Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

meni je tako sa horizon... tri puta sam poceo i ne mogu.. ne ide mi
Days gone jedna od retkih gde imam platinum / bas mi je legla

Meni je Ghost of Tsushima ta koju stalno krecem ali nikako ne ide, svako vrv ima neku takvu 🙂

Days gone je igra koja postaje bolja što više odmičeš. Pejzaži izgledaju nenormalno lepo, muzika je sjajna, pravi vajb postapokalipse u ruralnom području!
Iako se čini u početku da je sama borba clunky, zapravo se otključavanjem nekih skillova unapređuje i gejmplej, u smislu - stabilnije nišanjenje itd.
Priča mi je super isto, fino odrađeni likovi. Sviđa mi se što je glavni lik prsotina koji priča sam sebi u bradu i psuje sve :D

S druge strane, Ghost of Tsushima mi je recimo potpuna suprotnost: krenulo super, a onda postao još jedan generični open world naslov s preslikanim sadržajem koji se ponavlja u nedogled. Borba jeste kul, šunjanje tamo je apsolutno besmisleno, loše odrađeno. Al posle petnaeste lisice i desetog glupog haikua, te sporedne stvari postanu zamarajuće zaista.

Meni je Ghost of Tsushima ta koju stalno krecem ali nikako ne ide, svako vrv ima neku takvu 🙂
Ista situacija, bukvalno me ne drži više od pola sata, 45min da igram iz cuga. Nekako je generička, a jedan je od onih naslova koji se "moraju" završiti. Sličan problem imam i sa God Of War, u debeloj sam manjini, znam. :)

Uzeo sam PS5. Pošto imam igraonicu, imam i dva naloga za PSN, jedan essential i jedan premium. Oba postavio na svoj PS5 kući i pokupio PS Plus Collection (20 igara). Tako da sad mogu i u igraonici da ih koristim na PS4. To sam uradio i za jednog drugara. Ostaće mi trajno njegov PSN nalog, na mom PS5, barem dok ne nabavi PS5. E sad, videh nesto na netu da konzole koje imaju vise psn naloga sa preplatom mogu da budu banovane. Da li je to tačno? Jer meni je ostao još jedan nalog koji bih dodao na PS5 (nekad treći nalog igraonice, dao malom kumiću) koji bih isto postavio na moj PS5 kako bi mu otvorio te igre. Doduše, na oba moja naloga i na nalogu kumića, 60% ovih igara je dobijeno preko PSN Plusa u prošlosti kao monthly games. Ne znam da li da rizikujem uopšte.

Ista situacija, bukvalno me ne drži više od pola sata, 45min da igram iz cuga. Nekako je generička, a jedan je od onih naslova koji se "moraju" završiti. Sličan problem imam i sa God Of War, u debeloj sam manjini, znam. :)
Ghost of Tsushima sam imao prilike da sednem da igram kod kolege na pola sata i igra mi se svidja, nadam se da ce se ostavri predvidjanje i da ce da izadje za PC pa da je odigram.

Sto se tice GoW, dva puta sam igru presao i jednako sam odusevljen sa njome kao i prvi put kada sam je presao na PS Now a drugi put na PC.

Cestitam na unapredjenju.

Days gone je igra koja postaje bolja što više odmičeš. Pejzaži izgledaju nenormalno lepo, muzika je sjajna, pravi vajb postapokalipse u ruralnom području!
Iako se čini u početku da je sama borba clunky, zapravo se otključavanjem nekih skillova unapređuje i gejmplej, u smislu - stabilnije nišanjenje itd.
Priča mi je super isto, fino odrađeni likovi. Sviđa mi se što je glavni lik prsotina koji priča sam sebi u bradu i psuje sve :D

S druge strane, Ghost of Tsushima mi je recimo potpuna suprotnost: krenulo super, a onda postao još jedan generični open world naslov s preslikanim sadržajem koji se ponavlja u nedogled. Borba jeste kul, šunjanje tamo je apsolutno besmisleno, loše odrađeno. Al posle petnaeste lisice i desetog glupog haikua, te sporedne stvari postanu zamarajuće zaista.
Bukvalno su likovi (pogotovo Deek) nešto najgore u toj igri...

Da su napravili dopadljivog lika koji je u stanju da sastavi prosto-proširenu rečenicu (osim mrmljanja i jenkijevskih fazona) i ostvari kakavu-takvu komunikaciju sa okolinom i emocionalnu povezanost sa bilo kim, igra bi bila još bolja nego što jeste. Po meni su preterali sa tim bajkerskim stereotipom i napravili infantilca od 40 godina.

Ti traljavi likovi i one copy-paste misije mimo glavne radnje (osim onih misija "čišćenja zombi gnezda", koje su pre kul) su mi jedine bitne mane u igri...

Npr. osećaj uništenog sveta, nedostatka resursa, pa i borba je znatno bolja nego TLOU. O "otvorenosti" sveta i predela da ne govorim.

Za ona dva sata sto sam igrao i prvenstveno sto me je odbilo da nastavim igru, je voznja motorom... znam, sitnica i glup razlog da se ne nastavi.

Ali meni je osecaj voznje bio uzasno los, pre svega se to odnosi na osecaj brzine. Vozim motor a imam osecaj kao da sam na biciklu. :)
Kada se nabavi PS5 nadoknadicu, pogotovo sto obozavam post apokaliptican scenario.

Da su napravili dopadljivog lika koji je u stanju da sastavi prosto-proširenu rečenicu (osim mrmljanja i jenkijevskih fazona) i ostvari kakavu-takvu komunikaciju sa okolinom i emocionalnu povezanost sa bilo kim, igra bi bila još bolja nego što jeste. Po meni su preterali sa tim bajkerskim stereotipom i napravili infantilca od 40 godina.

Pa mislim, meni je sjajno jer je drugačije u odnosu na ostale igre gde imaš dopadljivog protagonistu. Ne viđamo često nešto ovog tipa. Uvek imaš nekog dovitljivog pametnog lepog vedrog, spremnog da pomogne... smara :D

Za ona dva sata sto sam igrao i prvenstveno sto me je odbilo da nastavim igru, je voznja motorom... znam, sitnica i glup razlog da se ne nastavi.

Ali meni je osecaj voznje bio uzasno los, pre svega se to odnosi na osecaj brzine. Vozim motor a imam osecaj kao da sam na biciklu. :)
Kada se nabavi PS5 nadoknadicu, pogotovo sto obozavam post apokaliptican scenario.
Pa taj prvi motor je krntija, tek da se ne ide peške, već malo kasnije može da se nabudži... Prvo veličina rezervoara, pa sve ostalo (ubrzanje, točkovi, stabilnost pri skretanju, kočioni sistem, onaj prednji blatobran da njime kosiš zombije ;) )...

Kao što su ti napisali vožnja motorom kroz predele uz odgovarajuću muzičku podlogu (koja je predobra) je jedan od boljih aspekata igre...

Iskeno mislim da nije dobro da se igra za čiji prelazak treba minimum 30 sati ocenjuje na osnovu prva dva sata igranja...

Hvala na pojasnjenju...

Nisam ni doneo ocenu, vise je bilo samo sta me je odbilo od igranja u samom startu kada sam bio poceo da igram.

Plus mislim da je to i vise do toga sto me u poslednjih par godina odbijaju open world igre... pogotovo one gde je open world samo da bi se vestacki produzilo trajanje igre, a sami side quest-ovi su bezveze.

Isto kao i Days Gone sam bio poceo i HZD i isto odustao posle 3-4 sata. Tako da je vise do mene nego do samih igara. ;)

Zato mi igre kao sto su Uncharted, GoW, TLoU najvise leze... 20-30 sati uzivanja. :)

Jedinu open world igru koju sam presao je RDR 2. Ali dacu sansu jednog dana i Days Gone kao i HZD, itd...

