Šta je novo?

Pogled na Sapphire HD2600XT DDR3

Probao sa Driver Ceaner-o i opet isti problem. Drzacu se 7.7 verzije do sledecih drajvera.

U biosu sve na default (znaci bez OC-a), ocisceni stari drajveri Driver Cleaner-om i instalirani novi 7.8 i sve igre pucaju nakon 5-10 sekundi uz restart, plavi ekran ili gasenje monitora. Sa starim 7.7 sve radi odlicno. Stvarno mi nije jasno u cemu je problem. Takodje sam na sveze instaliran windows instalirao 7.8 beta drajvere i imao sam slicne probleme, sto valjda znaci da je problem u drajverima?

Uradi ovako, kada sve stavish na default sa novim driverom pokreni PERFOMANCE alat.

Start-run- perfmon.msc

Izbrisi trenutne countere tako so cesh kliknuti na brojeve ispod grafikona i dugme delete.

Onda kliknesh na "+" znak iznad grafikna i skroliujesh listu koja to se pojavi do dna gde pise

"Interrupts/sec" i samo kliknesh add (u desnom boxu mora da bude na total).

Okaci shot toga samo bez ikakve aktivnosti (bez torenta bez, igara u pozadini itd.)

U pricipu ako je broj preko oko 200-500 ok, ako je preko 1000-2000 ili vise to vec znaci da nesto od hardvera nije u redu.

Poslednja izmena:
Ma sve je ok, sad cu da instaliram Vistu, pa na njoj da probam...

Prilozi

• ScreenShot059.jpg
    ScreenShot059.jpg
    165.6 KB · Pregleda: 77
Izgleda da Fan Control sa novim drajverima na mojoj karti ne radi. U Ati Tool-u sam stavio da da mi drzi temp na 55 stepeni i sve radi ok, igre vise ne pucaju.
Dule, zamolio bih te da pogledas u Ati Tool-u/Settings/Fan control/Dynamic base on GPU temperature koje su ti vrednosti po defaultu, kod mene je po ovako, sto je po meni premali broj obrtaja za te temperature...

Prilozi

• ScreenShot011.jpg
    ScreenShot011.jpg
    397.9 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
Evo gledam u drugom windowsu sa 7.7 drajverima i podesavanja za fan control su ista i u jednoj i u drugoj verziji drajvera. Kada u ati tool-u podesim da mi temperaturu drzi na npr. 60 stepeni ventilator postaje bucniji, ali igre sasvim lepo rade i nema vise restarta. Znaci problem je definitivno u u temperaturi, ali ne znam zasto! samo ja imam taj problem?!

Edit: Ipak i sa ovim igre pucaju, ali malo kasnije nakon 5-10 minuta...:(

Poslednja izmena:
Ovo nije fan control koji on cita iz biosa ovo je neki koji ati tool iskalkulise sam.

Meni je idle 39c-40c a na scan artifacts je 61-62c posle 3-4min. i tek kada temperatura predje 60c bios dize ventilator na 30% inace do tad mi je na 16%.

ALI meni je kuciste otvoreno i u grafiku duva jedan spor 120mm fan.

Inace ATi Tool kod mene ne moze da kontrolise nista.

Kolike su ti idle i max temperature?

Prilozi

• attool.JPG
    attool.JPG
    89.8 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Pogledao sam ih, ista kao i ostale 8600gt, jaca u FEAR i STALKER, a ne slabija u npr X3, DIRT, COH, COD2, Call of J. itd... nista se nije promenilo, osim sto su u AMD-u napisali bolji driver.

Sta mislish kad ce na 8600 da se desi da sa novom edicijom drivera povecaju performanse u nekoj igri za 15%? E pa kad izraste josh neki shader :D.

@Jovyland
A da li puca kada je sve na default (CPU, RAM, GPU, Vmem)?

Evo meni sve radi kao besno sa 7.8. sad cu da provrtim 3d mark.

ja znam sta quote-jem,ali ti ne shvatas da jos uvek ne postoji software (igra) koja moze to da iskoristi, tako da ti dodje kao da ima 24 shader jedinica.:wave:

Znaci ti znash bolje od ATI-jevih inzinjera koji su konstruisali cip i nisu imali nikakvu predstavu da ce im ustvari superskalarna arhitektura raditi kao skalarna, i da su ustvari svi oni ludi kao baloni.

