Šta je novo?

Plazma do 650e

shku

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2003
Poena
620
Znam da ne treba dizati nove teme sa ovim pitanjem ali posle citanja od oko 3h nisam uspeo da nadjem odgovore na moja pitanja
Elem stanje je sledece
Udaljenost od tv je oko 4m,gledace se digitalna domaca tv,neki divx i dvd
prva dilema je dal uzeti 42 ili 50'' sobzirom na razdaljinu,ako je 50'' to bi bila neka krajnja low end klasa za ove novce,tu se uklapam u ovo sa 10% posto popusta
http://www.tehnomanija.rs/katalog/samsung-plazma-televizor-ps-50b430.html
e sad dal je tv sa ovakvom cenom vredan velicine,tj ne treba mi toliko veliki ako sa 4metra i 42'' moze da bude ok,a slika na ovom od 50'' ne lici ni nasta...
Ako ova 50 ica nije vredna para sta predlazete od nekih 42'' naravno gledao bih da prodjem sa sto manje novca.
Hvala u napred

Ne, nikako.

Uh, pretece me Gizmor.

Posalji mi na PM u kojoj radnji si to video, ako ne sme da se javno kaze. Bas me interesuje!

Apsolutno nikako plasma ne sme da stoji horizontalno.
Razlog je to sto se gas koji se nalazi unutar celija pomeri iz svog prirodnog polozaja sto rezultuje drasticnom promenom u kvalitetu slike. Cak ni u transportu plasma televizora ne bi trebalo da stoji horizontalno za to kratko vreme, a ako bas bas ne moze nikako drugacije nego da stoji polozena, kad se televizor donese kuci treba ga ostaviti nekoliko do cak 24 sata u svom prirodnom tj. vertikalnom polozaju da se gas vrati na svoje mesto.
U kojoj su to radnji takve neznalice? To je prva stvar koju moraju da znaju da nikako ne obaraju plasmu. Jel si siguran da su to bili plasma televizori a ne lcd, posto mi zvuci prosto neverovatno.
"radnja" je Tempo, a cak sam zvao Roaming da pitam za savet oko drzanja u horizontali, ali su mi odgovorili da oni ne znaju o tome da je to problem... (tacnije zvao sam ih da mi potvrde da ima 5 godina garancije jer ovamo tvrde da su samo 2... naravno ima 5, pa sam ih pitao i za "pravilno skladistenje"...)

Pitanje: imaju dva komada, jedan na polici ukljucen (koji je ne bih) i drugi (polozen u kutiji). Da li ce da bude ok ako ga ostavim jedan dan u vertikali? Ovo zvuci ko da kupujem frizider... :D

Ko zna koliko je taj stojao tako polozen, mozda do granice gde ga vracanje u prirodan polozaj i na 5 dana nece popraviti. Veoma veoma neprofesionalno, i ogromno neznanje radnika tamo. Taj televizor vise nije ono sto je bio jer su poremetili gas, i posle ce oni takav televizor nekom da prodaju, a neko ocekuje da je on potpuno ispravan. Tempo ne zasluzuje da prodaje plasma televizore...

koji likovi rade u tim trgovinama to ti je za ne vjerovati. Ima prica da je jedan strucnjak uvjeravao kupce da se drze podalje od plazmi i kupuju lcd jer se plazma navodno mora nadopunjavati plinom jednom godisnje :smackbum:
Tako da me i ne cudi sto su ih poslagali ko daske i ti hajd poslije dokazi da kvar nije do tebe i jebavaj se po servisima...
Zato mi je jasno sad sto se ubise od hvaljenja lcd-a u odnosu na plazmu. Nemaju pojma o nicemu, jednostavno im je lakse da ti uvale lcd i ne trude se oko objasnjavanja postavki prvih 200h, skladistenja, prevoza itd.

PS. Ja danas nisam stigao, sutra ujutro odoh pogledati Lg 42pj550 i sams 42C450, nosim usb sa par mkv filmova pa da vidim sta mogu. Ako nista, znam da sa 42x20 necu pogrijesiti.

koji likovi rade u tim trgovinama to ti je za ne vjerovati. Ima prica da je jedan strucnjak uvjeravao kupce da se drze podalje od plazmi i kupuju lcd jer se plazma navodno mora nadopunjavati plinom jednom godisnje :smackbum:
Tako da me i ne cudi sto su ih poslagali ko daske i ti hajd poslije dokazi da kvar nije do tebe i jebavaj se po servisima...
Da sam znao da ce ovako ozbiljno da ispadne, otvorio bih novu temu...