HZD početak je jako dosadan, ja sam jedva nekako iz drugog puta uspeo da nastavim dalje.

Days Gone mi bio još dosadniji. Pokupili već viđene stvari iz drugih hit igara pa još dodali zombije...

Sve je istina za HZD sto kazete, ali meni je legao... verovatno zato sto je jedina igra gde ne naprezem oci po mracnim scenama, sve je sareno i veselo... i dinamicno... Pa posle svih onih post apo igara po mraku, ovo mi je odmor...

Ti traljavi likovi i one copy-paste misije mimo glavne radnje (osim onih misija "čišćenja zombi gnezda", koje su pre kul) su mi jedine bitne mane u igri...

Npr. osećaj uništenog sveta, nedostatka resursa, pa i borba je znatno bolja nego TLOU. O "otvorenosti" sveta i predela da ne govorim.
Koje su to copy-paste misije?
Sa čime konkretno porediš?

Samo onaj upitnik kada se pojavi na mapi ima preko 15 scenarija, a ostale (nazovimo ih glavne) misije imaju više varijanti ("čišćenje" nekog dela od zombija/razbojnika, potraga za osobama, eliminacija peške i na motoru...). TLOU nema ništa od toga, B4B takođe. Ideš od tačke A do tačke B i to je sve. Van toga što nema hordi (a ni više načina kako da ih se otarasiš) u pomenutim igrama i mehanika je nešto što bi trebalo da gledaju DG i uče kako se radi. U B4B ide mutirani zombi na tebe u sprintu, a ti jedino što možeš je da se okreneš i bežiš kako bi izbegao udarac (koji još ima dobar radijus!). Da se baciš u stranu ili otkotrljaš je očigledno viša fizika i nešto što niko u stvarnosti ne bi uradio...

Dodao bih i da je nivo detalja u DG neprevaziđen.

Ništa više kao Days Gone ne postoji. Čuo sam da je Far Cry (ne sećam se koji delovi) na sličnom fazonu, samo bez zombija, što opet nije isto, ali ću definitivno probati.

Far Cry 5 je mogao da bude sjajna igra... da nisu ubacili idiotska kidnapnovanja koja remete tok kretanja kroz svet. Besmisleno. Pritom je priča vrlo loša. Šestica je na sličnom šablonu ali su digli bullet-sponge na viši nivo, dodali neke nepotrebne elemente poput različite municije, i naravno - na sve to, opet nebulozna priča sa užasnim krajem. U osnovi, postoji dosta dobrih elemenata u tim igrama, ali sve u kompletu - nije vredno vremena ni novaca.

Bukvalno je FC6 najgori FC koji sam igrao. Da drug nije bio naložen da igramo coop ne bih ga prešao nikad. FC godinama unazad ne može u isti koš sa vodećim open world igrama, a ni onim prosečnim bogami

Kad pominjete HZD na koji deo mislite? Meni je prvi držao pažnju jer je sve bilo nepoznato i novo. U drugom delu nema više te misterija i plot twista a likovi su užasno napisani. Skoro sam odigrao neki side quest koji kao da je pisalo dete iz osnovne škole. To mi uništi imerziju načisto. Džaba im jedan od najboljih open world svetova kad ne znaju da ga iskoriste.

meni je hzd jedna od retkih aaa open world igara koje su mi totalni smor, prvu sam presao mozda cetvrtinu, drugu nisam hteo ni da kupujem jer deluje kao dlc
posteno receno i ragnarok mi deluje kao dlc onog proslog

Koje su to copy-paste misije?
Sa čime konkretno porediš?

