Šta je novo?

Pomoć ugroženima od poplava

[youtube]cK1OBD1hLWk[/youtube]

Nemam snage da citam celu temu. Dobio sam nekoliko poruka od clanova da se ukljucim u ovo. Poslednjih 10 dana radio sam 14h, danas sam pobegao s posla i otisao na Makis da punim dzakove peskom, donirao sam nesto para koliko sam mogao, rudare sam pogasio zbog nestasice struje... Ljudi, angazujte se koliko mozete, svaka sitnica znaci.

Aha :), pohvale autoru, vec sam u drugoj temi pohvalio trud. No ima 3-4 threada.

Ako neko zeli moze doneti pomoc na Bogoslovski fakultet, sve osim garderobe. Danas saljemo 2 kombija za Bosnu, juce smo poslali za Doboj.

@Сале,

колико се мени чини скоро свуда је потребно однети хигијенске ствар:
- сапуне
- шампоне (шампони против вашки су негде такође потребни)
- четкице за зубе и зубне пасте

- рукавице
- дезинфекциона средства (нпр асепсол)
- пластични тањири и прибор и чаше

- детерџенти
- кофе и џогери за чишћење

Asepsol je uvek potreban svako od nas moze da kupi par flasa, flasa je oko 150-200 din zavisi gde se kupuje 5% na rastvaranje, odnesite u najblizi centar direktno

Nego, ima li neko informacije i slike iz prve ruke sa kritičnih mesta u BG-u?
Jesmo li zaista spremni za porast vodostaja koji se najavljuje u sledećih par dana?

Molim sve učesnike teme, a pogotovo moderatore, da se ne raspravlja o politici. Naslov teme je POMOĆ UGROŽENIMA, a ne izigravanje generala posle bitke.

Тренутно је најпотребније донирати средства за личну хигијену као и средства за дезинфекцију. Управо сам дошао из Црвеног Крста и тамо сам оставио све што су ми преко телефона рекли да им треба... озбиљна количина робе се налази по магацинима ЦК по Београду.

@Dandy,
Брат ми иде за Краљево са пар другара да пробају да однесу помоћ тамо... сутра преподне за Параћин а један другар иде вечерас за Смедеревску Паланку... кад будем знао нешто од њих, написаћу.

Jel tacno da nema struje u centru BG?

Заборавих да додам... увек можете да однесете све што купите у било коју цркву и у 99.99% случајева ће све већ доћи до људи којима је потребно (ово је моје лично искуство са донирањем црквиној народној кухињи последњих пар година).

Zamolio bih sve ucesnike da pre pisanja procitaju naslov teme i pisu u skladu sa time. Analize, optuzenicke klupe, utvrdjivanje odgovornosti itd nisu nasa posla, pogotovo sada dok se jos sve desava i situacija je i dalje kriticna, a i kasnije nece biti nasa tema. Nasa zelja je da pomognemo u informisanju i organizavnju svih vrsta pomoci ljudima u nesreci i sve one DOBRE srvari koje ce pomoci u prevazilazenju problema koji su izazvani ovom nepogodom. Negativnu energiju izbacite na nasipima i drugim mestima gde ce se pretvoriti u nesto korisno.

Hvala

Ova tema za to ne sluzi, vec za pomoc i informacije, tako da me ne zanimju vise price da je prosla opsnost, NIJE.
Ako nemate korisne postove u vezi sa temom, nemojte postovati.
Ko je kriv i sta je moglo da se uradi, mozete uvek da se nadjete i pricate , imate i pM pa tamo nastavite.

Poslednja izmena:
Pridružujem se, nevoljno, kolegama moderatorima u apelu da se učesnici striktno drže teme. Pored primera off-topic tema koje su kolege navele, a na koje ja nisam naišao, kao političarenje, "generalisanje", negativnu energiju, navešću ono na šta jesam: skretanje pažnje na propuste, linkove koji to potvrđuju, izveštaje sa lica mesta koji ne sadrže isključivo zatečeno stanje, u smislu konkretne potrebe za određenim vidom pomoće (fizički rad, hrana, lekovi...) i sl.

Dakle, forma je prosta: to i to, fali tu i tu, pogledati taj sajt, otići na tu i tu adresu, te i te organizacije.

