Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Ta knjiga vristi holivudski blokbaster ili bolje neka serija u HBO produkciji u najboljem smislu reci. Mislim da je Pekic pregovarao oko snimanja filma ali su producenti toliko hteli da iskasape knjigu da je on odustao. U danasnje vreme to bi ispala top mini serija.

Knjiga je odlična, stil pisanja mi ne leži uvek ali nekako i posle 3 godine kreni stani nisam zaboravio radnju iako su se malo likovi pobrkali. Samo dokaz kvalitetne priče koju je Pekić osmislio.
Nekako mi je teško da uhvatim i završim knjige od 500 strana, valjda trauma od zamke za snove stivena kinga koja je imala min 100 strana čistog smeća. A Pekić voli da piše, ne zameram iz površnog znanja o njemu mi deluje da je majstor u tome.
Obično knjige koje ovako razvlačim mi budu na kraju odlične. Potrudiću se da izdvojim vreme da je pročitam. Doduše navika čitanja mi je baš propala kad sam postao ćale.

A Pekić voli da piše
Pisci se i rađaju, i postaju. Niko ne može da postane dobar pisac, a da nije pre toga pročitao brdo knjiga.

Ali je važan i ovaj drugi deo, i rađaju. Ja sam pročitao brdo i brdo knjiga, al naprosto znam da nikad ne bih bio dobar pisac.

Pekić je bio dasa, koji je učio zanat, ali je to učenje, legalo na podlogu već postojećeg žara za pisanim izražavanjem. :)

Ja sam se uvek pitao zašto po toj knjizi nije snimljen film ili serija i eto dobio sam gore odgovor mada i dalje ostaje nejasno kako je samo jedan producent zagrizao, odnosno kako nije bila još neka ponuda.

Ja sam se uvek pitao zašto po toj knjizi nije snimljen film ili serija i eto dobio sam gore odgovor mada i dalje ostaje nejasno kako je samo jedan producent zagrizao, odnosno kako nije bila još neka ponuda.
Meni je prošlo kroz glavu najmanje 10 pura zašto ovo nije serija. Ako ništa zašto je mi nismo snimili?
Svakako kad završim besnilo krećem neki SF ipak mi je to omiljeni žanr svaka preporuka je dobrodošla :)

retkost za ovdašnju zaparložonu scenu
Da ne ispadne autošovinizam (debilna, novoizmišljena reč), prethodnih meseci sam čitao skoro isključivo domaće. Poslednji Albahari, Gorana Petrovića... Te sam se odvažio prvi put, i u D. Ćosića.

Ozbiljan lik - njegove teme su mi nepristupačne, al osetiš odma da to pero ima snagu. :)

Ahaha koliko je ovo grozno!!! :ROFLMAO:

Sad slušam, super je! :ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Meni je prošlo kroz glavu najmanje 10 pura zašto ovo nije serija. Ako ništa zašto je mi nismo snimili?
Svakako kad završim besnilo krećem neki SF ipak mi je to omiljeni žanr svaka preporuka je dobrodošla :)
Počni da čitaš "Atlantidu" ...tek onda ćeš se zapitati kako niko od toga nije napravio film ili seriju...doduše, jedan deo je iskorišćen u holivudskom filmu...

Zato što je knjigu pisao pisac van engleskog govornog područja, čak i taj producent koji je to hteo je neki naše gore list što bi se reklo.

tl;dr: Kakav je Wax & Wayne serijal od Brandon Sanderson-a? Da li je na istom nivou kao originalna trilogija i da li je podjednako zanimljiv?

Da i ja napisem sta sam 'zadnje' procitao u poslednjih godinu-dve.

Milenijum 6: Ona mora umreti - David Lagerkranc
Ovo je treca knjiga koju je pisao David Lagerkranc kao nastavak na originalnu trilogiju. Nisam preterano uzivao. Samo je procitao jer sam zeleo, ali mi je slabija od njegove druge knjige, a od prve jos vise.
Naravno, niko ne moze napisati nastavak i nadmasiti Stig Lasona i originalnu trilogiju.

