Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

@Borat Odorović Hvala za preporuku. Baš me je zainteresovala.

Ako budeš jurio papirnu verziju, imaj u vidu da postoji piratska verzija koja je sakata za nekih tridesetak strana a imitira original (isti dizajn, format, ukrali ilustraciju...).
Mislim da su svi skenovi od regularnog izdanja, proveri ako budeš skidao, treba da ima oko 260 strana.

Necronomicon Ex-Mortis neposredno pre izbijanja "pandemije". Primetio sam da se nešto čudno dešava kad se otvorio portal Šta bi to moglo biti?

Još malo mi fali do kraja Neuromancera. Odlična knjiga - loše napisana. Tačnije, nije toliko loše napisana koliko mi ne možemo razumeti nešto što ne postoji, a pisac je imao na umu da ništa ne objasni šta je šta. Moraš imati IQ 244hz da bi sve razumeo :ROFLMAO:

Pročitao The Three-Body Problem, na engleskom, jer kineski ne znam :) svidja mi se.
Da li su nasi prevodili sa originala ili sa engleskog?

Sad čitam The Dichotomy of Leadership, pa kad to završim nastavak ovog gore, The Dark Forest

Ja sam citao The Three-Body Problem na srpskom i prevod je odlican. Mislim da je prevod sa kineskog jer je bilo gomile fusnota i objasnjenja za neke stvari iz kineske kulture. Plus, pise da je prevod radio ovaj covek

Super, onda sam trebao papirnu da uzmem kod nas... Uzeću druga dva, još da smislim gde cu da spakujem :))

Knjige Marka Vidojkovica sam prelistao u knjizari i posle nekih odvratnih opisa scena izgubio sam zelju da ih kupim.
Evo nekih knjiga koje sam ja kupio ove godine, ali na zalost nisam nijednu jos uzeo da citam.

Kontraendorfin - Svetislav Basara (Ozbiljnija verzija Atlasa pseudomitologije, razbija srpske mitove)
Disko pesticidi - Zoran Panovic (poznati srpski novinar)
Putevi oko znakova - Lazar Dzamic (nastavak Caja od sljiva plus aludiranje na Andicev naslov Znakovi oko puta)
Homo deus, kratka istorija sutrasnjice - Noa Harare (trenutno najpoznatiji svetski filozof)
Pisma iz tudjine - Borislav Pekic (ozbiljnija verzija knjige Sentimentalna povijest Britanskog carstva, jedne od mojih omiljenih)
Medvedi na putu - autobiografija osnivaca Kupujem Prodajem

Ko zeli ovo da cita nek prvo procita knjige u zagradama jer su lakse za citanje i prethode istim.

I uspeo sam da odslusam na youtube Randezvouz with Rama od Arthur C Clarke koju sam godinama hteo da procitam i nisam zazalio.

Kontraendorfin možeš da čitaš normalno samo ako deliš političke poglede kao i pisac. Nikakve mitove ne razbija ali zato obiluje prostaklukom.
Čitao sam je preskaćući čitave strane.
Homo Deus čitam ali mi teže ide. Verovatno jer sam prvo pročitao Kratku istorja čovečanstva. Nekako imam utisak da ima dosta ponavljanja. Ali opet, jako zanimljivo štivo.

Nije u dlakuvezano za temu, ali za mene lično je dobra vest (iako nov reader imam) da se od pre par dana Kindle može kupiti na Sho.ster...
https://www.shoppster.com/sr-RS/p/1222014/tableti/amazon-all-new-kindle-8gb-ebook-readerCena je vrlo dobra (verujem kao svuda u EU), garancija, nema carine...

Možda će nekom značiti...

Edit: Neće da stavi url u spojler. Molim moderaciju da to stavi, ili obriše link da ne ispadne da ih reklamiram...

Loše veruješ. Po ceni po kojoj ostatak sveta može kupiti 2 primerka tog modela... To je najjeftiniji Kindle model sa eInk display.

Kod:
https://amazon.com/kindle
https://amazon.co.uk/kindle
https://amazon.de/kindle

Loše veruješ. Po ceni po kojoj ostatak sveta može kupiti 2 primerka tog modela... To je najjeftiniji Kindle model sa eInk display.

Kod:
Ako ćemo precizno, nov ni tamo negde nema za manje od 80eur a za ove pare ga nema ni na oglasima na crno tako da ova šopster cena i ponuda je za naše uslove ok

Ne slažem se.
Plus dodatni propust Shopstera i pre njih Tehnomanije i Gigatrona je taj što u ponudi imaju samo taj najjeftiniji i najlošiji model koji ima display na nivou Kindle 3 / Kindle Keyboard od pre 10-11 godina.

