Šta je novo?

Polica za HiFi uredjaje, skrivanje kablova....potrebne ideje

Ovo sa gips placama za skrivanje kablova je vrhunska ideja. Bas mi se svidja.:banana:

1. Moze li neko da mi objasni kako se fiksiraju te gips ploče na zid pozadi?
2. Kako se ploče ne slome kad okacis LCD od 20 i kusur kilograma?:wall:

Vec sam postavio ali najprostiji nacin je ovako:

http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=1960949&postcount=435

1. U mom slucaju su letvice 6x20x2cm, visina x širina x dubina. Premeris sve detaljno i napravis rupe za tiplove. Za svaku letvicu idu po dva tipla. Tiplove u zid, srafove kroz letvice u tiplove. Onda prislonis plocu pa ih bromiranim (crnim) srafovima prisrafis za letvice. Kod mene je bilo deset letvica, znaci 20 tiplova, 20 srafova dugackih nekih 5cm, 20 crnih srafova koji drze plocu za letvice.

Sledeca faza je gletovanje ploce da se ne bi videli crni srafovi i da bi mogao da je okrecis naravno. Rezultat sam kacio vec.

2. Nisam hteo da saznam pa sam zakacio nosac za televizor na zid iza, ali sam ostavio rupu u gipsanoj ploci kao sto vidis sa skice. Drugi razlog je to sto izgleda lepse kada je televizor vise priblizeniji gipsanoj ploci zbog toga sto se kaci na zid koji je iza te ploce, a ne na samu plocu.

Drugi nacin su metalni profili, sto je po meni mnogo veci i skuplji posao i zezanje sa zavarivanjem itd itd.. ako ih sam pravis naravno. Drvene letvice i vise nego rade posao i nema ploca gde da mrdne. Pitaj slobodno jos nesto ako te zanima.

Meni se više sviđa ovaj način, može se na već postojeće police pričvrstiti iverica odpozadi. Najviše mi se sviđa što nije fiksan sistem, skineš TV, odmakneš policu i imaš pristup kablovima.

Prilozi

• polica1.jpg
    polica1.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 1,634
  • polica2.jpg
    polica2.jpg
    26.2 KB · Pregleda: 1,172
Vec sam postavio ali najprostiji nacin je ovako:

http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=1960949&postcount=435

1. U mom slucaju su letvice 6x20x2cm, visina x širina x dubina. Premeris sve detaljno i napravis rupe za tiplove. Za svaku letvicu idu po dva tipla. Tiplove u zid, srafove kroz letvice u tiplove. Onda prislonis plocu pa ih bromiranim (crnim) srafovima prisrafis za letvice. Kod mene je bilo deset letvica, znaci 20 tiplova, 20 srafova dugackih nekih 5cm, 20 crnih srafova koji drze plocu za letvice.

Sledeca faza je gletovanje ploce da se ne bi videli crni srafovi i da bi mogao da je okrecis naravno. Rezultat sam kacio vec.

2. Nisam hteo da saznam pa sam zakacio nosac za televizor na zid iza, ali sam ostavio rupu u gipsanoj ploci kao sto vidis sa skice. Drugi razlog je to sto izgleda lepse kada je televizor vise priblizeniji gipsanoj ploci zbog toga sto se kaci na zid koji je iza te ploce, a ne na samu plocu.

Drugi nacin su metalni profili, sto je po meni mnogo veci i skuplji posao i zezanje sa zavarivanjem itd itd.. ako ih sam pravis naravno. Drvene letvice i vise nego rade posao i nema ploca gde da mrdne. Pitaj slobodno jos nesto ako te zanima.

Ekstra! Moram da probam pod hitno.

Idu prilicno slobodno jer ima isecen pravougaonik iza televizora jer se kaci na nosac iza na pravom zidu tako da tv mora malo da se podigne pa da se zakaci, a i da bi tv bio blizi gips ploci da izgleda lepse a i iz sigurnosnih razloga. Vidis koliko je iseceno iz prve gips ploce, tu gde se spajaju krece nova ploca. Tv je naravno veci od te rupe pa je pokriva, a dobra stvar je to sto imam nesto bolji prilaz kablovima iza.

Tesko moze da se vidi sta je iza ali sta ces.

Gizmo leba ti prosvetli me cime napajas ove neonke jel to 12v? Kazi mi ako imas neki mali praktican nacin voleo bi jako da uradim nesto slicno a vec imam neke neonkice pa bi probao.

Evo mog rešenja, vrlo jeftino i relativno prosto, od iverice napraviti prosti P profil, napraviti kačenje na zidu i naravno da se ništa ne vidi spolja. Kačenje je ste malo tricky, ali ne skida se to nešto često...

slika 1.jpg

slika 2.jpg

slika 3.jpg

Ovaj deo gde si krio kablove mi je stvarno bezveze. Mogao si da sakrijes kablove u zidu. A uticnicu necu ni da komentarisem. :D :D

A ti štemaj zid...samo napred, treba samo provući: napajanje, antenu, HDMI, produžni za slušalice, mrežni kabel. Ovo rešenje se pokazalo kao odlično i meni je estetski lepo.

Utičnica jeste da štrči, sve je to tu bilo pre nego što sam mislio da ću tu staviti TV. Trebalo bi da je pomerim gore 20-tak cm, biće jednog dana.

Druze, ja sam zadnjih dva meseca prestemovao celu kucu uzduz i popreko, provukao jedno 100 metara creva i sakrio jedno 400 metara kablova :D Sumnjam da bi mi ovih tvojih 60cm bilo problem da prestemujem. I meni je nekoliko uticnica bilo na neprihvatljivom mestu, ali je sve to bez problema premesteno.

Sam si dao odgovor, ako imaš vremena da preštemaš celu kuću, ovo neće biti problem. Nije problem u samom štemovanju, već u prašini, pa gletuj, pa ponovo prašina, pa kreči...Pa uradiš sve to i posle godinu dana kada nešto menjaš u kući skontaš da je utičnica niža za 20-tak cm...Doduše, i pored svega toga uvek ima problema oko provlačenja kablova, ne ide to uvek glatko, npr. konektor od HDMI ne skreće baš lako.

Naravno da je skrivanje kablova u zidu idealno gde se to i kada se to može uraditi ali da je samo to prihvatljivo rešenje onda ova tema bi imala samo jedan post: "Uštemajte kablove u zidove".

Aj malo da dignem temu iz mrtvih, da ne otvaram novu jer sam u fazi nabavke baš nečeg ovakvog - police za HiFi, uređaje ispod TV-a generalno, tj. A/V Receiver, PS4, NAS i WiFi Router.
Gdje ima najbolji izbor gotovih polica, da se razumijemo nikakva unikatna i skupa rješenja mi ne trebaju nego nešto što će ovdje da se uklopi, "da radi posao" što se kaže...

8DqadTQ5W9u-cvXQEPWepLDba6sXEpwO9H8T8b3jFkWk29ha2Ksj-NfAP--BS0uiY9I3ackdXCS0h5fTKQAB=w2560-h949-rw

Nazad
Vrh Dno