E da si im ti tamo bio da im kazesh da im to nece poleteti :p, gde bi sad bili... :d

@Dule13 & djwibe

Momci, ne pocinjite ko Boga vas:Klanjanje

Evo ovo ce staviti tacku na to pitanje.

Interesting to note, ATI/AMD prefers to specify the total number of execution units rather than mention the 64 shader processors with 5 ALUs in each. This approach is no worse than others, but you should realize that it’s not quite correct to compare the number of ALUs in the GeForce 8800 and Radeon HD 2000.

We know that each of the Nvidia G80’s 128 shader processors (whose architecture still remains a mystery, by the way) can execute two scalar MAD+MUL instructions per clock cycle. Each of the AMD R600’s processors can perform up to 5 instructions (including one complex one) plus a flow control instruction. Considering the difference in the frequencies of the execution units between the R600 and the G80, we can expect them to deliver similar overall performance. The developers’ data confirm this: Nvidia estimates the computing power of its GeForce 8800 GTX at approx. 520 gigaflops whereas AMD estimates its Radeon HD 2900 XT at 475 gigaflops.

Da, ali za G80 svaki shader se izvrsava max brzinom, dok za R600 treba optimizovati shader da bi postigao maximalno iskoriscenje (i tih famoznih 475 GFLOPSA).

Dobro treba optimizovati driver, ali sigurno ne iskoriscavaju samo svaki peti shader.

Enivej ovaj 7.8 drajver ima definitvno ostriju sliku, ALI BF2 mi smanji FPS mnogo, i napajanje pocne da mi zuji !?! cim upalim cak i kocku na Atitoolu.

Tako da sam vratio 7.8 beta koji radi ok.

Evo i mojih rezultata sa Asus-om EAH2600 XT
Temperature bez opterecenja 34-35 C pod punim opterecenjem ispod 50 C
Ovoko izgleda Test Drive Unlimited 1280x1024 sa ukljucenim HDR-om bez AA
Bez HDR-a u istoj rezoluciji ponekad secka iako ide 50-60 fps/s neznam iz kog razloga nista drugo sa sad nisam probao.

Prilozi

• 3dm2005.jpg
    3dm2005.jpg
    89.7 KB · Pregleda: 74
  • asus fan.jpg
    asus fan.jpg
    66.4 KB · Pregleda: 60
  • asus.jpg
    asus.jpg
    69.7 KB · Pregleda: 50
  • Test Drive Unlimited 1.JPG
    Test Drive Unlimited 1.JPG
    115.8 KB · Pregleda: 98
  • Test Drive Unlimited 2.JPG
    Test Drive Unlimited 2.JPG
    94.2 KB · Pregleda: 91
Koje koriostis driver-e za ASUS karticu,posto imamo istu?!?

Verziju 7.8 probao sam 7.5 ali je dosta losija a rezultat u 3DMark05 bio mi je oko 9700

Evo ovo ce staviti tacku na to pitanje.

Interesting to note, ATI/AMD prefers to specify the total number of execution units rather than mention the 64 shader processors with 5 ALUs in each. This approach is no worse than others, but you should realize that it’s not quite correct to compare the number of ALUs in the GeForce 8800 and Radeon HD 2000.

We know that each of the Nvidia G80’s 128 shader processors (whose architecture still remains a mystery, by the way) can execute two scalar MAD+MUL instructions per clock cycle. Each of the AMD R600’s processors can perform up to 5 instructions (including one complex one) plus a flow control instruction. Considering the difference in the frequencies of the execution units between the R600 and the G80, we can expect them to deliver similar overall performance. The developers’ data confirm this: Nvidia estimates the computing power of its GeForce 8800 GTX at approx. 520 gigaflops whereas AMD estimates its Radeon HD 2900 XT at 475 gigaflops.

