Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Po meni je Sony trebalo da napravi nešto kao Xbox Series S. Malo i kompaktno i dovoljno za FHD gaming. Imam PC, PS5 i XBSS. PC koristim kući, mahom za rad. I sem Fortnite, ništa drugo ne igram na njemu. PS5 sam postavio na 65 inča 4K TV, i sve kao imaću vremena. Ali ništa od toga. Ni jednu ekskluzivu ne odigrah. Samo pe neki put PES21. Zato sam XBSS iskoristio do krajnih granica. Gde god da krenem poslom ili na odmor, ponesem njega. Bio u Grčkoj 15 dana. 2 dana bila kiša. Klinci, žena i ja se siti izigrali, više nego za par meseci unazad. Porodično smo igrali Overcooked, Moving Out i Tricky Towers. Dok smo sin i ja igrali MK11 i FC24. Klinac još igra Starfield i Sea of Thieves. Sad razmišljam da uzmem i prenosni ekran za XBSS.

Ja bih pre bio oduševljen jednom takvom minijaturom nego ovim Pro modelom. Da mogu svuda da ga nosim. Pre svega, jer na PS5 nalogu imam PES21, koji nemam za XBSS. A njega najradije igram.

Prilozi

• IMG_20240906_074246.jpg
    IMG_20240906_074246.jpg
    252.3 KB · Pregleda: 32
kada budu izbacili GTA6 PS5pro bundle, letece kao alva sa rafova jer ce sigurno da YT marketing masinerija odradi svoj posao za "superior 60fps experience" vs "choppy 30fps" na obicnim peticama:ROFLMAO:

Nemoj mnogo da budeš siguran u ovo :)

RDT_20240912_1138258902964968746037023_edit_138159556346202.jpg

When asked if GTA 6 could realistically run at 60 frames-per-second on the PS5 Pro, Leadbetter is blunt in his analysis: “No. Grand Theft Auto games have always run complex simulations that push the CPU hard, which is why every GTA game has initially launched on their target platforms at 30fps (or lower!).

“The PS5 Pro uses the same CPU as the PS5 and it would be extremely challenging to hit 60fps if the base PS5 version is targeting 30fps,” he explains. “This isn’t a GPU problem, it’s a CPU problem.”

Suska se da ce PS6 izaci taman kad i GTA6, mozda bude neka bundle ponuda, sto bi imalo smisla, tako da definitivno odustajem od PS5 Pro.

Jako zanimljivo ovo sa XBOXS i ekrančićem ali pre bih sacekao switch 2. Nintendo pametno preskocio izbacivanje konzole iste god kada i Sony.

Suska se da ce PS6 izaci taman kad i GTA6, mozda bude neka bundle ponuda, sto bi imalo smisla, tako da definitivno odustajem od PS5 Pro.
Ma nema sansi, Soni na 4 godine izbacuje konzole (sto bi znacilo da PS6 izlazi oko 2028) a GTA 6 je najavljen da stize sledece godine (2025).

Na PC-u ćeš i moći, na konzoli malo teže sa ovakvim stanjem kakvo je trenutno. I dalje ne znamo tačno šta Mcft sprema, to možda bude iznenađenje, nikad lepšu šansu nisu imali da poklope Sony nego sad.

Meni je samo glupo što smo bili zavođeni nekim ludim pričama o novim konzolama kao nesvakidašnjim uređajima koji će za smešnu cenu vrteti igre samo tako... I vrte, ali "Last gen" :sleep:
Takođe, treba da ispravljaju sve što u prethodnoj generaciji nije valjalo a bave se raznim tehnikama upscale rezolucije gde imamo situaciju da igre na 5/X rade u 1080p, a na S 432p - Horor :alien:

Mislim da bi 5/X mogli savršeno da funkcionišu da developeri žele da zadrže nivo grafike koji smo imali na PS4/XBO (naravno, normalni skokovi u vidu šminkanja i novih tehnika se uvek prave) bez famoznog RT-a koji bi svakako mogao biti rezervisan za Uber GPU-ove PC-a. Na taj način, siguran sam da bi svaka igra radila potpuno savršeno u 1440p i 60 fps-a.

