Šta je novo?

Porez na kriptovalute

Ili drzao si novac u crvenom novcaniku i on ti se pocepa ti prebacis novac u crnom novcaniku i zbog toga moras ....
ili
imas 2000 dinara trebaju ti evri . zamenis i pride platis porez sto si promenio .. :)
ili
zamenis 300 evra za dinare i posle neko vreme evro devalvira i ti moras platiti prijaviti iznenadnu dobit ...
Sofronije je imao jedan komentar "l..o burazeru l..o" :)

Tacno je, svaka promena je poreski dogadjaj i treba da se prijavi i plati porez. Kao sto je @FlySukhoi napisao, kad tad ce cesljati menjacnice. Takodje, imace vrlo brze alate da to rade nego kako se danas obavlja sa racunima u bankama na primer. Nama preostaje da placamo ili da se igramo sa nekim DEX-ovima gde nema KYC jos. Ja tu nekako vidim spas u hard wallet-u ali opet taj coin je morao od nekud doci do mog hard wallet-a. Tipa, ako bih prebacio sa svog Cex-a (gde sam ostavio podatke) na hard wallet, u to ce imati uvid jer ce moci da prate transakcije na mrezi. Ali, ako kupim od nekoga na ruke, i taj mi prebaci direktno na hard wallet, rekao bih da sam miran.

Pa cimace onda tog ko ti je prodao na ruke, koji ce onda da prosledi dalje na tebe :D
Kakve veze ima da li je hardware wallet ili nije, adresa je adresa, ne zna ona gde je i na kom tipu walleta.

To su budalastine, sta recimo imam primera radi milion dolara u bitcoinu, resim da ne drzim sve na jednoj adresi tj. walletu i podelim to na deset adresa, napravio sam poreski dogadjaj i placam deset puta porez jer je doslo do deset promena ??
Na sta placam porez i zbog cega? Na koju sumu? Koji prihod je ostvaren? ...

Naravno da ne zna ali adrese na walletima za koje je potreban KYC ce verovatno proveravati.
Taj primer koji si naveo nije poreski dogadjaj i ne placas porez jer su sve adrese tvoje. Na tebi je to da dokazujes ako bude bilo potrebe.

Naveo sam taj primer jer si rekao da je svaka promena poreski dogadjaj i da treba da se prijavi i plati porez.

Nisam siguran da li se ovde prepliće regulativa oko trgovine na npr. forexu (gde mislim da važi upravo to da je svaka promena poreski događaj) u odnosu na crypto kod koga mislim da se poreskim događajem smatra izlazak u FIAT. Ne smatram da imam dovoljno znanja o ovoj temi, pišem po sećanju nečega što sam pročitao, pa me ispravite ako grešim. U svakom slučaju, za crypto imamo jasno definisano u zakonu porez na kapitalnu dobit, dok za forex ili stock market nisam siguran na koji način su oporezovani, ali opet po informacijama do kojih sam došao, mislim da to nije ista kategorija kao crypto.

Platicu im porez kad budem mogao sa menjacnice direkt novac na bankovni racun.

Neke domače menjačnice su već počele da proveraju adrese korisnika

Član 14.

14.1. MCM zadržava pravo da proveri da li su adrese digitalne imovine Korisnika povezane sa
“TOR marketima” (crne berze na “Dark Web”-u), te da uskrati Korisniku pravo korišćenja usluga
ukoliko se ispostavi da jesu.

14.2. MCM zadržava pravo da proveri da li se Korisnik nalazi na listi označenih lica, odnosno lica
prema kojima se primenjuju sankcije Ujedinjenih nacija, kao i da uskrati Korisniku pravo korišćenja
usluga u slučaju da se nalazi na listi.

14.3. U slučaju suspenzije ili brisanja naloga Korisnika od strane MCM-a, sve prethodno započete
transakcije će biti izvršene ili će iznos koji je Korisnik uplatio u potpunosti biti vraćen.

Treba da se uvede red u kripto. Regulacije ide sporo ali sigurno. Ovakve stvari poštenim ljudima mogu da donesu samo korist.

Kakva je situacija prilikom P2P? Tu banka vidi samo uplatu od strane druge osobe sa licnog racuna, a ne i zasto. Da li je to jedan od nacina da se novac iz kripta prebaci na banku bez bilo kakvih komplikacija u buducnosti?

Nisam siguran ali mislim da zavisi od sume, nevezano za kripto, bilo koja uplata da je u pitanju, od klasične menjačnice recimo fiat->fiat koje uplaćuju na račun i slične usluge, ako je recimo nekih 1000e mesečno trebalo bi da si ok, na veće iznose se mogu upaliti neke lampice i alarmi. Špekulišem, zavisi do banke itd. Porez je problem koji tek kasnije može da dodje na red, kada se ustanovi poreklo novca i odrade druge provere, pranje...

