Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Bojim se da nisam aktivan ovde ali sam izuzetno aktivan što se tiče čitanja. Čitao sam par prethodnih strana ovde i jako mi je drago da Vam se svideo Mistborn.
Pre par meseci pročitao i oduševio se. Kraj savršen. Pogotovo onakav kraj Elenda... Fantastična trilogija.
Inače toliko volim Tolkina i njegov rad da na ramenu imam veliku tetovažu njegovog znaka i teksta prstena. 😁
Omiljena knjiga Silmarilion a trenutno čitam Veliki Lov, serijal Točak vremena.
Pozdrav svima iz Smedereva.

Ako mozes da nadjes 'Novo Prolece' onda mozda da procitas nju pre ove
Мислим да не би требало да чита "Ново Пролеће". Оно је занимљиво да прочита када заврши са серијалом, а читањем пред серијал открива се много више о главном серијалу него што би требало.

Uvek mi je drago da pojavi ova tema, pa da se prijavim 😀
Zavrsavam A Memory Called Empire, od Arkady Martine, dobitnik Hugo nagrade za 2020. Nisam siguran da li je za preporuku, u sustini solidan triler u SF okruzenju, drzi paznju, ali bas za Hugo nagradu... tja. Ne mogu reci da je los, ali nisam fasciniran.
Sa druge strane, Oblast otkrovenja - Alister Rejnolds, meni sjajna knjiga, potpuno fasciniran poznavanjem kvantne fizike i astrofizike, dok ne procitah da je pisac profesor astrofizike sto objasnjava dosta toga 😀. Nema klasicne SF akcije, ali meni vrlo dinamican roman, nastavak mi je sledeci na listi knjiga

Song for a Whale-Cover.jpg
Song for a WhaleBook by Lynne Kelly
Odlična knjiga, glavni karakter gluva devojčica, kad ona nešto objašnjava iz svog ugla ume da bude jako tužno/teško. Stvarno je zanimljivo delo, sa malo avanture, smeha, suza. Svakako preporuka

Neko je pitao za redosled čitanja neke knjige, imate na GoodReader-u redni broj uz svaki naslov koji ima više knjiga u serijalu, to je najbolji način da se na brzinu vidi koliko delova neka knjiga ima, zato stalno ubacujem linkove, a i slike od knjiga koje kačim ovde, da bi bilo lakše za pregled. Meni je to minut više posla, ali sam svima vama skratio potragu i uštedeo vreme.
Recimo kolega iznad je spomenuio:
89187.jpg

A Memory Called Empire (Teixcalaan #1) by Arkady Martine (Goodreads Author)
Mnogo je lakše ako ima link, slika je bonus

Konacno zavrsih sa citanjem knjige Rhytm of War od Sandersona (cetvrta knjiga iz serijala The Stormlight Archive). Ovo je za mene veliko razocaranje, knjiga mi je bila izuzetno dosadna za citanje. Dovoljno govori podatak da sam poceo sa citanjem par dana nakon sto se pojavila u novembru a zavrsio sam je tek sada za vikend. Nikada se nisam mucio ovoliko sa nekom knjigom i da nisam bio odusevljen njegovim ranijim delima verovatno bih odavno odustao od citanja. Npr. prve dve knjige iz serijala sam procitao za manje od sedam dana svaku.

Ne kazem da knjiga nema nekih sjajnih momenata, ali kad se sve sabere je bas losa. Kvalitet pisanja previse varira. Cesto sam se pitao da li je pojedina poglavlja pisao isti covek - poceo sam cak da verujem da Sanderson koristi ghostwritere za delove knjige. Takodje, ima previse "filler" sadrzaja, mislim da se moze bez problema ukloniti oko pola knjige i da bi je to ucinilo boljom nego sto jeste. Imam jos dosta nekih zamerki, ali da ne davim.

Sad je pitanje da li uopste citati poslednju knjigu (u ovoj grani price) kada se pojavi za dve godine. Ocigledan je pad kvaliteta u poslednje dve knjige serijala, ali s obzirom da sam vec toliko vremena potrosio na isti, glupo mi je da ne procitam do kraja. Za kraj evo i moje ocene za svaku knjigu u serijalu:

1) The Way of Kings - vrlo dobra do odlicna knjiga
2) Words of Radiance - odlicna knjiga
3) Oathbringer - meh, znacajan pad kvaliteta
4) Rhytm of War - pad kvaliteta se nastavlja ubrzano

Poslednja izmena:
Dovoljno govori podatak da sam poceo sa citanjem par dana nakon sto se pojavila u novembru a zavrsio sam je tek sada za vikend.

Dovoljno govori da ja nisam još ni krenuo da je čitam :D A prethodne sam počinjao isti dan čim bude izdata u US.

