Šta je novo?

POMOC e6750 temp

Gamer!M!

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2005
Poena
319
evo ovako
kupim ja e6750 + gigabyte P35 ds3p.
sve to sklopim i pustim, sve lepo radi, imam i Zalman CNPS9500LED na proc, i podignem samo malo takt (8x400) i testiram orthosom, radi ...
ali kad upalim speed Fan vidim da mi je temp CPU 61 stepen, a coreovi oko 68 :wall:

vratim klok na narmalu, ucitam default iz biosa, flesujem bios na F6 verziju (zadnja), skinem zalmana, stavim box (jos gore temp, do 65 za cpu) .... jel ima neko ideju?
ima da ga :crash:

Poslednja izmena:
Hm, ja imam e6700 na GA-P35-DS3R, tako da je konfiguracija uporediva. Trebalo bi da imaš dosta niže temperature (bar na default-u). Prvo proveri koju temperaturu ti prijavljuje u BIOS-u, ili instaliraj Gigabyte-ov EasyTune5 pa vidi tamo. Takođe proveri Vcore, da li su ti uključeni C1E i EIST, da li ti hladnjak dobro naleže na CPU - vidi se po pasti kada skineš hladnjak sa CPU, ili pipni hladnjak pa ako nije vruć kada je procesor na >60 stepeni onda nema dobar kontakt
Meni je u zatvorenom kućištu CPU 48, CORE 52 stepena na 2.6GHz kada uključim orthos, ako treba mogu da probam i na 3.2GHz

Poslednja izmena:
jeste prilicno uporedivo ...
sve sam probao, instalirao dva kulera, nigde nisam naso na netu nista
citao temperaturu iz svih mogucih programa... a kuler naleze lepo .... sigurno, zalman je sigurno nalegao lepo, cak sam i stavio arctic silver 5 pastu .... nista mi nije jasno, a posto ni zalman ni ovaj sada BOX cooler nisu pretopli cini mi se da
a) ili ploca iz nekog razloga lose cita temp
b) da ja neumem da namontiram cooler ... samo montirao sam cooler dosta puta na cpu, ne bih reko da bas ne umem...

C1E i EIST su iskljuceni sad, kad su ukljuceni imam samo manje temp pre orthosa onda (sto je i logicno, jer obaraju voltazu i brzinu na idle) ....

hvala na odgovoru, stvarno sam otiso dodjavola... nigde na netu nisam naso da neko ima tako visoke temp na Default frekv.

Ako je kuler namešten dobro, onda samo ostaje da je Vcore dosta veći nego što treba.
Mislim da se čak ni engineering sample ne bi grejao toliko

P.S. Ja sam tako nekoliko puta namestio GeminII pogrešno (jer sam permutovao vrste šrafova :)) i procesor mi je imao temperature slične tvojim. Kada sam menjao ploču shvatio sam da kuler naleže na manje od 40% površine procesora i tek tada skapirao da je i sam cooler prehladan u odnosu na temperaturu procesora. Posle par pokušaja da dobro pritegnem kuler jedva sam video da 2 šrafa na jednoj strani dodiruju procesor i podižu kuler od njega.

Dok je kuler bio loše montiran, mogao sam stabilno da radim na 3.2-3.3 GHz, a sada idem do 3.7-3.8 GHz :)

Poslednja izmena:
Koristi softver koji dolazi uz ploču da bi očitao temperaturu. Delim mišljenje da je prikazana T netačna. Probaj i tehniku ispitivanja prstom; ako se ne opečeš, nije 60 stepeni. :)

Kad imam zivaca skinucu box i opet extra pazljivo staviti Zalmana ... ali sam siguran da ne gresim
Oba kulera na dodir nisu mnogo vruca, pod oterecenjem, mada ne znam kolko moze da se oseti temperatura kulera kad kod Boxa jedino mogu da pipnem rebarca ... ona jesu mlaka ali nista vise od toga. I kod zalmana mogu delom prsta da pipnem jedan od heat pipeova, jeste toplo, mada mi se cini da nije ni to toplo kao da lezi na 65 stepeni ....

