Šta je novo?

Pomoć pri izboru zvučne kartice

milooskv

Cenjen
Učlanjen(a)
24.10.2014
Poena
151
Kao što sam naslov kaže, potrebna mi je pomoć pri odabiru zvučne kartice.
Trenutno koristim integrisanu zvučnu, čijim zvukom nisam baš zadovoljan, i hteo bih da pazarim neku polovnu zvučnu karticu, koja bi mi služila isključivo za slušanje muzike. Od slušne opreme koristim prvenstveno slušalice AKG hsd171 (verzija K171 sa mikrofonom) i muzički stub Panasonic SA-AK300. Što se drajvera tiče, potrebna mi je zvučna koja će raditi na Windows 8.1 x64.

Gledajući ponudu iz oglasa, a shodno budžetu koji sam namenio za kupovinu (do 20€), izbor sam suzio na sledeće modele:

1. Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS (SB0350)
2. Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Gold (SB0350)
3. Creative Sound Blaster Audigy 4 (SB0610)
4. Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer (SB0730)
5. Creative Sound Blaster Xtreme fidelity (SB0790)
6. Creative Soundblaster Live! 24-Bit USB 5.1 External (SB0490)
7. ASUS Xonar DG

Prema specifikacijama mogu da zaključim koji je najoptimalniji izbor, ali me zanima kako su se ove kartice pokazale u praksi. Najviše bi mi značilo iskustvo nekoga ko je probao dva ili više od gore navedenih modela, pa da može da mi kaže koje su prednosti, a koje mane tih kartica. Ukoliko neko ima neki drugi predlog za kupovinu, a da je u ovom cenovnom rangu, može slobodno da ga iznese.
Napomenuo bih da mi je najbitnija stavka pri odabiru kvalitet zvuka na izlazu, eventualno snaga izlaza, pošto dosta koristim slušalice.

Pozdrav!

Pa vidi najgora stvar je da lažem samog sebe.
Naravno da nastojim da sve što testiram , testriram pod istim uslovima.
U ostalom to je više dobar način da se zabavim preko vikenda.
I kad god sam imao priliku da nešto poslušam bez obaveza, ja sam je iskoristio.
Čovjek je samo iskustveno bogatiji a to ne može da se stekne čitanjem.

Blah, low budget CD plejer u doba DSD/SACD izdanja... :d

Ali ovo je ipak bench forum :)
Nemaš pojma koliko je mnogo 5 EUR-a više za audio :D

Kada sam govorio o CD plejerima kao izvoru muzike, mislio sam na budžet korisnike koji se zamlaćuju sa jeftinim creative ili asus karticama.
Ako se ima malo iskustva ili ne čak i to već postoji prilika za probu, ja bi svakom preporučio kupovinu CD plejera.
Mislim ne govorim napamet, imam i karticu i DAK i evo sada i CD plejer.

Za nekih 40-50 EUR-a se može kupiti sasvim kompetentan Denon, Marantz ili Philips.
Ova tri preporučujem jer uglavnom imaju lako dobavljive i vrlo povoljne lasere za razliku od Sony-ja ili neke egzotike.

Treba biti otvoren za sve opcije, probati što je moguće više i onda izvoditi zaključke.

Verovatno si poredio sa DX, onim dac-om i mozda jos nekim kartama.. i gde bi svrstao taj plejer po kvalitetu zvuka?

Nisam ga jos poredio, jos sam u fazi uzivanja.
A DAC nemam trenutno dok ne skutijam novi tako da ce sacekati.
Moj utisak je da se puno vise uziva u muzici preko cd plejera nego racunara, nemjerljivo vise.
A kako sta zvuci tek treba da probam.

Svakome ko je u problemu sa budzetom preporuka za cd plejer.

Gde vi odoste...
I svaki put na temu zvucnih karti isto se zavrsava.

@kefalo81
Kada mi se slusa neki CD treba da prvo da ga narezem?
Moze, ali juce :)

Poslednja izmena:
Što je lakše nije nužni i bolje, svakako.

Poslušaš informativno ono što si skinuo a režeš samo ono što te interesuje.
Ako nešto baš voliš a ima i bolji plejer, počasti se originalom.
Sve to ima svoju draž , taj omot , slika na omotu, neki kuriozitet o albumu ili izvodjaču.
Dakle bitno drugačiji emocionalni odnos nego odnos prema bajtovima.

