Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Moooozda PS7, i to samo ako prestanu sa svinjarijama tipa 1 igra onda 77 remake-ova i remastera iste. I ako ubace Srbiju, da mogu da imam nalog ko covek. Ionako je sve portovano za PC.

Nadam se zarad dobra svih, da ce ova travestija od ps5 pro puci u prodaji.

Ponekad imate svi malo nerealna ocekivanja. Za kvalitetnu AAA igru trebaju godine i godine razvoja a broj studija koji mogu da naprave takve igre moze da se izbroji na prste. Ili ce da trziste udje u hiperprodukciju kao Netflix sa serijama pa da svaki drugi dan ima neko novo djubre, ili ce da se ceka duze na remek delo (kao sto je sad) - po meni druga opcija je bolja.

Dobro uzeo si uzasan primer, ne znam kome je palo na pamet da gura lgbt agendu gejmerskom komjunitiju...

Koliko godina je radjen Wukong, Tlou, Tshushima, Helldivers2, itd..

Ne razumem zašto u vreme kada Soni izdaje igre za PC ovde i dalje čitam o nekim ps5 ekskluzivama i kako nema šta da se igra?
Koristim konzolu za igranje, ne za igranje ekskluziva jer mi tako odgovara.
Ko ima "kršten" komp, o konzoli nema potrebe ni da razmišlja.
A o komentarima kome kako i koliko konzola skuplja prašinu tek ne bih trošio reči.
Je l' ste morali odmah da uzimate konzolu?
Kao što rekoh u nekoj temi, nema šanse da uzmem Pro, kao što nisam ni ps4 pro, sačekaću narednu generaciju i ćao.
Ne gori nigde i neće se igre dezintegrisati ako se igraju na nečemu što nije ps5 pro.

Ali zar nije uvek cela poenta konzola bila da za manje novca udjes u svet gejminga od PC igraca?
Uvek se pricalo o tome da PS i Xbox konzole prodaju sa nekim gubitkom na hardveru koji posle nadoknadjuju naplacivanjem multiplayer-a i cenama igara?
Zasto bi iko pri zdravoj pameti dao 800+e na konzolu kad moze za taj novac da se sastavi gejming PC za koji ne moras da imas pretplatu da igras multiplayer, koji moze da radi milion drugih stvari osim igranja igara i koji posle mozes da nadogradjujes dok si ziv.
Ja se slazem sa svima koji osudjuju ovaj potez sonija jer ovo ako prodje cene ce samo nastavljati da rastu za konzole pa i ti kad budes kupovao novu generaciju ocekuj cenu blizu 1000e.

Po meni poenta konzola je da upališ na dugme kontrolera i kreneš da igraš za 5 sekundi, nema nikakvih podešavanja i zezanja sa opcijama, idealno za decu i casual korisnike, koji nemaju mnogo vremena za silna podešavanja hardvera i testiranja.
To je moguće i na PC sa high end mašinom, ali opet ima i tu zezanja stalnog, zavisi šta se igra, meni je trebalo par nedelja da namestim iRacing da izgleda i radi kako treba, sve ostale igre ali bukvalno sve, rade kao zmaj na ultra ono sve do daske.
Sve to se odnosi na VR, mada sam probao i par flat igara čisto da probam novi sistem i kako radi.
iRacing je komplikovana igra, sa stalnim updejtovima, mnogo onda u tim uslovima utiče na performanse , a za simulacije vožnji nikako nije zgodno da fps padne naglo sa 120 na 30.
Probao sam i druge vožnje ACC, Automobilista 2 itd. i tu nije bilo posla, sve na ultra i radi sve ok u VR, ali ne izgleda ni približno dobro kao iRacing.

800e za gejming PC ... pa zavisi šta se igra, za Civilization VI je ok sigurno, mene je samo 7900xtx izašao par stotina više od toga, gde je sve ostalo ...

Možda konzole jesu plug&play, ali ja mnoge igre ne mogu da zamislim bez modova. I to ne za neke dublje modifikacije i menjanje osnovne igre, već prosto, sređivanje nekih stvari koje developeri nikad nisu rešili niti planiraju, a koje moderi reše. I većina tih modova se lako instalira.

Ali zar nije uvek cela poenta konzola bila da za manje novca udjes u svet gejminga od PC igraca?

Zasto bi iko pri zdravoj pameti dao 800+e na konzolu kad moze za taj novac da se sastavi gejming PC
Ova logika važi samo za pc entuzijaste na pc hardver forumima, za najširu javnost nikako ne.

