Šta je novo?

Pomoć za multi-split (3) inverter klimu do 2000€

Ne, nije isto.
TP vazduh-voda ili voda-voda ne gura gas u vise unutrasnjih, greje vodu i ne radi po istom principu kao split.
Zajednicko im je samo to sto obe imaju kompresor.
I vec je pomenuto da imaju odvojen grejac.
Ne mislis da toplotna pumpa bez razloga kosta nekoliko puta vise od celog multi split sistema, a dobijas prakticno samo ekvivalenta spoljasnje jedinice kod splita.
Mada mi je defrost u isto vreme najmanje bitan kao mana multija.

@nidza
Zar nisi nesto kukao na taj Samsung, zar se nije nesto desilo ili sam ja pobrkao?

Svakako da nije kriminal uzeti multi, ali ne treba izmisljati prednosti, a jedina prednost je upravo prostor i to je nekome dovoljno.
I ja cu najverovatnije morati jedan multi da stavim u kancelariju, ali nisam srecan zbog toga :)
Meni je multi super kao opcija za kompletnu pokrivenost kuce grejanjem i hladjenjem za najmanje para i da to lici na nesto majku mu.

Kao sto sam naveo primer kuce gore 2 sprata treba 6 klima, jos zamisli ako juris stranu koja je u zavetrini zbog efikasnosti, svih 6 na jednoj strani kuce.

Meni npr midea BS radi i lepo hladi tu sobu ali da bi hladio druge sobe mora fan na 100% da dopre ali onda BS gubi funkciju. Bolje da mi 3 klime rade na 10-20% fan u 3 sobe nego u jednoj na 100% da bi ubacio vazduh u druge dve sobe.

Ne znam, meni to ne smeta, ja svuda gledam sto manje instalacije, ali razumem da je nekome to ruzno :)

U nastavku šaljem blanko ponudu:
Spoljašnja jedinica ACP-21COFM60AERI – 75990,00 din/kom Unutrašnja jedinica ACP-09CH25AERI – 13990,00 din/kom
Spoljašnja jedinica + 3 unutrašnje jedinice + trošak transporta u iznosu od 1690,00 din, ukupno 119650,00 dinara. Garancije je 2+3 godine.

Unutrašnje su vece od spoljašnje po btu
Trebalo bi da ide 7 ica ali koliko vidim to su računali kada su pisali podatke

Ovo mi je nekako best buy opcija za sada.

40k din po sobi.

Za hladjenje sasvim dovoljno. Plan mi je da sve 3 unutrašnje rade istovremeno na istoj temperaturi tipa 26c.

Venting (domaci brend ako sam dobro razumeo) kod steels soft je isti kao vivax 1:1 ali je samo 2god garancija.
Gde si gledao cene?

Mislio sam na to, da li si pronašao nekog pouzdanog dobavljača,koji sve to ima na stanju i da je dobar instalater.

Mislio sam na to, da li si pronašao nekog pouzdanog dobavljača,koji sve to ima na stanju i da je dobar instalater.
Nisam isao tim putem ali imam 3 firme iz BGa koje znam da su dobre, koje bi zvao.

Samo sam hteo da vidim cene ukupno.

Sto se vecine firmi tiče. Kada je slaba sezona npr kraj marta. Lakse ces naci nekoga ko ce to da ti radi.

Vivax
Ferroli
Hyundai

Multisplit sve iste pumpe, slicna priča kao kod TP kada su njihovi modeli u pitanju.

Ako sam dobro video
ACP-21COFM60AERIs
HYUNDAI HRO 3M21MVA
GIADA Multisplit 21-3

pozdrav ekipi...
ja bih samo malo da se nadovežem na temu multisplit klima... nemam nešto veliki stan (66m2) ali imam veliku želju da stavim multisplit klimu... trenutno se u prelaznom periodu grejem na neku Tesla inverter klimu 12BTU, a kad zazimi onda palimo centralno grejanje sa kotlom na struju, da bi sve prostorije bile ugrejane... vidim ima tu svakakvih ponuda za te multisplit klime... ja bih voleo da nabavim nešto kvalitetnije, i tako lutam i gledam i čitam po ovom forumu svašta, i ako može samo jedno objašnjenje...
Da li je realno da MULTI SPLIT MXZ-3F68VF3-E1 MITSUBISHI ELECTRIC košta bukvalno duplo od drugih klima... mislim za te pare ako bih dao za MITSUBISHI klime (tipa 500.000 za multisplit sa 4 unutrašnje jedinice), mogao bih da kupim toplotnu pumpu i da nakačim na moje radijatore... što znam da nije najidealnije rešenje, ipak je podno grejanje idealno za toplotne pumpe, zbog manje temperature fluida potrebnog za grejanje. itd...
Da li je neko ugradio MITSUBISHI Multi split sistem... da li je toliko bolji koliko je skuplji...?

