1h | TV-MA
www.imdb.com
Pokusavao sam vise puta da krenem da gledam i nekako mi nije islo. Valjda zbog onog malog britanskog gnoma Martina Freeman-a za koga sam se podebelo zeznuo misleci da ce imati jos jednu jednodimenzionalnu i predvidivu ulogu. Do neke mere i jeste, ali mi je nakon prvih par epizoda prve sezone vec postao gotivan kroz ulogu koju mislim da je sasvim verno preneo, s`obzirom da je sve po istinitim pricama.
I gle cuda, isto tako mi je i serija postala zanimljiva. Sa filmom ima zajednicke te male neke istinite kriminalne price, mesto desavanja, kao i kadrove i nacin pripovedanja. Ono sto je jako dobro je sto serija ne davi. Cak i kada se cini tako, postoji razlog - neki detalj koji kasnije ispadne bitan, ili neka navika lika koja ce uticati na dalji tok radnje.
Prve dve sezone su vrhunske, mnogima su treca i cetvrta vec one kod kojih kvalitet opada ubrzano, ali meni licno bas i ne.
Inace desavanja, i likovi se menjaju svake sledece sezone, ali uvek ispadne da imaju neke veze iako su cak i vremenska razdoblja drugacija.
Tako je recimo skoro cela 4. sezona o malom afro-amerikancu i njegovoj odbrani od konkurentne kriminalne grupe, koji ispade tezak psihopata u sezoni 3, sto ispada jako zanimljivo finale 4. sezone.
Ono sto je sjajno i konstantno kroz seriju su kadrovi. Ma neki put onaj kamerman takva remek dela napravi, da coveku prosto dodje samo da uzima screenshotove za pozadinu na desktopu. Gluma je isto na visokom nivou. Cak i Kris Rok koji u 4. sezoni glumi sefa mafije odradjuje pristojan posao iako nikako nisam mogao da ga zamislim van komedije. Serija nije ustrojena politickom korektnoscu pa ima i rasizma, i nasilja i golotinje.. svega.
Topla preporuka za one koji se jos dvoume kao ja 2 godine.