A Kindle Paperwhite je neka zlatna sredina uloženog novca i dobijenog.

Ако добро видим, варијанта која се продаје, за преко 100 евра, је са:
„Gustina ekrana: 167 PPI”
Мислио сам да је одавно стандард 300 PPI. Није ствар само у сликама, већ и сама слова делује лепше, заобљеније - ЧИТЉИВИЈЕ.
За мање пара имате полован Kindle Voyage, на КупујемПродајем, који је бабаРога у односу на ово понуђено.

Da li neko može da mi objasni šta je zapravo "Kosingas: Buđenje Svarogovo"? Poslednja knjiga u serijalu bi trebalo da bude "Neispričane priče". Isto tako Kletva Kainova 2 i 3 ? Da li su to knjige koje se nadovezuju na prvu ?

Smeta mi što Delfi nema opciju da se pročita odlomak. Malo im je konfuzan sajt.

1633987006158.png

Falken Chronicles #2
Escape from Olympus - Piers Plat

O prvom delu nisam mnogo pisao, da ne bi slučajno napisao nešto što ne treba, bio sam previše umoran, a ja ne podnosim spoiler-e, skoro nikad ne čitam opis knjige koji je na koricama, takodje trailere za filmove ne gledam. Zato kod mene videte neke "random" naslove, vidim sliku na koricama, žanr i ocenu, to mi je dovoljno :D
Da dodam šta je falilo;
U prvoj knjizi pratimo Falken-a koji je osuđen na doživotnu zbog ubistva, šalju ga na ne naseljenu planetu koja služi kao zatvor, ali se ispostavlja da je tamo haos.

Daleko više dinamičnija knjiga nego prvi deo, zanimljivija, dosta akcije, priča i zaplet su sasvim ok, ali ništa specijalno. Opet zanimljiv kraj.

1633988064185.png

Falken Chronicles #3
Return to Oz - Piers Plat

Treća knjiga se razlikuje od prve dve, više je krimi, istražuje se ubistvo, Super je sve krenulo, vidi se da se pisac uhodao, ali mislim da je previše otišao široko, pa se pogubio, sama radnja na kraju je razvučena zbog toga, plus par nekih klišea i "game breaker" rupa (to me jako iritira kad vidim) .... ali ok, kome se dopale prve dve, pročitaće i ovu svakako.

.
Буђење Сварогово је трећи део треће трилогије а неиспричане приче су као филер, дешавају се у исто време кад и крај прве трилогије
Od osobe sa tvitera koja zna @vladat1

Ima tu svega. Verovatno i ja godinama postajem zaboravniji. Sa druge strane ni Delfi nema opciju da pročitaš deo knjige. U svakom slučaju po mojim saznanjima ovako bi trebalo da bude:

1. Kosingas: Red zmaja
2 .Kosingas: Bezdanj
3. Kosingas: Smrtovanje
4. Kosingas: Kroz oganj i vodu
5. Kosingas: Onaj što nauči mrak da sija
6. (za ovo sam mislio da je Neispričane priče )
7. Kosingas - Neispričane priče

Da li se na šestom mestu uklapa "Kosingas: Buđenje Svarogovo".

Isto tako, da li je Kletva Kainova trilogija ? Ovo ja imam

1633992917429.jpg

Kod:
Prijatelju moj, pratim površno tu industriju ne pratim Kindle u detalje, pa se ne doznajem na prvu u detalje u modele (pogotovo što nisu jasno naznačili koji je model), ali sad gledam i u pravu si ovo je onaj Kindle 10th generation iz 2019. godine.

Taj košta 99USD, Paperwhite 129USD na Amazonu.
Verujem da je Paperwhite bolja kupovina jer imaju isto memorije, Paperwhite ima bolju rezoluciju 300:167 PPI, i 5 umesto 4 LED diode na ekranu, i da dolazi u kućištima u raznim bojama ne samo crna ili bela (što je super ako si nesigurna tinejdžerka).

Sa druge strane taj isti Kindle 10 se na KP preprodaje za 100€ (dakle u dinar isto kao na Shop i SBB), s tim da SBB uređaj prodaje i na 12 rata (dakle 1167din mesečno, što je ok, jer nema svako da da odjednom 100€ pogotovo ne za nešto što nije neophodno), plus imaš dvogodišnju garanciju.

