Šta je novo?

Pomoć ugroženima od poplava

^ To i ja znam sa TV-a. Htio bih cuti precizniju pretpostavku.

Svestan sam da postavljam apsolutno bezvezno pitanje, ali me zanima koje su posledice ako bi TENT bio ugrozen? Vidim da svi o tome pricaju i niko ne detaljise, a mene bas zanimaju tehnicki detalji...

Pricali su o tome bas, ukoliko bi se tako nesto desilo, cak i da se ugasi, uvek moze da se uveze struja, jer je energetski sistem povezan sa susednim zemljama, tako da bi za hitne slucajeve, bolnice i sl bila obezbedjena struja...a za ostale verovatno maksimalna stednja i restrikcije dok se ne bi vratio tent u pun pogon..medjutim, opasnost za takav scenario je prosla.

Da, ta opasnost izgleda da je prosla ali jedna mnogo veca opasnost nailazi. Opasnost koja bi nas mogla kostati vise zivota nego ove poplave. Kao sto ste verovatno sami skapirali ovih dana, mi zivimo u drzavi koja u ovom momentu predstavlja definiciju zemlje treceg sveta. Kada se na to doda opsta dezorganizacija a pogotovo tragicno stanje naseg zdravstvenog sistema ja ne mogu a da se ne zapitam sta ce se desiti kada upece 30 stepeni za dan, dva po silnim lesevima zivotinja na otvorenom.

Ne bih da stvaram paniku, ali u slucajevima poplava usled uragana i ciklona se jako cesto pojavi jedna posast na koju je razvijeni svet potpuno zaboravio, kolera.

Danas bio ceo dan u selu jameni I na kraju naredjeno da se povuku svi, potopljeno selo skroz I otislo se za morovic. Sve rapustili nastavlja se sutra ujutro u 8. Ceo srem ce biti potopljen ako to bude potrebno, sto je vrlo moguc scenario. A ovi sa pinka javljaju da je morovic poplavljen, kakvo je to lupetanje gluposti majko mila...

Mi na faxu vec par dana skupljamo pomoc, zaista ljudi donose dosta stvari, danas pun kombi iz Beca stigao. Jedino preteruju sa garderobom svi su prebukirani sa stvarima. Ako neko hoce moze da kupi karton 12 litara asepsola, nije skupo oko 2500 din a svima treba po gradu za dezinfekciju. I sampona za vaske.

Evo i ja da se oglasim - uzasno mnogo posla smo imali za vikend, pruzali smo tehnicku podrsku i dizali portale zarad lakse koordinacije.

Poplave.rs su centralno mesto za sve vesti, koriste ih svi (svi ukljucuje i MUP i CK).
info.poplave.rs je blog na kojem smo angazovali 20 ljudi da pisu informacije.
nestali.rs su portal koji smo zavrsiti u toku prethodne noci, ukoliko je neko nestao molim da tamo prijavite (i obratno).
live.poplave.rs je radio stream radio amatera koji odrszavamo u zivotu.

Dakle, sve informacije su tu, ulozili smo strasno mnogo truda i vremena da skupimo sve na jedno mesto, uputite ljude tamo.

EDIT: cisto da bi ste shvatili kolika nam je poseta i koliko smo azurni govori i cinjenica da imamo izmedju 1500 i 2300 ljudi konstantno na serverima.

Poslednja izmena:
Svaka cast na radu. Stomak me boli kad citam one izvestaje...

Управо сам дошао са Сајма, тачније био сам ближе овамо Савамала него Сајму, али добро... постављено је доста џакова са песком и делује као да ће бити довољно. Међутим, није мањкало људства, шта више али је зато мањкало свега осталог, укључујући и било каквог полицајца или војног лица да организује радове. Као што рече G@W, ми смо дефакто земља трећег свега, ово је сумануто неорганизовано.

Овакво је стање тренутно под Газелом:
save_pod_gazelom.jpg

Потопљена је бициклистичка стаза... толико.

Моја жена и ја смо једва нашли воду вечерас(све по списку оном који је пустио буву да је вода у Београду неисправна) коју смо однели у Хотел Славија (тражили су још и пелене и беби храну).

Још један мали савет, за све оне који желе да волонтирају у прихватилиштима, да обавезно користе рукавице, маске за лице а девојке да везују косу (и ставе мараму по могућству) јер се у неколико центара појавила шуга.

