Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Lagunino izdanje, prevodilac Goran Skrobonja, meni sasvim korektno.

Hvala. Hocu da pocnem da citam, pa bih voleo da to bude na srpskom. Odlucio sam da svedem citanje knjiga na engleskom na sto je moguce manju meru.

I ja mislim da su korektni prevodi. Ne mogu ni da skontam koje delove sam čitao na srpskom a koje na engleskom. Tj mogao bih da proverim koje sam kupio na Amazonu, onda sam ostale kupio lokalno u papiru...

Đorđe Lebović-Semper Idem

I zabavna i mučna knjiga za čitanje imajući u vidu da je ovo hronika na neki način piščevog detinjstva i donekle i života.

Nemojte se dvoumiti oko čitanja, vredi definitivno.

^ nezavršeno delo, ali izvanredno. pridružujem se preporukama

^ da, ali se "ne oseća" to u knjizi.

Ima i zbirka priča iz logora od njega, Laguna izbacila pod nazivom Anđeli neće sići sa neba

Ljudi, citam Vukodava i procitao prve dve knjige, drugu bas danas zavrsio i shvatio da ne mogu da nadjem trecu i cetvrtu. Uglavnom nabavio sam ih u elektronskom izdanju samo, ispalo je da serijal ima pet a ne cetiri knjige i da treca nikada i nije prevedena na nas jezik a koliko vidim nije ni na engleski.
  1. Wolfhound (Волкодав, Volkodav) (1995)
  2. Wolfhound: The Right for a Fight (Волкодав. Право на поединок, Volkodav. Pravo na poedinok) (1996)
  3. Wolfhound: Stone of Rage (Волкодав. Истовик-камень, Volkodav. Istovik-kamenʹ) (2000)
  4. Wolfhound: Sign of the Way (Волкодав. Знамение пути, Volkodav. Znamenie puti) (2003)
  5. Wolfhound: Emerald Mountains (Волкодав. Самоцветные горы, Volkodav. Samocvetnye gory) (2003)
Ljudi jel ima neko ovo na engleskom ili srpskom? Ja ne verujem, sve vreme sam bio ubedjen da su u pitanju cetiri knjige jos se kod nas reklamira kao tetralogija a fali sredisnja knjiga...

Ljudi, citam Vukodava i procitao prve dve knjige, drugu bas danas zavrsio i shvatio da ne mogu da nadjem trecu i cetvrtu. Uglavnom nabavio sam ih u elektronskom izdanju samo, ispalo je da serijal ima pet a ne cetiri knjige i da treca nikada i nije prevedena na nas jezik a koliko vidim nije ni na engleski.
  1. Wolfhound (Волкодав, Volkodav) (1995)
  2. Wolfhound: The Right for a Fight (Волкодав. Право на поединок, Volkodav. Pravo na poedinok) (1996)
  3. Wolfhound: Stone of Rage (Волкодав. Истовик-камень, Volkodav. Istovik-kamenʹ) (2000)
  4. Wolfhound: Sign of the Way (Волкодав. Знамение пути, Volkodav. Znamenie puti) (2003)
  5. Wolfhound: Emerald Mountains (Волкодав. Самоцветные горы, Volkodav. Samocvetnye gory) (2003)
Ljudi jel ima neko ovo na engleskom ili srpskom? Ja ne verujem, sve vreme sam bio ubedjen da su u pitanju cetiri knjige jos se kod nas reklamira kao tetralogija a fali sredisnja knjiga...
Испада да фали један део "Волкодав - Истовик-камень" који описује живот Вукодава као дечака.
Иако, ако се добро сећам, у првој књизи има пар сегмената ка раном детињству, поготово онај део када као млад робује у руднику, нађе оног слепог миша. Давно сам читао, можда се и не сећам добро догађаја и редоследа...

Realno prvi deo i vredi, posle kvalitet iz dela u deo opada.