Ne mozes da se hladis leti preko podnog. Ako ti treba grejanje i hlađenje jeftinije ti je multisplit jer za hlađenje preko TP treba da menjas instalaciju i ubaciš fancoil

• Like
Reagovanja: Ira
pozdrav ekipi...
ja bih samo malo da se nadovežem na temu multisplit klima... nemam nešto veliki stan (66m2) ali imam veliku želju da stavim multisplit klimu... trenutno se u prelaznom periodu grejem na neku Tesla inverter klimu 12BTU, a kad zazimi onda palimo centralno grejanje sa kotlom na struju, da bi sve prostorije bile ugrejane... vidim ima tu svakakvih ponuda za te multisplit klime... ja bih voleo da nabavim nešto kvalitetnije, i tako lutam i gledam i čitam po ovom forumu svašta, i ako može samo jedno objašnjenje...
Da li je realno da MULTI SPLIT MXZ-3F68VF3-E1 MITSUBISHI ELECTRIC košta bukvalno duplo od drugih klima... mislim za te pare ako bih dao za MITSUBISHI klime (tipa 500.000 za multisplit sa 4 unutrašnje jedinice), mogao bih da kupim toplotnu pumpu i da nakačim na moje radijatore... što znam da nije najidealnije rešenje, ipak je podno grejanje idealno za toplotne pumpe, zbog manje temperature fluida potrebnog za grejanje. itd...
Da li je neko ugradio MITSUBISHI Multi split sistem... da li je toliko bolji koliko je skuplji...?
Koliki racuni za struju su ti tokom zimskih meseci na kotlu? Da li grejes ceo stan i na koliko stepeni?

Ne mozes da se hladis leti preko podnog. Ako ti treba grejanje i hlađenje jeftinije ti je multisplit jer za hlađenje preko TP treba da menjas instalaciju i ubaciš fancoil
hlađenje mi nije problem... mislim lepo nas ohladi ova Tesla... ili ovaj Tesla... :)

Koliki racuni za struju su ti tokom zimskih meseci na kotlu? Da li grejes ceo stan i na koliko stepeni?
pa ovako, jedne sezone sam bio kao štedeo, pa sam pravio programe grejanja kad smo kući kad ko ode na posao, kad dolazimo, vikend program, itd itd... e a druge sezone, tj ove prošle 22/23 sam grejao od 06:00 do 21:00 h na 23 stepena radi na 12kW... i na godišnjem nivou sam dobio apsolutno istu cifru... zato što ako se ohlade zidovi, posle dok ugreje troši više... znači kad odbijem ovu tekuću potrošnju struje, za sezonu dam 80.000 na grejanje.... to je znači kombinacija jednog invertera i centralnog na kotao u toku sezone... iskren da budem hteo sam da nabavim Bosch multisplit, al znam da je MITSUBISHI ono kao mercedes koji se nekvari do milion km... A za ovaj Bosch, ne znam, možda kupujem samo brend, a unutra je isto kao što ste i pisali predhodno
Vivax, Ferroli, Hyundai...

pa ovako, jedne sezone sam bio kao štedeo, pa sam pravio programe grejanja kad smo kući kad ko ode na posao, kad dolazimo, vikend program, itd itd... e a druge sezone, tj ove prošle 22/23 sam grejao od 06:00 do 21:00 h na 23 stepena radi na 12kW... i na godišnjem nivou sam dobio apsolutno istu cifru... zato što ako se ohlade zidovi, posle dok ugreje troši više... znači kad odbijem ovu tekuću potrošnju struje, za sezonu dam 80.000 na grejanje.... to je znači kombinacija jednog invertera i centralnog na kotao u toku sezone... iskren da budem hteo sam da nabavim Bosch multisplit, al znam da je MITSUBISHI ono kao mercedes koji se nekvari do milion km... A za ovaj Bosch, ne znam, možda kupujem samo brend, a unutra je isto kao što ste i pisali predhodno
Bosch je prepakovana Midea, ali ne vidim da tu nesto nije ok za ulozen novac. Ako imas pare kupi Micubishi, imas Fujitsu 9ku parapetnu jedinicu, nesto sam gledao na sajtu uvoznika

AGYG09LVCA 57600 rsd x3 ili lmce 7bty za po 28000 rsd​

I spoljasnja jedinica npr

AOYG24LAT3 176000 rsd​

Ako uzmes 3 zidne i ovu spoljasnju ako su kompatibilne izaci ce te prilicno povoljno, jedino sto koristi r410a, ali to je po meni nebitno

1695022264825.png

Uporedi specifikacije za npr 42..koliko vidim ista spoljna Bosch - Vivax

Ja bi gledao Multi split sa sto duzom garancijom na kompletan uredjaj.