Кутија, друже мој, свака ти част!

buve pustaju (kutija ugasi ih molim te ako imas kako)

vaseljenska
srbin.info
srbijadanas.net

vec 3 dana objavljuju neistine, politicki obojene protiv vlasti (kakva god da je ne govorim sad o tome vec o njihovim delima)

NEMA leseva koji plutaju po vodi u obrenovcu, i 200+ mrtvih.
NIJE se srusila zgrada sa 38 ljudi unutra u obrenovcu (pre 2 sata je update-ovana satelitska slika, svi soliteri su gde su bili)
VODA NIJE zagadjena

konstantno truju narod i objavljuju ovakve stvari:

http://www.srbijadanas.net/hitno-makis-je-pukao/ (link malo jeste malo nije aktivan, da bi palili masu)

za dezinformacije u cilju podizanja lazne uzbune u vanrednom stanju, poprilicno sam siguran da se ide u zatvor ...

sto se tice i makisa i obrenovca -

makis: ceka se sreda, 21, kada je beograd na udaru zbog vode iz bosne. pre toga nece biti nikakve katastrofe, gledano sa geografsko-meteoroloske strane.

obrenovac: grad fakticki vise ne postoji, ali nema plutajucih leseva. Nas danas nisu pustili da trazimo decaka i devojcicu koji se vode nestali, ali smo pricali sa ljudima kojima je politika na zadnjem mestu - 11 tela je pronadjeno, 30ak se vode kao nestali

Kome je u interesu da uzbudjuje i zbunjuje narod kao ova tri sajta, pa jos i HAARP da spominju, ja bi takve ... krckale bi kosti pod metalom.

Kutija, svaka čast na trudu tebe i zaposlenih.

A sad malo komičnih situacija: jeste čuli da apeluju na ljude da ne donose sarme u centre za prihvat ljudi? :D :D :D

Šta se desilo sa radio amaterima pa da su oterani?

I ja sam video na fejsu da su ih zabranili.

Сад смо били да однесемо лекове (које смо купили у апотеци у Булевару, преко пута библиотеке) у Хостел Таш-Ин, где се група млађих људи организовала и примају људе и брину о њима. Обезбедили су све, осим тих лекова, укључујући и две девојке које су лекари. Ако можете икако имате воље да им помогнете контакт је:
Hostel Tash-Inn u Bulevaru Kralja Aleksandra 062/8328-491 PETAR NENADIC

Моја жена и ја смо једва нашли воду вечерас(све по списку оном који је пустио буву да је вода у Београду неисправна)
I ja sam dobio istu poruku :

SMS je napisao(la):
Voda iz cesme nije za pice. Javila mi je koleginica, sestra joj radi u laboratoriji i upravo su dobili informaciju. Siri dalje.

Poruka je stigla pre dva dana, što nije imalo nikakvog smisla, tako da sam je ignorisao, ali sam razmišljao ko je mogao to da smisli, ko ima koristi od te lažne poruke(mada je lako ustanoviti od koga je za poruka prvo krenula, ako hoće to da saznaju) ?
Poruka je verovatno samo prosleđena, tako da je ostala u originalu

Ja cedim voce i povrce i pijem sok. Ne se uznemiravam ;)

I ja sam dobio istu poruku :

Poruka je stigla pre dva dana, što nije imalo nikakvog smisla, tako da sam je ignorisao, ali sam razmišljao ko je mogao to da smisli, ko ima koristi od te lažne poruke(mada je lako ustanoviti od koga je za poruka prvo krenula, ako hoće to da saznaju) ?
Poruka je verovatno samo prosleđena, tako da je ostala u originalu

Ја сам добио 4 верзије те поруке... увек је било: ”неко - некоме ради у Батуту или негде слично”... као ”помешала се са каналзацијом” (па ваљда би се мутила барем мало или добила шмек, не?) и као ”не смеју да објаве” (па објавише да има мртвих у Обреновцу, па не видим разлога да не смеју да објаве)...

Dakle molim vas prestanite sa teorijama zavere kako plutaju lesevi, kako su radio amateri iskljuceni da ne bi "otkrili istinu o mrtvima" i slicno -

http://mondo.rs/a692736/Info/Drustvo/Radio-amateri-iskljuceni-iz-etra.html

kolicina mrtvih nije sakrivanje novca, kradja, monopol, potkradanje, i ne moze da se sakrije jer ima rodjaka, familije, brace sestara oceva i majki, i po stoti put - ne postoje reke leseva i gomila mrtvaca ...

