stvori želju da nastavim dalje sa čitanjem.

Minus je i ovde što ima nekih delova koji su po meni nebitni a koji su malo suvoparniji i dosadniji za čitanje ali u celini vrlo sam zadovoljan.

• Larry McMurtry - Usamljena golubica ... 10/10, samo ću reći... remek delo!👍
  • Frank Herbert - Dine, preprehajpovana knjiga, ali iskreno, i jedina koja barem malo nečemu vredi, za razliku od Mesija Dine, Deca Dine, a za Božanski car Dine ću samo reći ... S M E Ć E! Potrebna je visoka doza sadomazohizma pa da se ta splačina pročita od početka do kraja. Tako da, što se mene tiče, neka hvala, završio sam sa Dinom..😁
  • Trenutno se obnavlja gradivo, Grof Monte Kristo, a onda slede... trilogije: Scott Lynch - Laži Loka Lamore, Robin Hobb - Vidovnjaci, Mark Lawrence - Rat Crvene Kraljice...😉

Za Dune se ne bih složio, prve tri knjige su dobre, Mesija Dine lepo izvrće "uspeh" Pola, Deca Dine nastavljaju sa idejom srednjeg puta, ili ti zlatne staze kako je opisana u knjizi, ima tu dosta moralnih i filozofskih tema u pozadini. Za kasnije knjige se slažem, ne drže pažnju...

Grof Monte Kristo i treba obnoviti sa vremena na vreme, zaista remek delo, pitko i drži pažnju svo vreme.

Linč prva knjiga drži pažnju, kvalitet kasnije opada.

Robin Hob, treba je pročitati, knjige su dobre, ali ona ima tendenciju da "muči" likove, prolaze kroz sve i svašta uz veliku dozu samosažaljevanja, naglasak je na sazrevanju, emocijama, ožiljicma koje nosi život, čisto da si svestan da ne očekuješ non stop akciju kroz knjigu. Kraj prve trilogije je takođe nešto slabiji. Svakako, treba pročitati.

Mark Lawrence, solidna akcija ali mi je predhodni serijal Broken Kingdom (Prince of Thorns) bolje legao.

Ja trenutno čitam treću knjigu o Loku Lamori. Razvukao sam je žestoko, ni nemam puno vremena ali ni knjiga me ne privlači. Prva knjiga je najbolja, pa onda druga, dok je treća meni dosta slabija.

Posle dužeg vremena vratio sam se čitanju. Pročitao sam Dobro razmisli od Harlan Kobena i Gorka dunja od Liže Veb. Odlične knjige, posebno druga.

Samuel Bjerk "Dečak koji je voleo jelene". Klasičan skandinavski noar. Kad potrošite Nesbea, Lašona, Larsona, Arne Dala, .... Ruku na srce skroz ok serijal. Ovo je treća knjiga u nizu o detektivima Munku i Miji Kriger.

Knjiga koja je na mene ostavila jedan od najjačih utisaka ikad: Grozdana Olujić - Divlje seme (1967). Remek delo, i zasluženo je svojevremeno uvrštena u programe raznih svetskim univerziteta. Imate je na BD-u u e-obliku.

Meni se najviše dopala "Zima našeg nezadovoljstva"...čitao sam kao mali njegovu verziju "Kralja Artura" baš u ediciji Plava ptica...ali najbolji su mi bili "Cannery row" i "Tortilja flet" koje su izdali hrvati...tada

Sjecanja od Mese Selimovica.

Odmaram od fantastike tako da kod mene trenutno "Dvori od oraha".
Radnja ide u rikverc, unazad rako da je ekstra zanimljiva i nelaka za pisanje, apsolutno.
U jednom poglavlju ljubavni problemi osobe a u sledećem ta osoba kreće u osnovnu školu.
Zaista nesvakidašnji roman.

@neonpanda onda su ti obavezni O miševima i ljudima i Plodovi gneva, Štajnbek je genije.
Svakako ću ih pročitati. Retko kada čitam više knjiga jednog autora u nizu(osim ako nije neki serijal, pa da ne zaboravim ;)).
Radnja ide u rikverc, unazad rako da je ekstra zanimljiva i nelaka za pisanje, apsolutno.
U jednom poglavlju ljubavni problemi osobe a u sledećem ta osoba kreće u osnovnu školu.
Zanimljiva i dobra knjiga svakako.

Ovo je i meni bio vrlo zanimljiv pristup, ali ipak nisam uživao do kraja, Štaviše, terao sam sebe da ne ostavim knjigu.
Generalno mi Jergović slabo leži.

Можда неком буде интересантно:
Драги пријатељи, VII Конвенција фантастике Змајкон биће одржана од 15. до 18. маја у Нишу (НКЦ) а почасни гост и добитник награде је британски писац Џон Гвин!
Добро нам дошли у фантастични Ниш!

Лагуна је кренула са превођењем његовог серијала Bloodsworn (Крвозаветници), Маја би требала и друга књига да изађе

^
Fala bogu da godinu dana nisu ažurirali sajt da bi posetioci znali šta ih kog dana čeka.
Dovode vrhunske pisce iz celog sveta ali im je marketing katastrofalan.

Nazad
Vrh Dno