ne znam, ako neko oce da dodje do vuka da instalira kuler jedino ... :) posto svi ovi simptomi ukazuju na lose instaliran kuler ...,
da je neko drugi poceo ovu temu ja bih mu sigurno reko da je lose namestio kuler :D

ne znam dal sam vam reko da mi ja na idle u zatvorenom kucist temp na default frekv 42

LOL , trebalo bi da bude toliko na full load :banana:

Koristi softver koji dolazi uz ploču da bi očitao temperaturu. Delim mišljenje da je prikazana T netačna. Probaj i tehniku ispitivanja prstom; ako se ne opečeš, nije 60 stepeni. :)

merim iz svih programa, speedfan, coretemp, gigabyteov easy tune 5, (svi poslednje verzije upravo skinuti) ... cak sam citao neki ozbiljan guide kako podesiti T-Junction kod GO:eyebrows:
... to sto ploca prikazuje s dva biosa (F4, i F6) ... ja vam prenosim :d

Meni je na taktu (8x450) pod otrhosom temperatura ~60 a u iddlu ~30 (coretemp), u igrama ne prelazi 50 na konfiguraciji iz potpisa. Ja sam bas i gledao pastu(as5) i lepo je razmazana a i telo kulera je toplo pod othosom tako da bi trebalo da dobro naleze kuler. E sad da li je ovo normalno nemam pojma ali s obzirom da samo u orthosu dolazim do 60c ne brinem mnogo.
Probacu kasnije na defoltu pa cu postujem temp.

Meni je na taktu (8x450) pod otrhosom temperatura ~60 a u iddlu ~30 (coretemp), u igrama ne prelazi 50 na konfiguraciji iz potpisa. Ja sam bas i gledao pastu(as5) i lepo je razmazana a i telo kulera je toplo pod othosom tako da bi trebalo da dobro naleze kuler. E sad da li je ovo normalno nemam pojma ali s obzirom da samo u orthosu dolazim do 60c ne brinem mnogo.
Probacu kasnije na defoltu pa cu postujem temp.

koliko toplo ... sad ne znam kako to da uporedimo, ali meni se box cini (mozes da pipnes samo rebarca valjda) da je jedva mlak ... a proc mi radi na 65 stepeni u orthosu.... (mogu da zamislim kako bi radilo kod mene na 3.6, mada je radio stabilno na 3.2) ....

malo mi je sve ovo cudno ... na kojoj temperaturi bi core2 trebalo da zakuca? ... mozda je to najbolji nacin da znam dali mi tacno cita ploca ...

@pocuca ... da li si prvo skinuo pastu koja je isporucena sa boxom pa onda mazao as5 ili si stavio sve to zajedno...
ja nisam stavljao nista dodatno preko ove na boxu

kad sam montirao zalmana pre toga imao sam as5, dino razmazanu, (sad mozda malo deblji sloj)
ali nece ni to pa da digne temp za 20 stepeni...

Poslednja izmena:
@pocuca ... da li si prvo skinuo pastu koja je isporucena sa boxom pa onda mazao as5 ili si stavio sve to zajedno...
ja nisam stavljao nista dodatno preko ove na boxu
Naravno da sam prvo skinuo staru pastu i stavio as5 u finom tankom sloju.

koliko toplo ... sad ne znam kako to da uporedimo, ali meni se box cini (mozes da pipnes samo rebarca valjda) da je jedva mlak ... a proc mi radi na 65 stepeni u orthosu.... (mogu da zamislim kako bi radilo kod mene na 3.6, mada je radio stabilno na 3.2) ....

malo mi je sve ovo cudno ... na kojoj temperaturi bi core2 trebalo da zakuca? ... mozda je to najbolji nacin da znam dali mi tacno cita ploca ...