SVE zavere konstantno pristizu sa vaseljenska, srbin.info i srbijadanas.net i blage veze nemaju sa istinom.

Saljem SMS 1003 sa mog tel, posto nece da mi posalje prazan SMS, otkucam jedno slovo i posaljem. Stigne mi poruka zahvalnosti ali mi je stanje racuna isto (postpaid MTS). Jel neko znao o cemu se radi?

Игоре, нису ти портали проблем, већ је проблем што је много њих који тврде како имају родбину у Обреновцу и који кажу да је 100х горе него што се прича... и како ја сада да кажем том неком да прича неистине? Не знам, заиста не знам и нећу да нагађам.
Пошто сам обишао добар део ових прихватилишта око мене и свуда сам могао да чујем свашта матори... не би веровао...

Иначе, кад већ неће CNN/BBC да извештавају о овој несрећи која нас је задесила, ја сам проследио све информације и линкове мојим колегама из фирме који су по целом свету и они ће да рашире даље.

#СавоБеоградомШетатиНећеш :D

Poslednja izmena:
Protiv sam ove frke koja se dize oko pijace vode, neopravdana je, cak i neumesna atm.

Ipak, ne treba iskljuciti zdrav razum.

Ne mora voda da se zamuti niti da ima ikakav smek da bi bila po standardnim uslovima nepodesna za pice. Plavljenje bilo kakvog tipa moze da dovede do problema sa vodom. Tu su i podzemne vode kao dodatni problem. Svaki vodovod je u izvesnoj meri ranjiv na takve probleme - na Zlatiboru recimo je dovoljno da pada malo jaca kisa pa da ko pije cesmovacu dobije proliv. Oni osetljivijeg stomaka reaguju burnije, i to je individualno.

Idem cistom logikom, pa na ovo gore dodajem:
1. ovo je ipak malo jace od obicne kise
2. ne bi objavili da je voda umereno kompromitovana, ni ne treba. Ima daleko vecih problema u ovom trenutku.
3. ovo nisu standardni uslovi - kriterijumi moraju da se prilagodjavaju

Bottom line za moju porodicu: moji klinci piju flasiranu vodu ovih par dana, zena i ja ne.

Poslednja izmena:
@ Dzekson
http://srbinaokup.info/?p=37756
Evo jos jedan diskutabilan tekst sa slicnog sajta. Sa nekim delovima se slazem (da brana inace nije bas potrebna, oko zagadjenja itd ali i da moze da bude korisna ako je puna do pola pa da se dodatno akumulira uslovima ekstremnih padavina da bi se posledice umanjile).

Tacno je da su zaustavili potop Va na nacin koji je to opisan u tekstu (a samim tim je tada zaustavljena, ali samo privremeno, i katastrofa u donjem toku) ali i ako je tacno da je voda posle 24h probila mislim da to nije samo po sebi odgovorno za katastrofe u donjem toku i potapanje Obr. jer bi se to cak i ranije desilo a na ovaj nacin je odlozeno (reka je kroz Va imala dosta slican vodostaj 2 dana, da nije bilo toga Va bi vise stradalo a sve ispod bi svejedno bilo potopljeno). E sad, najbolje bi bilo da su protok mogli da kontrolisu danima, stete bi bile malo manje..

Voda je dobra. Moj stomak je oduvek bio osetljiv merni instrument. Juce je voda iz samo jedne vertikale bila zuckasta. Ko zna zbog cega. Zamislite kakvu pricu moze da skroji neko sa konspirativnom mastom.

RA. Slusao sam ih od pocetka. Juce je izgleda doslo do 'zamora materijala', pa je u etar (iza 21h, a do 00) izleteo jedan los komentar na racun ljudi koji ne zele da se evakuisu. Dezurni u centru je opomenuo sve na vezi da se suzdrze i na tome se zavrsilo. Moguce da je zbog toga donesena odluka da se na dalje ne reemituje signal.

Protiv sam ove frke koja se dize oko pijace vode, neopravdana je, cak i neumesna atm.

Ipak, ne treba iskljuciti zdrav razum.