@hsv.stoned
Citam upravo na twitter-u da je steta u VA ~10 000 000 €. Da li je to zvanican neki podatak/procena?

Da li u ovom trenutku postoji nacin da se donira novac za sanaciju odredjenog grada?

To je zvanican podatak http://www.ugradu.info/index.php/valjevo-vesti/12825-teta-u-valjevu-10-miliona-evra

Racun http://www.ugradu.info/index.php/valjevo-vesti/12818-dinarski-raun-grada-valjeva

A o drskosti jedne tv stanice.. o tome vise sutra kada proverim da li je sve to tacno a izgleda da jeste, da covek ne poveruje

Vidim da ste obrisali postove, ok, nema veze, to za lokalnu tv ne mora da predje u polemiku ovde. Nadam se da cu sresti nekog od zaposlenih (ili vlasnika) pa da popricamo malo :d

Poslednja izmena:
Ми смо се овде организовали у Канади. Поред новца, све остало се скупља и авионима из Торонта за Србију и РС. Ја возим за викенд до амбасаде све што прикупимо и иде у контејнер. У Торонту је само данас 100.000$ прикупљено. Идемо даље нема назад, најгоре тек долази.

За оне који су питали за Bitcoin http://serbianeedshelp.com/

@Lazabd, постоје 2 начина да се обезбедиш од тога ако донираш новац:
- Донираш организацији која постоји већ дуже време и ради све транспарентно, као што су СрбиЗаСрбе
- Црвени Крст Србије, иако не ради потпуно транспарентно, мислим да сумњати у њихов интегритет је заиста лоше...

Ако донираш ствари:
- Црвеним маркером напишеш велико и дебело слово Х (H latinicom) или нацрташ велики црвени Крст. (када шаљеш некоме и негде, нпр ми јутрос за Параћин и Смед. Паланку и јуче за Реп. Српску).
- Носиш ствари директно у прихватилишта где се то одмах дели људима (или у Црвени Крст на твојој општини) и можеш да видиш како ће бити употребљено.

Нисам наиван и знам да ће бити оних који ће пробати да и на овој несрећи да профитира, па сам се озбиљно потрудио да моје паре не оду њима(њима бих радије донирао јавно шибање на Теразијама али... ми смо као цивилизовани и слично) јер за ово што сам ишао да пуним и носим џакове је ван домена икакве преваре.

Опрез је добродошао али не треба бити ни параноичан.

Poslednja izmena:
"За оне који су питали за Bitcoin http://serbianeedshelp.com/"
Koliko su "momci" pouzdani? Zna li ih ko?

Poslednja izmena:
Bio danas u Smed.Palanci. Organizacija - 50% - Toma Nikolic zaustavio saobracaj na 2 sata.... Bilo dosta posla za rasklanjanje na namestaja/laminata/fekalija/djubreta. U svakom slucaju, gradjani kazu dosta je bolje nego pre 2 dana kad je voda u centru bila oko 2m, sada samo u odredjenim oblastima, ali situacija je ok(koliko moze biti), ali treba im ponajvise hrane a posle svega ostalog.

Bio danas u Smed.Palanci. Organizacija - 50% - Toma Nikolic zaustavio saobracaj na 2 sata.... Bilo dosta posla za rasklanjanje na namestaja/laminata/fekalija/djubreta. U svakom slucaju, gradjani kazu dosta je bolje nego pre 2 dana kad je voda u centru bila oko 2m, sada samo u odredjenim oblastima, ali situacija je ok(koliko moze biti), ali treba im ponajvise hrane a posle svega ostalog.

Znaci hrana u smed palanku. Jel treba vode? Opreme za bebe? Moze malo detaljnije? Ozbiljna je prica..

Pa kako su meni rekli najgore je sa hranom, vode im je dosta stiglo kazu i pustice valjda svoju vodu za nedelju dana, pa ce prvo biti tehnicka, ali kazu da im trenutno toga ne nedostaje. Opreme za bebe vec ne znam kao ni za licnu higijenu, tamo gde sam bio su bili samo hrana, voda i odeca... Ne bi ni toliki problem bila hrana ali ima dosta malverzacija, no posto je to kao i uvek javna tajna necu da politicizujem temu... Dakle ponajvise hrana koliko znam, i volonteri posto su kafici generalno puni....

Nazad
Vrh Dno