Ne verujem da bi bila neka velika razlika u temperaturi evo probao sam na defoltu i posle 15min othosa temp je ~55 tako da razlika i nije velika u odnosu na 3.6 (da napon nije malo povecan razlika bi mozda bila i manja)
Koliko ja znam ovaj nas proc bi trebalo da "zakuca" na 72C http://processorfinder.intel.com/Details.aspx?sSpec=SLA9V

jeste prilicno uporedivo ...
sve sam probao, instalirao dva kulera, nigde nisam naso na netu nista
citao temperaturu iz svih mogucih programa... a kuler naleze lepo .... sigurno, zalman je sigurno nalegao lepo, cak sam i stavio arctic silver 5 pastu .... nista mi nije jasno, a posto ni zalman ni ovaj sada BOX cooler nisu pretopli cini mi se da
a) ili ploca iz nekog razloga lose cita temp
b) da ja neumem da namontiram cooler ... samo montirao sam cooler dosta puta na cpu, ne bih reko da bas ne umem...

hvala na odgovoru, stvarno sam otiso dodjavola... nigde na netu nisam naso da neko ima tako visoke temp na Default frekv.

Ja na mom E4400 (box cooler) na defaultu imam T 54C po TAT-u.
Kada overclockujem na 3GHz, T mi je 58C po TAT-u.
Merene T se poklapaju u TAT-u, Everestu, i Core Tempu 0.95.4.

Znaci to su prevelike T, jer kada opteretim procesor sa Orthos-om T skoci na suludih 80C, to sam ranije testirao kada je bio na 2,7GHz. Na 3 GHz ne sme ni da probam Orthos, iako su T iste, ebi ga nikad se ne zna.

Da li je moguce da imamo isti problem sa procesorima da se zagrevaju previse na defaultu ?
Gde moze da se pipne box cooler, da se vidi ako je mlak, znaci da ne odvodi dobro toplotu...
Box cooler nema uopste telo, svuda je onaj deo sto se rotira...

@ pocuca
pa ako je tebi u orthosu 55 na default to i nije tako strasno (mislim mojih 65 sa seljacki montiraniim boxom) .... probacu sutra da stavim Zalmana opet, sa extra tankim slojem as5
mada imam i neku thermalright pastu, mozda je bolja, pa cu da se javim

nisi mi rekao dali ti se cini da su rebarca vruca na dodir ili vise kao mlaka ... ako ti se cini da su bas vruca onda to znaci da je meni nesto lose lego ovaj BOX ...
ajde molim te probaj da dodirnes rebarca posle 10 min orthosa

Znaci to su prevelike T, jer kada opteretim procesor sa Orthos-om T skoci na suludih 80C, to sam ranije testirao kada je bio na 2,7GHz. Na 3 GHz ne sme ni da probam Orthos, iako su T iste, ebi ga nikad se ne zna.

Da li je moguce da imamo isti problem sa procesorima da se zagrevaju previse na defaultu ?
Gde moze da se pipne box cooler, da se vidi ako je mlak, znaci da ne odvodi dobro toplotu...
Box cooler nema uopste telo, svuda je onaj deo sto se rotira...

Veca ja verovatnoca da imamo isti problem sa plocom
koja
a) lose cita temp (meni je rev 1.1, onda najtuznija)
b) pregreva proc
imamo dosta razlicit proc, pre ve biti da nas ploca ****

pipni rebra od kulera ... mada taj metalni deo se ne vrti :D
mada on ne treba da bude (ne moze) da bude 60 stepeni cak i da ti je proc toliko ... moja slobodna ETF-ovska procena je da taj deo treba da bude oko 40-50, 40 je toplo, 50 je vec malo vruce na dodir... moj kao da je jedva 30 na dodir po toj nekoj logici

jesi li pocinjao neku temu ranije sa svojim problemom?

Veca ja verovatnoca da imamo isti problem sa plocom
koja
a) lose cita temp (meni je rev 1.1, onda najtuznija)
b) pregreva proc
imamo dosta razlicit proc, pre ve biti da nas ploca ****

pipni rebra od kulera ... mada taj metalni deo se ne vrti :D
mada on ne treba da bude (ne moze) da bude 60 stepeni cak i da ti je proc toliko ... moja slobodna ETF-ovska procena je da taj deo treba da bude oko 40-50, 40 je toplo, 50 je vec malo vruce na dodir... moj kao da je jedva 30 na dodir po toj nekoj logici

jesi li pocinjao neku temu ranije sa svojim problemom?

^
Ima sutra da ga ufatim za rebarca :D.
Raspitivao sam se na SK forumu oko ovoga, ovde nisam. Jos cekam tamo neke odgovore, valjda je neko imao isti problem...

