Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Ima na Humbe bundle komplet Malaške knjige palih (svih 10 knjiga plus još nekih novela) na engleskom u epub formatu za 16,33 evra (ovo je minimalan iznos da bi se dobile sve knjige - Link za bundle).
Nisam još kupio, ali traje još 10-ak dana pa ima vremena.

Slušam trenutno 7. knjigu u audio formatu da se obnovi gradivo, Kropa,, Tehol i Bug su i dalje najinteresantniji, naravno i nezaustavljivi Karsa. Da li je neko čitao nastavke/prequele i bešto od novijih?
Ian Eselmont me nije osuševio, ako se sećam pročitao sam 2-3 knjige iz njegovog paralelnog serijala i batalio.

Retko citam pa sam shodno tome dobio preporuku za Brit Mari Je Bila Tu, vidim da je knjiga popularna pa i pisac pa sam uzeo i Covek Po Imenu Uve.
I nakon dosta odlaganja krenuo da citam prvo Brit Mari i posle 10 strana se iznerviram i odustanem. Porbam Uvea i ista prica. Nekako mi hipsterski pisana knjiga, kao za vlogerke koje rade review-e za sminku. Imam jos Ubistvo u Orijent Ekspresu na lageru pa se nadam da ce to da me kupi i uvuce u svet knjiga.
Uve je odličan, daj mu šansu...

Ma pročitao sam ceo Malazan (tih 10 ili koliko beše napisao Erikson) ali nisam platio ni cent.
Koliki se sećam mislim da sam baš omnibus splitovao po pojedinačnim knjigama kako sam ih čitao.
nezaustavljivi Karsa
Retko "zanimljiv" lik... Malo je falilo zbog nega da batalim čitanje serijala kod House of Chains.

Kod mene je tako bilo prvo čitanje. Drugo međutim, da li zbog dobre naracije ili prosto drugačijeg ugla iz koga gledam na sve sada mi je izmamio osmeh više puta. Mada naravno Tehol i Bug su neponovljivi.

Nema šanse da ću ikad u životu ponovo čitati Malazan :D Život je previše kratak.
Tehol, Bug, Krupe, Iskaral Pust su fun. Najviše Krupe , pa posle njega Bug.

Iskaral mi je išao na živce 🙃
Malazan slušam, trenutno na čitanju Fondacija, tj njen drugi deo Zadužbina i Carastvo, inspirisan istoimenom serijom, za sada drži pažnju.

Од Ериксона сам прочитао прву књигу и одушевио се како различите приче на крају склопи у једну целину. А онда је дошла друга (Двери куће мртвих)... И даље скидам капу како води радњу и како стално гради нове ликове и континете. Али онолико (безпотребно) мртвих ме је баш убило у појам. И не мислим само на ону једну, која већини пада на памет, већ и на 10 хиљада других. Штета, јер има неки оригинални шмек који га одваја од осталих. Иначе Ерискон је један од ретких за које сам изузетно захвалан Лагуни што је превела, ни под разно га не би читао на енглеском.

Прочитах и серијал о Јулију Цезару (Кон Игулден - Император). Серијал делује дималично и сцене битака су добро одрађене. Али током целог серијала имам осећај да већину ликова представља као обичне силеџије (bully), које ће искористити трунку слабости да противнику забију нож у леђа. А притом скори сви ликови нон стоп причају о некој Римској части и поштењу. Та дволичност ми баш смета. Римско царство се сигурно није ширило уз помоћ Холивуда, МТВ-ја и сличних пропагадних машина, него мачем и огњем. Али чему онда инсистирање на некој наводној части и поштењу. Серијал болује од исте бољке као и сви „историјски романи” - помешао је историјске чињенице са измишљењим догађајима и ликовима. По завршетку серијала сам морао да прочитам пар историјских књига, да бих био стекао слику шта се стварно дешавало у том периоду.

• Like
Reagovanja: q4u
Iskaral mi je išao na živce 🙃
Malazan slušam, trenutno na čitanju Fondacija, tj njen drugi deo Zadužbina i Carastvo, inspirisan istoimenom serijom, za sada drži pažnju.
Ваљда мислиш обрнуто, да је серија инспирисана серијалом Задужбина?
Вероватно најгора екранизација неког СФ дела, избацили су смисао целог серијала (предвиђање/управљање људском историјом уз помоћ математичких формула) и свели на бљутаву (тинејџерску) сапуницу. Свакаква филмска ђубрета сам гледао, али ова екранизација ме је највише изнервирала, издржао сам прве 2 епизоде. Није много боља ни екранизација Точка времена, и тамо су обесмислили основне ствари из књига. Прстене моћи нећу ни спомињати. Witcher је само због Кавала гледљив. Невероватно колико добрих књига је упропашћено форсирањем феминистичке/расне/родне равноправности.
Укратко, правићемо Питера Џексона од блата и сећати се златних времена када је он правио екранизације. И наравно држати се књига, још нису разочарале.

