Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Laksa ti jw Telenor mc samo nije kreditna.

Imam i Telenor MC debitnu i kreditnu. Debitna je odlicna, osim sto nije kreditna, pa ima problema sa rent-a-car-om, rezervacijama hotela itd...A Telenor kreditna je loša za inostranstvo jer naplacuje u dinarima po losem kursu.

Meni nisu dali dok nisam primljen za stalno. Pa kad sam primljen, podneo sam zahtev ali su odbili sa odg da nisam 6mes za stalno. Kad je proslo 6mes podneo ponovo i odobrili su i MC i Amex.
A jeste malo nerealno, hoces Hit, koji neces da placas, a oni da ti daju dve kreditne i osiguranje(neko) koje ide uz Hit, sve za dzabe. Bez depozita sumnjam, sto kaze Alfa. A menica se svakako mora potpisati.
Mislim, bilo bi lepo da moze tako, ali sumnjam...

Sent from my G3221 using Tapatalk

Ja sam vrlo kratko bio zvanicno zaposlen kada sam presao sa depozita na platu za Hit, nije bilo ni 4 meseca.

Intesa je inace jedina banka, za koju znam, da ne naplacuje racun ako nema prometa. Cini mi se da SocGe, Piraeus ili ProCredit imaju takav racun, ali posto mi nijedna od te tri nije interesantna za tekuce, nisam siguran.

@Peca, hmm. Ovo za rentacar, ne znam :( Tln kreditna ide kroz dinare samo??
Trenutno nemam gde i kako da isprobam koje mi sve kartice rade za te rentacar, gde ne radi Tln. Posto niti sam vozac niti vodim nekog vozaca :)
Ako ste imali problem sa nekim hotelom u Tln MC, javite koji je, mogu neke da isprobam :)

Sto se tice ove vesti koju je Jericho objavio, to samo znaci da banka od banke ne moze vise da zaradjuje, ali ne i da trgovcima smanjuju proviziju.

Poslednja izmena:
Svaka izdata kreditna kartica (i odobreni kreditni limit) se registruju u KB. Dozvoljeni minus, takođe. Sve to, (plus rata za kredit, ako ga imaš), ne može da pređe 5 ili 6 mesečnih primanja (norma je tu negde). Znači možeš platu da podeliš na 8 banaka, uzmeš 15 kreditnih, ali ukupni kreditni limit je definisan ukupnom platom.
Svako izdavanje kreditne kartice, zahtev za promenu limita na već izdatoj, ili zahtev za dozvoljeni minus OBAVEZNO uključuju izveštaj KB.
Štaviše, praksa banaka (znam za BI) je da ti odobri manji kreditni limit od maksimalno mogućeg.

Izuzetak verovatno mogu biti kartice sa deviznim pologom, ali je tada limit manji od podloga (otud onih pomenutih 50e).

To su propisi NBS, koje banke ne mogu da izbegnu sve i da hoće.

• Like
Reagovanja: M J
U ponedeljak me BI odvela u minus prvo -500 din, pa kad sam zvao da vidim sto? Pokusali su da me ubede kako sam ja sa bankomata podigao 3000 a na racunu imao 2500, pri tome nemam dozvoljen minus, a Visa Inspire je debitna! Posto je bilo 500 din reko da se ne nerviram uplatim 500 din i racun je bio na nuli, onda u utorak racun u minusu 2500! E sad se vec iznerviram zovem, pa ne znaju, proveravau, javice se..... Sad tvrde da sam podigao 3000, a da sam na racunu imao nula din! Na moje pitanje kako sam podigao 3000 ako nisam imao para? Kazu eto moze da se desi, posle podizanja tih 3000 ja sam uplacivao novac i racun je imao promet, znaci mogli su da pokriju taj minus 3000din, a ja sam normalno u ponedeljak uplacivao u dizao novac na bankomatu! Ostalo je na tome da ce da istraze sta se desilo!

Pisani prigovor, bez odlaganja. Zahtevaj da dokumentuju kada, gde i koliko para si podizao.
Imaš li online uvid u račun?

U ponedeljak me BI odvela u minus prvo -500 din, pa kad sam zvao da vidim sto? Pokusali su da me ubede kako sam ja sa bankomata podigao 3000 a na racunu imao 2500, pri tome nemam dozvoljen minus, a Visa Inspire je debitna! Posto je bilo 500 din reko da se ne nerviram uplatim 500 din i racun je bio na nuli, onda u utorak racun u minusu 2500! E sad se vec iznerviram zovem, pa ne znaju, proveravau, javice se..... Sad tvrde da sam podigao 3000, a da sam na racunu imao nula din! Na moje pitanje kako sam podigao 3000 ako nisam imao para? Kazu eto moze da se desi, posle podizanja tih 3000 ja sam uplacivao novac i racun je imao promet, znaci mogli su da pokriju taj minus 3000din, a ja sam normalno u ponedeljak uplacivao u dizao novac na bankomatu! Ostalo je na tome da ce da istraze sta se desilo!

