Šta je novo?

Pomoc oko kupovine tableta

baltam0s

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2009
Poena
515
Pozdrav, zamolio bih iskusnije ljude koji su imali iskustva(i imaju) sa razlicitim modelima tableta za pomoc pri odabiru modela za kupovinu.
Najbitnije stavka je budzet i on iznosi 400$ - to je gornja granica i preko toga apsolutno ne mogu ici:/ Jos jedna bitna informacija je da se uredjaj kupuje u USA, tako da ebay i sve varijante dolaze u obzir. Svakako, uzeo bih nov uredjaj.

Za sada najvise merkam motorolu, xoom mz 601. Na ebay moze da se nadje za 400$, stvari su poznate iz testa sa vaseg sajta. E sad, ne znam koliko ce recimo galaxy tab 2 10.1 biti dobra kupovina kada izadje... na stranu ICS, koliko sam video hardver je manje-vise isti kao u prvom tabu.

Konkretno pitanje - moja zelja je da tablet ima 3G podrsku, ali pitam ljude koji to imaju - koliko je to zapravo korisno i realna opcija? Tablet je namenjen surfingu i kao zamena za knjige, lap top i slicno na neki putovanjima. Da li da se fokusiram na wifi only jer su znatno jeftinije? Mislim da cu 70% vremena tablet koristiti u gradu, Beogradu konkretno.

ima i u Tehnomaniji, ali samo po jedan izlozen model od 32gb+dock i 64gb... isto 6 rata.

Mislim da je Prime nenormalno precenjen uredjaj. Prvi transformer je bio best-buy, po tadasnjoj ceni ipad-a ste dobijali dobar tablet + dock.
Transformer Prime je bio ok konkurent ipad dvojci, kostao je bez docka isto kao ipad2, a po karakteristikama su bili tu negde. Sada se pojavio ipad3, sa kojim realno Prime ne moze nikako da se meri, cena ipad2 je pala za 100 $ (eur), a Prime i dalje kosta isto ili vise nego ipad3, i to bez docka.

Ok, lepo sto je to prvi Tegra 3 tablet, ali sada je to vec stara vest, i "stari" tablet koji spram retina ekrana na novom ipadu vise ne moze da kosta preko 400 $/eur, jednostavno ne nudi nista sto bi opravdalo tu cenu. Kada bi kostao 500 $/eur sa dockom, ponovo bi bio konkurentan, ovako je jednostavno debelo precenjen. To je samo moje misljenje. 😉

Mene najvise interesuje da vidim kako izgledaju uzivo, zbog ovih neuobicajenih boja. Koja tehnomanija ih ima?

Na NBG, Omladinskih brigada preko puta Mercedesa. Samo da znas, oba su bila skorz ispraznjena, tj. nisu mogli da se upale juce u radnji kada sam ja bio.

Mislim da je Prime nenormalno precenjen uredjaj. Prvi transformer je bio best-buy, po tadasnjoj ceni ipad-a ste dobijali dobar tablet + dock.
Transformer Prime je bio ok konkurent ipad dvojci, kostao je bez docka isto kao ipad2, a po karakteristikama su bili tu negde. Sada se pojavio ipad3, sa kojim realno Prime ne moze nikako da se meri, cena ipad2 je pala za 100 $ (eur), a Prime i dalje kosta isto ili vise nego ipad3, i to bez docka.

Ok, lepo sto je to prvi Tegra 3 tablet, ali sada je to vec stara vest, i "stari" tablet koji spram retina ekrana na novom ipadu vise ne moze da kosta preko 400 $/eur, jednostavno ne nudi nista sto bi opravdalo tu cenu. Kada bi kostao 500 $/eur sa dockom, ponovo bi bio konkurentan, ovako je jednostavno debelo precenjen. To je samo moje misljenje. 😉

Slazem se ja sve sa tobom, ali ko sto sam napisao - ne mogu da uzmem 4:3 format tableta. mozda se vremenom i prebacim, ali sada mi je jos uvek to jako smeta.

Misljenje mora biti potrkepljeno cinjenicama. 🙂 Necu da zalazim u borbu Andriod vs iOS, tako da cu se vokusitati samo na tvoje reci. Kazes da je stari transformer bio dobar koknurent Ipad2, a onda navodis sledece:

- Ipad3 je jeftiniji: kod nas Prime 32GB kosta 450e, koliko i Ipad2 32GB, tako da ne vidim kako nije konkurentan u ceni, i to u poredjenjui sa Ipad2.
- Sada se pojavio ipad3, sa kojim realno Prime ne moze nikako da se meri.

