Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Pročitao Marsovca. Savršena knjiga u svakom smislu. Ocena 5/5!

trziste knjiga u srbiji je jadno i bedno, tirazi su 1000-2000 za popularne SF naslove... troskovi su ogromni (isti za 1000 kao i za 1000)
vama nije zao da piratujete knjige i da time smanjite i iovako jadno trziste i time znacajno da umanjite prodati broj i isplativost normalnih naslova, onda cete se zaliti kad budu samo knjige isidore bijelice, 50 nijansi i ona blogerka...

Kao i u slucaju muzike i filma, niko nije propao zbog materijala dostupnog na netu, tako da...koga briga.Trziste je jadno zbog nepismenog naroda, ne zbog elektronskih izdanja.

Slažem se sa tvojim mišljenjem, ali knjige su tu da se "dele" i širi neka kultura i znanje, pričam o fizičkim kopijama. Svako od nas je pozajmio brdo svojih knjiga prijateljima, i takodje od istih uzimao druge, to je suština fizičke kopije. Digitalni format je još lakši za deljenje, plus ne moram ni da pozajmim fizičku kopiju(99% naslova koje sam pročitao pa čak i koje ću pročitati, ima neko od mojih prijatelja od kojih mogu je da pozajmim). Tako da i nije neka katastrofa čitati pirateriju, pre ili kasnije kupovaćemo i knjige u digitalnom formatu, ali za početak mora da se započne na "pirateriji" dok nam "ne poraste svest", i ne samo nama kao čitaocima, nego i izdavačima da postoji i digitalni oblik istih.

Kao i u slucaju muzike i filma, niko nije propao zbog materijala dostupnog na netu, tako da...koga briga.Trziste je jadno zbog nepismenog naroda, ne zbog elektronskih izdanja.

Ne slazem se ovde. Krenimo od toga da je ovaj forum gde su ljudi pismeniji, okrenuti ka ovom zanru i samim tim potencijalni kupci za jednu tako normalnu knjigu.
I sad, od 1000 potencijalnih kupaca vas 20 uzme i izpiratuje knjigu koja je vec na 0 (u boljem slucaju pozitivnoj), to je znacajan udarac... uz to, knjige su kod nas dosta jeftinije nego napolju (direktno poredjenje sa madjarskom i italijom)

ko sto rekoh - ostace vam bjelica i zoranah, pa cete se cuditi... ja ionako uglavnom kupujem knjige sa amazona za kindle, tako da mi nije preterano bitno dal ce biti srpskih prevoda ili nece...

Kao sto rekoh, trziste knjiga nije propalo zbog e-knjiga.Ni u svetu , pa ni u Srbiji.I nema tu nikakvog udarca.Zanemarljiv je broj korisnika e-knjiga u Srbiji, a samo trziste skoro da ne postoji.Dakle sve od e knjiga sto ima na srpskom, preveo je i spakovao u e-format, neko od entuzijasta, tako da nijedan izdavac nije ugrozen ni za jedno jedino izdanje.

A da si prosao i pitao, na sajmu knjiga, gde je okupljen ogroman broj izdavaca, na jednom mestu, pola njih nije ni culo za e knjige, niti je zainteresovano da se probije na to trziste.

Tako da, stampace se ono sto je popularno i ono sto izdavaci smatraju da mogu da prodaju.

A mi, korisnici e-citaca, delicemo i kupovacemo, ono sto mi hocemo, jer daleko od toga da sam prestao da kupujem knjige samo zato sto imam kindle.

Na kraju, Marsovac je i bila jedna od trazenijih knjiga na ovogodisnjem sajmu, a i pred premijeru filma, tako da nije niko uskracen, ni citaci papirnate,a ni citaci elektonske knjige.[emoji2]

moj primer : oko 70% kupljenih knjiga bile su upravo one knjige koje sam prvo procitao sa kindle uredjaja.
ono sto mi se dopadne kupim i volim da imam za buduca pokolenja :)
od momenta kupovine e-citaca , godisnje kupujem bar 3-4 puta vise knjiga(papirnih) nego pre toga.

moj primer : oko 70% kupljenih knjiga bile su upravo one knjige koje sam prvo procitao sa kindle uredjaja.
ono sto mi se dopadne kupim i volim da imam za buduca pokolenja :)
od momenta kupovine e-citaca , godisnje kupujem bar 3-4 puta vise knjiga(papirnih) nego pre toga.

