Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Ima li nekog forumaša da je pazario PS5 Pro?

Ima li smisla zameniti base PS5 za Pro za narednih par godina (dok ne izadje PS6)?

Ima li smisla zameniti base PS5 za Pro za narednih par godina (dok ne izadje PS6)?
Nema smisla osim ako nije max 100e razlike i to zbog 2tb. I ove sto imaju ps5 pro podesavanje nije nista specijalno meni

Zamenio sam ja pre par meseci. Prodao prvu verziju digitala za 300e, kupio Pro kod omiljenog nam Madjara za 720e.
Da se isplati, ne isplati se. Bolje jeste ali nije toliko bolje, jedino sad momenat kakve ce biti nove igre koje izlaze do izlaska PS6 za 3 godine ili koliko vec.
Msm da se svodi na to kada si kupio obican PS5, moj je bio star skoro 4 godine i tad sam ga platio 650e...

Mislio sam da je pala cena Pro modela malo, i onda pogledam jutros... moram da dodam više nego duplo kad bi prodao moj base PS5.

@shomiNBGD
Ja sam moj PS5 kupio pre malo manje od 2 god. Bio je 500e tačno u radnji na nekom popustu.

Ubacim 1TB SSD u moj i zaboravim na Pro :)

Death Stranding 2 prilično prži base PS5. Lepo radi i nema trokiranja, ali je temperatura ogromna i ventilator vrišti. Dok se pro ne muči s njim ni malo (a vizuelno nema neke posebne razlike). Mogu da zamislim onda kakva će situacija da bude sa GTA 6.

@faXcooL Jel si lično probao ili je neki info sa neta?
Pada mi samo na pamet verzija base PS5, ova CFI-1216A verzija konzole je stvarno nečujna, nisam još uvek uspeo da čujem ventilator da se zaleteo :)

@faXcooL Jel si lično probao ili je neki info sa neta?
Pada mi samo na pamet verzija base PS5, ova CFI-1216A verzija konzole je stvarno nečujna, nisam još uvek uspeo da čujem ventilator da se zaleteo :)

Kum počeo DS2 pre par dana pa sam ispratio iz prve ruke, base mu koriste klinci, pro uzeo sebi pa smo bili dokoni da uporedimo. Sad, zanimljivo je da mu se ventilator muči malo i sa Cyberpunk, a kod mene na base PS5 nema toga. Tako da ne isključujem mogućnost da mu je fan pokupio prašinu.

Pro mi je jedino opcija za ljude koji nemaju ništa ili su tipa na cetvorci, mada mi je i tada diskutabilna kupovina (umesto obicnog 5).

Sa druge strane, tu su ljudi koji vole da imaju uvek najnovije/najjace, bez obzira na cenu i treći koje opasno svrbi novčanik.

Ako si u nekoj od te tri grupacije, onda je Pro "ok", u suprotnom preskociti.

A da li je kupovina Sony Play Station 4 Pro dobra kupovina danas za 240e? Ili ipak ici na PS 5 za 380-420e na KP?

Zavisi šta planiraš da igraš u nardne 2 do 3 godine dok ne izađe PS6. PS5 Pro realno ne vredi razliku u ceni (pogotovo u zvaničnoj prodaji), ali upgrade postoji. Moj omiljeni je u igrama koje imaju Pro Performance mode, koji izgleda kao fidelity na base PS5, a radi na 60fps tipa Horizon FW i ostale first party igre, gde i vidim i osetim upgrade, ali njih nema puno i verovatno si ih već odigrao. Takođe, No Man's Sky u PSVR2 izgleda neverovatno u odnosu na Base PS5, dok Hitman izgleda isto u VRu kao na base PS5. Baci pogled na tabelu sa razlikama i vidi realno šta konkretno planiraš da igraš u narednom periodu, pa proceni da li ti se isplati i da li želiš da platiš premium za to iskutvo. Što se tiče budućih igara, ako je suditi po prethodnoj godini, Pro patchevi su hit or miss, recimo Assasin's Creed Shadows izgleda i radi mnogo bolje u odnosu na base PS5, a Indiana Jones izgleda skoro isto kao base PS5, samo malo oštrije. Ja sam generalno zadovoljan prelaskom na Pro, ali realno base PS5 je bolji odnos uloženog/ dobijenog.

Mislio sam da je pala cena Pro modela malo, i onda pogledam jutros... moram da dodam više nego duplo kad bi prodao moj base PS5.

@shomiNBGD
Ja sam moj PS5 kupio pre malo manje od 2 god. Bio je 500e tačno u radnji na nekom popustu.

Ubacim 1TB SSD u moj i zaboravim na Pro :)

Gledaj, ako imas kintu viska i nije ti zao da das uzmi. Videce se razlika, nece biti nesto spektakularno ovako u globalu ali kao sto kolege kazu zavisi dosta od igre do igre. To ti je kao kada bi zamenio S24 ultra za S25 ultra, ili Iphone 15 pro za 16 pro...
Horizon (pro enhanced verzija) mi je prelep, GOW Ragnarok isto, dok mi je na primer Wukong razocarenje kako radi i verujem da je na obicnoj 5 jos gore.. Odigrao sam TLOU1 opet sada i odusevljen sam kako izgleda i radi..