Ipad3 vs Ipad2:: 1) 4G, 2) jaci procesor i vise RAMa, 3) bolji ekran i ogromna rezolucija, 4) 5MP kamera 5) bluetooth 4.0.
TP vsTF: 1) laksi, tanji, sa aluminijumskim kucistem, 2) bolji ekran, 3) ICS, 4) jaci procesor, 5) 8MP kamera, 6) jace igracko (gaming) iskustvo 7) duze trajanje baterije

Ako sam nesto propustio neka neko dopuni. Moje misljenje je da je TP dosta unapredjen i da je odlicna kupovina. jedino sta je izazovno kod Ipad3 je visoka rezolucija.

Poslednja izmena:
Misljenje mora biti potrkepljeno cinjenicama. 🙂 Necu da zalazim u borbu Andriod vs iOS, tako da cu se vokusitati samo na tvoje reci. Kazes da je stari transformer bio dobar koknurent Ipad2, a onda navodis sledece:

- Ipad3 je jeftiniji: kod nas Prime 32GB kosta 450e, koliko i Ipad2 32GB, tako da ne vidim kako nije konkurentan u ceni, i to u poredjenjui sa Ipad2.

Ipad3 vs Ipad2:: 1) 4G, 2) jaci procesor i vise RAMa, 3) bolji ekran i ogromna rezolucija, 4) 5MP kamera 5) bluetooth 4.0.
TP vsTF: 1) laksi, tanji, sa aluminijumskim kucistem, 2) bolji ekran, 3) ICS, 4) jaci procesor, 5) 8MP kamera, 6) jace igracko (gaming) iskustvo 7) duze trajanje baterije

Ako sam nesto propustio neka neko dopuni. Moje misljenje je da je TP dosta unapredjen i da je odlicna kupovina. jedino sta je izazovno kod Ipad3 je visoka rezolucija.

Gde to ima Prime za 45000? Ja nisam nigde video ispod 57.000 din. Ja i mislim da mu je oko 45000 realna cena, tako sam i napisao, toliko kosta i ipad2 i mislim da su ta dva tableta u istom rangu ukupno gledano, dok je ipad3 dosta ispred, pre svega zbog ekrana koji je svetlosnu godinu ispred.

khm khm, evro je 110 a ne 100. za 50k RSD ga ima... cak i na ITsvetu ...

Zaboravljas da euro nije 100 dinara vec dugo vremena, vec 112.

A najnize sto sam ja nasao bez docka je 440e, dok ipad 2 od 16gb (bez 3g) kosta 55 000 dinara (govorim o modelima iz prodavnice sa garancijom).

khm khm, evro je 110 a ne 100. za 50k RSD ga ima... cak i na ITsvetu ...

Gle stvarno, my bad. 🙂

Ali, kad smo vec kod toga, 450 eur za Prime bez dock-a je po mom misljenju previse kada za 499 moze da se kupi ipad3 sa retina ekranom. Jednostavno, ako mogu da doplatim samo 49 $/eur za "retinu", sta ce mi onda Prime?
Medjutim, Asus racuna na kupce koji hoce iskljucivo Android, pa drzi cenu.

tako je, al opet ponavljam 4:3 vs 16:10

Gle stvarno, my bad. 🙂

Ali, kad smo vec kod toga, 450 eur za Prime bez dock-a je po mom misljenju previse kada za 499 moze da se kupi ipad3 sa retina ekranom. Jednostavno, ako mogu da doplatim samo 49 $/eur za "retinu", sta ce mi onda Prime?
Medjutim, Asus racuna na kupce koji hoce iskljucivo Android, pa drzi cenu.

Gde kod nas ima da se kupi Ipad 3 za 500e (i to je verovatno 16GB model, a pravo poredjenje je 32GB)? Opet, vise je do rezolucije nego do ekrana. Gledao sam IPad2 i Prime uzivo, i ne vidim da je Ipad2 ekran svetlosnu godinu ispred Prime ekrana. I stvar je u tome da Asus ne drzi nikakvu jaku cenu, koji to Android tablet sa istim (slicnim) specifikacijama i kvalitetom izrade je jefiniji od njega? Cak ni Ipad2 32GB nije jeftiniji od njega.

Poslednja izmena:

Hm, kome god je iz bilo kog razloga potrebno ili bi nesto zavrsavalo Win okruzenje zasto bi se onda bacale pare bilo sta drugo?

