Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Tako ja konacno batalio pc i uzeo sony, mislim se bice sit&play. Konacno da odigram forest sa drugarom kad ono te nat 2 te nat 3. Te manji fps u MP nego u SP. A platio sam i pretplatu da mozes da igras sa drugarom igru koju sam takodje platio.
Takve stvari si mogao vrlo lako da proveriš pre kupovine konzole

Slazem se, samo ne znam zasto ih branite. Verovatno vam je tako lakse da opravdate sami sebi novac koji date njima. Pozdrav

Gde ih branimo, samo eto kad i fiktivna vera u nešto besplatno postoji korporacije se slatko nasmeju.

Pa jeste sit and play ako se konzola standardno koristi. FPS je očekivano manji nego na jačim kompovima. Remote play i ostalo je vec nadgradnja na celu priču.

Igram samo BO6 Ranked,presao sa pc 180 fps na ps5 120 fps i nema neke razlike

Glavni razlog cheateri na pc koji su izvan kontrole-dma karte kod kineza 50$

Posle protesta igraca bo6 ranked sad ima Console only

PC za fps su unistili cheateri,nemaju resenja za dma karte

Da jednokratni.Ja sam na našoj play prodavnici platio 820 dinara. To mi prva kupovina na play store a imam Google nalog 15+ godina
Uzeh danas da malo isprobam PX Play (uplatih i taj "Premium"). Ovo je bruka kako dobro radi u odnosu na Sonijevu aplikaciju koja je napravljena baš za to :D Prvo probao Local, na istoj mreži kao PS5, to radi sjajno, bukvalno štucnulo nije, rezolucija sve vreme odlična, radi HDR. Onda izabrao Remote, povezao se sa mobilnog neta i izabrao opciju Automatic, prijavio se samo na PSN nalog i to je proradilo iz prve, nisam morao ništa da podešavam na ruteru. Odigrao malo HFW koji sam ranije pokušavao više puta da igram remote sa mobilnog neta, pomoću njihove aplikacije i to je bilo skoro neupotrebljivo, neprestano koči, obara rezoluciju. Ovo je potpuno drugo iskustvo, praktično isto radi kao i u lokalu, sve vreme odlična rezolucija, može normalno da se igra, nema kočenja (samo jednom je štucnulo na sekund. Isprobaću malo i druge igre i kada budem fizički van kuće...

Nema tu puno filozofije oko Remote Play. Potrebno je uključiti Remote Play u podešavanjima na PS5 (što verujem da ste uradili jer radi lokalno) i otvoriti portove na ruteru kao što je na slikama. Vrlo verovatno da Nat type 3 ne dozvoljava pristup van mreže. Kod kog ste operatera? Kod mene mts optika nat type 2 radi bez problema.
Proverite šta kaže CanYouSeeMe.org
Probudite PS5 da ne bude u sleep modu i sa nekog uređaja na istoj mreži (komp, telefon, tablet..) otvorite link i proverite šta kaže za port 9295. Ako izbaci zeleno success, sve je u redu, a ako je crveno onda ili nije port otvoren ili je blokiran ako je u pitanju cgnat.
Na android tabletu kroz PX Play postoji opcija za manual povezivanje, tako da ako je na proveri bilo zeleno svetlo i sve je okej, trebalo bi da radi i manual povezivanje unosom ip adrese.
E sad, ako je bilo crveno, nema tu mnogo opcija, pogotvo na PS Portalu. Neće raditi van mreže jer je port blokiran.
Možda bi radilo neko reverse proxy rešenje na tabletu sa PX Play, ali to je malo komplikovano. Potrebno je da na mreži na kojoj je PS5 bude povezan uređaj koji će raditi 24/7 tipa media server i tu podesiti reverse proxy kroz recimo Caddy. Uzeti besplatan domain na npr DuckDNS i podesiti caddy gde je 192.168.1.45 lokalna ip adresa dodeljena PS5 konzoli u podešavanjima rutera.

Kod:
myPS5domain.duckdns.org {
    reverse_proxy 192.168.1.45
}

Obavezno treba podesiti DuckDns Updater koji će na određeni vremenski period ažurirati IP Adresu u slučaju da je dinamička. I onda bi trebalo da radi povezivanje van mreže putem PX Play gde u polju za manualno povezivanje unosimo myPS5domain.duckdns.org Ali složićemo se da je ovo ipak overkill.

Slazem se, samo ne znam zasto ih branite. Verovatno vam je tako lakse da opravdate sami sebi novac koji date njima. Pozdrav
Daleko bilo da ih branim. Samo kad sam kupovao konzolu, znao sam šta da očekujem i zašto je kupujem i to sam i dobio. Za tih ~500e koje sam dao za PS5 pre godinu i po dana, ne bih mogao da sklopim PC i dobijem isto.