Traži u pismenom prigovoru snimak sa bankomata kako podižeš novac. Bankomati imaju kamere koje snimaju onoga ko podiže novac.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Svaka izdata kreditna kartica (i odobreni kreditni limit) se registruju u KB. Dozvoljeni minus, takođe. Sve to, (plus rata za kredit, ako ga imaš), ne može da pređe 5 ili 6 mesečnih primanja (norma je tu negde). Znači možeš platu da podeliš na 8 banaka, uzmeš 15 kreditnih, ali ukupni kreditni limit je definisan ukupnom platom.
Meni prelaze (2 prave) kreditne 50 plata vec 6 godina:)

Svako izdavanje kreditne kartice, zahtev za promenu limita na već izdatoj, ili zahtev za dozvoljeni minus OBAVEZNO uključuju izveštaj KB.
Štaviše, praksa banaka (znam za BI) je da ti odobri manji kreditni limit od maksimalno mogućeg.
Intesa je odobravala valjda 3 plate za MC i 3 za Amex (obe uz Hit). U RF 1 ili 2 plate samo.

Izuzetak verovatno mogu biti kartice sa deviznim pologom, ali je tada limit manji od podloga (otud onih pomenutih 50e).
Limit je jednak depozitu i za Hit kartice i za Amex Green.

@Uros, kao sto rekose u banku! Meni su 2x nesto pokrenuli sa tekuceg ovog meseca, i bas me smorili. U pitanju jesu trajni nalozi za kartice, po iznosu, medjutim nisu trebali da se aktiviraju niti je smeo racun ici u minus. Ne podnosim mogucnost minusa nikako.

Ne, na osnovu plata. Nisu nove kartice, samo obnove tih starih.
Trenutno to dodje ~50 trenutnih plata, a opet mogu da dobijem nove kreditne, bez depozita u drugoj banci.

Čekaj, limiti odobreni na daleko veću platu u momentu odobravanja? Kako misliš da možeš dobiti nove kreditne bez izveštaja KB? Očigledno da ima fora koju ne znam...

Ma ti izvestaji iz KB su cista formalnost, sto se tice kartica - ali kad je rec o "ozbiljnim" kreditima, tu se zaista proverava kreditna sposobnost.

@Peca, hmm. Ovo za rentacar, ne znam :( Tln kreditna ide kroz dinare samo??
Trenutno nemam gde i kako da isprobam koje mi sve kartice rade za te rentacar, gde ne radi Tln. Posto niti sam vozac niti vodim nekog vozaca :)
Ako ste imali problem sa nekim hotelom u Tln MC, javite koji je, mogu neke da isprobam :)

Tln kreditna sve što nisu dinari obračunava u dinarima po prodajnom kursu i to dosta lošijem od onog kursa koga vidiš kad se uloguješ u online. Tako i piše u ugovoru. Probao sam na nekoliko sitnih online transakcija. Pisao sam o tome u ovoj temi.

Nisam rekao da ne radi Tln kreditna za rent a car i hotele. Verovatno radi (nisam probao konkretno) ali bi obračunala u dinarima. Tln debitna ne radi za neke rent a car i neke rezervacije, ali zato što je debitna, a ne zato što je Tln. Na tim mestima ne radi ni Intezina Electron.

Ma ti izvestaji iz KB su cista formalnost, sto se tice kartica - ali kad je rec o "ozbiljnim" kreditima, tu se zaista proverava kreditna sposobnost.
Za kreditne, grešiš, i to jako. Za debitne se i ne traži (osim kada se istovremeno radi i odobravanje dozvoljenog minusa).
Odobreni kreditni limit se obavezno dostavlja KB, dostupan je svakoj banci (naravno, uz tvoju saglasnost).

Zbog ovoga kazem da je SMS obavestenje korisna stvar jer odmah imas kontrolu stanja i pisani trag o transakciji bez ulazenja u e/m banking.

Inteza taj SMS iz nekog razloga ne nudi i zbog toga, po meni, nisu relevantna banka za danasnje informaciono doba.

Наравно да је корисна ствар поготово што се највише злоупотреба ради с картицама(изгубљеним,украденим,фалсификованим)Ово не би требао бити неки проблем у утврђивању ствари и одговорности,једино може да се одужи.Иначе је лако утврдити код кога је завршио новац.:)

Ma ti izvestaji iz KB su cista formalnost, sto se tice kartica - ali kad je rec o "ozbiljnim" kreditima, tu se zaista proverava kreditna sposobnost
Мени је увијек био занимљив однос банке и микрокредитне организације према клијенту.У првом случају постоји тона папира,ограничења суме,дуготрајност,провјера а у другом може све ,ал се зна цијена(висина камате)

Meni prelaze (2 prave) kreditne 50 plata vec 6 godina:)

@Uros, kao sto rekose u banku! Meni su 2x nesto pokrenuli sa tekuceg ovog meseca, i bas me smorili. U pitanju jesu trajni nalozi za kartice, po iznosu, medjutim nisu trebali da se aktiviraju niti je smeo racun ici u minus. Ne podnosim mogucnost minusa nikako.