Nekako, ispada da ova generacija što se hardvera tiče ne valja ali je zato tu PS5 Pro :cool:
Ne zaboravite šta je radio PS4 sa nekim "trulim" CPU-om već po izlasku i to bez ssd-a. Nekakav FX na 1.8 GHz i 8 GB rama gde je 5 bilo rezervisano za igre. To su bila vremena... ;)

Sta videti ako trebaju da se opet obrcu stariji naslovi (koji sada ok sljakaju) na 1m zmirkanja od tv-a da bi se primetile razlike?

Ono sto su sada pokazali su vec servirali tokom PS5 prezentacije, a dosli smo opet u situaciju da PS5 u 30fps-a predstavljaju kao "choppy experience" (Cernijeve reci) u PS5pro prezentaciji - iako je PS5 trebala da bude (1440p) 60fps konzola.
Pritom je prica do skora bila da jos nisu iskoristili pun potencijal hw obicnog PS5 i da tek trebamo da vidimo naslove koji to rade i nazalost ni naznake da ce biti nekih u naredne godinu-dve... Ali su se zato okrenuli live service igrama koje su spektakularno pukle (Akvizicija Bungie-a i Concord, dizanje ruku od Tlou online) i to sada naplacuju svojim musterijama kroz igre,pretplatu a sada i hw. Stick drift jos nisu resili a najavili su i podizanje cena za base modele kontrolera...
Fanbase im dosta toga gleda kroz prste sve dok je Xbox u prasini...

Mnogo cega obecano na launchu PS5, malo toga ispunjeno tako i da ove silne najave (markenting trikove) za PS5 pro treba uzeti sa velikom dozom rezervi.
Ne vidim zasto bi iko osim hc Soni konzolasa kupovao pro model. PS4pro im je cinio oko 15-16% ukupne prodaje, za ovaj pro model prognoziraju ispod 10% (6-8%)
Oni uopste nisu najavili prezentaciju igara vec tech prezentaciju konzole, doduse ne nesto zanimljivu ali svakako se nije radilo o novim igrama i sta novo spremaju, to ce valjda na state of play ili kako im se vec zove. To da im je Gaas fokus i vrlo moguce jedno veliko kajanje, uopste nije bila diskusija.

Sto se tice pitanja sta videti, apsolutno je bitno videti sta PSSR AI upscaling tehnologija predstavlja, isto kao sto je DLSS apsolutno najbitnija stvar koju Nvidia ima, to ce bukvalno jos mnogo da im gura kvalitet prikaza na GPU i ostali boost koji vec konzola donosi. Sav onaj uzas u pokretu od inicijalnih ili lose konfigurisanih FSR iteracija, pa onda stariji PS4, pa VR1, VR2, sve to potencijalno low res i low fps od naslova moze imati boost. Naravno za sad su i dalje sve spekulacije dok se ne bude videlo da li ce ista od toga biti u praksi.

Gledajući performanse konzola, PS4 je za nijansu jači od recimo XBSS. Znači komotno bi trebao da tera sve PS5 naslove u FHD. Kod MS-a XBSS je za FHD a XBSX je za 4K. Samo je volja devolpera koje će igre izaći samo za PS5. Doduše, pokazalo se ne prevelika. Ipak ima 120 miliona PS4 u svetu naspram 60 miliona PS5.

Kao to je neki next gen gpu koji ima advanced raytracing feature kojeg AMD nema u nijednom svom čipu trenutno a Sony ga je gurao :D

Gledajući performanse konzola, PS4 je za nijansu jači od recimo XBSS. Znači komotno bi trebao da tera sve PS5 naslove u FHD. Kod MS-a XBSS je za FHD a XBSX je za 4K. Samo je volja devolpera koje će igre izaći samo za PS5. Doduše, pokazalo se ne prevelika. Ipak ima 120 miliona PS4 u svetu naspram 60 miliona PS5.
Nije PS4 već PS4 Pro, ali to je po teraflopsima (obe oko 4) međutim u praksi je Xbox SS bolji iz prostog razloga što ima jači CPU, bržu memoriju i SSD iako gađa uglavnom FHD. U odnosu na PS4 Pro ima daleko bolju arhitekturu.

Ali sirova snaga je na strani PS4 Pro. Hoću da kažem da je PS4/PS54/XBSS/SBSX arhitektura PC arhitektura. Može svaka igra da se pokrene na svakom PC-u, samo u zavisnoti od prikaza. Negde će biti 4K, negde FHD negde HD.
Jasno je meni da tu ima još svega i svačega. Vidim koliko je brži XBSS od PS4 Pro (imam i njega) pri učitavanju sistema i igara. Ali neuspeh PS5 što se igara tiče leži u tome da je predhodna generacija igara mogla da se igra na njemu. To nije bio slučaj sa PS3 ili PS4 kada su izašli. Nije bilo baze igara. Kretalo se od nule.

