Dok mi je jos sveze u glavi, napisao bih mini review za SG-1/ Atlantis, kao, po mom misljenju, najbolji SF show svih vremena:
SG-1
Apsolutno fenomenalna serija. Postoji nesto u SG-1 sto nema u danasnjim serijama, neki osecaj grandioznosti kroz muziku, produkciju, cak i uvodna spica ima savrsenu muziku koja se uklapa u show. Serija obradjuje tematiku filma Stargate, gde u galaksiji Mlecnog puta postoji network zvezdanih kapija, koje spajaju naseljive svetove. Mitologija uvedena u seriju, gde su glavni zlocinci drevni bogovi svih religija, pa naknadno Arturijanski mit, su fenomenalno sprovedeni iz ideje u delo.
Naknadno i ideja da su kapije, i maksimalni nivo tehnologije zapravo postavili "Ancients", odnosno "prva" generacija ljudi koja je dostigla maksimalni nivo evolucije, dovodi storyline serije u maksimum uzbudjenja, i zanimljivosti a svaka ideja je iskoriscena najbolje moguce. Glavni aspekti serije su zapravo kvalitetna naucna podrska u pisanju, kao i vojni protokoli, i vojnicki zivot.
Richard Dean Anderson kao Jack O Neill < jedinstvena uloga, jedinstven lik. Samo tri puta u istoriji filma i televizije su glumci dobili honorary titule, jedan od njih je i Brigadier General RDA za svoju ulogu u SG-1 i promociju USAir force. Pritom, covek ima zaista jedinstven smisao za humor. Zagrizen fan serije kao sto sam ja, zna da je RDA bukvalno 50% scena sam izlupao, a producenti prihvatali tako. Inace, njegov nacin na koji se uneo u ulogu Pukovnika/generala je savrsen, a koliko je serija ozbiljno prenela vojnicki zivot, se vidi u njegovom ponasanju prema nizim cinovima - maksimalna arogancija, i optimalno postovanje. Zapravo je nekoliko vojnih lica iz USA naglasilo da se RDA ponasa na setu kao pre-iskusan komandant, sa sve blago-ponizavajucim komentarima i gestovima prema raznoraznim airmen-ima.
Amanda Tapping kao Sam Carter < na stranu sto su joj fragmentisali ulogu na maksimalnu teorijsku fiziku, high-level programiranje, izuzetan borac, precizna sa oruzjem i obucena u svim vojnim vestinama, uloga, i glumica je fenomenalna. Old skul riba kakve vise nema, zadrzala je taj neki 80's look celih 13 godina snimanja serije, a pritom bila zanimljiv lik za gledanje kroz obe serije
Michael Shanks kao Daniel Jackson < ja ne znam kako ovaj covek posle SG-1 nije dobio jos hiljadu ponuda za uloge. Ovaj glumac, Shanks, je najvestiji govornik engleskog jezika kojeg sam ja ikad gledao na ekranu. U nekoliko epizoda izgovara 15 recenica za minut, i sve zvuce savrseno tacno, i artikulisano. Bukvalno ti milina da ga slusas kako objasnjava koji je bog bio ko u kojem delu istorije, ili kad pokusava da urazumi nekog.
Christopher Jugde jao Tea'lc < savrsen kontrast za podjednako Daniel Jackson-a, i O'neill-a. Preteska uloga vanzemaljca koji od pocetka ide uz tim, i njegov jedinstveni stav (Indeed) i ponasanje, a svaki izlet iz tog stanja maksimalna komedija.
Obradjene teme, a pre svega prozivka US government-a, moralne poruke, kritika danasnjice i ljudske psihe, teme o ljubavi, potrebi, sebicnosti, egoizmu, sve maksimalno obradjene u seriji. Apsolutna preporuka sviam koji nisu gledali SG-1 da to urade pod hitno.
SG:Atlantis
Posle tolike popularnosti svake epizode gde su tema Ancients-i, ajde da napravimo show gde tim ide u njihov dom - Atlantis. Serija po kvalitetu samo preuzima stafetu SG-1, uz blagi twist: mnogo vise komedije uz neverovatne Mckay-a i Sheppard-a. David Hewlet koji nije ni trebao da udje na audiciju za Mckay-a, po mom misljenju glumi jednu od najboljih TV uloga ikada - Dr Rodney Mckay. Piscima, i samom glumcu, kapa dole da stvore toliko egoisticnog, socijalno nesposobnog lika, kog ne mozes a da ne zavolis maksimalno. Toliki utisak ostavlja da kad god u bilo kom SF filmu vidis problem, razmisljas - "Ovo bi Rodney resio za 5 sekundi" 😀
Uz njega, fenomenalni Joe Flanigan kao John Sheppard < ako su hteli da nadju lika koji ce jedini da makar blizu zameni RDA u Stargejt franshizi, ovaj glumac je bukvalno jedini na svetu koji to moze.
SG:Atlantis je SG-1 sa malo vise humora i odlicnim temama, pre svega moralnosti i odluka aktuelnog tima, kao i globalnih odluka Ancients rase. Savrsen TV Show.
Ponavljam, ako neko do sada nije odgledao, probajte. Ja garantujem da bez obzira na ukuse, SG-1/SG:A ne mogu da razocaraju. Ja cu seriju, dok sam ziv, gledati bar jednom u 3 godine.