Pre par meseci sam primetio da je Karin Smirnof preuzela da napise sledece nastavke, ali sam video da je njen nastavak prilicno napljuvan na goodreads-u, pa nisam ni pokusavao da je citam.

'Deca Zla', 'Ostrvo Pelikana' i 'Rudnik' od Miodraga Majića.
Nije toliko lose. Prva knjiga je bolja od ostale dve. U drugoj su neke stvari vise predvidive, a u trecoj ima 'preterivanja'. Ali dobro, 'pitko' je za citanje i nije davljivo.

Laži Loka Lamore - Skot Linč (ukljucujuci 'Republika Lopova' i 'Crveno more pod crvenim nebom').
Ova trilogija me je 'ugnjavila'. Da ne kazem smorila.

Farseer (Vidovnjaci) trilogija ('Krv kraljeva', 'Kraljev ubica' i 'Kraljevi zmajevi') - Robin Hobb

Ovo je bilo davljivo citati. Sve tri knjige 'ide prica' i sve mislis nesto krupno ce se desiti, ali na kraju kada se 'to nesto' i desi, sve je nekako 'mlako' opisano. Nikako da dobijes zadovoljenje i nagradu za trud koji si ulozio citajuci knjige.

Projekat 'Ocajnicki pokusaj' - Endi Vir

Ovo je 'za nijansu' bilo zanimljivije. Medjutim ni blizu prvoj knjizi ('Marsovac') koju je pisac, izgleda, zeleo da 'dostigne'. Ono, bas ni blizu. Udavio je, zatrpavajuci me sa nekim terminima i proracunima, sve u zelji da ova knjiga bude 'isti fazon' kao i Marsovac, ali to nije uspeo.
Marsovac je bilo daleko vece zadovoljstvo citati.

A onda sam (moguce ovde) naleteo na peporuku za trilogiju:
Red Magle ('Poslednje Carstvo', 'Zdenac Uspenja' i 'Heroj Doba') od Brendom Sanderson-a.

Kakvo osvezenje! Od samog pocetka prve knjige odmah sam bio zainteresovan.
Naravno, prva knjiga je i najbolja. Druga knjiga je bila slabija ali takodje interesantna. U trecoj knjigi je previse zapetljao objasnjavajuci neke stvari. U svakom slucaju, konacno procitah nesto u cemu sam uzivao.

E sad, kako sam gladan da procitam nastavke ako ih ima, pogledao sam i naravno, Sanderson je napisao nastavke ('Wax & Wayne' serijal).
'Nevolja' je sto je ta prica smestena u modernije doba, pa me to nekako odbija. Pritom dostupan je samo verzija na engleskom jeziku jer nije prevedena kod nas.
Poceo sam da citam, i iako je pisano uobicajenim (standardnim) engleskim, nekako mi je 'napor' da je citam. Ne mogu da joj se na isti nacin posvetim. Npr. na stanici ili u autobusu moram vise da se koncentrisem na ono sto citam (epub format je u pitanju, nije papirno izdanje). Jedino da je citam samo kuci, a to mi nije cilj.

Na goodreads-u vidim da su i ove knjige (iz Wax & Wayne serijala), takodje dobile dobre ocene. Pa ako je neko citao, da li moze samo da baci kratak komentar da li su nastavci takodje dobri kao originalna trilogija?
I molim bez i jedne truncice spojlera. :) Hvala!

