Šta je novo?

Pomoć pri izboru zvučne kartice

milooskv

Cenjen
Učlanjen(a)
24.10.2014
Poena
151
Kao što sam naslov kaže, potrebna mi je pomoć pri odabiru zvučne kartice.
Trenutno koristim integrisanu zvučnu, čijim zvukom nisam baš zadovoljan, i hteo bih da pazarim neku polovnu zvučnu karticu, koja bi mi služila isključivo za slušanje muzike. Od slušne opreme koristim prvenstveno slušalice AKG hsd171 (verzija K171 sa mikrofonom) i muzički stub Panasonic SA-AK300. Što se drajvera tiče, potrebna mi je zvučna koja će raditi na Windows 8.1 x64.

Gledajući ponudu iz oglasa, a shodno budžetu koji sam namenio za kupovinu (do 20€), izbor sam suzio na sledeće modele:

1. Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS (SB0350)
2. Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Gold (SB0350)
3. Creative Sound Blaster Audigy 4 (SB0610)
4. Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer (SB0730)
5. Creative Sound Blaster Xtreme fidelity (SB0790)
6. Creative Soundblaster Live! 24-Bit USB 5.1 External (SB0490)
7. ASUS Xonar DG

Prema specifikacijama mogu da zaključim koji je najoptimalniji izbor, ali me zanima kako su se ove kartice pokazale u praksi. Najviše bi mi značilo iskustvo nekoga ko je probao dva ili više od gore navedenih modela, pa da može da mi kaže koje su prednosti, a koje mane tih kartica. Ukoliko neko ima neki drugi predlog za kupovinu, a da je u ovom cenovnom rangu, može slobodno da ga iznese.
Napomenuo bih da mi je najbitnija stavka pri odabiru kvalitet zvuka na izlazu, eventualno snaga izlaza, pošto dosta koristim slušalice.

Pozdrav!

Namestio.
Ono hmmmmmmm (potmulo brujanje) se vise ne cuje, moze biti da je ovo bolje za igre...
Hvala

Namestio sam i mic.
Nije ni cudo sto nije radio jer ga nisam ukljucio u podesavanjima ali nije mi zameriti, ipak sam to radio oko 01-02h nocu...
Sad ovako ujutru, budan i odmoran sam video da treba izabrati gde je mic uboden i pritisnuti ok. :d

Preporuka koju uzeti od ove dve
Creative Sound Blaster Zx ili
Asus ROG Xonar Phoebus Solo

Cini mi se da se zale na neki Phoebus ... drajveri problem i tako nesto...

SB Z i SB Zx su identicne izuzev "onog" dodatka za pojacavanje zvuka, prikljucivanje slusalica i mic na stolu.
SB Z ima u 2 varijante, sa i bez "oklopa", u ovu sto je u kutiji dodje mic. a uz verziju "iz kese" ne dodje nista, bukvalno gola kartica ni "oklopa" nema.

Uzmi jeftiniju.

@P307 jel tvoja karta ima obicne ili gold nichicon kondove?

Poslednja izmena:
Nemam pojma.
Zaboravio sam pogledati ... nije mi bilo ni na kraj pameti iza ponoci kad sam je stavljao da gledam.

Hvala za preporuke,ali sam naleto na Phoebus na Akciji 30 Fr. jeftinje.

"Birajuci" kartice naleteo sam nekoliko puta da se zale ljudi na nju, nesto softver ili sta li vec pravi probleme... cini mi se i da je neko ovde na forumu komentarisao da nije najsretnije resenje.
Tih 30 Fr moze biti u stvari 2-3x veci trosak ako budes morao da je se otarasis...
Proveri jos jednom.

"Birajuci" kartice naleteo sam nekoliko puta da se zale ljudi na nju, nesto softver ili sta li vec pravi probleme... cini mi se i da je neko ovde na forumu komentarisao da nije najsretnije resenje.
Tih 30 Fr moze biti u stvari 2-3x veci trosak ako budes morao da je se otarasis...
Proveri jos jednom.
Videcemo ako bude problema bice vracena.