Dusan Vesic - Bunt dece socijalizma
O Novom valu u Yu muzici. Svidela mi se i opet me fascinira sta su ti ljudi pisali i svirali sa nepunih 20 godina. Mislim da danas klinci u tim godinama ne znaju ni sastav od jedne strane da napisu a kamoli ovako nesto.

Meni su prve dve knjige odlicne. Svidja mi se kako opisuje svet, mada ponekad ima info dumpinga meni konkretno nije smetao. Kako sam procitao Sandersenov Mistborn serijal pre Marijinih knjiga mogu da uporedim stil pisanja. Ameru svaka cast kako je sve razresio pogotovo u trecoj knjizi ali mi boluje od iste boljke kao i Wheel of Time serija (knjige nisam citao), isuvise je sterilno, svet ne deluje stvarno vec kao pozornica i to se vidi. Toga kod Vikodava nema i zato mi se Marijin stil pisanja vise svidja nego Sandersonov.

Uglavnom niti nakon +20 godina treca knjiga nije prevedena, kod nas. Voleo bih da treca knjiga koja izgleda nije ni na engleski prevedena (mozda i jeste, bem li ga) stvarno govori o njegovom zivotu kao klinca, kao sto @Čika_Kure veli, a da se onda cetvrta knjiga (nasa treca) nastavlja na desavanja iz druge knjige. Ce vidimo ;)

edit: Neleteci Mis najjaci kompanjon ikada :cool: "Nakostresen sikce i pljucka sa vrha Vukodavove glave."

10 dana u Islamskoj Državi

Nije da sam očekivao ko zna kakvo otkrovenje čitajući knjigu i kako i zašto je nastala ID, ali opet se dokazuje da religija sama po sebi i nije problem koliko ljudi koji sporovode tu religiju ili je koriste za svoje ciljeve. Nebitno da li se radi o islamu, hrišćanstvu ili bilo kojoj drugoj religiji. Obrazac ponašanja je isti

Коначно заврших Точак времена од Џордана, свих 14 (плус уводна) књига. Серијал је свакако монументалан и треба одати признање како је детаљно описао и земље и ликове. Интересантно је и како се сами ликови развијају током целе приче. Код неких ликова је та промена одлично одрађена, а код неких на моменте баш напорна (на моменте поједини женски ликови постају напорни). Саме књиге су доста шаролике. Првих 5-6 (укључујући и уводну - „Нови Пролеће”) су одличне. Али онда почиње да отеже радњу тако да се малтене на силу прочитају књиге од 8 (Путања бодежа) до 11 (Бодеж снова). Проблем у тих пар књига је што је умртвио радњу и напунио их са бескрајним описима свега и свачега. Буквално има делова да крене дијалог, па га пресече са описима ликова и околине и то развуче на 2-3 странице, да се заборави о чему су и почели да разговарају. Како је развукао радњу, да је поживео још 30 година не би завршио серијал. Мислим да је Сандерсон са последње три књиге одрадио феноменалан посао и скоро спасао сам серијал.
Саму ТВ серију не препоручујем љубитељима серијала. Разлике су превелике, избачени су неки од главних ликове, неки су погрешно приказани, неки од главних су настрадали... О форсирању *****лука и woke културе тек да не причам. Мислим да серија готово да нема ништа од чаролије Џорданог света из Точка времена. Џексонови филмови „Господар Прстенова” делују као верна интерпретација дела, у односу на ово. Заправо како време пролази све ми се чини да ће се на та три филма гледати као врхунац Холивуда, после чега је уследио стравичан пад. Како је кренуло са оном богохулном сплачином од серије Задужбина (мислим да се Асимов преврће у гробу) и овим очајем од серије, мислим да нећу ни пробати да гледам „Прстене моћи” или како се већ зове нова пакост из Амазонове кухиње зла.
Укратко, уживајте у књигама, вреде сваки минут. У циљу детоксикације сам поново прочитао Задужбину :cool:

Чита се и „Ходочасник” од Терија Хејса. Интересантан трилер, комбинација фикције и стварних догађаја. Слично као што је Дејан Лучић радио, само што се овде глорификују Амерчки шпијуни. Можда мало има превише временских скокова у назада, да би се објаснили неки догађаји/ликови, али држи пажњу.
Ако неко има предлог за добар трилер или комедију, не устручавајте се...

