Šta je novo?

Pomoć za multi-split (3) inverter klimu do 2000€

Voleo bih i ja da moze tako, ali imam oko 240m2 u dva sprata, pa mi ipak treba bar 5 unutrasnjih jedinica.. Lomim se i ja da radim gore podno, pa na TP, pa dole onda renoviranje takodje pa podno.. Ali i posle tolikog silnog troska da sve stavim podno i na TP, opet ostaje problem leto i vrucine, nema hladjenja.. Ovako sve pod invertere i to MS, pa za dalje cemo videti 😄
Imam TP

Jeftinije rešenje ti je multi.

Da bi ti TP hladila kako treba opet ti trebaju unutrašnje jedinice kao na klimam tj nesto što duva.

Imam 3 klime za hlađenje, pored TP koja sluzi samo za grejanje.
Ko kako misli, tako i uradi.. Ja sam prezadovoljan ovim sistemom i smatram da je izuzetno povoljan, sto cenovno sto po potrosnji.. Zato sam i podelio iskustvo.. A svakako da zasebne jedinice mozes mnogo povoljnije kupiti..
Svi koji imaju multi su zadovoljni..

Ljudi koji nemaju multi pričaju kako to nije najbolje rešenje..

Da radim sve od nule isao bi na multi zbog hlađenja

Ne bih se ja oslanjao na Midea multi ni u ludilu bez bekap grejanja, s obzirom da su im spoljne jedinice kod dobrog dela modela sklone zamrzavanju (ovde na forumu su se mogle videti ekstremne fotografije zamrzavanja Midea i njenih derivata).
Uz to, za multisplit, sam objekat i raspored prostora mora biti idealan, inače će cena građevinskih radova prilikom ugradnje ili nekog problema u radu i potrebe za izvlačenjem instalacija i ponovnim zatvaranjem, biti poprilično visoka.
I na kraju cena, koja je izuzetno visoka za uređaj skromnih performansi (ako govorimo o Midei), a posebno ako uzmemo u obzir da se za taj isti novac mogu kupiti znatno performantnije split klime.

Po meni, to je i dalje iznuđeno rešenje.

Ne bih se ja oslanjao na Midea multi ni u ludilu bez bekap grejanja, s obzirom da su im spoljne jedinice kod dobrog dela modela sklone zamrzavanju (ovde na forumu su se mogle videti ekstremne fotografije zamrzavanja Midea i njenih derivata).
Uz to, za multisplit, sam objekat i raspored prostora mora biti idealan, inače će cena građevinskih radova prilikom ugradnje ili nekog problema u radu i potrebe za izvlačenjem instalacija i ponovnim zatvaranjem, biti poprilično visoka.
I na kraju cena, koja je izuzetno visoka za uređaj skromnih performansi (ako govorimo o Midei), a posebno ako uzmemo u obzir da se za taj isti novac mogu kupiti znatno performantnije split klime.

Po meni, to je i dalje iznuđeno rešenje.
Od mene svaka preporuka, evo vec druga grejna sezona skoro prosla, samo na Midea multi, sve sa bebom od svega sad godinu dana.. Tako da stvarno radi posao, iz iskustva kazem licnog, da li je do modela ili nije ja stvarno ne znam.. Ali odradile su dve sezone bez ikakvih zamerki na grejanje, a o letu i hladjenju i da ne pricam.. 💪

Multi split ti bukvalno stedi struju, tj manja je potrosnja, zasebni uredjaji trose dosta vise struje.. A uz to i manje mesta zauzimaju.. Ja hocu jos tri jedinice za gornji sprat, pa da mi sve bude pokriveno inverterima, sad zamisli da imam na fasadi 5 spoljnih jedinica, a uz to svi kondenzi, kao i otapanja tokom zime.. Ne znam na sta bi to licilo, a o potrosnji ne zelim ni da razmisljam 😅😅
Multi ima lošiji SCOP. UVEK i kod bilo kog proizvođača. Najveći je problem kad se neka od unutrašnjih ne koristi, pa se preveliki kompresor pali i gasi. E tu efikasnosti nema. Plus uglavnom veća cena ugradnje, zbog dugačkih cevnih instalacija. Multi samo ako baš nema mesta za više spoljašnjih.

Posto planiram da ugradim multi split, a tebe kao dugogodisnjeg korisnika da pitam:
Koji sistem imas, sta sa njim grijes/hladis, koliko kvadrata i da li je bolje da rade sve jedinice ili dvije ili jedna, koja je najbolja opcija odrzavanja temperature i potrosnje?

Posto planiram da ugradim multi split, a tebe kao dugogodisnjeg korisnika da pitam:
Koji sistem imas, sta sa njim grijes/hladis, koliko kvadrata i da li je bolje da rade sve jedinice ili dvije ili jedna, koja je najbolja opcija odrzavanja temperature i potrosnje?
Imam Gree,spoljna 36,unutra 2 x 9,1 x 7,1 x12.
Kuca je 90 m2,odlicno izolovana.
Racuni za decembar 2023,januar i februar 2024
12200
12300
12300
Potrosnja bez grejanja oko 6000
Ni jednom nisam presao 1050kw.
Rade sve 4 jedinice od 06 do 22h.Temperatura 23c.
To je to ukratko od korisnika a ne od ovih što u teoriji sve znaju.

12200
12300
12300
Ok. Koje su ti unutrasnje kod sistema(mislim na model unutrasnje) i da li si experimentisao malo?
Da li si probao da rade 24/7 kao sto pustamo klime? Predpostavljam da mjerac nenas pa ne znas kako ti modulira.
Sto se tice Gree sistema da li ti masi temperaturu i da li se cesto pali/gasi?

Poslednja izmena:
12200
12300
12300
Zašto greješ samo od 6h do 22h? Noću je struja 4 puta jeftinija, ne isplati se gasiti grejanje. Korisnici sa toplotnim pumpama i podnim grejanjem prijavljuju 50% potrošnje po jeftinoj i 50% po skupoj tarifi!

Nazad
Vrh Dno