Šta je novo?

Porez na kriptovalute

Ne razumem na kojih 5% mislis?
Razlika izmedju sadasnjeg i zakona koji se primenjuje od 1. jula je oko 1%.

Razlika je 1% i sto sad ne mozes da odbijes nabavnu cenu. Ako je neko ulozio 1000e podigao 1500e sad treba da plati 16% na 1500 umesto 15% na 500 sto je velika razlika.

Jeste velika razlika jer ne mozes da odbijes nabavnu cenu. Za vece iznose je sigurno vaganje da li svesno cekati pa prijaviti po stupanju novog zakona sa rizikom kamate ili ne.

edit: Da, 1%. Moja greska.

Meni samo jedno nije jasno, zakon se donosi npr. u januaru, a placanje poreza je tek moguce u junu ili julu, ali drzava se ne odrice toga da porez treba uplatiti i pre primenjivanja zakona. Nije problem platiti drzavi tih 15%, ali me mnogo nervira to sto npr. Ja nisam imao prilive iz inostranstva, nego iz Srbije prodavanjem kriptovaluta sa domace menjacnice u dinarima, e sad oni bi trebali da pocnu da naplacuju tek kada za to stvore uslove. Jos bolje bi bilo da se menjacnice obavezu da naplacuju i porez i sve sto treba, pa ako hoces prodaj, ako ne ne moras, niko te ne tera. Mislim da su ovo napravili samo zato da veliki igraci mogu lakse da se izvuku iz poreskog sistema, a mi sitni da placamo, a ako ne platimo ide kamata, izvrsitelji itd.

Ako ste pratili ovo sa frilenserima, niko nece placati kamatu, do 6500e godisnje se ne placa nista, a na iznos preko ugrubo oko 27%. I to sve na 120 mesecnih rata. Izgleda da su na kraju pod to uveli i kockare i izdavanje stanova. Nesto je ministar napomenuo da ce kockari na 60 rata "samo".
Da li ce i kripto za prethodni period, od 2016 pa do kraja juna 2021, od kada ide 15% na kapitalnu uvesti pod takav obracun ili ne ostaje da vidimo.

Ja do kraja juna sve sto prodam ne prijavljujem nista, a i nemam mnogo, pa sta mi bog da. Za posle juna cu razmisliti i verovatno da cu da platim sve po zakonu.

@p3dJ4 - Mala greska u tvom tekstu. Do 30. juna se ZNA tacno kako i koliko se placa, covek je okacio odgovor iz poreske uprave a i meni je stigao isti.
To sto neki zele da cekaju 30. jun da krenu da prijavljuju je isto ok, ko zeli da se kocka sa poreskom da dobiju retroaktivnu naplatu jer je rok za prijavu 30 dana od prometa.
Ja sam jutros prijavio i zavrsio sa tim sranjem.

Edit: Mail od poreske.
Pogledajte prilog 305095
Oni su ludaci kao ti podneses tu prijavu a oni utvrde da se ne plaća porez jer zakon nije stupio na snagu.

U poreskoj niko pojma nema.. Kako mogu da ti naplate porez na nešto što zakon ne vidi do kraja juna? Kako sad.. do tada to tretiramo kao ovo a posle toga kao ovo.. Pa nije to obdanište da se igramo kako kome padne na pamet... Ne možeš ti da nešto što zakon još ne poznaje da svrstavaš u neku drugu kategoriju.. TO nigde nema... sem u Srbistanu

Kao kada bi rekli e.. euro krem treba da se oporezuje od početka juna... i to je u stvari prehrambeni artikal ali dok zakon ne počne da se primenjuje mi ćemo to da tretiramo kao gvožđe pošto drugačije ne možemo... Nema veze što to jedno sa drugim nema nikakve veze... al mi ćemo da kažemo da je to tako... ;)

Baš me zanima da neko ovde napiše da li su mu po toj prijavi pre 30.6 oporezovali kripto i na koji način a da je legalno.. Evo taj nek ovde postavi poresko rešenej za tako nešto...

Poslednja izmena:
Dule ista prica je bila za freelance. Ne prepoznaje se, nevidljivi su sistemu, ne moze da se prijavi porez za tu delatnost (za kripto moze po instrukcijama od poreske) i rezultat su protesti i pregovori.