Takodje ukoliko neko ima predlog za neku drugu knjigu iz epske fantastike, slobodno preporucite, ali je uslov da citaoca 'odmah' zainteresuje'. Ne da ga 'davi' pola knjige pa tek onda da izazove znatizelju.

btw. samo ukratko da napomenem da sam vec citao: Witcher-a (sve sto je dostupno), 'Pripovest iz Malaške knjige Palih' (sve sto je prevedeno kod nas). Zadnju kod nas prevedenu sam procitao na engleskom i bilo je to mucno citati. Mislim da sam stao na 8. knjigi. Pprocitao sam i trilogiju iz serijala 'Prvi Zakon' od Dzo Aberkrombia kao i knjige koje su u vezi sa tim 'periodom'. Prvu knjigu iz novog serijala sam procitao ali ne sa preeranim uzivanjem jer je drugi period u pitanju i vecine likova iz originalne trilogije vise nema (Logan npr).

Dakle, kakav je Wax & Wayne serijal od Brandon Sanderson-a? (Da li je na istom nivou kao originalna trilogija i da li je podjednako zanimljiv)?

tl;dr: Kakav je Wax & Wayne serijal od Brandon Sanderson-a? Da li je na istom nivou kao originalna trilogija i da li je podjednako zanimljiv?

Nije na istom nivou. Druga era, drugačije okruženje i manje zanimljivi ikovi. Wayne je između ostalog ima i ulogu "comic relief" karaktera a Sandersonu bukvalno celu karijeru ne uspevaju naročito svi ti pokušaji humora.

A i nije isto kad prvi put naletiš na neki fazon i kad se šablon ponovi po drugi, treći put. Kao tipa "Sin City" film vs "Sin City 2" film... nije dvojka toooooliko lošiji film ali ceo taj vizuelni stil te više ne radi kao nekad a to je 80% onoga što film nudi.

Tako i ove Mistborn Era 2 knjige. Može da se pročita i na momente je i zabavno ali nije to to.

Laži Loka Lamore - Skot Linč (ukljucujuci 'Republika Lopova' i 'Crveno more pod crvenim nebom').
Ova trilogija me je 'ugnjavila'. Da ne kazem smorila

Farseer (Vidovnjaci) trilogija ('Krv kraljeva', 'Kraljev ubica' i 'Kraljevi zmajevi') - Robin Hobb

Ovo je bilo davljivo citati

Auuu, šta tebe davi i smara... očigledno da imamo baaaš različit ukus kad je u pitanju fantasy žanr. Pošto mogu se složiti samo da je 3. Lamora knjiga dosta lošija i prilično meeeh ali prva je odlična a druga iako jeste slabija od prve je i dalje u kategoriji "vrlo dobra" (da ima manje pirata i brodova verovatno bi bila još bolja).
Linčov humor je meni prijao baš i bio osveženje posle u čitanje finih, pedantnih, "ne mi ne psujemo ni slučajno, nikad, mi napišemo 'stick him' umesto 'f*ck him' " smarača Sanderson-a i Brett-a kad sam to sve čitao pre nekih 12-13 godina. Tad su mi i Linč i Aberkrombi došli u idealno vreme.

A što se tiče Robin Hobb: Za kompletiranje priče i razvoj odnosa između Fitz & The Fool likova treba da pročitaš svih 9 knjiga odnosno 3 trilogije, znači još:

Pre čitanja 3. trilogije lepo i korisno bi bilo da se pročita i "The Liveship Traders" trilogija koja dodaje dosta konteksta za dešavanja u poslednjoj knjizi kojom se cela ta saga konačno završava.

Poslednja izmena:
Zanima me gde kupujete E-knjige i stripove za male novce? Sinoc sam kupio neke stripove sa Amazona i video jos neke knjige koje me interesuju ali cini mi se da je jaka cena.
Ne znam postoji li neka biblioteka na nasem jeziku gde se mogu kupiti knjige specijalizovanog formata za citanja u elektronskoj formi?
Na sve sto sam do sada nailazio u najboljem slucaju su neka PDF izdanja, neprilagodjena citanju na tabletu.

Uh kakve ocjene imaju te Robin Hobb knjige. To mi je promaklo. Jesu li zaista dobre? Koji je pravilan redoslijed čitanja tih trilogija?