Inspektor Bronštajn i slučaj ubijenog naciste
Andreas Pitler

Format: 13x20 cm
Broj strana: 245
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
25. februar 2014.

Kategorije:
Istorijski / Trileri / Istorijski triler / Kriminalistički

inspektor_bronstajn_i_slucaj_ubijenog_naciste_v.jpg

@malipirat

Kako si, tek tako, procitao Zaduzbinu?
Inace, ako je neko procitao sve, kojim redom citati? Mogu da izguglam ali ima vise razlicitih "struja".
Nedavno sam se nespreman zaleteo i procitao "prvu" knjigu (The Foundation), a onda kad sam video koliko ima ostatka, ne znam sta da radim.

U principu vecina stvari koje je Asimov napisao je povezana tako da bi zapravo trebao da krenes sa robotima pa na dalje. Sto se tice samo onoga sto obuhvata zaduzbina pogledaj wiki pa isprati. Vredi definitivno.

@malipirat

Kako si, tek tako, procitao Zaduzbinu?
Inace, ako je neko procitao sve, kojim redom citati? Mogu da izguglam ali ima vise razlicitih "struja".
Nedavno sam se nespreman zaleteo i procitao "prvu" knjigu (The Foundation), a onda kad sam video koliko ima ostatka, ne znam sta da radim.
Postoji
1) Hronološki način (kako su objavljivane da se tako čitaju)
2) Poređane po vremenskim odrednicama (šta bi bilo dobro da se pročita pre sledeće)
3) Način Asimova (kako je pisac zamislio da treba da se čita)
Nešto od toga je opisano ovde.

Uljezi... Poceo ulpavo citam

Postoji
1) Hronološki način (kako su objavljivane da se tako čitaju)
2) Poređane po vremenskim odrednicama (šta bi bilo dobro da se pročita pre sledeće)
3) Način Asimova (kako je pisac zamislio da treba da se čita)
Nešto od toga je opisano ovde.
Moram priznati da sam potpuno zapanjen rasporedom sa linka, apsolutno nema veze ni sa cim osim sa tim sta je njemu bilo zanimljivo da cita.

Koristan link, ali uh, mislim da cu ja odabrati hronoloski redosled (radnje).
Nikad nisam smatrao da je redosled objavljivanja previse vazan kod tih velikih multi-logija , prosto zato sto pisac sa godinama razradjuje i nadogradjuje osnovnu ideju,
jednostavno takva dela ne nastaju u kratkom roku pa mi je logika, kad je vec prica gotova citati pricu od pocetka, a delom i zato sto ne mogu da pohvatam drugacije 🤪
Jedini problem sto sam I,Robot poceo vec jednom i bila mi je dosadna. Dacu joj jos jednu sansu definitivno. Hvala na pomoci

Pozdrav :) ne znam da li je sa pravilom teme ali posto vidim da vas ima dosta koji koriste Ebook ridere, htedoh da podelim svoju kolekciju sa stvarno velikom kolicinom knjiga. Nema PDFa sve je u mobile/kindle frendly formatu, uzivajte poveca je kolekcija :) Takodje su knjige slozene po serijalima i lepo oznacene za lako citanje i pracenje :)

A moja preporuka za citanje ide Klajv Barkeru:
  • Igra prokletstva sa pricom o kockaru koji je prodao dusu, lep horor
  • Utkani svet, verovatno svima poznat legendarna fantazija od majstora horora

Nazad
Vrh Dno