+1

trziste knjiga u srbiji je jadno i bedno, tirazi su 1000-2000 za popularne SF naslove... troskovi su ogromni (isti za 1000 kao i za 1000)
vama nije zao da piratujete knjige i da time smanjite i iovako jadno trziste i time znacajno da umanjite prodati broj i isplativost normalnih naslova, onda cete se zaliti kad budu samo knjige isidore bijelice, 50 nijansi i ona blogerka...
Cim neki nas izdavač objavi knjigu u eformatu kupicu. Kupio sam gomilu Kindle knjiga na Amazonu u eformatu. Meni je čitanje na Kindle mnogo lakse(skoro počeo da citam Zenicu sveta u pisanom obliku, najsitniji font ikada, uzeo e format, meni sjajno).

Takodje kupujem i dalje knjige i štampanom formatu, verovatno manje nego ranije, ali manje i citam, jer sam stvarno poslednjih godinu dana BAS kratak sa vremenom.

Cim neki nas izdavač objavi knjigu u eformatu kupicu. Kupio sam gomilu Kindle knjiga na Amazonu u eformatu. Meni je čitanje na Kindle mnogo lakse(skoro počeo da citam Zenicu sveta u pisanom obliku, najsitniji font ikada, uzeo e format, meni sjajno).

Takodje kupujem i dalje knjige i štampanom formatu, verovatno manje nego ranije, ali manje i citam, jer sam stvarno poslednjih godinu dana BAS kratak sa vremenom.
Booka je počela da izbacuje, ali za sada samo 2 naše.
Trebalo bi da izbace još knjiga i da krenu distribuciju na Amazon.

Od sutra krećem sa čitanjem.

Prilozi

• IMG_0014.jpg
    IMG_0014.jpg
    628.7 KB · Pregleda: 151
Ju Nesbe - Slepi miš. Krimić, nije loše, vidim da dosta ljudi ceni ovog pisca pa ću da probam i sa sledećom knjigom iz serijala o norveškom detektivu jer ovo mu je ipak bio prvi roman (mislim piscu :)). Fino za razbibrigu.

Uporedo čitam http://www.amazon.com/The-Grand-Design-Stephen-Hawking/dp/055338466X jako lepo napisano za sad mi se sviđa

Cenio bih još neku knjigu o kvantnoj fizici, fizici čestica (?) particle physics, a da je napisana na način da bude razumljiva nekome ko nije fizičar, pa ako imate preporuku raspalite

Balkanski vrtlog - divna ljubavna prica u kojoj je lepo usput objasnjeno kako nas politika i lideri upropastavaju decenijama.

Crnogorski roman-Djuro Radosavovic

Jedna od dzokera koje uzeh na sajmu.Zgutao je za dva dana, odlicna.Britak humor, ironicna, sazeta sva danasnja "kultura" u jednoj knjizi, koja se moze slobodno primeniti i na nase drustvo u Srbiji.

Ju Nesbe - Slepi miš. Krimić, nije loše, vidim da dosta ljudi ceni ovog pisca pa ću da probam i sa sledećom knjigom iz serijala o norveškom detektivu jer ovo mu je ipak bio prvi roman (mislim piscu :)). Fino za razbibrigu.

Uporedo čitam http://www.amazon.com/The-Grand-Design-Stephen-Hawking/dp/055338466X jako lepo napisano za sad mi se sviđa

Cenio bih još neku knjigu o kvantnoj fizici, fizici čestica (?) particle physics, a da je napisana na način da bude razumljiva nekome ko nije fizičar, pa ako imate preporuku raspalite
Biraj
http://www.heliks.rs/
Tu ima od Kakua par knjiga.

Preporuka i za "božija čestica" od Ledermana.

Poslednja izmena:
imam finu kolekciju knjiga u epub formatu na onedrive (vise od 1000 knjiga), ne znam da li mogu da ovde postavim link. ako ne, posaljite mi pp, poslacu vam link. :)

Budi slobodan mada, ja sam ovde postavio link moje kolekcije čini mi se :)

Nazad
Vrh Dno