Ja sam ranije merio T Core Tempo 0.94 i tada sam mislio da su mi T ok, 35C za idle i 65C za full load, ali ne lezi vraze, jer ovaj CT meri 15C nizu temeraturu (ne meri direktno u jezgrima vec izmedju njih valjda)...

Znaci mislis da je ploca... valjda lose meri T... ?

@ pocuca
pa ako je tebi u orthosu 55 na default to i nije tako strasno (mislim mojih 65 sa seljacki montiraniim boxom) .... probacu sutra da stavim Zalmana opet, sa extra tankim slojem as5
mada imam i neku thermalright pastu, mozda je bolja, pa cu da se javim

nisi mi rekao dali ti se cini da su rebarca vruca na dodir ili vise kao mlaka ... ako ti se cini da su bas vruca onda to znaci da je meni nesto lose lego ovaj BOX ...
ajde molim te probaj da dodirnes rebarca posle 10 min orthosa

Evo malo sam ga cloknuo (3.6) i nabio temp na 55 posle par min i mogu ti reci da su rebarca prilicno topla nisu vrela da ne mogu da se drze ali nikako mlaka, na skali od 1-10 gde je 10 vrelo, a sve do 5 mlako ovo je otprilike 7. Nadam se da sam bio dovoljno jasan.

Ponovo gigabyte ploce sa cuvenom manom sa pregrevanjem procesora , naprave prvo dobre ploce pa posle fuseraj (setite se samo nforce2 ploca sa bartonom koji na gb plocama bez oc radi na 65 stepeni) pa cak su se i semproni na njima pregrevali.

Meni i u idllu kada je temp. ~30 blago mlak a iz ovoga svatam da je tvoj potpuno hladan sto bi na kraju trebalo da znaci da tebi ipak nesto na relaciji pasta-kuler ne naleze dobro.

^
Ima sutra da ga ufatim za rebarca :D.
Raspitivao sam se na SK forumu oko ovoga, ovde nisam. Jos cekam tamo neke odgovore, valjda je neko imao isti problem...

Ja sam ranije merio T Core Tempo 0.94 i tada sam mislio da su mi T ok, 35C za idle i 65C za full load, ali ne lezi vraze, jer ovaj CT meri 15C nizu temeraturu (ne meri direktno u jezgrima vec izmedju njih valjda)...

Znaci mislis da je ploca... valjda lose meri T... ?

ma ima neka fora s tim 15 stepeni razlikama u temp. ima lepo objasnjeno na
http://www.tomshardware.co.uk/forum/221745-11-core-quad-temperature-guide

i ima veze sa stepingom procseora, ali procitaj to

ja sam citao i ispade da je moj ipak na 65
core temp bi trebalo da je prilicno tacan
kao i speed fan

Meni i u idllu kada je temp. ~30 blago mlak a iz ovoga svatam da je tvoj potpuno hladan sto bi na kraju trebalo da znaci da tebi ipak nesto na relaciji pasta-kuler ne naleze dobro.

sutra idem opet u avanturu sa skidanjem hladnjaka i procesora
danas sam previse ispizd*o da bih ponovo to radio, verovatno nisam idealno namestio box
kazem samo sam ga gurnuo unutra.

ono sto me nateralo da probam box je bilo i 62 stepena na zalmanu (mada na 3.2 GHZ iz ortosa)

Poslednja izmena:
Ponovo gigabyte ploce sa cuvenom manom sa pregrevanjem procesora , naprave prvo dobre ploce pa posle fuseraj (setite se samo nforce2 ploca sa bartonom koji na gb plocama bez oc radi na 65 stepeni) pa cak su se i semproni na njima pregrevali.

NIKAD VISE gigabyte
tako ih hvale po stranim review sajtovima
kad ono

lepo me terao drug da uzmem opet DFI .... ja ne slusam
sto puta bih vise voleo sad da sam dao pare za DFI LanParty p35 TR2

ako nije ploca pisacu pismo izvinjenja "jadnoj" firmi :-devil-:

Poslednja izmena:
Da nema los kontakt IHS sa jezgrom?Moze da bude i to razlog..Zato su mnogi radili lapping.