@Rostilj xD
Ja sam te ispratio, ali zamisli da ovo treba da rade roditelji koji su kupili ovo klincima ili sami klinci :) Hoću da kažem, nerealno koliko bi ovo inače moralo da bude prosto, ali se Sony oslanja na logiku "ovo radi odlično, samo se snađite oko podešavanja". Iz ovog razloga može portal da se nađe na KP za 150e, mesec dana "korišćen" max.

Inače, NAT type 3 kod mene radi.

Uskoro ću menjanti provajdera, pa mi ostaje da se nadam da će tada raditi i meni remote play van mreže, drugo rešenje nemam 😂

O tome i pišemo,nekome neće nikako u bilo kojoj varijatni, drugima radi sve.
Evo čovek kupio portal i ne može, gde ćeš više zvaničnog od toga.

Aha prevideo sam, vidim gore da se pise o PX Play pa sam mislio da svi problema sa njom imate.
Jako cudno onda, ja sam ranije na sbb-u koristio, sada na yettel optici i radilo mi je bez problema.

Verujem da mnogo zavisi od specificnosti u podesavanjima operatera za net. Cim ne radi spolja a radi unutra problem mora da bude na mrezi..

Problem je ako operater blokira portove i ne daje korisnicima unikatnu javnu ip adresu. Podsetiću vas reklama za PS Portal, gde onaj glumac is Stranger Things igra igrice na portalu na spratu, u kuhinji pa u dnevnoj sobi. Ne napušta kuću. Evo ekrana iz preoprder trailera. Sony nigde ne spominje igranje na Portalu van mreže.
Screenshot 2025-02-18 095757.png

E sad, Remote Play je prisutan već dugo i u određenim uslovima radi fenomenalno i van mreže. Meni je jedini problem bio što zvanična aplikacija na android tabletu ponekad promeni rezoluciju i zamuti se slika na neko vreme, što se ne dešava sa PX Play aplikacijom pa je koristim umesto zvanične i preporučujem, radi stabilnije. Ali sve su ovo anegdotalna iskustva i ja to ne bih uzimao u obzir kada bih kupovao Portal.

Ja mogu da se nadovezem da mi je PS Portal radio odlicno bez ikakvih dodatnih podesavanja rutera i slicno(MTS optika u pitanju). Bez ikakvog problema otisao u drugi grad, drugi internet provider(SBB) i vrlo lako probudio konzolu iz rest mode-a, sa nekih 250km udaljenosti :D Jedina mana je sto je u nekom trenutku kod kuce nestalo struje i onda PS5 nije vise bio u rest mode-u i nije PS Portal mogao vise da ga pokrene(na veliko razocarenje klinca :D ). E da, treba mu nekad tipa minut-dva da pokrene konzolu, ali bez problema je uvek pokretalo dok god je PS5 u rest mode-u.

Ja mogu da se nadovezem da mi je PS Portal radio odlicno bez ikakvih dodatnih podesavanja rutera i slicno(MTS optika u pitanju). Bez ikakvog problema otisao u drugi grad, drugi internet provider(SBB) i vrlo lako probudio konzolu iz rest mode-a, sa nekih 250km udaljenosti :D Jedina mana je sto je u nekom trenutku kod kuce nestalo struje i onda PS5 nije vise bio u rest mode-u i nije PS Portal mogao vise da ga pokrene(na veliko razocarenje klinca :D ). E da, treba mu nekad tipa minut-dva da pokrene konzolu, ali bez problema je uvek pokretalo dok god je PS5 u rest mode-u.
Blago tebi,ostaje mi jedino da cackam ta podesavanja rutera ali to bas i nisam siguran kako da izvedem a da ne zabrljam sve ako neko ima negde neki tutorial nek mi pusti u poruci ima pivo 😄

Razmisljah nesto za tih 105000 koliko kosta pro, posto ne bolujem od grafike, perfomansa, niti trenutno imam mocni tv i monitor..... A posto igram nekih 15god vec samo rucne konzole... Za te pare uzmem digital verziju, portal, pa i uvedem neki dobar net.... Pitanje koliko cu ja da igram ispred tv-a pored tri mala deteta.... Sa Vitom sam imao dobro iskustvo sa switch lite jos bolje... Sa portalom bi zaokruzio pricu.... Ono sto planiram je da se podsetim last of us part1... Legendarna igra.... Da predjem onda part 2 i da pronadjem nesto slicno kao sto je na nintendu... Nesto kao xenoblade chronicles ( 100+ sati uzivancije) nadam se da playstation ima igre u tom jrpg fazonu kao na nintendu.....o da, silent hill 2 mora da se odigra.... I imam jedno pitanje za vas iskusne playstationce.... Ko igra final fantasy? Od kog dela da krenem? Koji je najbolji... Itd ja sam samo presao na ps viti world of final fantasy ali to je nesto kao pokemon varijanta...zanimljivo ali ne tako ozbiljno...