Oathbringer mi je već bila prilično loša i otišla u pravcu koji mi se nikako nije dopao (plus previše fokusa na Shallan) pa mi se automatski nije žurilo sa tom sledećom a posle sam pročitao na Goodreads gomilu komentara i recenzija poput tvoje pa dodatno nemam volje da se smaram kroz 1000+ stranica.

Umesto toga razmišljam da li da se smaram sa nastavljanjem Wheel of Time i da li da čitam knjige ili da pročitam samo book summaries za knjige 8, 9, 10 (i 11? :D).

Ne znam sta da ti kazem, ja sam Wheel of Time batalio na sestoj knjizi pre sto godina jer mi je tada vec bilo previse :)

Wheel of Time definitivno vredi završiti, fino je Sanderson to odradio (a da je Dzordan udavio pri sredini serijala, jeste). I pored davljenja mi je ostao omiljeni serijal.

Trenutno sam u sličnoj borbi sa Eriksonom, završio 8. knjigu Malazana. Serijal je neverovantno dobar, pročitaću svakako i ostatak knjiga iz univerzuma (ukupno ima oko 30 ako ne grešim), ali zna da bude teško za praćenje ako nema pune koncentracije, a naročito ako je trenutni narator neki od luđih likova (Kruppe recimo :) ).

@BorisBeaM Kruppe kralj :) Ja definitivno nećeM čitati ni ostale trilogije i prequel-e i ostala čudesa Eriksona a kamo li da se još mlatim i sa knjigama koje je pisao Esslemont. Što nije odgovorio u 10 knjiga glavnog serijala neće odgovoriti ni u narednih 10 knjiga.

@Nothingman Ja sam batalio čitanje posle 7. knjige koju sam pročitao 2017. :D Sad taman kreću knjige za koje se univerzalno svi slažu da su smorina i filer :D Ako nastavim to da čitam nema šanse da ću ponovo da čitam ovih 7 već pročitanih knjiga... pročitaću eventualno book summaries.

"Hitlerovi ljudi" Žan Pol Bled je napisao vrlo dobru knjigu koja prikazuje biografije i funkcije neke od ljudi koji su saradjivali sa Hitlerom.
Vrlo dobra knjiga koja može pomoći da se sklope kockice.

Poslednja je bila "Saga o vešcu 2. deo - Mač sudbine" i trenutno sam na sredini treće knjige "Krv vilenjaka". Preporučujem ih svima, nisu skupe za one koji žele da ih imaju u kolekciji, a za one kojima nije bitno, imate gomilu PDF-ova na netu ili jednostavno uzmite iz biblioteke.

Sapiens: A Brief History of Humankind by Yuval Noah Harari

Sasvim slučajno sam prvo odslušao Homo Deus: A History of Tomorrow i bio sam oduševljen delom, pisao sam već o tome, pa je bio red da čujem i kako je sve to počelo :D.
Definitivno obavežno štivo, jako zanimljivo upakovano i i na lep način "ispričana" istorija čovečanstva, pokriveno brdo tema i sve su lepo povezane.
Možda neće biti wow otkrića, sve je manje više poznato (mislim na činjenice), ali ono šta daje na težini je "pogled na sve to kroz drugačije oči"
Meni je bilo jako interesatno da slušam, nekome će možda biti previše podataka, u tom slučaju pravite češće pauze, samo nemojte da odustajete.
U nekom trenutku puštam i treću, 21 Lessons for the 21st Century

35518836._SY475_.jpg

Zeta Hack (Star Justice #3) by Michael-Scott Earle

Ne znam šta je razlog, ali meni definitivno prija ovo da slušam. Kao u prva dva dela, gomila akcije, sitnog humora, brainless, priča je manje više plitka, naravno problema koliko hoćete samo ako ih tražite(tipično za sve kartaktere koji su IMBA, teško je napraviti priču/radnju koja ima smisla),
Paranormal Space Opera
Nema mudrosti samo "Plug n Play"
😅

Bakman-Medvedgrad i nastavak Mi Protiv Vas

Obe knjige imaju zajedno nekih ~800-900 strana a radnja je mogla da stane u jednu knjigu od 400-500 strana ako bi se izbacila (ili barem skratila priča o hokeju)

Medvedgrad je udavio sa hokejom, i dosta je sporija knjiga, dok Mi Protiv Vas meni za nijansu bolja i ostavila jači utisak jer je fokus više na likovima i na onome sa čime su se borili kroz obe priče a ne toliko na hokeju kao u Medvedgradu

Gozba kod Devijanta je jedna slatka postapokalipsica ko stvorena za čitanje u ova kovidna vremena, neki moj utisak, ko da su se udružili Dik i Metison i povukli najbolje iz svog sveta. Priča kreće lagano iako je prepuna neobičnih detalja, počev od muzičkih instrumenata, preko mućkova (to bi bili mutanti) i postapokaliptičnih vampira - hemogoblina, sve do sekte prema kojoj i najluđa poznata sekta liči na skup pitomih agnostika... ludilo od priče i vorld bilding kakav se retko sreće, preporuka čak i onima koji ne vole žanrovsku književnost.
Mogla bi od ovoga biti opaka filmčuga kad bi se toga prihvatio neko ko zna znanje.