Ali nece mi menjacnica uplacivati pare vec fizicka lica. Zbog toga P2P i postoji.

Pa znam o čemu pričaš, radio sam to u par navrata , ali ništa preko 1000e mesečno, jer tako su mi rekli neki ljudi, nevezano za kripto nego uopšte.
Ne zbog poreske dakle, nego drugi alarmi se upale pa na kraju te stigne i poreska, ako ne upališ taj alarm onda neće ni poreska.
Ali nisam siguran kao što rekoh, dajem ti info samo pa ti kako hoćeš.

Prosto je i jednostavno barem u Srbiji ako predješ 8 milion dinara na godisnjen nivou na svom tekućem računu plaćaš porez. Porez na kapitalnu dobit je trenutno 15%, taj procenat plaćaš na iznos samog profita ne ukupni iznos i to moraš da dokažeš koliki je profit i kako si ga ostvario a ako to ne uspeš onda plaćaš 15% na celokupni iznos...

Pozdrav, treba mi savet.
Krajem 2021. sam prodao oko 1000$ preko ECD menjačnice. Predao sam šta treba u poreskoj, ali do danas rešenje nije stiglo.
Posle sam u periodu 2022-2023. još tri puta prodao po 200-300$. To nisam prijavio, vodeći se nekom logikom da je ispod radara.
Sada me zanima:
  1. Koja je šansa da mi nikad neće stići kazna?
  2. Da li ima smisla prijaviti te prodaje sada, iako je rok davno prošao? Video sam da ima neki obrazac ("samoinicijativno prijavljivanje") koji može da se popuni, pre nego što te oni optuže da si napravio prekršaj i onda samo platiš porez + kamatu, ali ne i kaznu. Jel neko imao iskustva sa tim? Jel bolje da se samo pravim lud? Da li će mi se te kamate gledati od momenta predaje tog obrasca ili od trenutka kad dođe na red?

Znam da mogu na taj način da prodam. Ali napravio sam grešku i prodao par puta preko ECD-a, što oni sigurno uredno proveravaju. Samo sam se pitao da li ima smisla da prijavim porez sad sa tim obrascem, tj. da li mogu tako da izbegnem kaznu, nije mi problem da platim porez i kamatu.

Moj savet je da zaboravis i da ne prijavljujes te ostale transakcije. Prvo, ja mislim da oni stvarno nemaju razvijen sistem da kontrolisu sta tebi dolazi na racun, jer banke, barem Intesa sigurno ne salju njima izvode. Kod mene pojma nisu imali da sam tolike pare svukao na karticu. Drugo, mali je iznos, i da ti stigne nekada da platis neces imati problem da isplatis tim pijavicama. Da li uopste zaracunavaju neku kaznu-kamatu nisam siguran. Moj surak radi na kruzerima kao oficir, porez nije placao, doslo mu je iz poreske jer su ga nahvatali, kako ne znam, pored poreza on mora da plati i ona dodatna ******, penziono i socijalno valjda, uglavnom 30% od zarade. Uglavnom, nisam detaljno pricao sa nim o tome ali neku kaznu sto nije prijavio kada je trebao nije dobio
Ja sam pogresio sto sam prijavio i platio porez nakon 3 godine cekanja na resenje. Treba ostaviti taj novac u visini poreza na stranu, ako bas bude dosao trenutak da se plati, ali vredi sacekati tih 5-6 godina.

Moj savet je da zaboravis i da ne prijavljujes te ostale transakcije. Prvo, ja mislim da oni stvarno nemaju razvijen sistem da kontrolisu sta tebi dolazi na racun, jer banke, barem Intesa sigurno ne salju njima izvode. Kod mene pojma nisu imali da sam tolike pare svukao na karticu. Drugo, mali je iznos, i da ti stigne nekada da platis neces imati problem da isplatis tim pijavicama. Da li uopste zaracunavaju neku kaznu-kamatu nisam siguran. Moj surak radi na kruzerima kao oficir, porez nije placao, doslo mu je iz poreske jer su ga nahvatali, kako ne znam, pored poreza on mora da plati i ona dodatna ******, penziono i socijalno valjda, uglavnom 30% od zarade. Uglavnom, nisam detaljno pricao sa nim o tome ali neku kaznu sto nije prijavio kada je trebao nije dobio
Ja sam pogresio sto sam prijavio i platio porez nakon 3 godine cekanja na resenje. Treba ostaviti taj novac u visini poreza na stranu, ako bas bude dosao trenutak da se plati, ali vredi sacekati tih 5-6 godina.
Bio sam u poreskoj, tamo svako priča drugu priču, a rekao bih da ljudi nemaju pojma. Hteo sam da prijavim porez i da dodam obrazac kojim samostalno priznaješ grešku (pre nego što je oni otkriju) i tako se ograđuješ od moguće kazne. Ali taj obrazac nisam mogao da nađem, žena na šalteru mi je rekla da to više niko ne predaje. Dan kasnije sam pitao lika na šalteru, on me uputio negde dalje dao mi neki broj da zovem, tamo se niko nije javio. Ja uzeo i popunio normalno sve, kao da ne kasnim godinu i po dana i predao. Jer prosto nisam hteo da mi to stoji nad glavom.
E sad, da li će mi se oni javiti, kada, kolika će biti kamata, ja stvarno nemam pojma. Ali platiću štagod bude, bio sam glup i nema veze.

