Šta je novo?

PM limit

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Moze li PM limit da se poveca - jako je nizak iz nekog razloga.

Bila je tema stvarno 10ak puta.
Brisite poruke, ili ih sacuvajte u jednoj od mnogih opcija za cuvanje.
Nemoguce da je limit toliko nizak da se prazno sanduce napuni od praznog do punog

Pa obzirom da u danasnje vreme cloud servera i svega moraju poruke da se skidaju i cuvaju na hardu je iskreno malo smesno, pogotovo za forum ovakvog tipa.
Ovo kazem jer nema opcije arhiviranja, a cak i da je limit veci postoje razni vidovi optimizacije baze, mada u slucaju ovog broja korisnika nije nesto ni potrebno optimizovati previse. O prostoru naravno ne treba ni pricati, obzirom da smesno malo prostora to zauzme.

750 poruka je i više nego dovoljno za većinu/za prosečnog člana foruma.
15gb poput gmail-a ili cifra od par hiljada poruka (koliko hiljada bi u stvari bilo ok)?
Nije ih realno očekivati, pa makar forum bio i IT orijentisan.
XDA ima limit 2000 poruka u inboxu a jedan je od najjačih foruma na netu.

Pa obzirom da u danasnje vreme cloud servera i svega moraju poruke da se skidaju i cuvaju na hardu.
Gde sam ja napisao da moraju na hardu da se cuvaju ?
Mozees na share servere, mailu, telefonu, usbu, cdu, drugovom kompu,
Ne znam gde si procitao hard u mojoj poruci.

Nije bitno - bitno je da se exportuju kao XML, CSV na externi file. Ako bas hoces cuvanje van onda treba imati export/import to/from cloud opciju.
Pogledaj broj clanova XDA pa ce ti biti jasnije zasto je 2000 poruka limit. Da ne usporedjujemo broj aktivnih clanova.
Poenta price je - zasto je na ovoliko clanova taj limit, danas su serveri mnogostruko jeftiniji nego pre par godina kada su ti limiti na ovoliko clanova imali smisla, da ne pricam o hardware-u danas i tada.

Poenta je da ako je XDA ustanovio limit od 2000 naspram broja svojih članova, a tada je 750 i više nego fer cifra što se tiče Bench foruma i broja njegovih članova.
Ili možda Benchmark forum bi trebalo da uvede 5000 poruka?
Shvatam da je tebi malo 750 ali to nije slučaj sa većinom.
Poenta broj dva je, 750 poruka u inboxu je dovoljno preovladjujućem broju članova foruma.
Nemam uvid u cifre ali čisto sumnjam da je više od 100 članova u poslednjih par godina tražilo proširenje inboxa.

Poslednja izmena:
Kazi lepo lenj sam i mrzi me da brisem poruke a ne tu kao los forum i ostale fore...

Nije bitno - bitno je da se exportuju kao XML, CSV na externi file. Ako bas hoces cuvanje van onda treba imati export/import to/from cloud opciju.
Opet ja bas hocu ?
STvarno odakle ti procitas to ?
Ja sam naveo 5-6 opcija , na pojedincu je koju ce odabrati.

Poslednja izmena:
Kazi lepo lenj sam i mrzi me da brisem poruke a ne tu kao los forum i ostale fore...
Ajde da te pitam ja nesto - jel brises ti mozda mail-ove ili zadrzavas to kao komunikaciju koju si imao sa nekim. Mozda hoces u nekom trenutku da nadjes nesto u pm-ovima pa da odes do tog clana odmah i oosaljes mu poruku jer se ne secas ko je bio. Priznajes da je mnogo zgodnije od kopanja po xml ili csv.

Nisam dosao da se svadjam vec da predlozim.

Isto tako nekad su telefoni imali SMS limite ako se secate, a danas nemaju bas zbog napretka u hw i sw. Ako postoji tehnicka mogucnost da imamo dosta vise prostora za PM zasto je ne bi dobili. I da stave neograniceno ne bi se nista desilo sa sajtom - prostora bi zauzelo mozda 0.1% vise i mozda 1% usporilo citanje pm-ova iz baze.
Ko je radio development na sistemima sa po preko milion korisnika i po stotine miliona unosa tipa geolocation znace o cemu pricam - ovo sa PM je smesno za danasnje servere.

Vecinu stvari brisem osim ako nije neki bitan, poput necijeg telefona ili ako se nesto sa nekim dogovaram. 750 poruka je ozbiljna cifra za to i ne vidim nigde problem sa tim. Ja sam mislio da je 100 maksimum pa kao da razumem donekle ali 750 brate je zaista previse.