Još jedno bi izvojio, ako je muzika u pitanju.
Ljudi , naročito naši se zamlaćuju terabat kolekcijama.
To je donekle vezano za naš sirotinjski mentalitet.
Naime nismo platili ni dinar a onda kad je već džabe , nagomilavamo.

A preslušaćemo to nikada.
Znam , govorim po sebi, sve sam to prošao, i sad razvrstavam i brišem jer sam skidao i što treba i što ne treba.

Da ne spominjem flac-ove sumnjivog kvaliteta.

Sebe ne držim naročitim audiofilom ali sam kod onih kod kojih sam bio najčeće nalazio cd-ove i to pazi čuda sve originali :)
Ima neki razlog.

A što se tiče teme, kažem zaista ako baš nemate novca da ne bi robovali xonar dg kartici ili jefitnoj creative kartici, ja bi išao na cd plejer.

Kako šta zvuči, pošto su svi izvori koje ja imam oko 100 EUR-a , napisaću za 10tak dana kada sklopim DAC.

Poslednja izmena:
Ja ne skupljam muziku ako neću da je slušam, ne računam kad se ispostavi da mi se to ne sviđa pa prekinem.
Imam i originale, koje ripujem, istog trenutka.
Reč audiofil ima mnogo zamlaćeni kontekst i prizvuk. Pa se držim dalje od njega u zadnje vreme. Cenim kvalitet zvuka, svega uostalom, ali me apsolutno ne zanima fanatika i praznoverje.

Ja ne skupljam muziku ako neću da je slušam, ne računam kad se ispostavi da mi se to ne sviđa pa prekinem.
Imam i originale, koje ripujem, istog trenutka.
Reč audiofil ima mnogo zamlaćeni kontekst i prizvuk. Pa se držim dalje od njega u zadnje vreme. Cenim kvalitet zvuka, svega uostalom, ali me apsolutno ne zanima fanatika i praznoverje.

I koja je to količina ?
Ja bi ladno mogao da prepolovim pola svoje i ne bi mi falilo.

Oko 300GB. Većinu grupa imam cele diskografije. I to je trenutno jer nemam mesta za više, zbog drugih stvari. Pa se sad dešava da brišem albume koji su onako, kad ih odslušam. A kod tebe?

@ kefalo
^ kakve veze ima sirotinjski mentalitet sa brojem zanrova koje neko slusa? Ja bih mogao malo da ''skratim'' muzicku kolekciju ali u sustini ono sto ne slusam i ne cuvam na hdd/cd. Znam ljude koji slusaju 10-ak grupa/bendova ukupno a sa druge strane ima i nas koji slusamo veliki broj zanrova, bendova. I to stalno ''otkrivam'' nove pa ako mi odgovaraju onda ih prikljucim kolekciji.

Ovo za plejere, original cd se slazem, bar delimicno. Ima to neki poseban ''smek'' definitivno a licno bih voleo da sam u mogucnosti da imam originale koje hocu. Ali u Srb. 2015 to je SF.

Poslednja izmena:
Dark
imam oko 220 Gb i nešto na cd-ovima što nije ripovano.
Mogao bi sad za 10 minuta da obrišem barem trećinu.

HSV nema nikakve veze,nisam bio baš precizan.

I da se razumijemo.
Ja mislim da je CD dobra stvar ali ne kažem kupite bilo šta za 40-50 EUR-a.
Ima tu dosta smeća, treba se malo informisati prije kopovine i može iz toga ispasti nenadano pravi dragulj.

Ja sam sad na cd plejeru od 100EUR-a.
Moga bi se smiriti sa nečim ovakvim :)
img-3b.jpg

Ajde SACD, po meni to je nepotrebno ali dobro kad može super.
Ali iznutra je oddradjen baš baš, dva trafoa i sve ostalo što ide.

Ali najfascinantnije je da ova stvarčica ima digitalni ulaz, što ću reći u prevodu, radi i kao cd plejer i kao dac povezan na zaseban čitač ili PC.
Jednom rječju san snova :D

Da imaš mogućnosti, da li bi te kopkalo kako zvuči 99.99 oxygen free bakar, kako zvuči čisto srebro a kako obična kabelčina :D
Mene bi :)

Poslednja izmena:
Ako bih bas trazio player (a ne bih :d), onda bih pre jurio neki Oppo nego taj Pioneer PD-50.

Da imaš mogućnosti, da li bi te kopkalo kako zvuči 99.99 oxygen free bakar, kako zvuči čisto srebro a kako obična kabelčina :D
Mene bi :)
Ne koliko me zanima tehnička strana, i to da se u pro svrhe ne koriste über kablovi. Pa zašto bih ja kupovao kablove skuplje nego što su koristili za snimanje u bilo kom scenariju?