• Adaptive charging for your controllers (available for the slimmer PS5 model and PS5 Pro when it’s available)
Nadam se da ovo ne znači da "fat" PS5 ne dobija ovu funkciju, kada je osim veličine identičan slim verziji.

Nadam se da ovo ne znači da "fat" PS5 ne dobija ovu funkciju, kada je osim veličine identičan slim verziji.
  • Adaptive charging for your controllers (available for the slimmer PS5 model and PS5 Pro when it’s available)
Aside from adaptive charging for your controllers, all PS5 system update features mentioned in this blog post are available for all PS5 models.

Pa sjajno. Ovo je verovatno nebitna stavka, ali ako se po jutru dan poznaje...

Pa sjajno. Ovo je verovatno nebitna stavka, ali ako se po jutru dan poznaje...

U slim bi mogli da se ubroje i digital modeli iz GoW bundle-a... (koji posedujem)
Postoji teardown na YT-u, "iznutrice" su iste kao i kod slim modela (manji PCB i CPU/GPU die, kao i resenje za hladjenje)...
Ne bi uopste bilo kul da tako neke "feature" zakidaju kroz update jer su fat i slim modeli identicni po pitanju arhitekture/komponenti, samo je node razlicit...

Ipak su spomenuli PSVR2 u kontekstu ps5 pro, hmm zanimljivo

Skepticizam na 1000, ali ajde da vidimo baš koliko VR igara će da dobije update po izlasku Profesionalca.

Šta mu dodje adaptive charging? Video sam da se pominje ali ne shvatih šta je.

Evo pročitah sada po ovome debeli neće to imati. Donekle me baš i briga imam dock za punjenje. A kad malo razmislim ovo zvuci kao još jedan oblak prazne magle. Da gasi napajanje kad se napuni gamepad sam mislio da radi konzola ali ne punim na njoj pa ne znam. E sad ovo sto pise je navodno da menja kolicinu napona dok puni po tome koliko prazan gamepad. Zadivljuju me banalostima koje pakuju. Nisam cuo da se neko zali na baterija a o resenju drifta ni reč.

Poslednja izmena:
Nisam cuo da se neko zali na baterija a o resenju drifta ni reč.
Meni su baterije posle skoro 4 godine pocele da popustaju , kontrolere drzim non stop na docku kad se ne igra. Nabavio nove zamenio za sad u najstarijim kontrolerima. Po meni vecina najavljenih stvari je gimmick sve dok ne vidimo uzivo sta moze. Kao i 8k oznaka na prvim serijama pa je to sklonjeno

Ja sam takođe menjao baterije na dva kontrolera posle malo jače od 3 godine. Oba stajala na dock-u i na oba je nekako naglo spao kapacitet (sa neka 3h na 1-1.5h). Prvo na jednom pa za 2 meseca na drugom.

Ja ne stignem da zeznem bateriju. Ne izdrži ni jedan duže od par meseci pa u reklamanom roku na zamenu. Drift. Prodao sam FAT posle godinu i po dana, uzeo slim. Pre oko 7 meseci. Sačekaću još 6-7 meseci, prodaću i njega pa ću uzeti Pro. Valjda će cena do tada pasti. U svakom slučaju, sonije vrtim da budu stalno u garanciji. Prodam pola godine pred istek tako da i ako se nešto desi, onaj ko je uzeo od mene može da reklamira. PS4 Pro mi je naravno van garancije, nema ih novih više. I XBSS jer to čudo ne verujem da može da se pokvari. Ne greje se ni najmanje.

Pu,pu da ne ureknem:)

Drzanje kontrolera na doku ne bi trebalo da ima negativne posledice po iste.

Adaptive charging je ono što imaju i najnoviji flagship telefoni. Određena voltaža se dobija u zavisnosti koliko je prazna baterija, tj, ako je battery low ide jači napon i obrnuto, ako je malo istrošena onda ide slabiji napon dok se ne napuni do kraja. Time se navodno produžava vek trajanja baterije.

Neverovatan bezobrazluk da klasik model ne podržava to kad je unutrašnjost maltene identična sa slim modelom.

Nazad
Vrh Dno