Midea pravi ovaj model Boša (Climate 5000). Po daljincu se može zaključiti da se radi o jeftinoj Midei. Daljinski je očajnog kvaliteta i takav dolazi na ulaznim modelima Vivax, a s obzirom da su i spoljna i unutrašnja kao kod mene... kada dođe zima, biće i žurka.

Prošla zima i nije bila zima, tako da ti je loš reper.
Boš je budžet Midea izuzev najnovijih modela.

hvala na odgovorima... to sam želeo da saznam... prepakovano ovo ono...
sad još jedino da ispregovaram sa ženom, pa da je ubedim da je davanje 500.000 dobra investicija u grejanje, iako već imamo grejanje o_O (koliko dugo trebam da se grejem da bih mi se isplatilo toliko ulaganje: 10+ godina)... u krajnjem slučaju, dam manje para za Bosch / Mideu / Vivax (kao nike patike sa addidas znakom) i onda me manje boli.... #filip555 moj stari fujitsu lap top mi je ostao u lepom sećanju... razmoriću i tvoj predlog svakako... ❤️japan technology...
Al recimo da uspem da ubedim ženu, ajde mi samo još recite šta bi ste Vi uradili... jel bi dali tolike pare, 500.000, za multi split ili za toplotnu pumpu vazduh voda...? vidim sad ima svašta u ponudi.. kao neki modeli sa bojlerom - bafferom šta god, koji su dobri za radijatorsko grejanje, voda do 65 stepeni ovo ono... ne znam dal je neko to istraživao malo bolje, nego što sam ja sad bacio pogled... ono kao, uzemem toplotnu pumpu sa bojlerom, a u bojleru grejač od 6kw, pa da srče kao moj kotao... onda bi me žena u top stavila i pravac na mesec... a ako bih spomenuo i neku "solarnu integraciju" sa tim istim bojlerom, onda bi solarno završio spržen na suncu... OMNIA ST 10 unutrašnja jedinica sa integrisanim busterom 3 kW i bojlerom 190 L za spoljašnje jedinice 4,6,8 i 10

izvinite ako što možda malo karikiram i dramatizujem situaciju...

Sve zavisi od budžeta i ljudi. Neko smatra da vredi neko smaotra da ne vredi.

Sigurno si video moj stav da radim kuci iz početka da bi isao na multisplit pre nego TP.

Leta su toplija i vlažnost je velika, teze se diše bukvalno.
Zime su blaže.

Imaš el kotao za tih 10tak dana minusa. Da li vredi tih 10-20 dana razlike za TP? To sam moras da odličis.

Ovako imas pokrivenu kucu/ stan i leti i zimi.

Ja imam 2 inverter klime za hlađenje , Toplotnu pumpu, Kotao na drva i ugalj.
2 dnevene sobe se hlade ali ostatak kuce, kada bude nekoliko dana pakla zbig toplote jer je izolacija samo 8ica, bude nezgodno, niti da otvoris prozor niti da ti ostane zatvoreno.

Da imam 2 multisplit sa 3 unutrašnje bi rešio celu kuću grejanje i hlađenje i kotao bi zamenio sa kotlom na pelet iki nekim dosta efikasnijim, kada su najvece zime.

TP sa ugradnjom me je izašao oko 7500e + 2 klime još 1000e.

Sada da bi imao hlađenje kompletne kuce morao bi da zamenim kompletnu instalaciju (metalne cevi za neke plastične cevi koje idu za to) i ubacim bar 5 fancoil koji su oko 300e kom.

Moja je greska sto nisam znao sta hoću od početka niti je imao ko da mi sugeriše druge opcije.

Sto se same kupove tiče uredjaja posto imas drugi izvor grejanje koji isto radi na drugme. Samo bi trazio sa sto dužom garancijom na kompletan uredjaj. Dzabe najskuplji uredjaj ako je garancija 2 god inesto se desi.. Sigurno nećeš imati jeftine delove za najskuplje uređaje.

Ovako sta god da se desi imas opciju dva koja je isto na dugme dok se ovo ne reši.

Sve zavisi od budžeta i ljudi. Neko smatra da vredi neko smaotra da ne vredi.

Sigurno si video moj stav da radim kuci iz početka da bi isao na multisplit pre nego TP.

Leta su toplija i vlažnost je velika, teze se diše bukvalno.
Zime su blaže.

Imaš el kotao za tih 10tak dana minusa. Da li vredi tih 10-20 dana razlike za TP? To sam moras da odličis.

Ovako imas pokrivenu kucu/ stan i leti i zimi.

Ja imam 2 inverter klime za hlađenje , Toplotnu pumpu, Kotao na drva i ugalj.
2 dnevene sobe se hlade ali ostatak kuce, kada bude nekoliko dana pakla zbig toplote jer je izolacija samo 8ica, bude nezgodno, niti da otvoris prozor niti da ti ostane zatvoreno.

Da imam 2 multisplit sa 3 unutrašnje bi rešio celu kuću grejanje i hlađenje i kotao bi zamenio sa kotlom na pelet iki nekim dosta efikasnijim, kada su najvece zime.

TP sa ugradnjom me je izašao oko 7500e + 2 klime još 1000e.

Sada da bi imao hlađenje kompletne kuce morao bi da zamenim kompletnu instalaciju (metalne cevi za neke plastične cevi koje idu za to) i ubacim bar 5 fancoil koji su oko 300e kom.

Moja je greska sto nisam znao sta hoću od početka niti je imao ko da mi sugeriše druge opcije.

Sto se same kupove tiče uredjaja posto imas drugi izvor grejanje koji isto radi na drugme. Samo bi trazio sa sto dužom garancijom na kompletan uredjaj. Dzabe najskuplji uredjaj ako je garancija 2 god inesto se desi.. Sigurno nećeš imati jeftine delove za najskuplje uređaje.

Ovako sta god da se desi imas opciju dva koja je isto na dugme dok se ovo ne reši.
veliko hvala što si ti meni sugerisao, kao što tebi nije imao ko...
rešiću stvar sa nekim za mene prihvatljivijom varijantom... biće multi split... svakako si upravu sa konstatacijom da su leta sve gora, a zime sve blaže, tako da ovo ima više smisla...

Posto vidim da mogu pomoci, morao sam se registrovati..
Sto se mene tice, slobodno uzmi Midea multisplit, neces pogresiti..
Ja sam bio izuzetno skeptican, ali sam prelomio po nagovoru kuma.. Uzeo sam Midea 21 sa dve unutrasnje jedinice 12BTU, ugradio sam ih 15.01.2023...grejem sa njima, spavacu sobu, dnevnu, hodnik i kupatilo (36m2, 18m2, 16m2, 5m2) znaci oko 75m2 ukupno, skoro ceo donji sprat kuce..Uz to imam malu bebu, sto znaci da mora biti toplo stalno, bekap imam kao kaljevu pec, ali drva nisam potrosio prosle godine i ove sve zajedno 1m2 od kako su klime postavljene..
Nemam nikakvu spoljnu izolaciju, samo PVC stolariju.. Prosli januar i februar su racuni bili oko 100e za svu struju, a ovaj decembar i novembar sam dobio 14.000, jer je poskupela struja.. Realno trosim mesecno 1000-1100kw..
Jedina greska konu sam napravio je, sto nisam uzeo jos mnogo vecu spoljnu jedinicu da odmah mogu i gornji sprat pokriti sa unutrasnjim jedinicama.. Prezadovoljan sam i svaka preporuka za Mideu, btw DF traje od 6-13 min maksimalno, a na - 14 nedavnih, savrseno su radile.. Malo cesci DF imaju oko 0 kad je vlaznlst veca ili kad je magla napolju.. Sve u svemu neces pogresiti..

Posto vidim da mogu pomoci, morao sam se registrovati..
Sto se mene tice, slobodno uzmi Midea multisplit, neces pogresiti..
Ja sam bio izuzetno skeptican, ali sam prelomio po nagovoru kuma.. Uzeo sam Midea 21 sa dve unutrasnje jedinice 12BTU, ugradio sam ih 15.01.2023...grejem sa njima, spavacu sobu, dnevnu, hodnik i kupatilo (36m2, 18m2, 16m2, 5m2) znaci oko 75m2 ukupno, skoro ceo donji sprat kuce..Uz to imam malu bebu, sto znaci da mora biti toplo stalno, bekap imam kao kaljevu pec, ali drva nisam potrosio prosle godine i ove sve zajedno 1m2 od kako su klime postavljene..
Nemam nikakvu spoljnu izolaciju, samo PVC stolariju.. Prosli januar i februar su racuni bili oko 100e za svu struju, a ovaj decembar i novembar sam dobio 14.000, jer je poskupela struja.. Realno trosim mesecno 1000-1100kw..
Jedina greska konu sam napravio je, sto nisam uzeo jos mnogo vecu spoljnu jedinicu da odmah mogu i gornji sprat pokriti sa unutrasnjim jedinicama.. Prezadovoljan sam i svaka preporuka za Mideu, btw DF traje od 6-13 min maksimalno, a na - 14 nedavnih, savrseno su radile.. Malo cesci DF imaju oko 0 kad je vlaznlst veca ili kad je magla napolju.. Sve u svemu neces pogresiti..
Da li si mozda merio koliko trosi sistem po satu? Na koliko vati odrzava temperaturu?

Da li si mozda merio koliko trosi sistem po satu? Na koliko vati odrzava temperaturu?
Nisam merio, jer mi je direktno povezan ceo sistem u razvodnu kutiju, a smart opcija preko wifi ne pokazuje potrosnju.. Ustanovio sam da potrosi oko 400-500kw mesecno, 24h rade bez gasenja, sem kad se ciste filteri.. I to dnevna podesena na 25C a nocna na 23C u spavacoj i na 30C maksimalnih u dnevnoj, jeftina tarifa a noc hladnija pa pojacam..

Nisam merio, jer mi je direktno povezan ceo sistem u razvodnu kutiju, a smart opcija preko wifi ne pokazuje potrosnju.. Ustanovio sam da potrosi oko 400-500kw mesecno, 24h rade bez gasenja, sem kad se ciste filteri.. I to dnevna podesena na 25C a nocna na 23C u spavacoj i na 30C maksimalnih u dnevnoj, jeftina tarifa a noc hladnija pa pojacam..
Mislim da je to skroz ok potrosnja, a koliko te je kostala ugradnja?

Sto se mene tice, izuzetno povoljno..
Uzimajuci u obzir da se moj otac greje na pelet, gde uzme 4-5 tona za sezonu sto je nekih 1200-1500e ili moj tast koji se greje na drva, 12-15 metara sto je isto oko 1200-1300e..
Ugradnja me nije kostala, jer kum radi klime,pa je on ugradjivao.. A sto se tice celog sistema, mislim da je bilo 190.000 din.

Moj prijatelj stavio multisplit vox 27btu i tri devetke u tri sobe. Kaze zadovoljan.
Mada sam ja ipak vise za posebne uredjaje.

Moj prijatelj stavio multisplit vox 27btu i tri devetke u tri sobe. Kaze zadovoljan.
Mada sam ja ipak vise za posebne uredjaje.
Multi split ti bukvalno stedi struju, tj manja je potrosnja, zasebni uredjaji trose dosta vise struje.. A uz to i manje mesta zauzimaju.. Ja hocu jos tri jedinice za gornji sprat, pa da mi sve bude pokriveno inverterima, sad zamisli da imam na fasadi 5 spoljnih jedinica, a uz to svi kondenzi, kao i otapanja tokom zime.. Ne znam na sta bi to licilo, a o potrosnji ne zelim ni da razmisljam 😅😅

Meni tri invertera zavrsavaju za celu kucu. Ove godine da zamenim stari vivax on off i to mu je. Posle njih ce da dodje podno i tp, ako ne zapalim preko 🙂 Mada se slazem da postoji odredjena usteda i lepse izgleda spolja.

Meni tri invertera zavrsavaju za celu kucu. Ove godine da zamenim stari vivax on off i to mu je. Posle njih ce da dodje podno i tp, ako ne zapalim preko 🙂 Mada se slazem da postoji odredjena usteda i lepse izgleda spolja.
Voleo bih i ja da moze tako, ali imam oko 240m2 u dva sprata, pa mi ipak treba bar 5 unutrasnjih jedinica.. Lomim se i ja da radim gore podno, pa na TP, pa dole onda renoviranje takodje pa podno.. Ali i posle tolikog silnog troska da sve stavim podno i na TP, opet ostaje problem leto i vrucine, nema hladjenja.. Ovako sve pod invertere i to MS, pa za dalje cemo videti 😄

Za 190k bez ugradnje se kupe dve mnogo bolje klime od Midee. A što se tiče potrošnje, tek to ne bih komentarisao.

Ko kako misli, tako i uradi.. Ja sam prezadovoljan ovim sistemom i smatram da je izuzetno povoljan, sto cenovno sto po potrosnji.. Zato sam i podelio iskustvo.. A svakako da zasebne jedinice mozes mnogo povoljnije kupiti..

Vrh Dno