Ko ne zeli da vezuje nesto od instrumenata, kvalitetnije mikrofone i slicno neka bezi sto dalje od zvucnih kartica. Moje dugogodisnje iskustvo i promenjenih DOSTA Creative, a posle i ASUS Xonar kartica je da to jednostavno sve NE RADI kako treba (pocew od windows XP, na WIN98 je radilo). Cak sam sklon misljenju da je M$ sve to vestacki "podavio" na razun AC 97 kodeka i kasnijih "varijacija" na tu temu i da je namerno napravio nestabilnim te kartice po pitanju drajvera. Jednostavno sve je to na staklenim nogama. Od Creative p17.sys "plavog ekrana", pa do tripova ASUS Xonar modela gde misteriozno samo nestane zvuk i nema ga, a sve kao lepo radi, sve je tu, ali nema zvuka. E to sam ja pre 2 godine definitivno presekao i presao na "digitalu". U prevodu sto pre i sto brze izvesti zvuk STO DALJE od PC-a i sve obavljati "dalje" od windowsa i M$ bagre/bande. Dakle za jeftinija neka resenja zvucnici sa optickim/USB ulazom, za skuplja moze neki Receiver sa "optikom" ili HDMI i "cao-zdravo" Windows-u :D

Poslednja izmena:
I ja sam se naslusao horor prica o drajverima zvucnih karti ali za 3 godine nikada nisam imao ni najmanji problem (XDG), tu mislim na ''casual'' upotrebu i to sa drajverima sa diska iz pakovanja, sad radi uporedo sa eksternim dac-om i sve je ok, samo su potrebna osnovna podesavanja u c.panelu.

ja dobih ovaj lajn siks iz potpisa na poklon posle frustracije originalnog vlasnika (tj mog najboljseg tavariśa) kako nemere poveze 2 dana karta na win7 bez gluposti.dakle bilo je "nosi mi to smece iz kuce da ga vise nikad ne vidim".bilo je to davne,koliko se secam,2011te.od tada,sistemi su isli win 7,pa apdejt,pa win 8 raznorazni privjuovi,pa win 8 stock,pa apdejt,i sad na koncu win 10 isto par build-ova.bez i najmanjeg problema.

e sad,imam svoju teoriju - ni manje ni vise nego kabal (ako je interfejs usb,firewire).ja sam u startu dobudzio kvalitetniji usb na onaj kockasti konektor kao za stampace bas od nekog skupog stampaca,jer originalni kabal nije preziveo njegovo bacanje po budzacima od frustracije.kao i uvek u audio svetu,kad nesto ne radi ili ne radi kako treba,prvo cacnite kablove tj konekcije,pa onda proklinjite do pakla bil gejtsa,gremline i ekipu.

Ovu sto imam Recon3d ponekad poludi:d,te jednim klikom ponovo proradi,prekjuce stigla Phoebus zvuk je veoma odlican.20150320_110209.jpg
20150320_110142.jpg,samo jos kablovi da se srede:d i prasina...

Poslednja izmena:
Evo moj SB Z nema dodatno napajanje pa ne zuji ali nije bas ni jeftina...
U cenovnom rangu koliko sam ja platio ovu unutrasnju, sigurno nema spoljnje koja je bolja, pitam se da li bi bilo i po domacim cenama...

Poslednja izmena:
Takve probleme nemam tj nisam cuo nista sumnjivo ni na DG xonar karti od 30e.

Sve spoljnje je bolje od unutrašnjeg ali ako ima zasebno napajanje, ne usb.
Mana internih kartica su interference. Ja imam xonar dx i nemam nikakvih inteferenci jer je i mašina sklopljena da bude sve integrisano osim zvučne.
A mana spoljnjih kartica je ako se napajaju preko usb-a, to je inače najmanje zahvalna vrsta napajanja, naročito ako treba da izigrava i pojačalo za slušalice.
Veliko ograničenje je to.

Kako onda objasnjavas to sto prakticno niko ne prijavljuje nikakve smetnje i sumove sa kvalitetnim eksternim kartama tipa xonar U7/fiio? Ne kazem da posebno napajanje nije bolje resenje (makar u teoriji) ali stvarno nikakve probleme nemam sa e10k a polemisao sam na tu temu sa ljudima koji su testirali/ i dalje imaju xonar U7.