Rešenje za nestanak struje je da HDMI CEC upali konzolu. Na media serveru koji se sam pali kada struja ponovo dođe je instaliran Homebridge i plugin Homebridge WebOS koji ima bolju HomeKit integraciju od nativne na LG WebOS televizorima. Na TVu je obavezno uključena Always Ready funkcija. Nakon nestanka struje, server pali LG TV i menja input na HDMI na kom je PS5, onda HDMI CEC pali konzolu i konzola izbacuje upozorenje da nije ugašena pravilno. Sa servera ugasiti televizor par minuta nakon paljenja, da konzola ode na spavanje, i tek onda ponovo radi Remote Play. (neće se povezati dok je na onom ekranu gde obaveštava da gašenje nije bilo pravilno). Desilo mi se jednom da je nestalo struje na oko 300km od konzole, i ovo me je spasilo.

Manje elegantno rešenje je remote fingerovanje konzole uz pomoć fingerbota, ali ova budža kod dugmeta je meni neprihvatljiva.

Rešenje za nestanak struje je da HDMI CEC upali konzolu. Na media serveru koji se sam pali kada struja ponovo dođe je instaliran Homebridge i plugin Homebridge WebOS koji ima bolju HomeKit integraciju od nativne na LG WebOS televizorima. Na TVu je obavezno uključena Always Ready funkcija. Nakon nestanka struje, server pali LG TV i menja input na HDMI na kom je PS5, onda HDMI CEC pali konzolu i konzola izbacuje upozorenje da nije ugašena pravilno. Sa servera ugasiti televizor par minuta nakon paljenja, da konzola ode na spavanje, i tek onda ponovo radi Remote Play. (neće se povezati dok je na onom ekranu gde obaveštava da gašenje nije bilo pravilno). Desilo mi se jednom da je nestalo struje na oko 300km od konzole, i ovo me je spasilo.

Manje elegantno rešenje je remote fingerovanje konzole uz pomoć fingerbota, ali ova budža kod dugmeta je meni neprihvatljiva.

Tada sam negde procitao da sa telefona ili laptopa moze da se pokrene konsola iako nije u rest mode-u, ali nisam imao potrebu kasnije za tako nesto pa nisam ni probao :D

Vi koji ste igrali PS5 Valhalla DLC GOW Ragnarok. Imam USA nalog, na kutiji igre vidim da je stampana u Austriji.
Sve redovno kupljeno kod nas.
DLC Valhalla je preuzet, pokazuje na PS5 da je prisutna, ali kad probam da otvorim prikazuje gresku.
Sta da radim?
Hvala unapred.

Potreban ti je PSN nalog iz neke EU države (možeš i UK). Jer disk i region naloga moraju da se poklapaju za dodatni sadržaj igre.

Remote Play koristim mnogo više nego što sam mislio da ću koristiti u početku, i vremenom sve dođe na svoje. Inače igram na Lenovo android tabletu sa 11.2in oled ekranom koji izgleda fenomenalno, remote play radi stabilno sa PXPlay i baš sam zadovoljan. Sve bi bilo naravno lakše da Sony podrži wake on lan na primer na konzoli, ali sve se da rešiti insert crazy nerd gif here.

Potreban ti je PSN nalog iz neke EU države (možeš i UK). Jer disk i region naloga moraju da se poklapaju za dodatni sadržaj igre.
Da li moram na novom EU nalogu da ponovo instaliram celu igru, ili samo DLC Valhalla? Posto bih ostavio igru, da mogu da ulazim u sve nivoe koje sam presao?
Hvala.

Sa tog EU naloga samo skineš DLC i posle pokreneš igru sa svog (US).

Kako resiti ovo seckanje ma mac os, px play? Konzola je povezana kablom, laptop je na wifi. Isto tako secka i local i preko interneta...

Remote Play koristim mnogo više nego što sam mislio da ću koristiti u početku, i vremenom sve dođe na svoje. Inače igram na Lenovo android tabletu sa 11.2in oled ekranom koji izgleda fenomenalno, remote play radi stabilno sa PXPlay i baš sam zadovoljan. Sve bi bilo naravno lakše da Sony podrži wake on lan na primer na konzoli, ali sve se da rešiti insert crazy nerd gif here.
Како се користи remote play на таблету?
Како се џојстик повеже? Колико меморије треба да има таблет?

Kao netko tko ima lose iskustvo s xbox-om i microsoftom , zanimam se za prelazak na ps5 seriju.

-Usporedba PSN s GP
-Koju konzolu izabrati PS5,slim,PRO

Nazad
Vrh Dno