Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Za ljude koji igraju na monitorima od 1440p
 
Jedan interesantan problem na koji sam naleteo u vezi sa konzolom i eksternim diskom. Naime spakovao sam 500gb A2000 nvme u Orico usb fijokicu https://www.orico.shop/en/nvme-m2-ssd-housing-sky-gray.html i tu prebacio PS4 igre.
Kada iskljucim konzolu pa ukljucim normalno butuje. Kada je prebacim u rest mod i posle pokrenem, upozorava me da ext disk nije pravilno iskljucen, zatim zahteva repair. Napajanje na usb konektorima je na always. Zna li neko u cemu je kvrc?
Ja sam imao taj problem jednom za sam interni disk jednom za eksterni. Koliko sam gledao po netu uzroci mogu da budu pad napona , lose optimizovana igra pa zaglupi konzolu pri bootovanju iz rest moda (ovo se desavalo na samom pocetku sa spidermanom MM koliko sam video po netu pa je ispravljeno pecom). Meni je za interni bio taj problem s Fifom22 cim je izasla i prvi naredni update je to sredio
 
Da dodam za 1440p. To je rezolucija koju Sony-ju traže još od izlaska PS4 Pro verzije, znači više od 5 godina. Tako da mi je ova vest bila malo iznenadjujuća.
 
Cini mi se da LG oledi imaju problema sa elevated blacks i flickerom u VRR modu i da ce tek sa ovogodisnjom serijom to biti popravljeno.
Krajem godine su izbacili fw za B9 koji rešava problem. Ubacili su opciju sa novih modela pomoću koje može da se šteluje "hdr black level" :)
 
Poslednja izmena:
Imam ps5 poslednjih 4-5 dana, instalirao sam dosta digitalnih naslova što ps5 što PS4 i to je sve super radi perfektno.
E sad kad sam copirao igricu sa originalnog diska (koji je došao uz ps5), igrica se instalirala i odigrana je nekoliko nivoa. Kad sam se izigrao i Pre gašenja konzole sam izvadio disk i spakovao ga u kutiju, sa ciljem da ga više nikada ne koristi, jer imam igricu na konzoli.
Prvi put kad sam pokrenuo igricu, izlazi poruku da ubacim disk da bi igrao???
Zar je moguće da ovako mora.
Šta treba da uradim da konzola ne traži da je disk sa igricim unutra kad se pokreće igra koja je već instalirana?
 
Nista, to sto ti trazis ne moze. Disk igre su vezane za disk, ne za nalog. Treba ti disk da bi se "autorizovao". U suprotnom bi mogao da instaliras i prodas disk a da igras i dalje a to naravno ne moze.

Zapravo mozes da sacekas da izadje jailbreak za godinu dve :D
 
Meni bilo logično da se dobije disk za kao neku instalaciju a da unutra ima kod koji ti ubaci igru na nalog :D
 
Moze da im padne tvoja ideja napamet, ali onda cemo da te cebujemo jer nema vise prodaje i kupovine koriscenih diskova.;)
 
A hdr 10+ ps5 ne podrzava 😢, zna li neko da li ce raditi ova verzija hdr-a u buducnosti na konzoli?
 
Nista, to sto ti trazis ne moze. Disk igre su vezane za disk, ne za nalog. Treba ti disk da bi se "autorizovao". U suprotnom bi mogao da instaliras i prodas disk a da igras i dalje a to naravno ne moze.

Zapravo mozes da sacekas da izadje jailbreak za godinu dve :D
Logično, mada više nego bezveze. Bolje da postoji kod za autorizaciju i da tako sebe štite, ovako mene nerviraju kao korisnika.
Što znači da nas teraju da što više kupujemo preko ps store.
Jer ako bi sve igrice imao sa diska, to bi bilo više nego glupo i nefunkcionalno.
Ali opet nelogičnost, na svom ps5 imam više naloga jer sam kupio neke igrice sa tuđim nalogom i kupio sam i ps plus 12 meseci, šta god sam instalirao, sve otvaram iz svog naloga, iako sam na početku mislio da moram direktno da otvaram sa izvornog naloga.
Zato sam mislio kad se kopira sa diska odem u externi HDD ili konzolni SSD i otvorim direktno igru bez Blu-ray diska
 
Krajem godine su izbacili fw za B9 koji rešava problem. Ubacili su opciju sa novih modela pomoću koje može da se šteluje "hdr black level" :)
Ali to ti nije pravi fix, ako mislis na opciju da promenis black level na low/high ili drzis auto (isto na C9). To ce samo potencijalno da maskira siva podrucja (elevated blacks) ali takodje rizikujes da stvoris black crush i ubijes fine detalje senki zbog pogresne gamme u zavisnosti od scene. Na sledecoj generaciji sam video da je "reseno" sa slajderom od cini mi se 10ak opcija (fine tune dark areas) ali i tu opet je samo maskiranje jer sam po svom ophodjenju stelujes a moze da zavisi od igre do igre i frejmrejta u igri. To je problem u dizajnu oled panela i pravi fix za ovo tek stize ove godine sa ovogodisnjom serijom koja izlazi za par meseci.

Ne kazem da je sad ovo nesto ultimativno lose ali radije bih da ne moram stalno da stelujem nesto u zavisnosti od moda i igre i da imam brigu da li sam ubio detalje u sceni ili ne. :)
 
Ubacili su te "tune dark areas" opcije kao što je CX dobio početkom prošle godine.
 
Poslednja izmena:
Implementacija 1440p bi bio zaista sjajan dodatak - ako se vest pokaze kao tacna. Ne igraju svi na UHD televizorima a kvalitetan UHD monitor kosta vise nego sama konzola tako da WQHD monitori imaju veoma dobar odnos cene i mogucnosti. Pretpostavljam da cemo imati i vise fps sa nesto nizom rezolucijom.
 
Ne verujem, to bi znacilo da bi i sve igre trebalo da dobiju azuriranje kao sto su morale da se azuriraju za 60fps na 4k
 
Kada je u pitanju niza rezoucija, igra se i dalje renda u 4K samo nakon 4K konzola scale radi na nizu. Imas od starta 1080p ali nema nikakve koristi st ose performansi tice.
 
Na 4k 60 fps je dovoljno nama koji imamo panele od 60hz, a za monitore veceg osvezavanja vec neke podrzavaju 120fps.
 
Svakako nema hardver za 4k 120fps, 1440p @ 120fps je nesto sto je legitimno za hardver iz PS5.

Pre svega moraju da naprave da igre out of the box rade u 60 fps na PS5 ili da barem postoji opcija, bruka je da igra iz 2015-2016 koja moze da radi u 200fps radi u 30.
 
Meni nije problem sto nema 120FPS i ako imam 1440p 160Hz monitor vec je problem sto dosta igra poput Hell Let Loose nema stabilnih 60FPS. Da se moze spustiti na 1440p pa imati rock solid performanse, to bi bilo super.
 
Ovo je samo stvar skaliranja. Ne verujem da će biti nekih fps benefita. Možda za buduće naslove. Eventualno ako baš požele da poguraju VRR.

Inače za dobar broj igara sistem već radi checkerboard upravo sa 1440p na 4k. Tako da me čudi što ranije nije krenuli sa ovom pričom.
 
Upravo na to sam i mislio - PS5 bi morao da ima snage da izgura sve igre na 1440p i 60FPS sa sve Ray Tracingom...
 
1440p je samo output i deo standarda kao i 4k i ostalo. Ubacivanjem mogucnosti za taj output bi se samo dobila kompatibilnost sa gomilom (starijih) uredjaja koji imaju HDMI2.0 standard gde bi recimo 1440p 120hz output bio moguc i igre bolje izgledale nego sada sa 1080p/120hz.

Takodje, prica o 1440, 4k native rezolucijama je donekle stvar proslosti jer gomila modernih endzina i igara kako na PC-u tako i na konzolama odavno radi interni upscalling, reconstruction i razne druge tehnike pa cak i nekoliko njih istovremeno pre nego sto to uredjaj posalje na output ka TV-u i monitoru. Brojanje piksela da bi se nesto reklo da je nativno je u poslednje vreme veoma tesko i lakse je reci kako detaljno i ostro slika izgleda. Poslednji primer je Matrix demo gde niko ne bi rekao da je to interno 1080, a da ne spominjemo DLSS na PC-u i kojim se malim rezolucijama vrti a koliku kolicinu detalja isporucuje.
 
Cini mi se da LG oledi imaju problema sa elevated blacks i flickerom u VRR modu i da ce tek sa ovogodisnjom serijom to biti popravljeno.
Da, da... I generalno dolaze loše kalibrisani, pa imaju "black crush" jer gamma nije kako treba. Ako to isprave, biće idealni.

Sony je dobro kalibrisan u startu ali, nije ni bilo VRR-a :D.

Prilično me nervira ta stvar na svim poznatim review sajtovima.Oni prvo profesionalno kalibrišu televizor, pa onda ocenjuju kakav je. Kao da je to nešto vrlo jednostavno i besplatno i da svako može da uradi.

Moraš da kupiš ne baš jeftin uređaj i softver da bi došao do te njihove startne tačke, a veliko je pitanje ko to želi da radi.
 
Imaš sajtova koji nakon kalibracije kazu koje su postavke koristili. Vecinom su to kalibracije gdje je brightnes nešto nizi i slika baca na žutu. Sto vecina nas ne voli. Pogotovo kada su u pitanju OLED i QLED ekrani koji ne daju dovoljno jak brightness za dnevno svjetlo.
 
