Šta je novo?

Pomoć u izboru slušalica

A da ih daš nekom drugaru što ima malo veću glavu, da ih malo "razgazi". :D
E da, zanima me da li si hd465 probao na integruši, i ako jesi kako su se čule? Planiram da uzmem Xonar D1 ali njih će biti tek posle nove godine, pa dok ne uzmem zvučnu ne znam da li ima smisla uzimati i sluške.

nece one zvucati lose, ali nece ni ispuniti potenijal. kao kada bi ferarija vozio 60.
u zavisnosti od toga sa cega prelazis napredak ce biti veci ili manji. ili ga mozda nece biti uopste, ali nisu bacene pare ako se iz nekog razloga ne odlucis da ne kupis zvucnu.

Momci jel ima neko iskustva sa digitalnim wireless slusalicama Sennheiser RS 170/180?

Koriste digitalnu wireless vezu (Kleer tehnologija), i kostaju 220/265 EUR. Razmisljam se da li da ih uzimam ili da idem na zicnu verziju (HD 555). Svaka info je dobrodosla.

razlog za wifi? ako ne planiras da se setkas po kuci sa sluskama i da igras onda su ti odlicne 555. imaju kabl pristojne duzine. a moze i da se zameni ako i treba duzi ili kraci. jednostavna zamena je ukljucena u dizajn. ne treba nikakvo lemljenje.

Ja sam se zacopao cim sam video ove sennheiser hd598
240 eura u Beogradu kostaju
Bice moje do kraja ove godine sigurno:D
91838-sennheiser-hd-598.png

Uglavnom nasminkana verzija HD555 (podseca na enterijer Mercedesove biznis klase), samo vise nego duplo skuplja, a sto se tice zvucnih poboljsanja, napredak je jedino u delu od 3-10Khz, gde imaju manji pad u odnosu na HD555 (recimo na 6Khz gde HD555 silazi na -8dB, tu HD598 sidje na -3dB) i za 2-3dB su isto tako bolje na 20Khz. Izmedju 10 i 20Khz imaju veliku rupcagu kao i HD555, a sve ostalo u ostatku frekventnog odziva je isto, takoreci identicne. E da, sto se tice skoka impedanse, jos zahtevnije su, jer im na podrucju 90-100Hz impedansa skace cak do 280oma, dok kod HD555 ide do 230oma u delu 70-100Hz. I jedne i druge su deklarisane na 50oma na 1Khz, sto naravno nista posebno ne govori o njihovoj stvarnoj zahtevnosti kod dobrog pokretanja.

Totalno nebitno. Lepota nema cenu. Kad ih kupim ne zelim da razmisljam niti gledam druge slusalice narednih 5 godina makar. Ovako ako bih kupio 555 za 110 eura stalno bih govorio sebi e da sam dodao jos 80 eura za 558, pa da sam dodao jos 130 eura za 598. Ovako jednim udarcem po novcaniku resim sve nedoumice

Poslednja izmena:
Ako ti nije problem da se razbacujes parama na glupost i sminku, samo izvoli. Racunaj jos toliko bar na kvalitetan izvor, jer kad je bal, nek je bal. Ionako nisu predvideli da se kace na slabasne izvore.

Poslednja izmena:
@nikk:
Kažeš da su našminkana verzija HD555, a ne HD595?
HD595 mogu da se nađu za ~170-180e (možda čak i za 150), a one mi deluju kao provereno rešenje...

Pa HD555 i HD595 se ipak malo razlikuju, a uz to su HD595 i nesto zahtevnije sa impedansom. Uzeo sam za primer HD555 VS HD598 iz razloga sto je velika razlika u ceni (malo vise nego duplo) a stvarna kvalitativna razlika je zaista mala (napomenuo sam gore u cemu se ogleda poboljsanje, a gde su i dalje ostale iste, nepopravljenih karakteristika.
Razlika izmedju HD555 i HD 595 je u tome sto HD595 ima malo linearniji duzi odziv u bass-u , i ima za 2-3dB manju rupu u delu 1.5Khz-5Khz. Ostalo je relativno isto sto se toga tice. Izrada je naravno ista, nista posebno tu nije menjano, plastika i jastucici su takvi kakvi su. HD598 ima isti odziv bass-a potpuno kao i HD555, sto znaci da ih HD595 tu pobedjuje u dubini, a naspram toga HD598 ima jos malo bolju crtu na pocetku visih tonova(jos manji drop na delu 3Khz-10Khz cak i u odnosu na HD595). Opet, od 1,5Khz do 3Khz, HD595 je bolji i od HD598 jer su u tom delu HD598 iste kao i HD555. Idealno bi bilo da postoji mix HD595 i HD598, pa da bass bude kao na HD595, 1,5Khz-3Khz takodje kao sa HD595, a od 3Khz na gore kao na HD598. To bi bilo najbolji zvuk njihove serije 5. Ovako ima vise modela, i svaki sa svojim manicama, sto im je naravno bio i cilj. Znaju oni dobro sta rade i zasto tako rade. :) Sto se tice impedanse, HD595 i HD598 su opet zahtevnije u odnosu na HD555 (peak od oko 280oma naspram 230oma kod HD555).
Uzgred, HD558 su prilicno zanimljive sa svojom linearnoscu, gotovo dobar mix svih ovih pomenutih. Jedino isto skacu do 280oma.
Evo za kraj i malo slikovito sve ovo odozgo:

Prilozi

• Odziv.png
    Odziv.png
    44.9 KB · Pregleda: 37
  • 595vs555.png
    595vs555.png
    25.6 KB · Pregleda: 29
  • Impedansa.png
    Impedansa.png
    43.9 KB · Pregleda: 31
  • rz.png
    rz.png
    43.3 KB · Pregleda: 28
Poslednja izmena:
Hvala.:)
:wave:

Čisto onako me zanima ... Šta bi bio tvoj izbor u klasi do ~200e? Neki Grado, AKG ... ?

Polovan AKG K701... recimo. Ostao bi i kusur koji bi otisao na dobar headamp. I da nisu polovne, opet bih njih izabrao. A pojavljuju se ponekad nove a i polovne na oglasima (doduse retko) po ceni od 130-150e, u odlicnom stanju i stare po mesec-dva. Nisu fensi kao Sennheiser, ali sam vidjao dosta ljudi koji su imali i Sennheiser iz serije 5 i K701, i nakon slusanja K-701, Senn HD595 je leteo na prodaju.
Mada, ja slabo preferiram slusalice, generalno...

Moze li neko da me uputi u headampove? Gde ima da se kupe u Beogradu i kakve su cene?
I da li se preko portable ampova (prikacenih na mp3 player/telefon) dobija samo glasniji zvuk ili takodje cistiji zvuk?
Ne uspevam da nadjem nigde gde se moze kupiti na sajtovima muzicke opreme

Poslednja izmena:
Od novih u Beogradu mozes da kupis jedino ProJect i Creek u AV Impulsu. Ima i neki dobar DIY da se nadje, ili neki lampaski ako te tako nesto zanima. Takodje i na eBay i iz inostranstva moze svasta da se donese.

Ima li ko empirijskih saznanja o ovim bubama : Philips Audio In-Ear Kopfhörer SHE 8500 SHE8500 ?

ja ne znam sta fali AudioTehnici M50 koja je celih 100e jeftinija od onog i-mercedesa gore...

Vidim te M50 su extra ocenjene svuda, vredelo bi to čuti.:)
Ti si ih slušao?

ja ne znam sta fali AudioTehnici M50 koja je celih 100e jeftinija od onog i-mercedesa gore...

U apsolutnom smislu, fali joj dosta toga, a i u odnosu na ove ispod koje sam stavio radi poredjenja, isto kaska za njima poprilicno. Jedino je laksa za pokretanje od njih i nema oscilacije sa impedansom, dok je sve ostalo na strani skupljih modela, sto je i logicno.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    43.6 KB · Pregleda: 40
  • 2.png
    2.png
    45.1 KB · Pregleda: 44
  • 3.png
    3.png
    42 KB · Pregleda: 46
nik, jel me ti to zezas ? cuo si M50 i ne svidja ti se ?

Nadam se da necete (mnogo) da se ljutite, sto vam upadam u debatu, jes da nije pitanje konkretno vezano za sluske, ali listajuci forum, stako sam utisak da bih bas ovde dobio najbolji odgovor.....

Dakle, interesu je me, koji format i sa kakvim atributima (kompresija, bitrate i sl...) bi bilo pozeljno da se slusa muzika na jednom iPodu sa slusalicama AKG K321. Ako je bitno, najcesce se slusa jazz, rock, punk, SKA, eventualno neki new wave....

Hvala najlepse....:wave:

a mozes i da prodjes jeftinije... :D prevaranti ! :d

Polovan AKG K701... recimo. Ostao bi i kusur koji bi otisao na dobar headamp. I da nisu polovne, opet bih njih izabrao. A pojavljuju se ponekad nove a i polovne na oglasima (doduse retko) po ceni od 130-150e, u odlicnom stanju i stare po mesec-dva. Nisu fensi kao Sennheiser, ali sam vidjao dosta ljudi koji su imali i Sennheiser iz serije 5 i K701, i nakon slusanja K-701, Senn HD595 je leteo na prodaju.
Mada, ja slabo preferiram slusalice, generalno...

koji bi mi headamp preporucio za K272 HD ? :wave:

Ni najmanje te ne zezam. Ne znam sta ti nije bilo jasno u onome sto sam postovao. Pitao si sta im fali u odnosu na skuplje modele i dobio si cak i nacrtano sta im fali, a sta imaju i visak.
Slusao sam ih na nekoj aktivnoj osrednjoj mixeti (ne secam se modela, bilo pre par meseci) i ne svidja mi se takav kolorisan zvuk. Dobre su za nekog DJ-a verovatno, al`da su linearne i za neki ozbiljniji studijski rad ili hardcore audiofiliju, nisu bas. Osim ako razliku izmedju 50Hz i 5Khz od 17dB smatras linearnom...