Bio sam u poreskoj, tamo svako priča drugu priču, a rekao bih da ljudi nemaju pojma. Hteo sam da prijavim porez i da dodam obrazac kojim samostalno priznaješ grešku (pre nego što je oni otkriju) i tako se ograđuješ od moguće kazne. Ali taj obrazac nisam mogao da nađem, žena na šalteru mi je rekla da to više niko ne predaje. Dan kasnije sam pitao lika na šalteru, on me uputio negde dalje dao mi neki broj da zovem, tamo se niko nije javio. Ja uzeo i popunio normalno sve, kao da ne kasnim godinu i po dana i predao. Jer prosto nisam hteo da mi to stoji nad glavom.
E sad, da li će mi se oni javiti, kada, kolika će biti kamata, ja stvarno nemam pojma. Ali platiću štagod bude, bio sam glup i nema veze.
Ako se porez samooporezuje (a ne po resenju PU), ti treba i da platis taj porez (plus kamatu do dana placanja).
Nije uopste ovo laka prica :)

Recimo u tom obrascu za samostalnu prijavu prekršaja piše da sam obračunaš kamatu i odma platiš. Ja kad sam to rekao ženi na šalteru ona je rekla - nikako sam da računaš!
Zabavno je.

Recimo u tom obrascu za samostalnu prijavu prekršaja piše da sam obračunaš kamatu i odma platiš. Ja kad sam to rekao ženi na šalteru ona je rekla - nikako sam da računaš!
Zabavno je.
Dovoljno je sto si predao prijavu. Mislim da su male sanse da ti obracunaju kamatu, ali to zavisi od referenta koji bude obradjivao tvoju prijavu. A na resenje ces cekati sigurno godinu i vise tako da ces i zaboraviti na to.

Meni u banci rekli do 15.000$ mesečno te niko ništa neće pitati 😁 ja ništa ne prijavljujem samo prodaja posteno

Meni u banci rekli do 15.000$ mesečno te niko ništa neće pitati 😁 ja ništa ne prijavljujem samo prodaja posteno
Mislim da je granica za pranje novca10000e, pa samim tim bolje se držati ispod te cifre. Nisam siguran,ali tako je bilo.
Ili je to bilo na dnevnom nivou za pranje novca.

Pozdrav, treba mi savet.
Krajem 2021. sam prodao oko 1000$ preko ECD menjačnice. Predao sam šta treba u poreskoj, ali do danas rešenje nije stiglo.
Posle sam u periodu 2022-2023. još tri puta prodao po 200-300$. To nisam prijavio, vodeći se nekom logikom da je ispod radara.
Sada me zanima:
  1. Koja je šansa da mi nikad neće stići kazna?
  2. Da li ima smisla prijaviti te prodaje sada, iako je rok davno prošao? Video sam da ima neki obrazac ("samoinicijativno prijavljivanje") koji može da se popuni, pre nego što te oni optuže da si napravio prekršaj i onda samo platiš porez + kamatu, ali ne i kaznu. Jel neko imao iskustva sa tim? Jel bolje da se samo pravim lud? Da li će mi se te kamate gledati od momenta predaje tog obrasca ili od trenutka kad dođe na red?

E svasta, cimas se za ovaj kikiriki sa poreskom, stvarno si lud.

Imam jedno pitanje vezano za P2P Binance. Novoregistrovani kolega ExchangeF2F me je preko poruke pitao nešto što bi mu možda P2P rešio. Ja nisam umeo da mu odgovorim. Video sam da se na Binanceu P2P može trgovati FIAT/Crypto i obrnuto. Kako se ove transkacije vide kroz poresku? Na primer, neko kupi 1000USDT od mene uz proviziju u moju korist od 3%, zatim ja prodam 1000USDT za FIAT uz proviziju u moju korist od 3$. Meni legne na Raiffaisen račun inicijalna suma i zarada. Da li se ova zarada računa kao zarada od kripta i da li je obavezno prijaviti poreskoj? Da li neko uopšte radi P2P preko Binance i kakva su vam iskustva?

Nazad
Vrh Dno