1628283978460.png
The Bounty Hunter (Cade Korbin Chronicles #1) by Jasper T. Scott

Dobar akcioni SF, priča/radnja je vidjena jedno beskonačno puta(možda i više), ali to ne znači da knjiga nije dobra. Karakteri su zanimljivi, tehnologija daje dosta slobode za priču. Audio knjiga je odlično izvedena, možda glavni karakter ima previše hrapav glas i sporo priča(dok je u naraciji), ali to je stvar ukusa, može da se reši tako što se ubrza malo reprodukcija sadržaja za 10-20%. Ima više čitalaca, lepo menjaju boju glasa kad čitaju druge karatere što pozitivno doprinosi doživljaju.
Ne znam ni sam kako sam nabasao na ovo delo, da nije neko od vas preporučio!?, video sam da ima 4 knjige u serijalu, sa prvom se jedna radnja završila, ko hoće može da stane, ali naravno ima još dosta toga na šta se čeka odgovor.... slušaću i drugi deo u nekom trenutku.

Pročitao juče knjigu Đubre od Vidojkovića, i jedina stvar koja je dobra je da knjiga nije obimna i da se pročita za par sati čitanja.

Što se same knjige tiče veliko razočarenjem jer kad se izbace scene drogiranja i seksa (nespretno i neuverljivo opisanog), ostaje možda ukupno deset strana neke kao nazovi radnje koja je na nivou drugog razreda osnovne škole.

Nažalost, Vidojković je zajahao popularnu temu mislivši da je to dovoljno i sve upropastio, i osim pokojeg duhovitog nadimka glavnih protagonista koji su ustvari akteri naše političke scene u RL, nema ni naznake neke duhovitosti.
Tako je sve traljavo napisano da svakako ne mogu da potvrdim onu rečenici da će Đubre ostati kao pisano svedočanstvo jednog vremena izrečenu na promociji knjige od strane kritike, jer ovako kakvo je nije čak ni trosatna razbibriga i zanimacija, a kamoli nešto ozbiljnije.

Ne mogu da se otmem utisku da Vidojković (koga inače gotivim zbog drčnosti i oštrog jezika) kao pisac ozbiljno stagnira, čak i nazaduje, i da su mu prv i drugii uradak (Demoni i Kandže 1), ma koliko sirov i loše napisani, ustvari i najbolji, jer je ako ništa drugo, radnja je imala jasan koncept, glavu i rep, jasnu ideju, veliku energiju...
Ne znam da li je problem u tome što se on možda smoubedio da je neki pisac (kako kaže Ivo Andrić ovog vremena) ili je ponestalo tema, a zanatski je slab pa ne može da iznese, pa je jednu nepresušnu temu za sprd, *******ciju ali i priliku za ozbiljne pouke, u Đubretu kilavo i nikako obradio...

Ostaje mu samo uteha da mu je ovo najprodavanija knjiga, ali tu su presudnu ulogu odigrale najavljena tematika i (neispunjena) očekivanja, ali verujem da mu prosečan (non fanboy) čitalac sledeću knjigu neće kupiti, ako ništa da ga "kazni" za ovu književnu brljotinu, tim pre što vidim da je već ištancao neku sprdačinu i splet kratkih priča pod nazivom MarKOVIDojković, naravno u produkciji Lagune...

Zar nije napisao i Covid 19 ili tako nesto? Djubre sam procitao i nekako osetio njegov bes dok je pisao knjigu prema vladajucoj garnituri. Iz knjige pamtim, seks, droga, seks, droga, droga, rokanje i na kraju taj bol u mosnicama glavnog lika

Zar nije napisao i Covid 19 ili tako nesto? Djubre sam procitao i nekako osetio njegov bes dok je pisao knjigu prema vladajucoj garnituri. Iz knjige pamtim, seks, droga, seks, droga, droga, rokanje i na kraju taj bol u mosnicama glavnog lika
Pa napisao sam poslednja knjiga mu je neka zbirka pripovedaka MarKOVIDojković (kontaš igra reči)...

Što se tiče Đubreta, bes prema protagonistima ne može biti obrazloženje da knjiga bude đubre, tj. loše osmišljenja i napisana.

