Ne, onda knjizis kapitalni gubitak, koji verujem moze da ti smanji kapitalne dobitke na drugim stvarim u toku godine, tj anulira ih.Mislim da nije baš tako. Računa se samo uloženi FIAT. Šta bi se desilo u slučaju da je BTC prodao po ceni nižoj od kupovne? Poreska bi morala da mu doplati?
Ovo i ja mislim. Kupis BTC za 50k, prodas za 60k, kapitalni dobitak je 10k i na to se placa porez. Ne bi trebalo da se placa porez na ovih ulozenih 50k.Mislim da nije baš tako. Računa se samo uloženi FIAT. Šta bi se desilo u slučaju da je BTC prodao po ceni nižoj od kupovne? Poreska bi morala da mu doplati?
Svakako da se placa porez samo na dobit, to su svi i napisali.Ovo i ja mislim. Kupis BTC za 50k, prodas za 60k, kapitalni dobitak je 10k i na to se placa porez. Ne bi trebalo da se placa porez na ovih ulozenih 50k.
U sustini da, tako bi trebalo da bude, jer se ova druga transakcija gleda kao nova investicija.I ja sam uvek mislio da se plaća porez na izlazu fiata, kako drugačije oni mogu da znaju šta ti radiš?
Ok, ti kao savestan gradjanin ipak sve lepo prijaviš, ali bojim se da niko ne razume tačno propise, pa ni sami zaposleni u PU.
Po tebi ispada da primera radi kupim btc na $50k, prodam tu istu količinu na $60k, oporezivo je dakle $10k profita, ja ne povučem taj USDT, kupim ponovo kasnije na recimo $70k, prodam na $60k, u minusu sam dakle $10k
Taj gubitak ne prijavljujem i to PU ne zanima, samo ih zanima prvobitna dobit iako ja tih $10k nit video nit mirisao ?
Mnogo tu ima varijabli ....
Ako cemo bas da gledamo po zakonu, trebalo bi voditi evidenciju o svakom trejdu i prijavljivati. Naravno to niko ne radi kod nas i ispali bi budale ako bi prijavljivali sve to. Inace meni su obracunali porez i na proviziju koju je uzeo ecd.Imu tu jedna začkoljica. USDT i recimo BTC nisu novac. Ono što si zaradio u USDT nije isto što i USD, dok ga ne povučeš nazad. Kao što reče sammy, ako ja trejdujem par godina bez povlačenja u FIAT, treba svaki trejd da pošaljem. Pa još i da ubacim koliki je bio fee prilikom trejda. Još ako sam daytrader, na stotine ili hiljade trejdova treba da se priloži. Nema to mnogo smisla. Naravno, ako nije komplikovano, najbolje je uraditi ono što je predložio sunce. Najsigurniji način da sutra nemaš problema.
Ni jedno ni drugo.Da li je rok za prijavu poreza 30 dana od povlačenja novca na račun ili 30 dana od kraja polugodišta u kojem je povučen novac?
Posalji mejl poreskoj, pitaj telefonom ili pitaj licno. Mi ovde mozemo samo da nagadjamo.Zanima me situacija u zakonu koja klaze da ko drzi kripto duze od 10 godina oslobodjen je placanja poreza.
Pre 10-11 god sam na Bitfinexu kupio neki kripto i sada bih ga prodao, kako je proslo 10 godina trebalo bi da sam oslobodjen poreza.
A mene zanima kako da to dokazem (na Bitfinexu postoji izvestaj o svim trgovinama, ali ne izdaju nikakve posebne dokumente u vezi toga).
Takodje, pre 10 godina nije postojao zakon o trgovini digitalnom imovinom i zanima me sada misljenje struke i o tome.
99% da i kada nadjes nekog u poreskoj da ce bude da svako ima svoj stav o tome ali defitivno moras nekog od njih da pitas i to vrv vec i pravno pitanje kako ce da priznaju log transcation sa bitfinixa. Ali eto i da ti cestitam kakav si lotd kada ti od tada stoji i da si sada istovarioZanima me situacija u zakonu koja klaze da ko drzi kripto duze od 10 godina oslobodjen je placanja poreza.
Pre 10-11 god sam na Bitfinexu kupio neki kripto i sada bih ga prodao, kako je proslo 10 godina trebalo bi da sam oslobodjen poreza.
A mene zanima kako da to dokazem (na Bitfinexu postoji izvestaj o svim trgovinama, ali ne izdaju nikakve posebne dokumente u vezi toga).
Takodje, pre 10 godina nije postojao zakon o trgovini digitalnom imovinom i zanima me sada misljenje struke i o tome.
Ako si ga prebacivao sa adrese na adresu, pogotovo ako si trgovao sa istim, plašim se sa neće biti oproštaja poreza.
Ako je sedeo 10+ god na toj adresi na koju si ga prvo povukao nakon kupovine, i to sve možeš da dokažeš, onda su šanse veće.
Auu. Mislio sam da su prestali sa tim.Vidim da se ovde razvila konstruktivna rasprava, pa me interesuje šta mislite ovom slučaju: prijatelju je stiglo rešenje da plati porez za devizne prilive u 2019 godini preko SWIFTa, koji su došli sa strane menjačnice kritovaluta. CIfra je drakonska, oko 42%. Koliko kapiram, porez na prihod od kriptovaluta je 15%, šta mislite, da li se vredi žaliti i objašnjavati poreskoj da je prihod bio od kriptovaluta i tražiti smanjenje na 15%?
neoporezivi deo bi trebalo da je oko 3k evraPitam zato sto bi trebalo da postoji neoporezivi deo oko 6-7k godisnje. Pa na ostalo 20% porez oko 25% pio i oko 10% zdravstveno ako je nezaposlen.
zakon kaze da ako ti tetka posalje 1000evra preko racuna da treba da platis 20% porez na ime "profita" koji si ostvario. A ona neki politicari koji u zivotu su samo politicarili kukaju sto neki uspesni ljudi u sportu imaju prijavu boravka u monako onako![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari