Šta je novo?

Posledice Covid-a (Korone)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Sa tehnološke strane.

Ima mnogo toga ali npr. jutros sam pričitao vest u The Atlantic-u (2.9.2021.) o novoj aplikaciji u Australiji:

Vlada Australije, koja je uvela obavezan karantin, gde svoje sugrađane smešta u hotele, motele... i po ostalim ustanovama, kao "zamenu" i humanije rešenje za karantin, uvela je aplikaciju za mobilne telefone koja od građana zahteva da se uslikaju i pošalju fotografija u roku od 15 minuta kada im stigne zahtev od države (po "random" principu) kako bi potvrdili da su u karantinu.

Government of South Australia, one of the country’s six states, developed and is now testing an app as Orwellian as any in the free world to enforce its quarantine rules. People in South Australia will be forced to download an app that combines facial recognition and geolocation. The state will text them at random times, and thereafter they will have 15 minutes to take a picture of their face in the location where they are supposed to be. Should they fail, the local police department will be sent to follow up in person. “We don’t tell them how often or when, on a random basis they have to reply within 15 minutes,” Premier Steven Marshall explained. “I think every South Australian should feel pretty proud that we are the national pilot for the home-based quarantine app.”

Podelite slična IT rešenja za novu normalnost.

^Veoma bolesna vlast... Sto se tice IT resenja za kontrolisanje gradjana u karantinu, mislim da je prosle godine Izrael bio medju prvima (ako ne i prvi) koji su koristili pracenje mobilnih telefona u realnom vremenu, da li se ovi u karantinu krecu negde. Takav softver ima i nasa BIA, pratili su gastarbajteske brojeve, ali nisu ih trazili i kaznjavali. U Hrvatskoj su imali zabranu da napustaju svoje opstine bez dozvole vlasti, dozvolu su trazili online (imaju i oni svoju "eUpravu")... Koliko nam informacione tehnologije pomazu u zivotu, toliko mogu i da odmognu, kao i sve u zivotu, sve je relativno, sve ima i dobre i lose stavke...

Isto su uradili Poljaci jos prosle godine kada je sve krenulo.

The app uses geolocation and facial recognition allowing quarantined users to check-in with authorities to confirm they are indeed staying at home as required.

Users first register a selfie through the app which then randomly requests more selfies throughout the day.

The app notifies police if users fail to respond within 20 minutes.

"Australia’s low infection and death rates, which the country achieved both by being surrounded by water and by adopting harsh restrictions on liberty..."

Kakav fearmongering tekst. Meni stvarno vise nije jasno da mi ne mozemo da sednemo, kao rasa, i da se dogovorimo dve stvari. Pored tolike "civilizacije", tehnike i tehnologije mi se sad frljamo kako je placen karantin u hotelu sa sve placenim odsustvom sa radnog mesta "udar na slobodu". Kako necemo da nam neko prati svaki korak a do juce smo postovali na socijalnim mrezama bukvalno do detalja kad vrsimo nuzdu, ali sad "e bas necu" kada je u nekom globalnom interesu, privremeno na 10ak dana, da neko zna geolokaciju. Cim imate moderan mobilni telefon i registrovan broj tu privilegiju racunajte da ste izgubili odavno pre covida.

Meni se sve čini da ćemo se brzo vratiti onim starim telefonima sa jednobojnim ekranom. Jedno je napredak tehnologije, a sasvim drugo je korišćenje iste u sve bolesnije stvari koje se kose sa zdravim razumom. Ako poseduješ bilo koji smart uredjaj ti si se svoje slobode odrekao. Mladima ne smeta ništa jer je to sad u trendu i ne znaju za bolje slobodnije. A i stariji koji ne koriste dobro vijuge su neretko na strani novog "slobodnijeg života". Samo šta se nalazi na kraju puta?

Ovo nije prica u vezi kovida, vec u vezi pracenja pa cak i kad mislimo da nas niko ne prati. Sedim sa prijateljima i ja pricam kako imam fobiu od ajkula, i da se plasim plivanja u moru daleko od obale. Uglavnom o ajkulama smo pricali. Tako dodjem ja kuci, i upalim komp odem na internet, kad ono na tumblr mi iskoci video kako jedan covek stoji u plicaku neke lagune a oko njega plivaju ajkule. Onda odem na sajt b92 a ono dve vesti kako je tata snimao dronom decu kako se kupaju u moru ne sluteci sta je ispod njih, pa onda isto nocno kupanje u moru a ispod njih 40 ajkula i tako....

Telefon za vreme price sa prijateljima nije koristen, bio je smesten u torbici koja mi je bila u krilu.

Dogovorio sam se sa zenom da stavio betonske ploce u dvoriste ali nisam guglao nista o tome vec samo samo pricali, nisam planirao online da narucim vec sam mislio da imamo nekog lokalnog ko prodaje.
Pocele da iskacu reklame i meni i zeni i long story sort danas mi stizu ploce koje sam narucio preko reklama.

Au mislio sam umisljam... Juce ujutro predlozio zeni da imamo jutarnu trojku sa jos jednom ribom medjutim zena me oterala u 3 lepe... Jutros kad je otisla na posao mi banule 2 sisate plavuse iz agencije kazu mozemo trojku i bez zene!

Telefon je bio na nocnom stolcicu poree kreveta kad smo pricali...

Au mislio sam umisljam... Juce ujutro predlozio zeni da imamo jutarnu trojku sa jos jednom ribom medjutim zena me oterala u 3 lepe... Jutros kad je otisla na posao mi banule 2 sisate plavuse iz agencije kazu mozemo trojku i bez zene!

Telefon je bio na nocnom stolcicu poree kreveta kad smo pricali...
So... worked out ok? :D
Misliš, ono kao bela rasa da sednemo i da se dogovorimo dve stvari? 🎃
Haha, htedoh reci vrsta. Homo sapiensi tj. homosi. :D

15 minuta? Kakvi *******. Pa ako sam već bolestan, može se desi da zaspim u bilo kom trenutku u toku dana. Ili da odem u WC na pola sata. Ili da kuvam ručak...
Ali dobro, nije da sam nešto pametno očekivao od AUS vlade

Dogovorio sam se sa zenom da stavio betonske ploce u dvoriste ali nisam guglao nista o tome vec samo samo pricali, nisam planirao online da narucim vec sam mislio da imamo nekog lokalnog ko prodaje.
Pocele da iskacu reklame i meni i zeni i long story sort danas mi stizu ploce koje sam narucio preko reklama.

To si tek sad provalio? Riba mi je još davno pričala kako joj se pojavljuju reklame o stvarima o kojima pričamo. Tako smo za probu pričali o žutoj venčanici, i stvarno, na Facebooku eto reklama, žuta venčanica na njoj.

Uvek slusa Google, naravno ima to svoje prednosti i mane :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno