Adolescence
Nisam toliko oduševljen koliko sam mislio da ću biti na osnovu stvorenog hajpa, da sam čak sve letimično pogledane komentare na forumu koji nisu bili puni hvalospeva automatski sklanjao u stranu kao not relevant – mada ni one druge nisam čitao dok nisam završio seriju. Britanske serije definitivno jesu među najboljima kada su u pitanju ovakve i slične teme, ako ne i najbolje, tako da je sve ovde tehnički besprekorno – od glume do režije. Posebno mi se dopao jedan snimljeni kadar po epizodi, što stvara vizuelnu draž kakvu sam ranije doživeo gledajući film Utoja: 22. juli, koji mi je, doduše, bio još izazovniji zadatak.
Što se same serije tiče, prva epizoda mi je bila veoma dinamična i zanimljiva, podsetila me na prvu epizodu The Night Of u policijskoj stanici. Završetak prve epizode me je, s druge strane, podsetio na Criminal: UK,gde se svaki slučaj odvija unutar policijske istražne sobe i baš zbog toga mi je taj deo bio malo i zamoran za praćenje.
Druga epizoda mi je bila vrlo nezanimljva, klišeizirana, jedva sam je nešto priveo kraju.
Treća je apsolutni vrhunac serije – highlight i kruna svega i tu ne bih ništa naglašavao, jer je sa njom dosta toga rečeno.
Sa četvrtom epizodom sam ponovo imao problem. Glumački je perfektno odrađena, ali mi nije bila dovoljno efektna u odnosu na ono što je želela da postigne. Ili bolje rečeno – postiglo se njome ono što se htelo, ali meni je tu bilo previše praznog hoda.
Kasnije sam shvatio i zašto: Adolescence mi se u određenim aspektima preklapao sa knjigom Moramo da razgovaramo o Kevinu od Lajonel Šrajver – knjigom koja mi je svojevremeno bila pravi mind blast! Ona dublje istražuje teme roditeljske krivice, društvenog (ne)razumevanja i iskonsog zla koje može postojati u detetu, i mislim da nigde verodostojnije nije prikazana ta dinamika odnosa majke i problematičnog sina – ni na papiru ni na ekranu kroz neku seriju ili film.
Dodao bih još jednu zamerku – u seriji se tek površno zagrebalo po temi incel potkulture, a upravo ona je mogla da posluži (u neku ruku i jeste, ali nedovoljno), kao odlična podloga za dublji razvoj priče. Ovo je naročito važno nama "matorima", ako želimo bolje da razumemo svoju decu.
Iako serija zaslužuje visoku ocenu zbog puno stvari, moj subjektivni osećaj je plafonskih 7/10