Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

rasplinjava se tamo negde u 3-4 delu, ali je serijal u globalu odličan. Ako imate slične preporuke rado bi ih čuo?

Sad vidim da mi je Murderbot saga (All Systems Red) odavno na want-to-read listi, prevideo sam je skroz

Da malo odmorim od domaćih savremenih autora, pročitah, i toplo preporučujem ove tri knjige:
Crossroads - Jonathan Franzen
The Correction - Jonathan Franzen
Glad - Knut Hamsun

Franzen piše i dalje, nisam siguran da je išta objavljeno kod nas.
Hamsun, nobelovac, ima vrlo karakterističan stil, piše iz prvog lica, vrlo malo likova, vrlo malo dijaloga. I pored toga, odličan, Glad se guta u danu.

Glad, jel to beše ono (đubre 😂) napisano u "Stream of consciousness" maniru?
Ako je to što od tri njegove knjige koje sam pročitao ta mi se dojmila ubedljivo najlošije... više mi se svidela "Pan" i pored toga što je previše melodrame.
“I love three things, I then say. I love a dream of love I once had, I love you, and I love this patch of earth.
And which do you love best?
The dream.”

Glad je remek delo. Posebno imajući u vidu kad je nastalo, to mu je prvi roman. Na žalost to je moj jedini susret sa Hamsunom.

Sad čitam da King u maju objavljuje nastavak knjige Kudžo, naziva You Like It Darker...
Kudžo mi je jedna od njegovih omiljenih knjiga...

Edit: I sad mali down, ipak neće biti knjiga, već 12 novih priča od kojih je jedna priča naziva Rattlesnakes sekvel knjge Kudžo.

Završio sam nedavno trilogiju "Problem tri tela" od Liju Cisina.

Originalno, zapetljano, pažnju mi je držalo kao rollercoaster, čas gore čas dole, u svakom slučaju mogu reći da sam zadovoljan.

Vidim na Netflixu najavu serije iduće godine.

Mislim da ne postoje dobre knjige danas....sve što vredi napisano je u prošlom i pretprošlom veku...možda taj Uelbek vredi nešto...

Ne mislim SF, epsku fantastiku i slično...mislim na knjige koje se bave stvarnim životom...nešto što opisuje ono što je oko nas i nudi nam nešto novo...nešto što ne primećujemo u svojim životima...takve književnosti odavno nema

Procitao Arnolda - Be Useful. Ja zadovoljan.

Cage of souls- Adrian Tchaikovsky, skroz ok takođe, poduza standalone knjiga, prosto retko ovih dana.

Krenuo Silos, sad sam jos vise zadovoljan serijom, a knjiga je vrlo ok zasad.

Kontrast, koliko vidim, nastavlja sa subjektivno ružnim (ono što imam od njih je i loše) izdanjima.

O ukusima ne vredi raspravljati, ružno, lepo, loše, dobro, ne znači ništa specifično. Stavio bih smajlija ali ni on nije specifičan 🙂

Više sam bio fokusiran na ono u zagradi - raspadaju se knjige, papir loš, prevod katastrofa. Mada se to odnosilo više na ona izdanja koja imam, ta sa slike nemam, zato sam se ogradio :)

• Like
Reagovanja: q4u
Još jedan izvanredan roman, i preporuka:
Middlesex - Jeffrey Eugenides
Tema koja je meni sasvim nova u literaturi, sjajno obrađena kroz glavnog junaka.
Uz likove koje roman prati (pisan iz prvog lica), dati su dosta uverljivi opisi regije Izmira u vreme Ataturka, kao i Detroita, od prohibicije naovamo.
Delo koje je vrlo teško za prevođenje (naš jezik nije rodno neutralan, u prošlom vremenu). Prevod nije loš, ali preporučujem original. Postoji i izvanredno pročitana audio knjiga.

Sledeće u Kindlu:
Sezona seobe na sever - Tajib Salih

Nazad
Vrh Dno