A opet ako ti je to neki ozbiljan problem na internetu postoji jos mnogo nacina za komunikaciju koji mogu do besvesti da cuvaju sta god ti treba tako da ne vidim nikakav problem sa limitom.

Ajde da te pitam ja nesto - jel brises ti mozda mail-ove ili zadrzavas to kao komunikaciju koju si imao sa nekim. Mozda hoces u nekom trenutku da nadjes nesto u pm-ovima pa da odes do tog clana odmah i oosaljes mu poruku jer se ne secas ko je bio. Priznajes da je mnogo zgodnije od kopanja po xml ili csv.

Isto tako nekad su telefoni imali SMS limite ako se secate, a danas nemaju bas zbog napretka u hw i sw. Ako postoji tehnicka mogucnost da imamo dosta vise prostora za PM zasto je ne bi dobili. I da stave neograniceno ne bi se nista desilo sa sajtom - prostora bi zauzelo mozda 0.1% vise i mozda 1% usporilo citanje pm-ova iz baze.
Ko je radio development na sistemima sa po preko milion korisnika i po stotine miliona unosa tipa geolocation znace o cemu pricam - ovo sa PM je smesno za danasnje servere.

Druze u pravu si 100%, steta sto neces dobiti ono sta trazis i zato ti savetujem da odustanes kao i tih 10 sto su otvarali teme pre tebe ;).

Ja sam postavio isto pitanje kad smo bili na roštolju, i bilo je rečeno da će se sanduče za poruke povećati.
Ni meni nije jasno zašto škrtarite na porukama, jer to ne zauzima mesta, a sa drge strane jedna slika koja se okači na forum pojede 1000 poruka....

Taj telefon placas. GMail mozda ne placas, ali ti zato serviraju reklame na kojima zaradjuju. Sa druge strane, ovde ne placas nista, sve ti je za dz i ti si digao frku zbog 500 poruka vise. Ako ti toliko znaci - izvoli pa izvezi u CSV ili XLS i cuvaj. I mail ljudi brisu, kad probiju kvotu ako nisi znao. I to samo onda kada placaju za njega.

Pa i bench servira reklame od kojih zaradjuje...
Ja nisam nikad probio kvotu na mail-u jer vece file-ove saljem putem file sharing servisa. Ako mi treba vise prostora mogu da platim, ali text ne zauzima toliko prostora i zelim da imam sve konverzacije na jednom mestu.

Da imas 10000 postova pa da razumem da ti treba, ovako ne.

Bench timu bih predlozio posto benchshop uskoro pocinje sa radom da razmisli o uvodjenju novih proizvoda u ponudu, a jedan bi bio u formi dodatnog prostora za PM za odredjenu mesecnu nadoknadu. Na primer.

Druze zaradjuju oni od reklama dovoljno da pokriju taj trosak od 0.001% vece opterecenosti servera zbog povecanja PM limita.

Vidi ovako - poenta teme nije uporedjivanje sa drugim forumima, vec zasto je 750 limit ako je moguce da bude mnogo veci ili neogranicen, a da to ne utice na troskove bencha ni na brzinu rada samog foruma. To je poenta ove teme.

Da li to postoji neki suludo dobar nacin da mogu da se organizuju PM poruke da stvarno ima smisla drzati 700 PMova?
Ja ni sa 30 ne mogu da se snadjem u ovom sistemu, i kad neko posalje PM, samo dam mail za dalje pisanje... na GMail mogu i da organizujem po threadovima, topiku (Subject), posiljaocu....

Vidi...
Nije ni meni bila poenta da upoređujem, samo sam hteo da skrenem pažnju da možda tih 750 poruka i nije tako loša cifra.
Limit od 750 poruka verovatno postoji iz nekog razloga, da može neoganičeno bilo bi stavljeno neograničeno. Troškovi se sigurno povećavaju povećavanjem limita, a danas u situaciji kada je kriza svuda oko nas i kada se samo seku troškovi, povećanje nečega, pa makar bilo i simbolično je više luksuz nego potreba.

A ja kao developer ti kazem da povecanje limita cak i na neograniceno na ovom broju aktivnih korisnika ne bi uzrokovalo nikakve dodatne troskove. 1 attach vredi hiljade poruka.

Isto tako nece povecati troskove usera da uradi backup, traje 10 sekundi , i stavljanje na neki coud traje jos 30 sekundi.

Vrh Dno