Jesam. Pokušali su da mi ubace crkvu kad sam bio mali. Ali to nikada nije imalo smisla.
Verovanje je za ljude koji se plaše, i nemaju hrabrosti da urade.

Ko ne cuje razliku izmedju (ne svih naravno) kablova je ili gluv (sto je bolja varijanta) ili mu sistem nije dovoljno dobar (sto opet moze da bude dobra varijanta) ;).

Labava varijanta, ako se izuzmu krš kablovi. Varijante od stotina i hiljada evra su prazna priča, koju prodaju ljudima koji hoće da veruju, naročito za digitalne. Isto tako ljudima prodaš spas od smrtnosti. Što reče Maher: To je najbolje prodavanje magle, niko se nije vratio da se žali za lažno reklamiranje raja.

Poz svima, imam priliku od nekog lika da uzmem za 50e zvucnu pro digi hi fi tako kaze da se zove pa me zanima da li ta kartica valja ista??
Prikljucio bih na solo6 zvucnike..

To je karta stara 10+ godina. Hardver i nije los, ali koliko vidim ljudi se zale na ocajne Win 7/8 x64 driver-e.

Uzeo sam polovnu Creative SB0400 > osakacena ZS SB350 , snr je 106db za moje potrebe je odlicna, lepo baca zvuk na mini liniju 2 x 115w :) ja odusevljen... nego kartica nema za front io hd audio konektore.. WTF zar je tako Creative primorao ljude da uzimaju one ZS Platinium Pro od po 150e -_- Kako da resim to, ima li neka caka da nakacim hd audio na one konektore na kartici? Kartica je stara 10god :D

Creative_SoundBlaster_Audigy_2_(SB0400).jpg

Poslednja izmena:
Stigla Creative "Sound Blaster Z" zvucna kartica...
Dosla navece i nisam izdrzao pa sam je iza ponoci montirao i malo cackao...
Duze sam raspetljavao i izmestao kablove nego sto je trebalo da se ona fizicki montira, samo boc, malo odvijacem vijak pritegnuti, boc zvicnike i slusalice i gotovo.
Onda softver i update softvera sto je vec potrajalo i "zezanje" sa mikrofonom...
Ne znam zasto ali nesto mi se mic ne ponasa kako sam mislio da bi trebalo, pa sam smoren svim tim, raskopcao ga i u kutiju vratio...
Mic koristim od web kamere dok me neki problemi koje u WOT-u imam sa njim ne nateraju da se pozabavim sa ovim mic uz zvucnu sto je dosao...

Utisci o zvucnoj... hmmm... pa mogu reci da umalo nisam strgnuo slusalice sa glave kad sam pustio prvu muziku sa njih, toliko pojacava zvuk da ma max posle kraceg slusanja bi mozda moglo izazvati ozbiljne zdravstvene probleme sa sluhom...
Na integrusi se moglo slusati na max pusten zvuk a da ne bude preglasno i neprijatno, jednostavno je bio glasniji ali nista mnogo jako.
Sada sa SB Z zvuk u slusalicama rastura od jacine.

Kakva je razlika u kvalitetu zvuka, cistoci, punoci, dubini i slicnim osobinama zvuka u odnosu na integrusu ne znam, meni ovo bas fino zvuci a "ne secam" se kako je bilo pre, odnosno ne mogu sad paliti i gasiti, odnosno bocati sluske iz SB u integrusu i nazad da bi sad ja nesto procenjivao koji je zvuk bolji.
Pretpostavljam da je bolji na SB i siguran sam da je mnogo jaci zvuk na SB, cuje se u susednoj prostoriji iz slusalica kao da su vanjski zvucnici umereno tiho pusteni, dakle otkida po snazi i NIKAD ovoliko glasno necu slusati nista na slusalicama.

Placena u Minhenu 71,90€ dosla u koferu avionom (pssssst) :D

edit: Malo sam se jos igrao sa zvucnom, sa podesavanjima, moze zvucna za slusalice da simulira vise zvucnika... (vidite slike).
Sta ovo u stvari simulira (prema slikama) 2.0 pa onda ...?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    148.6 KB · Pregleda: 78
  • 1.2.jpg
    1.2.jpg
    151.5 KB · Pregleda: 59
  • 1.3.jpg
    1.3.jpg
    152.2 KB · Pregleda: 58
  • 1.4.jpg
    1.4.jpg