Realnost je daleko od toga da je svaki korisnik na svetu zapravo planirao da kupi gaming pc, ali je samo zato što je jeftinije kupio konzolu. Ima deo takvih korisnika na ovakvim forumima, ali u velikim brojevima to je zanemarljivo.

I nikad ne možeš drugome da objasniš ugao iz kog trenutno gledaš, ako neko ima osećaj da je "prerastao" to da može da sedi zabijen za stolom ceo dan i da mu to bude cool, nema tog frame rate-a, ray tracing-a ili rezolucije koja će ga naterati na to.

I obrnuto, ako si klinac koji nema nikakav problem sa tim i jedva čeka da posle škole sedne za komp koliko god sati mu dozvole, tek ulaziš u svet hardvera i celu ovu priču, naravno da nije isti ugao.

Samo nema potrebe za tim iščuđavanjima, "Što ne bi uzeo pc, ne razumem???".

Razumećeš jednog dana (ili ne), ali svakako je iskustvo korišćenja toliko drugačije da takve rečenice nemaju smisla.

"Poenta konzola" je da ljudi na njima na jednostavan i udoban nacin igraju video igre jos od 70-ih, a svakako ne da ne moraju da kupe pc.

Tako da, koliko god to pc hardverašima bilo neshvatljivo, ljudi zapravo ŽELE baš to što nude konzole. Taj form factor, user interface, jednostavnost itd. Cena može da dođe na kraju, ali je daleko od najbitnijeg.

Sad samo čekam da mi neko napiše da i televizori imaju hdmi, samo poveži pc i igraj isto kao na konzoli...

Poslednja izmena:
Do petice je vredelo imati i konzolu i PC. Dolaskom petice i sony ekskluziva koje izlaze za pc skoro da ne postoji razlog za ps5 ako neko ima ok pc. Gledamo sumrak konzola u realnom vremenu, cak i amerikanci sve vise kupuju gaming pc-eve sto je bilo bauk za prosecnu osobu tamo do nedavno. Bukvalno nema sta da se igra na ps5 ako je neko odigrao sve to pre na 4ci. PS 6 ce da kosta 1000€ i imace remastere remastera sa 4ke. Svako nek kupi sta zeli naravno

Konzole su super, ja recimo nisam ni sanjao da ću da uzmem PC, godinama je to tako, medjutim navukao sam se na VR i vremenom mi prekipelo što neke igre na PSVR2 nemaju VR support a imaju na PC, nekih igara uopšte i nema za PS, tako da to je jedini razlog kod mene, umorio se od čekanja da će se nešto promeniti i na kraju prelomio i uzeo PC, isključivo zbog VR , svega par igara zapravo, možda čak i jedne, ali dobro, nije to za svakoga.

Ova logika važi samo za pc entuzijaste na pc hardver forumima, za najširu javnost nikako ne.

Realnost je daleko od toga da je svaki korisnik na svetu zapravo planirao da kupi gaming pc, ali je samo zato što je jeftinije kupio konzolu. Ima deo takvih korisnika na ovakvim forumima, ali u velikim brojevima to je zanemarljivo.
Pa i nije bas tako, gledao sam komentare svuda, recimo na instagramu ih ubise prozivkama gde god se pojavi vest o novoj konzoli a ne bih rekao da instagram ne koristi sira narodna masa.
Gejming je dosta dobio na popularnosti i sada dobar deo demografije zna osnovne pojmove i razlike izmedju konzola. Nije to vise toliki bauk kao sto je bilo pre recimo 10 godina.
"Poenta konzola" je da ljudi na njima na jednostavan i udoban nacin igraju video igre jos od 70-ih, a svakako ne da ne moraju da kupe pc.
I izostavljas cenu iz te price. Konzole su dobrim delom dobile na popularnosti u pravo zbog cene pored tog dela o komfornosti koriscenja.
Sad samo čekam da mi neko napiše da i televizori imaju hdmi, samo poveži pc i igraj isto kao na konzoli...
Apsolutno i jeste tako. Povezes HDMI, kontroler po izboru i upalis steam big picture mod i eto konzolnog interfejsa sa lakocom koriscenja.
Sta vise ne moras ni HDMI da povezes, imas moonlight gde mozes da strimujes igre sa PCa na TV lokalno i u tri klika.
Provlaci se prica kako konzolu kliknes i za 5 sekundi si u igri, PC takodje ima sleep mod pa izvolite koriste ga.