Meni je The Rings of Power na kraju ispao zabavan za gledanje. Toliko sam imao mala ocekivanja nakon sto sam procitao komentare drugih, da mi je na kraju bilo bolje od onoga cemu sam se nadao :D
Sto se tice knjiga epske fantastike, problem sa njima je to sto relativno brzo (tipa maksimalno par godina) procitas sve sto valja i to je onda to - moras da cekas da se pojavi nesto novo vredno citanja.

J.b.g, imao sam slicnu situaciju i sa The Wheel of Time. Pre dvadesetak godina sam dosao do cini mi se seste knjige i nisam mogao dalje jer me je vec duze vreme mrcvario serijal u tom trenutku. Ono bilo mi je bas bas muka da citam dalje. I onda sam nedavno uzeo i procitao na netu skraceno do 11. knjige i na kraju procitao poslednje knjige serijala koje je pisao Sanderson :D

Ja sam za WoT za 8, 9, 10 čitao samo summary... 60-70 strana po knjizi.
Sa https://library.tarvalon.net pomoću EpubPress pokupio text i čitao na Kindle ;)

(ne sa Chrome extenzijom pošto tako gađa server koji ima limit na beše 50? linkova max već sam sam skinuo i digao EpubPress server i koristio JavaScript client library da kreiram epub fajlove)

Slično sam dok sam čitao Malazan nakon pročitanih poglavlja čitao epub-ove napravljene od https://www.tor.com/series/malazan-reread-of-the-fallen/ članaka.

I kako su objavljivane nove knjige iz Stormlight Archive serijala umesto da čitam ponovo prethodne isto preleti re-reads sa Tor sajta :)

Poslednja izmena:
Ваљда мислиш обрнуто, да је серија инспирисана серијалом Задужбина?
Ne, mislio sam da je mene serija inspirisala da proćitam knjigu :D
Slažem se da nema previše dodirnih tačaka, ali meni se ceo zaplet oko imperatora, genetskog kloniranja, jutro/dan/zora dopao, verovatno i njega ima u nekim daljim knjigama serijala, ne stižem za sada da ih čitam, rasplinuo se na suviše strana odjednom.

U serijalu (knjiga) WoT je primetan pad kvaliteta u tim kasnijim knjigama. Moja pretpostavka da je Robert Jordan vec dosta oboleo i da nije mogao da nastavi sam da pise. Verovatno je njegova zena, koja je volela da pise ali nije imala bas mnogo talenta, nastavila serijal mozda uz neciju pomoc. Kasnije kad je Brandon Sanderson uzeo da kompletira serijal se opet primecuje kvalitenije pisanje.
Sto se tice Zaduzbine serija mnogo odskace od knjiga. Ja bih reko' "nidje veze"..:D

Ne posećujem ovu temu jer ću se samo iznervirati zbog kritika Malazana i meni najdražeg Točka vremena. 😁
Ovih dana završavam Kuću Lanaca, drugi deo i idem odmah na "Plime ponoći".

Da li neko ima u elektronskom formatu Bubasvabe - Ju Nesbe?

Imam ja Žohare, ako ti je to isto :)
Knjiga broj dva u serijalu Harija. Kod mene je bar tako numersiano.

G.R.R Martin-Pesme Snova (drugi tom)

Više mi se svideo ovaj tom od prvog dela valjda zato što je fokus više na hororu.
Zna Debeli i dobar horor da napiše kad hoće.

Pogotovo kad su Noćni Letači u pitanju koja na papiru deluje skoro pa impresivno u odnosu na onaj pokušaj od serije koju su uradili pre neku godinu i koja je toliko omanula da je se i ne sećam

Od ostalih bih izdvojio Čoveka iz kuće mesa, Kraljeve Peska, Majmunsku terapiju (neka vrsta Thinnera od Kinga ali na Martinov način)

Od ne-horora zanimljiva mi je bila U ledenim zemljama

Havilend Taf i priče sa njim nisu ostavile neki poseban utisak

Nazad
Vrh Dno