Dakle uopšte ne vidim zašto je:
  • ista cena,
  • rate, i
  • garancija 2 godine,
loša vest i loša ponuda osim za serbistanske višegodišnje švercere Amazon ereadera?

Ja sam pobornik što zdravije i legalnije konkurencije jer nam to nedostaje u Srbistanu i svim sferama, i dalje mislim da je ovo dobra vest iako uređaj nije poslednji krik tehnike u ovoj branši (ali nije ni Paperwhite), i da će mnogim ljudima omogućiti da po ceni jedne papirne knjige mesečno za 12 meseci (dakle 12 papirnih knjiga suma sumarum) otplate uređaj koji će ih služiti godinama...

Ako će ovaj "gest" makar u promilima omogućiti narodu da jeftinije čita (samim tim i kulturno se uzdiže), za mene je ovo pun pogodak, pogotovo u ovo vreme kad se sajmovi knjiga otkazuju, a prela, sabori, samiti i ostali bakrači promovišu.

P.S.
Na posletku, prethodhu deceniju sam koristio matori Nook ST sa 167 PPI, sad Kobo Clara HD sa 300 PPI i odgovorno tvrdim da je u realnom životu van neke specification tablice i prilikom korišćenja razlika u oštrini fonta skoro pa zanemarljiva, Ako nekog zanima mogu poslati slike head to head, ali to već ima na internetima.

Evo ovde:
Clipboard02.jpg

I video:

Eto vidiš meni je i tek kako primetna razlika između PW1 (212 ppi) i PW3 (300 ppi) koje imam a kamo li između Kindle "socijala" modela i PW3 & novijih modela sa 300 ppi.
Naročito u količini ghosting-a po ekranu kada uradi samo parcijalni refresh (bez onog kad blicne skroz crn ekran) ekrana.

Eto vidiš meni je i tek kako primetna razlika između PW1 (212 ppi) i PW3 (300 ppi) koje imam a kamo li između Kindle "socijala" modela i PW3 & novijih modela sa 300 ppi.
Naročito u količini ghosting-a po ekranu kada uradi samo parcijalni refresh (bez onog kad blicne skroz crn ekran) ekrana.
Da, da, ovo je tačno...

Još jedna napomena, ja nosim solidnu dioptriju, tako da onaj koji savršeno vidi možda bolje primeti razliku između 167 i 300PPI. :ROFLMAO:

Ако добро видим, варијанта која се продаје, за преко 100 евра, је са:
„Gustina ekrana: 167 PPI”
Мислио сам да је одавно стандард 300 PPI. Није ствар само у сликама, већ и сама слова делује лепше, заобљеније - ЧИТЉИВИЈЕ.
За мање пара имате полован Kindle Voyage, на КупујемПродајем, који је бабаРога у односу на ово понуђено.

Auh, zeznuo sam se skroz onda, kupio sam ga i platio online, pre nego što sam video da ustvari nije pw :(( kako da poništim porudžbinu hmh

Inače krenuo da čitam William Gibson - agencija. Nisam ništa dugo čitao njegovo, još je ovo papirno izdanje.

Ja sam pobornik što zdravije i legalnije konkurencije jer nam to nedostaje u Srbistanu i svim sferama

Ja sam protiv ovog pogrdnog naziva za našu zemlju. Naša zemlja je lepa, i apsolutno nije kriva za situaciju u kojoj se nalazimo.

Ako će ovaj "gest" makar u promilima omogućiti narodu da jeftinije čita (samim tim i kulturno se uzdiže), za mene je ovo pun pogodak, pogotovo u ovo vreme kad se sajmovi knjiga otkazuju, a prela, sabori, samiti i ostali bakrači promovišu.

Ja sam svojevremeno pisao, pismo u koverti, sa mojim imenom ,prezimenom i telefonom Mlađanu Dinkiću i Ministartstvu finasija da odmah ukinu "pogrešni" PDV na knjige i računare koje su uveli, da bi se opismenio narod. Nikad odgovor nisam dobio. Apropo ovo priče, kada sam imao problem sa broilom za stuju, očitavao je samo skupu struju, u vladi Vojislava Koštunice, u očaju poslao sam mail, Ministru energetike. problem mi je bio rešen u roku od 30 minuta. Došli su trenutno iz lokalnog EPS a i ponašali se jako čudno.

"Nisi morao da zoveš Ministra, pa mi smo hteli to da popravimo".
- Jeste sigurno.

Vrh Dno