U zakonu postoji clan ostali prihodi gde spada sve sto nije posebno utvrdjeno. Ako zele tu svrstavaju kripto pre stupanja na snagu zakona o digitalnoj imovini. Tako se trenutno i jedino moze prijaviti porez. I to je sve u skladu sa zakonom. U tu kategoriju ostalo su spadali i prihodi frilensera, internet kladjenja, iznajmljivanje stanova...

Naravno da zakon prepoznaje, vise puta je receno, sve do 30og juna se racuna po starom zakonu a od 1og po novom.
Po starom je crypto pod ostali prihodi, stopa je 20%.
Po novom je crypto kapitalna dobit, stopa je 15%.

^ Treba dodati da po starom pored 20% poreza u obavezi si da platis i doprinose sto mu dodje na skoro 50% ukupno
Po novom imas samo 15% na dobit, tako se barem do sada svuda tumaci ali cekamo Jul da neko prodje kroz zvanicnu proceduru i da potvrdi.

Ako mesečno zaradim na kriptu do 500eu, da li treba prijaviti i to za porez? I kako se odlučuje šta je za oporezivanje. Tipa. Kupim kripto valute za 200eu, prodam za 400. Meni naračun leže 400. Kako da dokažem da mi zarada nije 400, nego 200 eu.

Mislim da ces to tek moci od 1 Jula po novom, po starom ne verujem da je to moguce.
Neka me neko ispravi ako gresim.

^ Treba dodati da po starom pored 20% poreza u obavezi si da platis i doprinose sto mu dodje na skoro 50% ukupno
Po novom imas samo 15% na dobit, tako se barem do sada svuda tumaci ali cekamo Jul da neko prodje kroz zvanicnu proceduru i da potvrdi.
Ne, doprinosi se svakako ne placaju ni po starom zakonu.
Post automatically merged:

Ako mesečno zaradim na kriptu do 500eu, da li treba prijaviti i to za porez? I kako se odlučuje šta je za oporezivanje. Tipa. Kupim kripto valute za 200eu, prodam za 400. Meni naračun leže 400. Kako da dokažem da mi zarada nije 400, nego 200 eu.
E ovo jeste prilicno komplikovano, mislim da imas sve u zakonu predvudjeno, mislim da moras da saljes sve podatke, kad kako i koliko, sa koje adrese itd...

Koliko sam iscitao, u zakonu ne postoji neoporezivi deo.Na tebi je da dokazujes ulaz-izlaz , praksa ne postoji tako da ti niko ne moze dati odgovor u ovom trenutku kako se dokazuje.

Ok. Ja screenshotovao kupovinu. Valjda je dovoljno kao dokaz.

Tu moze da bude malo zezancije.
Ulozis 200 e
Povuces 400 i 200 prilozis kao dolaz o kupovini i oporezuju te na 200e sto je ok.

Sta ako povuces jos? Dokaz o kupovini je vec iskoriscen zar ne ?:)

E ovo jeste prilicno komplikovano, mislim da imas sve u zakonu predvudjeno, mislim da moras da saljes sve podatke, kad kako i koliko, sa koje adrese itd...
Nista jos nije predvidjeno sta i kako priloziti kao dokaz. To tek treba da definisu.
Cuvajte sve dokaze o kupovini, istoriju trejdova.
Post automatically merged:

Tu moze da bude malo zezancije.
Ulozis 200 e
Povuces 400 i 200 prilozis kao dolaz o kupovini i oporezuju te na 200e sto je ok.

Sta ako povuces jos? Dokaz o kupovini je vec iskoriscen zar ne ?:)
Ovo je jednostavno, sledeci put ide 15% na celu sumu jer ti je preostali ulog 0.

Vec vidim dopis na zalbu 200/400,zalba odbijena neosnovano,standardna fora gde kad vidis da imas dokaze za svoje tvrdnje dobijes u nos ovaj razlog

A kakva je prica sa porezom o poklonu nakon 30. juna?
Tipa, zivim u inostranstvu i poslao bih kevi/caletu/burazeru u Srbiji kripto valutu u vrednosti od 5k eura, na ECD.rs recimo, i oni tu istu prodaju i spuste na tekuci racun. Da li je porez u tom slucaju 5%, ili sam ja lose skontao?