Sustinsko pitanje: kako da znamo da li je nas plazmaTV koji cemo poneti kuci, bio propisno skladisten do trenutka preuzimanja? Nikako osim po prasini na kutiji :mad:
Ovo je bila cista sreca da je moglo da se vidi kako stoji na polici jer im je "magacin" na licu mesta...

Inace, ljudi koji rade u prodavnicama ne samo da ne znaju, vec unose zabunu... obicno hvale karakteristiku uredjaja koja je naznacena nalepnicom na njemu, a ni ne znaju cemu sluzi...
Meni je u prodavnici na Terazijama (na spratu) receno da "su plazme lose jer si svake godine obavezan da radis punjenje gasa!" :sceptic:

Pa da, kupis sebi bocu plina, navrnes crevo sa strane televizora, odvrnes ventil i puni mico. Taman ti ostane toliko da imas da skuvas sebi kafu na plinskom reshou :d

Svaka cast izuzecima, ali neznanje vecine prodavaca je za otvaranje novog thread-a.
Kao i cene televizora kod nas u odnosu na okruzenje..Evropu necu da pominjem uopste.

Inace se generalno slazem sa Gizmorom, da mu ne citiram post, osim onog grida, na HD ready plasmama, za koji mislim da nije toliko primetan sa 2-3 metra.

Odlucio se za X20, i otisao da ga pogledam.Pored njega stoji jos jedna Panasonic-ova plasma, isto 42 incha, HD promo video pustan i na prvu loptu odusevim se sa slikom na X20. Rastojanje 2-2,5 metara, a onda pocinje da mi nesto smeta. Refleksija! Prilicno, na trenutke kao ogledalo, na plasmi pored skoro neprimetna. Krene fudbal, trava zelenija, dresovi, ma sve u jacim bojama. Na plasmi pored nekako isprane boje. A onda skapiram, vara me mozak, zato jer tako i treba da izgledaju realne prave boje. Pridjem blize i naravno grid pocinje da se lepo vidi.

I onda skapiram koji je model plasme pored i zasto kosta dva puta vise. G20E.

I dalje mislim da X20 nije los televizor, ali sa nekim manama koje mogu da nekom budu neoprostive i da je kod nas prevelika cena za njega.

X20 ili C450 je skoro svejedno, oba su entry level plasme, oba imaju refleksiju,samo sto c450 ima usb.

Poslednja izmena:
Preterujem ja malcice za grid, ali mi uzasno smeta. Ne mozes uvek da budes udaljen 2+ metra od plasme, moras nekad i da prodjes pored nje, a ja bi se grozio od te pojave hehe, sta cu :d . Koliko god cenio ostale parametre slike, uvek volim da ih rezolucija isprati, i tako je to uvek bilo.

Zogi slazem se sa tobom u potpunosti, i za cenu i za refleksiju kod X20 i C450. Toliko su se oba proizvodjaca trudila da izvuku sto veci kontrast i dubinu crne entry level modela u mraku da su zaboravili da ce po danu imati nikakav kontrast i crnu, i cinjenicu da tv mozes da koristis kada se cesljas :D

Apsolutno!

Po nekoj mojoj skromnoj proceni: procesor,maticna,memorija, uz pametan izbor mogu da potraju oko 3 godine pre nadogradnje. Graficka 2 godine.

Ali televizor, mislim da treba da traje malo duze. Da budemo optimisti:d , sad da se uzme bilo sta sa nasim kanalima je svejedno. Ali, valjda ce i kod nas da dodje neki napredak, 2012 aprila meseca, ako ne bude smaka sveta, svi cemo da kupimo DVB-T2 tjuner. A valjda ce i HD da puste kako treba, verovatno 720p, Blu ray bi trebao da bude kao sad DVD, za neku godinu i svi televizori mozda budu 3D, pa i entry level !?!
Znate li koliko godina vec u Japanu ne postoji SD signal?

A ja cu da se nerviram , sta mi bi da ne uzmem fullHD televizor!

@zogi

Volim kada je neko ovako optimistican, ali cu samo reci da je ovo Srbija, necu nista dodati :D

Sto se tice 3D-a u entry level televizorima za par godina, tu sam dosta skeptican. Najvise iz razloga sto je ovo jos jako sveza tehnologija kojoj treba jos dosta razvijanja. Polako se i razvija autestereoscopic tehnologija ili u prevodu 3D bez naocara i koliko citam, ovakvi televizori bi trebalo da bude dostupni u prodaji do 2015. Jos kad bi je ubacili u entry level televizore, napravili bi itekakav bum, ali od toga nema nista. Danasnji cilj proizvodjaca je da razgrabe prvo sto vise para mogu, pa tek onda polako da uvode novu tehnologiju za gospodu sa plicim dzepom.

Pusti Japan, oni su trenutno u 2025-oj :)

@vlada_ns

PJ550 nema DTS podrsku, nijedan LG je nema.