Da... tako mali Perica sa svojih 18 godina zamislja upgrade u audio industriji. Sennheiser mora da se mnogo potresao kad video ovaj trik. :p Sad vise niko nece kupovati HD595 nego ce lepiti obloge unutar HD555. :D Jos je samo falilo da opremom izmeri pre i posle tweak-a...

A za headamp za K272 imas gomilu toga, sto kod nas, sto na stranu. Verovatno vec znas za Project Head Box-ove i Creek-ove, ali to je vec prezvakana klasika za koju mnogi kazu da je nedostojna AKG-a, jer uglavnom trazi dosta struje.
Od drugih mogucnosti, bio je pre jedan polovan Musical Fidelity X-Can V2 za 70e (ne znam da li je prodat do sad ili ne), a od novih:

- ako dolaze lampe u obzir, ovo: http://www.trafomaticaudio.com/experience_head_one.php (odlicno pase na zahtevnije AKG tipa K-701, K-702, pa bi i na K272 sigurno).

- Ili: http://www.gradolabs.com/frameset_main.htm. Nabavljive preko Korata.

- sledeci: http://www.google.com/images?hl=en&...e&btnG=Search+Images&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=
http://www.head-fi.org/forum/thread/475618/matrix-m-stage-amp-review-simple-cheap-and-excellent/975
http://cgi.ebay.ca/NEW-VERSION-Matrix-m-stage-Headphone-Amplifier-OPA2134-/120655943535
Takodje solidno pojacalo za svoju cenu, i korektno radi sa AKG.

- http://blackcube.de/blackcube_linear.htm
http://blackcube.de/download/EN_black_cube_linear_screen.pdf
Za ovo nemam pojma kako se krece cena i odakle je nabavljivo, ali sam video komentar za K701 da je posle ProJect-a ovo bilo otkrice. Ne sumnjam...

- ne verujem ni da je ovo jeftino: http://www.head-fi.org/forum/thread/448120/f-s-sac-k-1000-class-a-amplifier-sac-amp-sold

- a i Kinezi (oni pravi, ne ovi "nasi":D) imaju sta da ponude: http://www.head-fi.org/forum/thread/475918/shanling-ph100

- i za kraj evo i ovog malisana, koji se isto dobro slaze sa skupljim AKG: http://www.google.com/images?hl=en&...=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1024&bih=611

Ima jos ko zna koliko solidnih pojacala, samo sto nam nije mnogo toga "na izvol`te". I za polovinu ovog nabrojanog je garant muka dok se nabavi.

Poslednja izmena:
Grado ra-1 ne bih preporucio, rec je o cmoy u mahagoni kutiji. Nije lose cuti ga pre kupovine i uporediti sa kvalitetnijim cmoy pojacalima sa ebay-a koje se prodaju za stotinak dolara. Btw evo slike ra-1 kad se izvadi iz mahagonija :
http://www.ecp.cc/images/Grado_mod_5.JPG

Sto se tice same kupovine, ako ne ides u inostranstvo dzaba ti posao, ovde ces tesko naci ista da valja a da ima razumnu cenu. A da kupujes da ti neko doteruje od preko a da nisi preslusao sa svojim slusalicama ti je macka u dzaku - sta se nekome svidi pitanje je da li ce i tebi. Mada znaj da su lampaska pojacala igranka bez prestanka :D

Poslednja izmena:
Pa da, RA-1 je najvise orijentisan da saradjuje sa Grado modelima slusalica, mada vredi probati i sa drugim. Na njihovom sajtu preporucuju Sennheiser, Shure, Ultimate Ears, mada kazu da najbolje radi sa Grado modelima.
Pored RA-1 kod nas od novih su jos nabavljivi Trafomatic iz Mladenovca (zestoko bih o njemu razmislio), i naravno neizbezni Project i Creek. AKG i ProJect su tek da kazes da imas headphone amp, za prvu pomoc moze da posluzi... inace zasluzuju bolje pojacalo.
S druge strane, sve i svasta naleti polovno, a bolje od ovih novih jeftinijih.

Ne mogu da se setim koliko, ali mislim da je trafomatic imao neku opaku cenu?

upravo sam ovo i ja uradio. mozda nije bas kvalitet 595, mozda cak nije ni poboljsanje :D, ali meni odgovara. na xonar dg zvuce odlicno. uskoro cu uzeti i xonar st(x), sto ce verovatno biti overkill za mene, i upotpunicu se.

Jedno laicko pitanje, da li ce srednju klasu slusalica bolje pogoniti stereo pojacalo ili npr. asus xonar stx?

Nazad
Vrh Dno