I da zakljucimo, svih 5 ALU jedinica rade, tj. radi svih 120 jedinica "punom parom" sto znaci da je 2600XT brza 3-4 puta od 8600GT. OK

E sad mi je sve jasno.:banana:

Poslednja izmena:
A gde to pise?

Nemoj sad kao neki cinizam "rade svih 120", znash ti dobro kako sta radi, nego idesh iz krajnosti u krajnost kao namerno, kao pravi NV fanboy :D.

Evo i mojih rezultata sa Asus-om EAH2600 XT
Temperature bez opterecenja 34-35 C pod punim opterecenjem ispod 50 C
Ovoko izgleda Test Drive Unlimited 1280x1024 sa ukljucenim HDR-om bez AA
Bez HDR-a u istoj rezoluciji ponekad secka iako ide 50-60 fps/s neznam iz kog razloga nista drugo sa sad nisam probao.
screenshotovi su u rezoluciji 1024x768... jesi ih to resize-ovao?
ja imam toliko fps sa x1950gt sve na max (HDR+4xAA)

Jesam zbog modemske veze, inace kako sam menjao drivere Test Drive Unlimited je sve manje seckao, mada mi nije jasno zasto uopste dolazi do seckanja iako ima prilican broj fps, sa X700 sam imao od 17 - 26 fps i nije se to desavalo.
U 3DMark-u mi je CPU score 6155 sa 2600 XT dok mi je sa x700 bio 8674 predpostavjam da je iz razloga sto sam podesio da CPU radi na 1.6 GHz a kad se optereti na 2.4 GHz tj ukljucio sam EIST (Enhanced Intel Speed Step)

Ne ,toliko treba da bude na tvom Sempronu,jer na dual core procesoru(x2 recimo) je duplo manje.I taj format je vrlo zahtevan,bez tog radeona bi bilo zauzece 100% i ne bi mogao ni da ga gledas verovatno :)

Catalyst 7.8 (XP i Vista)

Upravo probah Cat 7.8 (Pod XP-om i Vistom) i postoje vidljivi dobici u brzini u nekim igrama, govorim o 2900XT-u mada bi trebalo da vazi i za ostale 2xxx karte.

MEDJUTIM, ovi drajveri imaju ozbiljan problem sa temperaturom gpu-a i karte uopste, AMD Gpu clock tool kao i poslednji Everest ocitavaju citavaih 5-10C vise u idle-u i citavih 15C vise u full load-u.Takodje primetne su nenormalne fluktuacije temperature, bukvalno svake sekunde.
Za svaki slucaj se vratih na Cat 7.7 i sad je sve ponovo OK.
(Cat 7.7 Idle 63C - Cat 7.8 Idle 70C Cat 7.7 Load 75C - Cat 7.8 Load 88C!)

Ovu pojavu su zapazili i mnogi drugi na Rage3D i Guru3D forumima tako da je verovatno da ce se ispoljiti kod mnogih.(sa 2xxx kartama)

Poslednja izmena:
Ne ,toliko treba da bude na tvom Sempronu,jer na dual core procesoru(x2 recimo) je duplo manje.I taj format je vrlo zahtevan,bez tog radeona bi bilo zauzece 100% i ne bi mogao ni da ga gledas verovatno :)

Znaci tako stoje stvari, a ja se ubih pokusajima da pokrenem hardversko dekodiranje :).

@Kull

Porastu performanse u 3dmark-u ali u BF2 i CoH padnu dosta (?!) dok se u DIRT-u malo podignu.
Ali driver ima ostrije texture od 7.7 i 7.8beta.

Nesto je ozbiljno zeznuto sa tim driverima, napanje pocne da mi zuji kad pokrenem 3d, dok sa 7.8 bet i 7.7 nista radi nomalno.

Poslednja izmena:
ATI Catalyst 7.8 Performance Analysis -Tweaktown.com

Cat. 7.8 under Win XP
Talk about one extreme to the other - the 7.7 driver set did very little for us in just about every way but the 7.8 drivers have knocked the ball out of the court. These are an absolutely fantastic driver for anyone who has or is thinking about adopting a new HD 2600 card from AMD.

Poslednja izmena:
Vrh Dno