magick, sine.. zabrazdio si ga. Da se ne vraćamo na tehničke detalje, kao što ovde ti svi pokušajvaju pojasniti ali ti tvrdoglavo teraš po svome; dinamička dodela adresa jedino, i još jednom, JEDINO znači da ti provajder ne garantuje uvek istu adresu.
Evo čoveka sa kojim će moći normalno da se priča (nisam sarkastičan).

Vidi... neka je i tako (mi u onoliko prepucavanje uđosmo zbog argumenta da je to "teško izvodljivo"). Sada je pitanje da li to treba da bude nedvosmisleno navedeno u ponudi, jer neko manje "stručan" može to "dinamička" i drugačije da protumači? Zakon o zaštiti potrošača tu lepo kaže, ako nije jasno - u korist potrošača.
Nigde, ni jedan provajder se ne obavezuje na vremenski rok u kojem će se tebi izdati nova adresa, ako se promeni i jednom godišnje ona je i dalje dinamička, tako da tu nema nikave obmane klijenta.
Možda se ne obavezuje da će ti je forsirano promeniti, ali
Telekom eksplicitno navodi da će svaki put biti "slučajno" odabrana druga.
Telekom je napisao(la):
Postoje dva tipa IP adresa, dinamička i statička. Kao što samo ime kaže, statička IP adresa se ne menja. Sa druge strane dinamička IP adresa se „slučajno“ dodeljuje iz skupa IP adresa predviđenih za tu svrhu, svakom računaru pojedinačno koji se priključuje - loguje. Ovo znači da svaki put kada se spojite na Internet Vaša IP adresa će biti drugačija, što čini da je teže ostvarivati sigurne veze sa drugim računarima i serverima.
E sad, hipotetičko pitanje: da li bih ja imao pravo da raskinem ugovor sa Telekomom ukoliko mi oni odjednom prestali da mi daju drugu IP adresu svaki put kada se ulogujem?
Eunet nije ovo garantovao, ali sam ja kao višegodišnji korisnik ADSL-a to podrazumevao je su tako radili SVI osim njih. Znam provereno za YUBC, Verat, BeotelNet, Telekom, a sad kažu da je tako i ovi iz Oriona. Dakle, to je više pravno pitanje ili možda pitanje savesti i dobre poslovne politike, a ne tehničko - da li je to moguće izvesti ili ne (pošto očigledno jeste).
Još jednom da istaknem, nisam lud da tražim da mi se obara konekcija bez potrebe, već samo tražim drugu IP adrese svaki put kada se konektujem. Nije strašno ni kako se nekada zadesi ista (zbog malog pula naspram broja stalno konektovanih korisnika), ali da NIKAKO ne mogu da je se oslobodim mesecima - to mi je već bezveze.
U tom slučaju apsolutno imaš pravo na žalbu i raskid ugovora, to je nepotpuna usluga.
Teoretski da, a u praksi? Sa našim sudstvom? Kako bih dokazao da sam raskinuo ugovor jer nisam mogao da pristupim, recimo, FastMail-u ili nekom drugom onlajn servisu? Da tražim log od njihovog admina? Slažemo se da je to onda "nepotpuna usluga" i slažemo se da neko ko je njom pogođen "pravo ima", ali ćemo se valjda isto tako složiti i da je to pravo teško dokazivo i da je daleko lakše ne dovoditi se u takve situacije, te obratiti pažnju na politiku provajdera po pitanju dodeljivanja IP adresa.