Podrazumeva se da dosta toga zavisi i od kvaliteta napajanja (ili ploce/ostalih komponenti ako je u pitanju interna zvucna).

Poslednja izmena:
Pa jesam li ja govorio o šumovima i smetnjama, ne.
Nema tu nikakvih smetnji i šumova. Pa sam posjedujem vrlo kvalitetnu Asus Xonar DX karticu.

Ja sam mislio na sonične pefromance.
Otkud mali soundstage ?

Ako govorimo o pojačalu.
30% je kvalitet napajanja, 15% kvalitet komponenti i ostalo je topologija /šema uredjaja.

Pa valjda je prica pokrenuta o tim smetnjama, sumovima itd?

Ja to iskreno ne cujem, ni na xonar DG ni na e10k a da cujem svakako bih zamenio.

Sto se soundstage-a tice i U7 xonar ima napajanje preko usb pa za tu ekst. kartu vazi da ima odlican soundstage ali generalno ne bas vrhunsko pojacalo. Pre bih rekao da proizvodjaci namerno to ogranicavaju u skladu sa cenama.

Kolika je razlika izmedju Creative SoundBlaster Live i Audigy 2 kartice? Da li postoje drajveri za win7 64-bit, i kolika je realna razlika u odnosu na integrisanu?

Uzmi audigy 2 , basic drajvere win pusta na 8,8.1 pa i w10 tp i sve lepo radi, siguran sam da postoje i za 7micu. Razlika je ako koristis analognu vezu a ako koristis digital spdif, toslink onda nema neke razlike. Recimo da integruse sa danasnjih ploca od 150 i vise € papiraju tim audigy karticama. Imas polovnih audigy 2 kartica za 10ak evra po oglasima, djabe.

Eh da postoje modovani PAX i Kx project drajveri.

Poslednja izmena:
Imam staru Gigabyte plocu GA-M56S-S3, i Genius 5.1 5005 zvucnike. Sta mislis, da li ce biti neke razlike na ovim zvucnicima u odnosu na integrusu? Trazio sam malo, video sam te modovane drajvere.

Šta mislite o Xonar U3 kao dodatak na laptop? :) Stižu mi sutra Ultrasone HFI-15G, integruša je ok u Thinkpadu T440s, ali bih ipak da stavim nešto kvalitetnije, pa gledam da li pojačalo ili usb kartu. Budžet nije veliki, tako da mi je za oko zapao Xonar U3.

Ja za takve slusalice ispod U5/U7 ne bih isao.. ili fiio e10k. Imam XDG kartu u kucistu (navodno je tu negde sa U5) i e10k (recimo da je tu negde sa U7) i to je neki minimum po mom misljenju - ako hoces da cujes nesto sto je blizu maksimuma tih slusalica.. ali sva 3 proizvoda (U5/U7/e10k) kostaju 80-100e, U7 se i tesko nalazi kod nas (za sada samo po oglasima, KP i slicni).

E sad ako je budzet ogranicen.. onda je pitanje da li postoji nesto bolje od U3.. mozda polovan fiio e07k, ako nadjes za 50e npr. U svakom slucaju i U3 ce biti napredak u odnosu na vecinu integrusa (posebno starijih i sa jeftinih ploca) a ima i pojacalo koje nije nista posebno ali za tu cenu i ne moze da se ocekuje vise. Mada te Ultrasone sluske nisu zahtevne pa ce im i to pojacalo verovatno biti ok.

Ako mozes da dobacis do 100e onda fiio e10k ili asus U7 u suprotnom moze i U3 za 30-ak evra, jednostavno ne postoji nista bolje, novo za te pare.. a u svakom slucaju ce sve zvucati bolje, tu je i dodatni softver a i ''dzepna'' prenosivost..

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru... Što se tiče softvera, nije mi preterano bitno, pošto ću kartu koristiti na Linuxu, a za Linux softvera nema. :)

Ova integruša je ok jer je T440s ipak premium model, ali poslednjih n godina ne koristim integruše, a opet ne bih da platim zvučnu više od slušalica. :D

Inače HFI-15G sam našao na popustu, 50e, smešno za takve slušalice.

Vrh Dno