Gde kod nas ima da se kupi Ipad 3 za 500e (i to je verovatno 16GB model, a pravo poredjenje je 32GB)? Opet, vise je do rezolucije nego do ekrana. Gledao sam IPad2 i Prime uzivo, i ne vidim da je Ipad2 ekran svetlosnu godinu ispred Prime ekrana. I stvar je u tome da Asus ne drzi nikakvu jaku cenu, koji to Android tablet sa istim (slicnim) specifikacijama i kvalitetom izrade je jefiniji od njega? Cak ni Ipad2 32GB nije jeftiniji od njega.

Pa to i kažem, Asus trenutno gura veću cenu zbog Tegre 3, inače kada stigne konkurencija od Samsunga i ostalih biće kresanja cena, mark my words. 😀

Btw, cena od 450 eur je ok za Prime sa 32 GB, ali nije ok to što teško da igde može da se nađe verzija sa 16GB wifi only. Zašto nuditi samo skuplje verzije? Kontam da to rade prodavci zbog veće zarade po komadu, pošto ionako ne očekuju da prodaju mnogo tableta od 450-500 eur u Srbiji.

Pa to i kažem, Asus trenutno gura veću cenu zbog Tegre 3, inače kada stigne konkurencija od Samsunga i ostalih biće kresanja cena, mark my words. 😀

Btw, cena od 450 eur je ok za Prime sa 32 GB, ali nije ok to što teško da igde može da se nađe verzija sa 16GB wifi only. Zašto nuditi samo skuplje verzije? Kontam da to rade prodavci zbog veće zarade po komadu, pošto ionako ne očekuju da prodaju mnogo tableta od 450-500 eur u Srbiji.

Daj boze, ali sumnjam. Samsung nikada nije imao jeftine modele, cak nisam video na nasem trzistu nijedan bez 3G, a s obzirom koliko je skuplji zbog 3G, bolje je i ne uzimate 3G model, vec ili se povezivati preko mobilnog, ili sa USB adapterom. Tab 10.1 i dalje kosta 650e (Gigatron), mozda bi moglo da se nadje i za 20-30e jeftnije po nekim megamarketima, ali je i to previse s obzirom kada se model pojavio.

cak i Gizmo kaze da je Samsung smorio po pitanju apdejta za svoje uredjaje...

80% sam se odlucio za tf3000. Imam jednu nedoumicu, zasto je galaxy tab 2 iste cene kao i asus, a na prvi pogled je asus milionima svetlosnih godina bolji? sta opravdava tu cenu kod samsunga?
ipad mi je skup mnogo u smislu da ne mogu priustiti vise od 16gb, a to mi se cini nedovoljnim.

16gb ti je za iOS aplikacije zaista malo, imajuci u vidu da su vece nego na androidu..
Ovo sto si ti primetio i meni nije jasno, pogotovu kad se uzme u obzir da je asus od aluminijuma, ne kazem da mora da bude bolje resenje, ali je skuplja izrada.. Cini mi se da se Samsung bezobrazno mng ugradjuje u sve svoje proizvode..

ovaj model je od plastike, nije od aluminijuma. zapravo, cini mi se da je tab 2 od aluminijuma pozadi. svejedno, jedina stvar koja jeste bolja od asusa su zvucnici na tabu, koji su napred i stereo su. Ne znam, necu da kazem da se lomim, ali ako vec iskesiram tab 2, hocu da znam zasto sam to ucinio, osim imena samsung na njemu.

Imam slicno pitanje, pa da ne otvaram novu temu. Trenutno sam u USA i bicu tu do septembra. Mogu slobodno reci da sam na slatkim mukama. Jednostavno ne znam koji uredjaj da uzmem. Ne zuri mi se jos pa bih hteo da se polako odlucim za najbolju opciju.
"Problem" je u tome sto jos nisam imao tablet i ne znam sta mi tacno treba. Zapao mi je za oko Galaxy tab 2, kosta samo 250 usd i to je ovde zaista smesno. E sad ni sam ne znam da li mi je manja diagonala ok. Koristio bih tablet za surf, muziku i tako standardne stvari. Mozda za filmove, skype dok sam ovde i kad otputujem negde.
Isto tako se razmisljam izmedju 3/4g i wi-fi only. Kupicu iphone ovde i ne znam da li je moguc tetering sa njega.
Sto se cene tice to je fleksibilno. Gledao sam pomenuti GT 2 i Kindle fire i s obzirom da vec imam Kindle reader i da cu kupiti iphone 4s mozda mi ovakvi uredjaji budu dovoljni. Ipak, ukoliko mogu kupiti neki znatno bolji uredjaj dao bih i 400-500 USD.
Hvala unapred na pomoci.

Nazad
Vrh Dno