Ma znam, ali definitivno cu morati da ubacujem malo vise smajlija u post ;) .

Sto se tice 3D-a naravno da sam preterao, ali da je Avatar snimljen recimo pre dve godine, a kad znas da je Samsung 2008 i 2009 godine izbacivao entry level plasme A i B450, koje su zamisli, imale AR filter i bile 3D ready, zamislis se.

A gledao sam i LG PJ350 i 550 i iako na papiru izgledaju ok, nisu me impresionirale.
Ne moram da spominjem refleksiju uopste i pre bih uzeo C450 ili X20.

zogi jel ti to tipujes na b450 vise nago na c450? Posto je i on dalje aktuelan i sa cijenom najpovoljniji.

Isao gledati, Lg-a 550 nema do sled.sedmice, c450 fino izgleda na sd signalu, al mkv pusta neke, a neke ne, primjetio sam da prevod nije imao č i ć slova iako je na kompu mogao. Ovaj prodavac kaze da se moze updejtovati pa bi mogao, nemam pojma.
Reflexia sigurno nije nista veca od x20, ako nije mozda i manja.
Sto god vise gledam i razmisljam sve sam dalje od odluke.

Aj nek mi neko objasni sta bi mi dts zvuk donio u svakodnevnom gledanju sd programa i povremenom mkv?

Ne bih bas rekao da tipujem, ali u svakodnevnom gledanju ne verujem da ces osetiti da je slika bolja na C450, zato sto i nisu napravili neki napredak u kvalitetu.
A osetices da B450 ima AR filter i mnogo manju refleksiju. 3D zaboravi, jer iskreno tesko da ces ga koristiti, jedino ako bas nisi uporan i zelis da ga probas, a moraces da nabavis naocare, koje ce sve teze moci da se nadju i kupe.

Nesto drugo je tu malo nezgodno, kad se kupuje proslogodisnji model plasme.Pitanje koliko je stajao u radnji ili magacinu, da li je stajao uspravno polozen, da li je radio u izlogu, to mora da se proveri.

Apsolutno nikako plasma ne sme da stoji horizontalno.

Razlog je to sto se gas koji se nalazi unutar celija pomeri iz svog prirodnog polozaja sto rezultuje drasticnom promenom u kvalitetu slike. Cak ni u transportu plasma televizora ne bi trebalo da stoji horizontalno za to kratko vreme, a ako bas bas ne moze nikako drugacije nego da stoji polozena, kad se televizor donese kuci treba ga ostaviti nekoliko do cak 24 sata u svom prirodnom tj. vertikalnom polozaju da se gas vrati na svoje mesto.

U kojoj su to radnji takve neznalice? To je prva stvar koju moraju da znaju da nikako ne obaraju plasmu. Jel si siguran da su to bili plasma televizori a ne lcd, posto mi zvuci prosto neverovatno.

imas u tempu na akciji panasonic 42"20s plame na akciji 79999 i sve tri gore u rafu leze polozene na bok. ona jedna koja je ukljucena radi na polici, ostale tri leze kako ne treba:)

imas u tempu na akciji panasonic 42"20s plame na akciji 79999 i sve tri gore u rafu leze polozene na bok. ona jedna koja je ukljucena radi na polici, ostale tri leze kako ne treba:)
Koji je Tempo u pitanju?
Na vilinim vodama imaju dve: jedna je ukljucena, a druga je polozena na "spavanje"!
Lezi na paleti!
Ono sto cini celu situacijom komicnom je to sto je prazna kutija od plazme koja je izlozena, postavljena uspravno! :smash:

Ono sto mene nervira je sto nikako ne mozemo da znamo da su pri transpostu i skladistenju baratali sa TV-om kako treba?? Poznajuci mentalitet nasih radnika, jedina sigurna kupovina bi mozda bila direktno od uvoznika?
Koje su moguce posledice u radu? Kako se to manifestuje?

Poslednja izmena:
ma tempo je za široke narodne mase koje se ne razumeju u te stvari, ko ima mozga ne ide tamo uopšte.

nemo se vredjamo nisam iso tamo da kupim tv nego prasak za ves pito si gde ima i ja rekoh jer se vidi kako stoji u rafovima, u drugim velikim strucnim prodavnicama nemas pristup magacinu pa nemos ni da vidis da li su obrazovani ili nisu:)

Koji je Tempo u pitanju?
Na vilinim vodama imaju dve: jedna je ukljucena, a druga je polozena na "spavanje"!
Lezi na paleti!
Ono sto cini celu situacijom komicnom je to sto je prazna kutija od plazme koja je izlozena, postavljena uspravno! :smash:

Ono sto mene nervira je sto nikako ne mozemo da znamo da su pri transpostu i skladistenju baratali sa TV-om kako treba?? Poznajuci mentalitet nasih radnika, jedina sigurna kupovina bi mozda bila direktno od uvoznika?
Koje su moguce posledice u radu? Kako se to manifestuje?

na vilinim vodama

ako zaista postoji sansa da se plazma s**** od stajanja u polozenom polozaju onda je ne treba ni kupovati. ko zna kako je bila polozena dok je isla brodom iz Kine, kako je stajala u 1., 2. i 5. skladistu. a ako je kutija na polici uspravna onda je kao sve u redu? :d
ili je to sa polozenim plazmama preterivanje ili ih jednostavno treba izbegavati. jos kada se doda burn in ispadne da covek robuje plazmi umesto obrnuto.

Veruj mi da to nije preterivanje.
Plasma je takva tehnologija koja je zamisljena da stoji vertikalno od trenutka kada se sklopi, njenog iznosenja iz fabrike, putovanja do njenog odredista, njenog izlaganja u radnji i na kraju transporta do mesta gde ce biti koriscena do kraja njenog radnog veka. Pravila prvenstveno postoje da bi se postovala, i ako proizvodjac kaze nemojte drzati plasmu u horizontalnom polozaju duze vreme, onda i kinezi verovatno znaju kako da je transportuju brodovima.

Jedan problem je to sto kad plasma stoji horizontalno tokom transporta, usled neizbeznog truckanja, pomeranja i vibracija, celije koje se nalaze izmedju dva sloja stakla, takoreci u sendvicu, su vise podlozne razmrdavanju i odvajanju od stakla nego kada stoje vertikalno. Mozda je preciznije reci da se staklo odvoji od njih ako se ugiba, i na tom mestu gde se odvoji dobice se blurovana slika.

plasma-display-wide.jpg

Takodje zamisli situaciju gde su plasme naslagane kao daske jedna na drugu. Iako su u kutijama ipak se vrsi pritisak na ovo staklo koje moze da se ugiba pod tezinom sledece plasme, a sad zamisli onu plasmu koja je skroz ispod, koju tek tezinu podnosi, jer plasme nisu nimalo lake. Naravno, nista od ovoga ne mora da skodi plasmi ali uvek postoji mogucnost da se desi. Plasma je osetljivija i delikatnija tehnologija od lcd-a, treba pripaziti.

Drugu stvar sam vec pomenuo ranije a to je da se u tim celijama ( pikselima) nalazi gas. Kada plasmu stavljate u neprirodan polozaj rizikujete da se on pomeri, ili u najgorem slucaju iscuri izmedju izmedju piksela, sto nikako nije dobro. Opet malo verovatno, ali u teoriji moze da se dogodi. Niko nije rekao da ces pokvariti plasmu cim je okrenes horizontolano.

Za slaganje bilo koje tehnologije kao daske nemam reci a pogotovo to sto rade sa plasmama. Cak i da ne znaju tacne razloge sta sve moze da se desi sto ih tako drze, treba barem da znaju da mogu da ostete proizvod koji nameravaju da prodaju. Samo u Srbiji je moguce ovako nesto.

U poslednje vreme je izgleda nestašica plazmi, bar što se Novog Sada tiče :)
U Rodiću npr. nemaju ni jednu, a i u drugim prodavnicama je izbor dosta slab.
Šta mislite o Panasonic plazmi TX-P42U20E? Full HD, garancija 5 godina, cena oko 78k din...
Da li je bolja (puno) od X20 i da li je lošija (puno) od S20?
Sve u svemu, da li je to ok kupovina?

Ajde neko ako je uzeo 42PJ550 ili 350 neka javlja utiske!!!!!!!! Ja planiram ove nedelje da je pazarim, sta mislite gde da uzmem, u kojoj radnji ljudi vode racuna i znaju kako da skladiste plasme ?

Ajde neko ako je uzeo 42PJ550 ili 350 neka javlja utiske!!!!!!!! Ja planiram ove nedelje da je pazarim, sta mislite gde da uzmem, u kojoj radnji ljudi vode racuna i znaju kako da skladiste plasme ?
u neptunu u kralja aleksandra ih drze uspravno video sam i iamju neku akciju pa je 350 oko 54000 a 550 je 59990 to je akciska cena. u weg-u takodje u bulevaru kralja aleksandra imaju jednu x20 na akciji 59990 din. ja bi pre uzo panasonica ali ukusi su razliciti.

Da li je neko skoro išao do Big Banga u TC Ušće, kako tamo stoje sa "skladištenjem" plazmi?! ;) Hteo bih sutra da odem da pazarim plazmu, pa čisto da vidim da li da se cimam ili ne :D

Vrh Dno