Poslednja izmena:
Nisam citao sve postove,ali evo da se nadovezem:

@Gamer imam isti procesor ko ti i Gigabyte DS3R plocu.
Procesor mi radi na 3.6Ghz sa 1.45 voltazom i kad pokrenem orthos posle par minuta temperatura dostigne maximum od 64-65C,vidis koje hladjenje imam.
Da napomenem da sam i ja imao problema sa visokim temperaturama u pocetku i morao skidati kuler,ali sam odmah ustanovio da je problem u losoj pasti koju sam imao.Kupio novu Cooler Master Nano Fusion pastu i temperature se spustile za 10 i vise stepeni.

Nisam citao sve postove,ali evo da se nadovezem:

@Gamer imam isti procesor ko ti i Gigabyte DS3R plocu.
Procesor mi radi na 3.6Ghz sa 1.45 voltazom i kad pokrenem orthos posle par minuta temperatura dostigne maximum od 64-65C,vidis koje hladjenje imam.
Da napomenem da sam i ja imao problema sa visokim temperaturama u pocetku i morao skidati kuler,ali sam odmah ustanovio da je problem u losoj pasti koju sam imao.Kupio novu Cooler Master Nano Fusion pastu i temperature se spustile za 10 i vise stepeni.

sad mi nije jasno da li jos uvek imas te temp ... posto je meni kad sam vratio Zalman CNPS 9500 na proc, sa sve Arctic silver 5 pastom, lepo razmazanom, pricvrscenim kulerom do maximuma .... imam temp oko 63 na full load iz orthosa. Mereno speedfan v4.33. to su meni previsoke temp za 3.2 GHz na default voltazi. ali sta da radim, bar nisu 70 stepeni

sad mi nije jasno da li jos uvek imas te temp ... posto je meni kad sam vratio Zalman CNPS 9500 na proc, sa sve Arctic silver 5 pastom, lepo razmazanom, pricvrscenim kulerom do maximuma .... imam temp oko 63 na full load iz orthosa. Mereno speedfan v4.33. to su meni previsoke temp za 3.2 GHz na default voltazi. ali sta da radim, bar nisu 70 stepeni

Pa covece, kad malo bolje pogledam, sta se ti uospte bunis. To tvoje malo podizanje takta na 3,2GHz ,sa 2,66 GHz, nije bas maaalo kako ti kazes, i T su ti ok.
Prema svim uputstvima T C2Duo procesora ne bi smela da predje 65C u full loadu, tako da je tebi ok.
Meni E4400 na 3GHz u full loadu dostize 80C :wall:, a u igrama max 70C... Ja ga i dalje drzim na 3GHz...

Pa covece, kad malo bolje pogledam, sta se ti uospte bunis. To tvoje malo podizanje takta na 3,2GHz ,sa 2,66 GHz, nije bas maaalo kako ti kazes, i T su ti ok.
Prema svim uputstvima T C2Duo procesora ne bi smela da predje 65C u full loadu, tako da je tebi ok.
Meni E4400 na 3GHz u full loadu dostize 80C :wall:, a u igrama max 70C... Ja ga i dalje drzim na 3GHz...

ma mi smo ipak jedinstveni slucajevi, dobro ima nas jos par, ali moj proc bi zbog steppinga trebalo da je molo hladniji od tvog.
Mada bunim se zbog toga sto 99% ljudi koji overklokuju core2 proc imaju do 55 stepeni temp u full load

probacu da provalim uskoro dal je to cpu ploca ili napajanje pa cu ti javiti, da znas ...

Ti imas 63C u orthosu na 3.2,a ja imam na 3.6 ghz 65C orthos naravno.
Samo sto je kod mene 1.45v sto prouzrokuje jos vecu temperaturu,ne bitno.
Ok su ti temperature,uzivaj.

Gamer pa imaju 55C kad mere temperaturu sa Speed fanom.
Meni speed fan pokazuje isto 55-56C.
Daj da vidim tog koji ima na 3.6 sa vazdusnim hladjenjem 55C mereno coretemp-om.

Nazad
Vrh Dno