Po meni, smesno je sta pokusavaju da prodaju i za koji novac.

Razumećeš jednog dana (ili ne), ali svakako je iskustvo korišćenja toliko drugačije da takve rečenice nemaju smisla.

Imao sam PS4 uporedo sa PCem pa sigurno dve godine i pricam iz ugla nekoga ko je probao i jedno i drugo.

800e za gejming PC ... pa zavisi šta se igra, za Civilization VI je ok sigurno, mene je samo 7900xtx izašao par stotina više od toga, gde je sve ostalo ...
Uopste ti ne treba high end pc da dobijes ono sto dobijas na konzolama.
3060/3070 i neki ryzen 5600 lagano upadaju u tu cenu.

Realna maksimalna cena u Evropi je smela da bude 600-650e i sve preko toga je previse.
80e godisnje da bi igrao multiplayer je smejurija ako ces dati 800e za konzolu.

Prava domaća Playstation tema se nastavlja i posle 15 godina, samo jako! 😅

Apsolutno i jeste tako. Povezes HDMI, kontroler po izboru i upalis steam big picture mod i eto konzolnog interfejsa sa lakocom koriscenja.
Nista lakse, tako koristim pc vec godinama.
Ok, jasno je da nemaju svi dodatni televizor ili pc u dnevnoj sobi, ali mi nikada nece biti jasno zasto konzolasi stalno pominju pisijase koji se grce za stolom.
Ako nastupis u tom stilu nemas prava da glumis uvredjenost.

Meni skoro 20 god komp na TV spojen, nemam monitor za licni komp deceniju ipo. To ne menja činjenicu da gaming na PC je daleko od plug&play. Dok sam igrao na PC te našteluj ovo te našteluj ovo. Ima veze i sa godinama definitvno.

Slazem se sa Ramom za ucitavanje, igram Psihonaute 2 koji su radjeni za PS4 i ucitavanje koje realno nije dugacko toliko mi bas smeta. Razmazilo me ucitavanje na PS5 igrama.

Ma naravno, iako i pc moze da bude prilicno plug & play, lakoca upotrebe na konzolama je ogromna prednost.
Neki ljudi ce kupiti konzolu i ako za slicne pare mogu da uzmu pc. Ali ima i onih kojima je niza ulazna cena presudan faktor za kupovinu.

Iako 90% igara igram na pcu koji je dosta jaci i od pro konzole, imam 2 ps5 konzole (jednu za psvr2 i igre poput Astrobota, drugu koja je hakovana i sluzi mi za igranje ps4 igara).
Meni je zao sto je cena ovako visoka jer sam se nadao da cu zbog psvr2 odraditi upgrade, ali me visoka cena ne dotice previse jer se ipak radi o konzoli koja je pre svega namenjena entuzijastima.
Vise me zanima koliko ce kostati ps6 i da li ce proizvodjaci i dalje biti voljni da gube novac na hardveru.

Poslednja izmena:
Moze kada odradis prvo igranje i nastelujes graficka podesavanja da se masina iskoristi maksimalno a da se ne zrtvuje performans. Onda dodje neko ko je laik i za njega je plug and play das ist okay. U suprotnom ugraju na default setovanju koje je u vecini slucajeva bože me sačuvaj. A gde je tu mod za kišu, a gde je tu photo realistic mod, gde je mod za baricu... Kada imam opciju da čačkam, čačkaću minimum isto vremena koliko ću i igrati. Stoga me i ovi fidelity i performansi na PS5 nerviraju što uzmem pa gledam šta mi više leži na kojoj igri i naravno sada je pravilo za svaku igru performance all the way. Više me ne zanima da li ima 14 ili 19 žbunića u šumi i koliko oblaka je na nebu. Samo da upalim i cepam, čak me i psvr2 smara pošto moram sobu da raščistim ali to se i nateram. Reći će neko lenj, možda ali više je to posao, deca, ostale obaveze i manjak vremena za gaming. San više ne žrtvujem i tačka 😄

Do petice je vredelo imati i konzolu i PC. Dolaskom petice i sony ekskluziva koje izlaze za pc skoro da ne postoji razlog za ps5 ako neko ima ok pc. Gledamo sumrak konzola u realnom vremenu, cak i amerikanci sve vise kupuju gaming pc-eve sto je bilo bauk za prosecnu osobu tamo do nedavno. Bukvalno nema sta da se igra na ps5 ako je neko odigrao sve to pre na 4ci. PS 6 ce da kosta 1000€ i imace remastere remastera sa 4ke. Svako nek kupi sta zeli naravno

I ja sam mišljenja da će se igranje na konzolama drastično izmeniti a hardver prestati da se prodaje u dogledno vreme.