Ne sporim da neke igre bolje izgledaju, ali se dobro secam onih njihovih poredjenja i koliko to bolje izgleda na Pro verziji. Meni je ono bukvalno bilo vredjanje inteligencije. Uzme tamo neki frejm, pa ga zumira 10 puta kako bi mi pokazao da je trava za nijansu ostrija nego na obicnoj verziji.

Jedina prednost koju vidim sa Pro verzijom je ako npr moze da pogura igru u 60FPS, dok sa obicnom verzijom moze 30FPS.

Sve u svemu, sto se mene tice, koga svrbi novcanik ili jednostavno voli najnoviju generaciju cega god, onda je Pro za njega, ostali bolje neka uloze u nesto drugo.

Dobro to su bila day one poredjenja, u medjuvremenu je izaslo jos igara.

Opet, ne kazem da vredi skoro duplu razliku u ceni, ali ko moze da priusti sto da ne :)

Da kosta koliko kosta, kosta, ali ko ulazi nov, najbolje da ide na PS5 Pro. Takodje PS6 nece biti jeftiniji, niti ce biti must za one koji poseduju Pro. Ne ocekujem da PS6 izadje sa tonom igara, pa da jednostavno pozelis da ga odmah imas. Na PS5 neko i sad posle 5 godine da krene u svet Playstationa, nadoknadice veoma brzo, sacica naslova je izasla, a vec peta godina. Bolje Pro sada, i onda preci na PS6, ako to igre budu zahtevale, mozda cak i 6 Pro moze da se saceka ako bude kao sto je do sada bilo. Ko nece da daje vece pare, i obicna petica je sigurna kupovina.

Ako soni bude postovao svoj dosadasnji osmogodisnji ciklus nece 6 pre 2028e godine, pa ce da bude hajp sa visokom cenom, nece moci da se kupi odmah itd tako da ja ne verujem da cemo mi ovde realno moci da ga kupimo pre 2029e a Pro ce svakako biti vise future proof u narednim godinama :)

Ako soni bude postovao svoj dosadasnji osmogodisnji ciklus
'De nađe 8? :) Između keca, dvojke i trojke prošlo 6 godina, a između trojke, četvorke i petice 7. Po toj logici najava za novu konzolu bi mogla da padne već sledeće godine, a objava 2027.
U svakom slučaju, ova generacija deluje vrlo bledo u poređenju sa prethodnom, bez obzira koliko je hardverski jača.

ConsoleRelease DateYears Since Previous
PlayStation (PS1)December 3, 1994 (JP) / Sept 9, 1995 (NA)
PlayStation 2 (PS2)March 4, 2000 (JP) / Oct 26, 2000 (NA)~6 years
PlayStation 3 (PS3)November 11, 2006 (JP) / Nov 17, 2006 (NA)~6 years
PlayStation 4 (PS4)November 15, 2013 (NA)~7 years
PlayStation 4 ProNovember 10, 2016~3 years after PS4
PlayStation 5 (PS5)November 12, 2020~7 years
PlayStation 5 ProNovember 7, 2024~4 years after PS5

Dobro ja sam ga malo zaokruzio da posle 4g izlazi Pro varijanta a onda posle jos 4 nova :D

Jel upucen neko, jel do sada PS5 Pro bio na nekoj akciji ili je konstantno 105k?

Sta znam, po mom misljenju bi jedino imao iole smisla kad pao na tipa 80k, uzimajuci u obzir da je obican PS5 bio cak i ispod 60k.

Pričam o regularnim cenama u prodavnicama. Zapravo, poredio sam te cene.

Ako bismo gledali KP, onda običan slim ima za 400e. Pri poređenju tih cena (700 za pro), neopravdano veća cena je za pro verziju.

PS dok god je ovakva situacija, sigurno neću kupovati pro (ni kod nas ni kod madjara), tj sačekaće se šestica, a do tada ću se sit izigrati na običnoj petici.

Dobro, ja pričam samo o cifri. Dakle 700€ za Pro je mnogo bolje, realnije i primamljivije nego po našim radnjama, to je činjenica.
A što se same kupovine tiče, trenutno samo GTA6 može da mi utiče na to, u zavisnosti kako bude radio na običnoj petici. Ali... o tom potom.

Sta je bestbuy od ssd 2 tb za ps5? Jel se treba ici na provjerene opcije tipa samsung 990 pro, wd850 i sl., ili u obzir dolaze i neke budzet varijante? Kupujem na americkom amazonu ili newegg.

Na temi je vise puta spominjan Kingston KC3000 kao dobra "budzetskija" varijanta. Takodje neka medju varijanta Kingston Fury Renegade. Mislim da je prva opcija bez, a druga sa heatsinkom.

Ja sam na kraju ipak uzeo 990 pro sa heatsinkom i sve radi kako treba. Posto sam nekako navikao na te samsung varijante, odlučio sam da ga uzmem jer mi nije bila tolika cenovna razlika.

Ja furam KC3000 bez heatsinka i do sada (2+ godine) nikakav problem nisam imao.

Vrh Dno