JaVolimKnjigovodstvo
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 29.05.2021
- Poena
- 55
Moja oprema
- Pristup internetu
- ADSL
- Mobilni internet
da li ja ako platim porez do 1.jula, po vazecem zakonu o porezu na kapitalnu dobit od 20%, imam pravo na smanjenje poreza jer kupujem prvu nekretninu a drugih nemam?Postovanje, imam nekoliko pitanja, verujem da mnoge muci ista problematika.
Da objasnim situaciju: od pocetka maja povlacim novac na racun sa CEX i ECD menjacnica na karticu Intese. Veca suma je u pitanju jer kupujem kucu. Plan je bio da povucem dovoljno, i za kucu i za porez, trenutno sam povukao sve za kucu i ostaje jos nesto da imam i za porez (racunao sam porez na 20% jer ne znam da li ovih 15% u najavi vazi za ono sto je povuceno tek od 1.jula a za sve pre toga je 20%..?).
To je manji problem od sledecih:
- da li ja ako platim porez do 1.jula, po vazecem zakonu o porezu na kapitalnu dobit od 20%, imam pravo na smanjenje poreza jer kupujem prvu nekretninu a drugih nemam?
- da li ako platim porez posle 1.jula po tada vazecem zakonu o porezu na kriptovalute od 15% i dalje imam pravo na smanjene poreza u slucaju kupovine prvog stana?
- koliko se uopste smanjuje porez ako se kupuje stan?
- ja ne znam da popunim one formulare online, kad odem u poresku koga tacno da trazim da mi pomogne, inspektora za koju oblast? (vec sam isao, salterski radnik zna manje od mene, nije bilo nikog od inspektora da me uputi, jedino sto mi je odstampao prijavu gde meni pola nije jasno kako se popunjava. Pitao sam ga o roku o mesec dana u toku kojeg moramo predati prijavu, kaze da ne postoji taj rok vec se svi porezi od januara do juna mogu platiti u julu, a od jula do decembra u januaru naredne godine).
- da li je poreska odgovorna u slucaju greske prilikom obracuna, tipa ja dostavim sve sto traze ali oni su nesto ispustili, nisu skontali nov zakon kako treba, pa mi naknadno traze jos para a ja potrosio naravno, nemam odakle da im uplatim jos par hiljada evra?
- recimo da me primi neki inspektor i pomogne mi oko popunjavanja prijave, dovoljno je da mu donesem izvod iz banke samo sa podacima o transakcijama od CEX i ECD ili trebam izvod o svim transakcijama u tom periodu? Pitam jer mi je neki novac uplacen od rodbine na tekuci kao pozajmica, ne bih i na to da platim porez jer to nije dobit ni zarada.
Hvala unapred na odgovorima.![]()
Umanjenje poreza na prvu nekretninu nije povezano sa načinom na koji si dobio novac.
da li ako platim porez posle 1.jula po tada vazecem zakonu o porezu na kriptovalute od 15% i dalje imam pravo na smanjene poreza u slucaju kupovine prvog stana?
Imaš pravo na smanjenje poreza u slučaju kupovine prvog stana ali imaš i pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na kapitalni dobitak ako taj novac ili deo novc uložiš u kupovinu nekretnine. Ovo piše u Zakonu o porezu na dohodak građana, a kako će to izgledati u praksi ostaje da vidimo.
koliko se uopste smanjuje porez ako se kupuje stan?
Pogledaj objašnjenje ovde: https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Kupovina-prvog-stana-i-povrat-PDV-a-103.html
ja ne znam da popunim one formulare online, kad odem u poresku koga tacno da trazim da mi pomogne, inspektora za koju oblast? (vec sam isao, salterski radnik zna manje od mene, nije bilo nikog od inspektora da me uputi, jedino sto mi je odstampao prijavu gde meni pola nije jasno kako se popunjava. Pitao sam ga o roku o mesec dana u toku kojeg moramo predati prijavu, kaze da ne postoji taj rok vec se svi porezi od januara do juna mogu platiti u julu, a od jula do decembra u januaru naredne godine).
Angažuj knjigovođu, knjigovođe obično znaju kako funkcionišu on line poreske prijave
da li je poreska odgovorna u slucaju greske prilikom obracuna, tipa ja dostavim sve sto traze ali oni su nesto ispustili, nisu skontali nov zakon kako treba, pa mi naknadno traze jos para a ja potrosio naravno, nemam odakle da im uplatim jos par hiljada evra?
Ovakva situacija je malo verovatna, pitaj ponovo ako se dogodi
recimo da me primi neki inspektor i pomogne mi oko popunjavanja prijave, dovoljno je da mu donesem izvod iz banke samo sa podacima o transakcijama od CEX i ECD ili trebam izvod o svim transakcijama u tom periodu? Pitam jer mi je neki novac uplacen od rodbine na tekuci kao pozajmica, ne bih i na to da platim porez jer to nije dobit ni zarada.
Na pozajmicu se ne plaća porez, a sva prodaja kriptovalute do 29.06.2021. oporezuje se kao drugi prihod i za sada nema veze gde ćeš da potrošiš novac. Posle 29.06. imaš poresku olakšicu za ulaganje u kupovinu stana, ali o tom po tom, još uvek samo teoretišem