Zanima me gde kupujete E-knjige i stripove za male novce? Sinoc sam kupio neke stripove sa Amazona i video jos neke knjige koje me interesuju ali cini mi se da je jaka cena.
Ne znam postoji li neka biblioteka na nasem jeziku gde se mogu kupiti knjige specijalizovanog formata za citanja u elektronskoj formi?
Na sve sto sam do sada nailazio u najboljem slucaju su neka PDF izdanja, neprilagodjena citanju na tabletu.
Uglavnom uzimamo gratis :). Postoje domaći izvori, a postoje i strani, za knjige objavljene na stranim jezicima. Teško je naći knjiguna Amazonu, a da je nema kod nezvaničnih distibutera :)

@twister
Da se i ja prikljucim diskusiji...

Meni licno Lazi Loka Lamore serijal spada u jedan od omiljenih (kao i Aberkrombijev) koji sam bukvalno slistio jer je vrlo "pitko" za citanje i radnje prosto "voze" do samog kraja.
Uz Kraljoubicu (mada od tog serijala nista) sigurno medju (naj)boljim "modernim fantasy" serijalima i knjige koje su mene makar prosto vukle na dalje citanje.

Za Sandersona, kao sto rece @shamanNS , ok je - znas da dobijas solidan fantasy ali kad procitas jedan njegov serijal ostatak je dosta slican.
Ok mi je da ga citam ali nista wow. Takodje isti utisak kao on imam i za Loka Lamoru od Linca.

Eriksona, kao i Tocak Vremena - par puta sam pocinjao i batalio, jednostavno me nije toliko uvuklo a zelim serijal da procitam u kontinuitetu odnosno nisam zeleo da bacim celo leto ili jesen samo na doticni serijal. Poprilicno su glomazni i zahtevaju punu paznju...

Od novijih koji su nahvaljeni nisam citao - Faithful and The Fallen (John Gwynne) i Lightbringer (Brent Weeks), ali svakako cu kada se ukaze prilika.
Ovaj prvi je dosta nahvaljen, navodno low key fantasy ali kao i bolji od Sandersona.

Preporuka od mene za Oathsworn (Robert Low) - cini mi se da su kod nas prevedene prve 2 knjige, igrom slucaja tako su mi i zapale za oko, mislim da cak prvu imam od Lagune.
Skroz lagano i zabavno stivo o Vikinzima sa alternativnom/fiktivnom istorijom (kao Konstatinovo raskrsce), 5 knjiga u serijalu, lako se citaju poput onih iz pocetka posta.

Takodje mogu da preporucim i serijale koje trenutno citam od Ian McDermot-a Nina Wild & Eddie Chase i Sigma Force (James Rollins) -> oba su skroz Uncharted/Indiana Jones fazon, samo sto je ovaj potonji vise military/high tech dok je prvi vise 90s Indi... Tu je i Clive Cussler sa Dirk Pitt serijalom koji je mix Bonda i IJ-a...
Nije neko dubokoumno stivo ali skroz zabavno ( i guilty pleasure ako se navucete)

Kada mi to bude dosadilo prvo na listi za odstrel je - To sleep in a Sea of Stars by Christopher Paolini jer videh da je dosta preporucen sci-fi serijal.

Jel moze neko da preporuci par knjiga na temu spijuna, obavestajne sluzbe i slicno?

Vise preferiram da citam na srpskom, ali ako ne nadjem nista zanimljivije posle Matareskog kruga pogledacu taj serijal. Hvala na predlozima.

Uh kakve ocjene imaju te Robin Hobb knjige. To mi je promaklo. Jesu li zaista dobre? Koji je pravilan redoslijed čitanja tih trilogija?
Најбољи редослед је да се УОПШТЕ НЕ ЧИТАЈУ! Књиге стварно смарају, тачније прва је још и добра јер нешто и обећава. Међутим надаље се све своди на малтретирање главног јунака и његово жртвовање ради краљева. Већ сам писао да је вероватно проблем јер Хобсова, мада је из Америке, има ону Енглеску опседнутост да су им краљеви изнад закона и да (ма како зли и крволочни били) све се мора жртвовати зарад њих. Како нисам из тог цртаног филма, како књига одмиче све ми је огавније то мрцварење главног лика.