Bar za siri deo populacije, ne za entuzijaste.

X-box vec nudi za određene Samsung Tv-e (koji mogu da to podrže) aplikaciju i samo treba da uplatiš Game Pass i kupiš džojstik. Kad to proradi na svim smart televizorima nastaće sumrak hardvera. Bar sto se PS-a i X-box-a tice.

Moze kada odradis prvo igranje i nastelujes graficka podesavanja da se masina iskoristi maksimalno a da se ne zrtvuje performans. Onda dodje neko ko je laik i za njega je plug and play das ist okay. U suprotnom ugraju na default setovanju koje je u vecini slucajeva bože me sačuvaj. A gde je tu mod za kišu, a gde je tu photo realistic mod, gde je mod za baricu... Kada imam opciju da čačkam, čačkaću minimum isto vremena koliko ću i igrati. Stoga me i ovi fidelity i performansi na PS5 nerviraju što uzmem pa gledam šta mi više leži na kojoj igri i naravno sada je pravilo za svaku igru performance all the way. Više me ne zanima da li ima 14 ili 19 žbunića u šumi i koliko oblaka je na nebu. Samo da upalim i cepam, čak me i psvr2 smara pošto moram sobu da raščistim ali to se i nateram. Reći će neko lenj, možda ali više je to posao, deca, ostale obaveze i manjak vremena za gaming. San više ne žrtvujem i tačka 😄
preslikana moja prica

Ovim potezom, sledeca generacija konzola nema sanse da bude ispod 699$.

Jako malo detalja je prezentovano i bukvalno je blog imao vise kad je objavljen posle prezentacije. PSSR i game boost za starije naslove su mozda najinteresantije stavke, uz ovo drugo tek kasnije u blog postu spomenuto. Veci broj compute i RT jedinica uz malo veci CPU i mem clock, kao i patchevi sa boljom grafikom, vecom rezolucijom i slicno su vec odavno poznati.

Kako radi PSSR, da li mozda ima potencijalni frame gen (uz patch igre), da li ce raditi na svim PS4/PS5 naslovima upscaling (na sistemskom nivou) i slicno, nista od toga receno u prezentaciji.

Sta videti ako trebaju da se opet obrcu stariji naslovi (koji sada ok sljakaju) na 1m zmirkanja od tv-a da bi se primetile razlike?

Ono sto su sada pokazali su vec servirali tokom PS5 prezentacije, a dosli smo opet u situaciju da PS5 u 30fps-a predstavljaju kao "choppy experience" (Cernijeve reci) u PS5pro prezentaciji - iako je PS5 trebala da bude (1440p) 60fps konzola.
Pritom je prica do skora bila da jos nisu iskoristili pun potencijal hw obicnog PS5 i da tek trebamo da vidimo naslove koji to rade i nazalost ni naznake da ce biti nekih u naredne godinu-dve... Ali su se zato okrenuli live service igrama koje su spektakularno pukle (Akvizicija Bungie-a i Concord, dizanje ruku od Tlou online) i to sada naplacuju svojim musterijama kroz igre,pretplatu a sada i hw. Stick drift jos nisu resili a najavili su i podizanje cena za base modele kontrolera...
Fanbase im dosta toga gleda kroz prste sve dok je Xbox u prasini...

Mnogo cega obecano na launchu PS5, malo toga ispunjeno tako i da ove silne najave (markenting trikove) za PS5 pro treba uzeti sa velikom dozom rezervi.
Ne vidim zasto bi iko osim hc Soni konzolasa kupovao pro model. PS4pro im je cinio oko 15-16% ukupne prodaje, za ovaj pro model prognoziraju ispod 10% (6-8%)

Naleteo na zanimljivo viđenje situacije na reditu, c/p :

It's this expensive because Sony don't care if you buy it. The standard PS5 is the price it is cause it's sold at a loss. It makes no sense for Sony to sell the pro at a loss to people who already have ps5s and are thus already in the ecosystem.

Their goal is likely to earn money on the pro, hence the price.

Momci, tema nije konzole vs PC, otišli ste preširoko, vratimo se temi.