Samo onaj upitnik kada se pojavi na mapi ima preko 15 scenarija, a ostale (nazovimo ih glavne) misije imaju više varijanti ("čišćenje" nekog dela od zombija/razbojnika, potraga za osobama, eliminacija peške i na motoru...). TLOU nema ništa od toga, B4B takođe. Ideš od tačke A do tačke B i to je sve. Van toga što nema hordi (a ni više načina kako da ih se otarasiš) u pomenutim igrama i mehanika je nešto što bi trebalo da gledaju DG i uče kako se radi. U B4B ide mutirani zombi na tebe u sprintu, a ti jedino što možeš je da se okreneš i bežiš kako bi izbegao udarac (koji još ima dobar radijus!). Da se baciš u stranu ili otkotrljaš je očigledno viša fizika i nešto što niko u stvarnosti ne bi uradio...

Dodao bih i da je nivo detalja u DG neprevaziđen.

Ništa više kao Days Gone ne postoji. Čuo sam da je Far Cry (ne sećam se koji delovi) na sličnom fazonu, samo bez zombija, što opet nije isto, ali ću definitivno probati.
Mislim na sve Ambush Camp Hunter i Bounty Hunter mislije koje se neznatno razlikuju u broju neprijatelja i poziciji i osiguranju samih kampova, dakle možemo reći da ima različitih pristupa "čišćenju kampa", ali suštinski je sve idi tamo, pobij sve, uđi u bunker, pokupi nagradu, i tako u nedogled.

Veći deo glavne misije, borba sa svakom hordom, svaka misija čišćenje nestova i inficiranih područja je prekul, jer u većem delu igre ne možeš da kreneš sa brute pristupom njenog rešavanja, već se mora razmisliti, planirati, voditi računa o resursima (što se malo razvodni i izgubi na značaju u poslednjem kvartalu igre kada postanu dostupne razne mitralješčine, bacači plamena, granate i sl. pa tu može da prođe i brute pristup)...

Naposletku ne znam što misliš da ja sporim da je DG bolji od TLOU, po meni je bolji, ali daleko od toga da nema mana... Uostalom možeš pročitati moj post u DG temi https://forum.benchmark.rs/threads/days-gone.480046/post-6385533
Posle pisanja tog posta sam ponovo odigrao TLOU1 (drugi put) i TLOU2 (prvi, verovatno i jedini put, mada mi igra i nije toliko grdna kada se zanemari WOKE smeće), i još više učvrstio uverenje da je DG bolja igra od TLOU, už žal što nisu bolje osmislili i razradili glavnog lika i njegove odnose sa ostalim likovima i okolinom. I smanjenje rednekovštine na minimum bi već bio korak napred.

Igrao sam Asylum i City, genijalne igre... prica je odlicna u obe igre.

@chevu1990
Nisi lud, igre su fenomenalne. Pa ja sam do pre par dana igrao, skoro mesec dana, prvi Quake na PS4 i slatko sam se naigrao.

Sreća pa igru ne procenjujem po broju poligona, kvalitetu facijalnih animacija, senkama itd. Tako da, ne bih da iznosim svoje mišljenje o gorepomenutim igrama (GoT, DG, naročito HZD) da ne bih dobio drvlje i kamenje. :)
Slažem se da je lepo videti dobru grafiku i kad igra teče u 60+ FPS, ali po meni to nikako nije deal breaker za dobru igru.

Nisam odigrao RDR2 i TLOU1, čime ne mogu da se pohvalim. Verujem da su obe veoma dobre, ali iz nekog razloga nisam. RDR2 možda jer me u startu taj divlji zapad nikada nije privlačio, dok TLOU1 sam igrao nekih 3h na PS3 i nije me vuklo da nastavim. U planu mi je da je konačno odigram - remake na PS5.