Jel moze neko da preporuci par knjiga na temu spijuna, obavestajne sluzbe i slicno?
Од шпијунских бих препоручио:
I am pilgrim - Terry Hayes
можда није класичан шпијунски (јури се терориста) али је прилично узбудљив и држи пажњу.

Projekat 'Ocajnicki pokusaj' - Endi Vir

Ovo je 'za nijansu' bilo zanimljivije. Medjutim ni blizu prvoj knjizi ('Marsovac') koju je pisac, izgleda, zeleo da 'dostigne'. Ono, bas ni blizu. Udavio je, zatrpavajuci me sa nekim terminima i proracunima, sve u zelji da ova knjiga bude 'isti fazon' kao i Marsovac, ali to nije uspeo.
Marsovac je bilo daleko vece zadovoljstvo citati.

Dakle, kakav je Wax & Wayne serijal od Brandon Sanderson-a? (Da li je na istom nivou kao originalna trilogija i da li je podjednako zanimljiv)?
Ако ти се допао оригинални серијал »Ред магле« (Mistborn) од Сандесона топла препорука је да више ништа не читаш од њега. Шта год будеш узео, разочараћеш се. Буквално најбоље што је написао је основни серијам Реда магле и последње три књиге из серијала Точак времена. Све остало је далеко, далеко испод тога. Сам серијал Wax & Wayne делује као да је писан за знатно млађу популацију. Нема оне епске бробе добра и зла за спас човечанства, већ је више комедија, каубојци и ванземаљци, пардон мађионичари и то у време парних машина. Притом онај јединствени систем магије који је осмислио овде је толико закомпликовао да када крену сцене борбе једноставно прескочим све и читам шта је било после. Баш, баш ме је разочарао и једва сам и другу књигу завршио, без жеље да икада наставим. Серијал Архиве олујне светлости је нешто бољи, али је и он далеко иза оригиналног Реда магле.

Ако ти је фантастике можда ти буде симпатичан Guy Gavriel Kay (Tigana, The Lions of Al-Rassan...).
Могао би и да пробаш »Искривљена стварност« од Михаил Атаманова, нема превелику уметничу вредности али имаш неодољиви утисак да читаш видео (RPG) игру, веома необичан осећај.

Читам да је спомињан и John Gwynne. Мени се допао његов серијал »Пали и Верни«. Није то »A Song of Ice and Fire« од Гррр Мартина нити неки серијал од Сандесона, али је питак и држи пажњу. Мени се највише допала прва књига, где се распоређују »фигуре«, праве табори добра и зла, али и остале су интересантне.

За Очајнички покушај се не бих сложио, али опет ја волим научну фантастику где је нагласак на науку, а не фантастику.

Ако ти је фантастике можда ти буде симпатичан Guy Gavriel Kay (Tigana, The Lions of Al-Rassan...).
GGK je u najboljem slučaju "fantasy lite" tj to je objektivno "historical fiction" (& alternative history) žanr sa baš baš minimalnom količinom fantastike.
I kvalitet njegove proze je bar 5x bolji od većine pisaca iz "epic fantasy" žanra.

Ta knjiga vristi holivudski blokbaster ili bolje neka serija u HBO produkciji u najboljem smislu reci. Mislim da je Pekic pregovarao oko snimanja filma ali su producenti toliko hteli da iskasape knjigu da je on odustao. U danasnje vreme to bi ispala top mini serija.
Snimaće se serija u našoj produkciji "FireFly" ima na njihovom sajtu.

Dosta je dobar Guy Gavriel Kay, meni posebno ti "Lavovi Al-Rassana".

Vrh Dno