Naleteo na zanimljivo viđenje situacije na reditu, c/p :
Mozemo tu logiku da primenimo onda i na ps6.
Ako se model konzolnog poslovanja promeni, Sony ce prodavati ps5 po ceni od koje zaradjuje, a ps6 po ceni slicnoj ili skupljoj od cene komponenata.
U svakom slucaju ce zaradjivati od kupovine igara bez obzira na kojoj konzoli se ljudi igrali.
A crossgen period ce sigurno trajati bar koliko je trajao i ove generacije.

Jasno sve, samo mi nije jasno ko je ciljna grupa za pro verziju jer regularni gejmeri sigurno nisu. A neki iole ozbiljniji igrači tehnički dobijaju vrlo malo.
I nešto ne mogu da se setim da je ovoliko drastična razlika bila između PS4 pro i slim verzije, s tim što treba dodati da je ta pro verzija imala integrisani disk drajv za razliku od ove globe. U svakom slučaju je bio pristupačniji širim masama nego ovo.

Jasno sve, samo mi nije jasno ko je ciljna grupa za pro verziju jer regularni gejmeri sigurno nisu. A neki iole ozbiljniji igrači tehnički dobijaju vrlo malo.

Soni "entuzijasti", tech/game review recenzenti, ljudi sa viskom love koji vole da "adoptiraju" novi tech d1 zbog patkometarskih razloga...
Sto rece neko ovde, kada budu izbacili GTA6 PS5pro bundle, letece kao alva sa rafova jer ce sigurno da YT marketing masinerija odradi svoj posao za "superior 60fps experience" vs "choppy 30fps" na obicnim peticama...
700e uz stand i BR disk pa i da se proguta nekako prica, jer je ps5 i dalje 500e ako se ne varam... Mada ce i po ovim najavljenim cenama od 800-900e naci svoje kupce.

Meni sada moj digital GoW bundle za 450e deluje kao premija.
Jos samo dodao 2tb ssd kada je cena bila all-time low... Plus dzojstik, plus loading dock i godisnja pretplata i nisam dobacio do PS5pro... A gde su jos BR i stand i dodatni ssd za isti...:ROFLMAO:

Poslednja izmena:
Po meni je Sony trebalo da napravi nešto kao Xbox Series S. Malo i kompaktno i dovoljno za FHD gaming. Imam PC, PS5 i XBSS. PC koristim kući, mahom za rad. I sem Fortnite, ništa drugo ne igram na njemu. PS5 sam postavio na 65 inča 4K TV, i sve kao imaću vremena. Ali ništa od toga. Ni jednu ekskluzivu ne odigrah. Samo pe neki put PES21. Zato sam XBSS iskoristio do krajnih granica. Gde god da krenem poslom ili na odmor, ponesem njega. Bio u Grčkoj 15 dana. 2 dana bila kiša. Klinci, žena i ja se siti izigrali, više nego za par meseci unazad. Porodično smo igrali Overcooked, Moving Out i Tricky Towers. Dok smo sin i ja igrali MK11 i FC24. Klinac još igra Starfield i Sea of Thieves. Sad razmišljam da uzmem i prenosni ekran za XBSS.

Ja bih pre bio oduševljen jednom takvom minijaturom nego ovim Pro modelom. Da mogu svuda da ga nosim. Pre svega, jer na PS5 nalogu imam PES21, koji nemam za XBSS. A njega najradije igram.

Prilozi

• IMG_20240906_074246.jpg
    IMG_20240906_074246.jpg
    252.3 KB · Pregleda: 32
kada budu izbacili GTA6 PS5pro bundle, letece kao alva sa rafova jer ce sigurno da YT marketing masinerija odradi svoj posao za "superior 60fps experience" vs "choppy 30fps" na obicnim peticama:ROFLMAO:

Nemoj mnogo da budeš siguran u ovo :)

RDT_20240912_1138258902964968746037023_edit_138159556346202.jpg

When asked if GTA 6 could realistically run at 60 frames-per-second on the PS5 Pro, Leadbetter is blunt in his analysis: “No. Grand Theft Auto games have always run complex simulations that push the CPU hard, which is why every GTA game has initially launched on their target platforms at 30fps (or lower!).

“The PS5 Pro uses the same CPU as the PS5 and it would be extremely challenging to hit 60fps if the base PS5 version is targeting 30fps,” he explains. “This isn’t a GPU problem, it’s a CPU problem.”

Vrh Dno