Baš zbog tog nakupljenog besa sam očekivao humorom nabijene situacije i višeslojne izopačene likove (kreature tačnije, jer ovi po kojima su likovi rađeni nisu ljudi), a dobio sam nevešto napisan dnevnik pisan iz prvog lica iz "cipela" jednodimenzione udbaške kreature, koja kad se ne drogira i ne pokušava da ostvari koitus, sreće gomilu sebi sličnih kreatura bez ikakve radnje i smisla, i sa njima vodi još besmislenije i neuverljivije dijaloge... Od svega je ispalo da je tema upropašćena radi profita, jer su se ljudi navukli, a ispade ćorak...
Ako je iko skontao čime glavni lik udbaš drži političke kreature u šaci, a da oni već nemaju neku kontra informaciju o njemu samom kojom bi to poništili, ili zašto se on tako propao zavistan od svega, ugojen i polupokretan, dobro kotira u službi, neka slobodno napiše u spojleru? Niko ne može da kaže da je to zbog informacija koje poseduje, pošto te informacije poseduju i drugi, a za razliku od njega dovoljno su trezveni da ih upotrebe pravovremeno ili da ga jednostavno likvidiraju... Ona rečenica da ga "drže" stranci je presmešna, pogotovo bez obrazloženja čime ih je on zadužio da ga drže...

Poslednja izmena od urednika:
A vidis ja video negde mzoda i neka reklama naslov KOVID19 ne MarKOVIDojković, juce bas gledah u Laguni da je kupim nisam je nasao (nisam se nesto ni trudio).

Sto se Djubreta deo u spojleru ni meni nije jasno kako i cime

A vidis ja video negde mzoda i neka reklama naslov KOVID19 ne MarKOVIDojković, juce bas gledah u Laguni da je kupim nisam je nasao (nisam se nesto ni trudio).

Sto se Djubreta deo u spojleru ni meni nije jasno kako i cime
kovid_19-marko_vidojkovic_v.jpg

Pa to je to...

EDIT: Elem, žali bože postova o Đubretu... Kontam da smo se više ti i ja zamislili oko rupa u radnji i propuštenog potencijala ove knjige nego Kovidojković :)
EDIT2: Čak ni cenzori Lagune nisu stigli pobrisati negativne komentare...
Dodali par sa pet zvezdica, čisto da knjiga nema zvezdicu i po kao ocenu...

Drago mi je da čitaoci ni u ovakvom Srbistanu nisu glupi i da se ne daju prevariti...

Kako im uspelo da vas preveslaju u tolkom broju?
I bez jednog pročitanog slova je lako izvaliti da to Đubre golemo smeće, dovoljno videti ko je pisac i iz koje izdavačke štale (*** umal da kažem kuće) to dolazi.

Aleksandar Tešić-Kosingas:Red Zmaja.

Prva knjiga iz serijala i baš mi je legla.
Odlična priča, isprepletana i slovenskom mitologijom i narodnim običajima i istorijom

Star Justice #4
Binary Pair Michael - Scott Earle

Neću mnogo da pišem, kome se dopada prva, neka slobodno nastavi, i dalje je super zabavno. Ova je nekako bolja nego ove ranije, ne znam ni sam zašto, ne razmišljam mnogo, samo plug&play.

Falken Chronicles #1
Escape from Oz - Piers Plat

Nasumično izabrana knjiga, početak mi nije legao, nisam očakivao radnju tok tipa, glavni lik mi je bio antipatičan, a sam glas naratora davi, taj deo sam rešio sa 25% ubrazanja. Nakon tog neslavnog početka, dalji nastavak radnje je u neku ruku viđen, ali opet drugarčiji, ima nešto što te vuče, "šargarepa" je tu na dohvat, samo još koji korak i eto ga kraj knjige .... odličan obrt na kraju, opravdava dosta "nelogičnosti" koje su se izdešavale.

Knjige Marka Vidojkovica sam prelistao u knjizari i posle nekih odvratnih opisa scena izgubio sam zelju da ih kupim.
Evo nekih knjiga koje sam ja kupio ove godine, ali na zalost nisam nijednu jos uzeo da citam.

Kontraendorfin - Svetislav Basara (Ozbiljnija verzija Atlasa pseudomitologije, razbija srpske mitove)
Disko pesticidi - Zoran Panovic (poznati srpski novinar)
Putevi oko znakova - Lazar Dzamic (nastavak Caja od sljiva plus aludiranje na Andicev naslov Znakovi oko puta)
Homo deus, kratka istorija sutrasnjice - Noa Harare (trenutno najpoznatiji svetski filozof)
Pisma iz tudjine - Borislav Pekic (ozbiljnija verzija knjige Sentimentalna povijest Britanskog carstva, jedne od mojih omiljenih)
Medvedi na putu - autobiografija osnivaca Kupujem Prodajem

Ko zeli ovo da cita nek prvo procita knjige u zagradama jer su lakse za citanje i prethode istim.

I uspeo sam da odslusam na youtube Randezvouz with Rama od Arthur C Clarke koju sam godinama hteo da procitam i nisam zazalio.

Nazad
Vrh Dno