Kad se vec spominje rezolucija i fps, zanima me jedna stvar. Naime kupih onaj bundle sa 3 igre, ratchet and clank rift apart, spiderman mm i ghost of tsushima. Za sada sam samo ghosta igrao i presao ga celog, sad se prebacio na ratchet and clank. Na ghostu je islo sve na onaj fidelity mode, sve grafika max 4k i 60 fps dok za ove druge dve igre kad stavim fidelity mode ide na 30 fps i prosto mi je neigrivo nakon sto vidim kako to radi na 60 fps. Elem, sta mene zanima, koja je razlika izmedju performance i performance RT moda? Naravno na RT modu ima ray tracing ukljucen, ali sem toga koja je bitna razlika izmedja ta 2 moda, na kojoj rezoluciji radi jedan a na kojoj drugi? Ja licno sam na obe igre stavio RT mod, i bas sam poredio razliku izmedju fidelity moda, iskreno nisam uspeo nesto da primetim bitno da je losija rezolucija, sam mozda neki detalji koji su u dalekoj pozadini na koje se i ne obraca paznja previse u toku igre, ali i to je neka malecna razlika koliko sam ja kao neki normalan korisnik primetio da bi vredelo da spustim fps na 30 samo zbog toga.
Inace zaboravih da napomenem tv u pitanju na koji je nakacen sony je LG od 49 inca, UM serija, 4k hdr...
 
Kad se vec spominje rezolucija i fps, zanima me jedna stvar. Naime kupih onaj bundle sa 3 igre, ratchet and clank rift apart, spiderman mm i ghost of tsushima. Za sada sam samo ghosta igrao i presao ga celog, sad se prebacio na ratchet and clank. Na ghostu je islo sve na onaj fidelity mode, sve grafika max 4k i 60 fps dok za ove druge dve igre kad stavim fidelity mode ide na 30 fps i prosto mi je neigrivo nakon sto vidim kako to radi na 60 fps. Elem, sta mene zanima, koja je razlika izmedju performance i performance RT moda? Naravno na RT modu ima ray tracing ukljucen, ali sem toga koja je bitna razlika izmedja ta 2 moda, na kojoj rezoluciji radi jedan a na kojoj drugi? Ja licno sam na obe igre stavio RT mod, i bas sam poredio razliku izmedju fidelity moda, iskreno nisam uspeo nesto da primetim bitno da je losija rezolucija, sam mozda neki detalji koji su u dalekoj pozadini na koje se i ne obraca paznja previse u toku igre, ali i to je neka malecna razlika koliko sam ja kao neki normalan korisnik primetio da bi vredelo da spustim fps na 30 samo zbog toga.
Inace zaboravih da napomenem tv u pitanju na koji je nakacen sony je LG od 49 inca, UM serija, 4k hdr...

Za oba moda je minimum 1080p ali nema nigde tacno koja je rezolucija u ova 2 slucaja. Btw ni ja nisam primetio bitnu razliku u rezoluciji.
 
Kako igrate FPS na kontroleru? Dok sam igrao warzone na PC ( i na mouse&keyboard), skoro svi bolji igrači su je igrali na kontroleru... Sad kad probam neku igru gde ima da se nišani to je katastrofa, recimo BF 1, nema nikakve šanse da se igra(uključio sma aim assist)? Je l to stvar navike ili zavisi od igre do igre (nisam probao u warzone)?
 
Licno mislim da ce ti trebati 5-6 godina aktivnog igranja da se osjecas komotno kao sa mišem. Mozda cak i vise. Gamepad je jednostavno neprirodan za FPS. Cesto se tjesim kako dobro igra BrokenMachine ali onda skontam da on igra samo jednu igru. Da on šara sa BF na 2077 pa na Hell Let Loose koji ima katastrofalne komande sto se aima tice i nekih filtera, akceleracije i input laga.. vraga bi on onako bio konzistentan. Neki dan ga nadjem igra BF1 na PC-u sa dualsense i prvu sto kaze: nevjerovatno kako je odziv dobar bez input laga. Svaka cast Sonyu na oducli za bluethooth. Ja u sirokom luku zaobilazim BT tastaturu.

Da ne mislis da je toliko crno, moja prva moderna konzola je PS5 i za sedam dana sam uspio nabaciti KD na 1.14 ili tako nesto, igram kao na PCu bez kampovanja:







Ne koristim nikada aim assist. Ostale igre osim BF poput HLL, 2077 ili Metroa igram sa lakocom i ciljam headshotove. Ali ne trba se zavaravati. Ja mislim da ni za deset godina necu biti opusten i uzivati kako sam na PCu. Gamepad je gamepad. Prvo sto nece nikada biti kao M+K a drugo imaj na umu da se takmicis sa klincima koji igraju 20 godina sa istim. Mozes biti konkurentan ali dokle.

RPG i kampanje su nesto drugo ali ja kao prije svega, PVP igrac, poprilicno gubim onaj osjecaj igranja i vise mi je kao "kopanje" sto se tice pečurke.
 
stvar navike i vezbe, ja sam Mafiju DE na classic krenuo i bas se dosta mucio u pocetku posle se covek navikne, jos malo pa prva platina 😁
 
Pa ako će da headshot-uje bez aim assist-a onda jeste ;)
 
Nazad
Vrh Dno