Inače, od kako sam odigrao Bloodborne, a zatim i Sekiro, ništa drugo mi ne privlači pažnju u poslednje vreme. Dobro je da je GoW Ragnarok uleteo, ali evo, dok ne dođe RE4 remake, ništa drugo me ne interesuje osim da krenem sa Dark Souls franšizom, trenutno jurim prvi deo, remaster da nađem. Posle toga su Demon Souls remake i Elden Ring "šlag na tortu".

po meni najnebuloznije side misije su u AC Valhali
toliko glupih side misjia ne pamtim da sam negde video. Bas su isli da vestacki produze ionako ogromnu igru (imam 150hrs 🤦‍♂️ )
a mislim da treba jos toliko da bi se sve ocistio na 100%

@chevu1990
Nisi lud, igre su fenomenalne. Pa ja sam do pre par dana igrao, skoro mesec dana, prvi Quake na PS4 i slatko sam se naigrao.

Sreća pa igru ne procenjujem po broju poligona, kvalitetu facijalnih animacija, senkama itd. Tako da, ne bih da iznosim svoje mišljenje o gorepomenutim igrama (GoT, DG, naročito HZD) da ne bih dobio drvlje i kamenje. :)
Slažem se da je lepo videti dobru grafiku i kad igra teče u 60+ FPS, ali po meni to nikako nije deal breaker za dobru igru.

Nisam odigrao RDR2 i TLOU1, čime ne mogu da se pohvalim. Verujem da su obe veoma dobre, ali iz nekog razloga nisam. RDR2 možda jer me u startu taj divlji zapad nikada nije privlačio, dok TLOU1 sam igrao nekih 3h na PS3 i nije me vuklo da nastavim. U planu mi je da je konačno odigram - remake na PS5.

Inače, od kako sam odigrao Bloodborne, a zatim i Sekiro, ništa drugo mi ne privlači pažnju u poslednje vreme. Dobro je da je GoW Ragnarok uleteo, ali evo, dok ne dođe RE4 remake, ništa drugo me ne interesuje osim da krenem sa Dark Souls franšizom, trenutno jurim prvi deo, remaster da nađem. Posle toga su Demon Souls remake i Elden Ring "šlag na tortu".
Onda ce te verovatno ovo zanimati:

Mene je eto npr vise privukao RDR2 nego GTAV, koji sam igrao ali nisam zavrsio...

Ok, nek' vam bude.

image.png
Extra igra !Krenuo bez očekivanja a baš sam se vezao za Decon St.John-ov lik i njegovu priču .

Uzeo sam PS5. Pošto imam igraonicu, imam i dva naloga za PSN, jedan essential i jedan premium. Oba postavio na svoj PS5 kući i pokupio PS Plus Collection (20 igara). Tako da sad mogu i u igraonici da ih koristim na PS4. To sam uradio i za jednog drugara. Ostaće mi trajno njegov PSN nalog, na mom PS5, barem dok ne nabavi PS5. E sad, videh nesto na netu da konzole koje imaju vise psn naloga sa preplatom mogu da budu banovane. Da li je to tačno? Jer meni je ostao još jedan nalog koji bih dodao na PS5 (nekad treći nalog igraonice, dao malom kumiću) koji bih isto postavio na moj PS5 kako bi mu otvorio te igre. Doduše, na oba moja naloga i na nalogu kumića, 60% ovih igara je dobijeno preko PSN Plusa u prošlosti kao monthly games. Ne znam da li da rizikujem uopšte.
Niko?

@chevu1990

Poenta mog posta nije bila da nekom rušim sneška, već da je sve gore pomenuto stvar ukusa.

Moj gaming se svodi na max 10h nedeljno, kakvi frame rate, kakvi bakrači :) Priča je keva

Odigraj TLOU1, odličan je, Ghost of Tsushima, GOW 2018 i Ragnarok da ne pričam

RDR2 nisam jos pipnuo nema se vremena

Onda ce te verovatno ovo zanimati:

Mene je eto npr vise privukao RDR2 nego GTAV, koji sam igrao ali nisam zavrsio...

Ovo sam video i nadam se da ce da bude dobra priča :)

Nazad
Vrh Dno