Ako kažete da tek kreće oporezivanje od 1. Jula. Zar nije onda moguce prebaciti sve na tekući račun pre 1. Jula i onda opet za isti novac kupiti sve iz početka. Praktično je onda ceo iznos uplata. Izgubi se nesto u transakcijama, ali ipak nije sigurno 15%. E sada jedino u tom periodu da nesto ne eksplodira dok se vrse transakcije. Sta mislite da li je ovo previše naivno razmišljanje.

Ako kažete da tek kreće oporezivanje od 1. Jula. Zar nije onda moguce prebaciti sve na tekući račun pre 1. Jula i onda opet za isti novac kupiti sve iz početka. Praktično je onda ceo iznos uplata. Izgubi se nesto u transakcijama, ali ipak nije sigurno 15%. E sada jedino u tom periodu da nesto ne eksplodira dok se vrse transakcije. Sta mislite da li je ovo previše naivno razmišljanje.
Nemoj to raditi. Svaki priliv je oporez. Pa i pre 1. jula ako se podigne.

Pa moguce je ali ces onda platiti 20% umesto 15%. :rolleyes:

Ma jok, kakvi doprinosi, to se nigde ne pominje.

Što se popunjavanja tiče, imate uputstvo, jedino što je nejasno su polja "šifra vrste prihoda". Meni je rečeno da je šifra 01 11 601000, tu sam i koristio. Polja vezana za doprinose i slično se ne popunjuju. Na bruto iznos smanjujete 20%, to je osnovica, 20% od osnovice je porez koji je za uplatu.

Napomena: sve ovo sam radio na svoju ruku i ne garantujem da je ispravno 😁
Edit:
Da se nadovezem, nekome mozda bude korisno ako podnosi prijavu online.
Sifra vrste prihoda 1 je zakucana vec, 11 se unosi i 603000.

Ako u drugom polju izaberete 01 necete moci da podnesete prijavu bez unosenja doprinosa za PIO itd. kako sam ja pokusao :).
Ako izaberete sifru 601000 vratice vam da nije dobra kombinacija. Tako da izgleda prva prijava koju sam podneo pre nekih par dana papirnim putem nije dobra zbog ove kombinacije....

Poslednja izmena:
Da li je moguće preko kartica tipa crypterium, ili cryptopay itsl da se povlači novac u Srbiji. Kako će država to da oporezuje? Otkud oni znaju da li smo mi povukli nešto sa ovih kartica. Ništa ne ide preko naših banaka u suštini?

To sad i mene interesuje, neko je skoro uzeo tu karticu i rekao da ce napisati jos nesto o tome, pa cekamo svi :)

Bice ovde dosta zaebancije koliko vidim, a kao najveci problem bih izdvojio to sto uopste nije specificiran period u kojem se gleda odnos ulaganja i povlacenja, recimo kao sto se za porez na dobit gleda fiskalna godina. Porez na kapitalni dobitak, sam po sebi uglavnom je sluzio za pojedinacne poreske dogadjaje, na primer kupovina, adaptacija i prodaja stana, a sada treba da obuhvati niz transakcija u odredjenom periodu. E sad, kad bi vad neko pitao koliko ste zaradili na kriptu, tj da li ste uopste, svako bi pogledao od pocetka (godinama unazad) koliko je ulozio, a koliko trenutno ima i rekao..u plusu/minusu sam toliko. Ako bi i poreska krenula tako, onda bi morala negde da cuva podatke od ulaganjima koja su vec iskoriscena kao minusna stavka da se ne bi korostila opet, a onda dolazimo do toga da bi najlogicnije resenje bilo da se kao za porez na dobit preduzeca, presek pravi na kraju fiskalne godine i da se priznaje ono sto je ulozeno u toj godini, a kao prihod racunaju sredstva povucena u istom razdoblju. To bi vec dalo dosta jasniju sliku i u smislu poreske optimizacije, jer bi svako mogao da planira povlacenje prihoda u visini ulaganja u toj godini bez placanja poreza...Ali otom, potom..videcemo kako ce sve da profunkcionise..Trebace njima u poreskoj jedno pola godine da se presaberu uzduz i popreko.

Jedno pitanje za day to day tradere:
Koliko cesto povlacite pare direktno na karticu, sta radite onda sto se tice poreza? Ako povlacite redovno sume od 150+ eura da li brinete o oporezivanju i kako resavate to?

Hvala

Vrh Dno