Ne mora voda da se zamuti niti da ima ikakav smek da bi bila po standardnim uslovima nepodesna za pice. Plavljenje bilo kakvog tipa moze da dovede do problema sa vodom. Tu su i podzemne vode kao dodatni problem. Svaki vodovod je u izvesnoj meri ranjiv na takve probleme - na Zlatiboru recimo je dovoljno da pada malo jaca kisa pa da ko pije cesmovacu dobije proliv. Oni osetljivijeg stomaka reaguju burnije, i to je individualno.

Idem cistom logikom, pa na ovo gore dodajem:
1. ovo je ipak malo jace od obicne kise
2. ne bi objavili da je voda umereno kompromitovana, ni ne treba. Ima daleko vecih problema u ovom trenutku.
3. ovo nisu standardni uslovi - kriterijumi moraju da se prilagodjavaju

Bottom line za moju porodicu: moji klinci piju flasiranu vodu ovih par dana, zena i ja ne.

zdrav razum te vara...za razliku od zlatibora gde se voda dobija iz nekog izvorista, eventualno se vrsi osnovna filtracija i hlorisanje, u BGD postoji malo ozbiljnija fabrika vode u Makis-u koja i u normalnim okolnostima zahvata vodu iz Save (ozon, aktivni ugal i slicne munje). sto ce reci, makis se i redovnim uslovima bori sa govancima iz slovenije, veceg dela hrvatske i bosne. a moze da se preusmeri i da u slucaju veceg incidenta na Savi, crpi vodu iz savskog jezera. voda u cevovodima, sem ako u istom ne nestane pritiska, nemoze da se pomesa sa okolnom vodom...zbod toga i postoji minimalan pritisak koji mora u cevovodima da se odrzava.

tako da...po 100-ti put. piti vodu iz BGD vodovoda je verovatno najsigurnije u ovom trenutku. ja jedino sto ne mogu sa zenom da se svadjam pa je ona kupila flase za decu. kad ne gleda, ja deci dajem da piju sa cesme

Ovde kod mene se organizuje pomoc.Veceras idem da odnesem nesto od stvari.Imam par pitanja.

1. Sta je po vama u ovom trenutku naj potrebnije za te ljude,decu od stvari,lekova,higijene i sl?

2. Na koji racun se moze uplatiti poveca suma novca skupljena od nas koji smo napolju a da ide u prave ruke?

Hvala i boze pomozi tim ljudima da preguraju ovo sto ih je snaslo :(
Ja sam inace rodom iz Vrsca/Vlajkovca gde hvala bogu nije kriticno ali stomak mi se prevrce svaki dan kako pratim sva desavanja tamo....

1. Potrebni su lekovi i pelene za odrasle. Najbolje da pozoveš CK da pitaš šta je tačno neophodno.

2. Ja lično ne bih davao novac nikome ovde, isuviše loših iskustava iz prošlosti (od donacija za Srbe na Kosovu preko Rebračinog fonda, itd.). Bolje napunite npr. neki kombi namirnica (ako imate ikoga ovde ko bi to odradio).

Kutija, svaka čast na trudu tebe i zaposlenih.

A sad malo komičnih situacija: jeste čuli da apeluju na ljude da ne donose sarme u centre za prihvat ljudi? :D :D :D

Samo da napomenem (ovo je meni licno jako vazno) da je moja firma (Mint) pruzila hosting, ali da ja nisam sam - tu su se nasle i druge kolege, poput Mainstreama koji je takodje dao veliki doprinos i dao svoje resurse na raspolaganje. Iza ovoga svega ne stojimo kao firme, stojimo kao dobro organizovani pojedinci, i nije nam cilj samopromocija, skupljanje nekih poena i zarada na tudjoj nesreci.

Ovde kod mene se organizuje pomoc.Veceras idem da odnesem nesto od stvari.Imam par pitanja.

1. Sta je po vama u ovom trenutku naj potrebnije za te ljude,decu od stvari,lekova,higijene i sl?

2. Na koji racun se moze uplatiti poveca suma novca skupljena od nas koji smo napolju a da ide u prave ruke?

Hvala i boze pomozi tim ljudima da preguraju ovo sto ih je snaslo :(
Ja sam inace rodom iz Vrsca/Vlajkovca gde hvala bogu nije kriticno ali stomak mi se prevrce svaki dan kako pratim sva desavanja tamo....

Odgovore na sva pitanja mozes naci na poplave.rs i info.poplave.rs

Nazad
Vrh Dno