Bio sam u banci, 3 operatera je gledalo, zvali nekog telefonom ..... niko ne moze da kaze zasto, svako je imao neku ideju da me ubedi, ali na svaku od njih sam im lepo odgovorio da nije logicno, ali i nemoguce, sto su se i oni slozili na kraju. Ostalo je na tome da ce neko iz sektora kartica da proveri pa ce da se javi.

A ja sam definitivno resio da se rastanem sa BI. Ima neko neki predlog? Ja razmisljam izmedju Societe Generale, UniCredit ili Raiffeisen?

Tln kreditna sve što nisu dinari obračunava u dinarima.... Pisao sam o tome u ovoj temi.
Heh, kako sam uspeo da zaboravim to!

Nisam rekao da ne radi Tln kreditna za rent a car i hotele. Na tim mestima ne radi ni Intezina Electron.
Za debitnu sam i mislio gde ne radi, pa da probam nekoliko drugih kartica koje imam.

Čekaj, limiti odobreni na daleko veću platu u momentu odobravanja? Kako misliš da možeš dobiti nove kreditne bez izveštaja KB? Očigledno da ima fora koju ne znam...
Limit za MC+Amex je bio 6x plata tadasnjih (3+3).
Trenutno je limit za te dve kartice oko 50 sadasnjih. Ja svejedno mogu da uzmem jos kreditnih. Mogu po joj jednu Amex, Visa i MC u Intesi van racuna i bez depozita, i mogu Platinum u RF bez depozita isto.

Radili su proveru KB, ali prolazi ona. Mislim da za kartice ne vazi to ukupno zaduzenje kao za kredite i minus, vec da trenutno zaduzenje po njima ne prelazi neki limit.

A ja sam definitivno resio da se rastanem sa BI. Ima neko neki predlog? Ja razmisljam izmedju Societe Generale, UniCredit ili Raiffeisen?
RF ako zelis da sve radi, ali si spreman i da platis neke stvari (tipa debitnu karticu, devizni racun ako ti treba, dozvoljeni minus...).
Inace, SocGe bi izbegao, ne vidim nista posebno u njihovoj ponudi osim nekog smesnog cashbacka za debitn/kreditne u vidu jeftinijeg odrzavanja racuna.
Za UniCredit nemam licnog iskustva, ali uzjedno i nista lose nisam cuo.

NIJEDNOM bankom neces biti u kompletu zadovoljan. KomBank kao stvarno izgleda dobra trenutno sa ovim Aktiv setom, ali mi njihovo osoblje uliva toliko "poverenja" da sam se izlio iz poslovnice :D

Poslednja izmena:
RF ako zelis da sve radi, ali si spreman i da platis neke stvari (tipa debitnu karticu, devizni racun ako ti treba, dozvoljeni minus...).
Kod RF se debitna kartica (i njena dodatna za ovl.lice) ne placa ako se uzima Paket racun. Svaka kartica u Paket racunu je osigurana od neovlascenog koriscenja. Mesecno odrzavanje Paket racuna je 290rsd i u njega su ukljucene sve standardne usluge u bankarstvu osim deviznog racuna koji je papren :)

Sto se tice preporuke, isto bih preporucio RF ako zelis da sve radi. Pogotovo ako ti je dovoljno da imas tekuci racun, platni promet, debitne kartice i sl. Tada te mesecno kosta kao prosecna banka na trzistu.
I kome je bitno (a mislim da jeste): skoro svaka poslovnica RF u Beogradu ima smart-bankomat sa uplatama na tekuci/devizni racun i ostalim bankarskim operacijama ukljucujuci Mobilni kesh.

Poslednja izmena:
Kod RF se debitna kartica (i njena dodatna za ovl.lice) ne placa ako se uzima Paket racun. Svaka kartica u Paket racunu je osigurana od neovlascenog koriscenja. Mesecno odrzavanje Paket racuna je 290rsd i u njega su ukljucene sve standardne usluge u bankarstvu osim deviznog racuna koji je papren :)
Paket u odnosu na osnovni racun dodaje samo Visa Electron :) 250 din je, ne 290. Sve ostalo (sem VE) postoji kao mogucnost i u osnovnom racunu.
350 je onda neki smesno Gold paket, koji je Paket + dozvoljeni minus do 10.000 "bez kamate"... (u stvari paprene efektivne kamate!)

I kome je bitno (a mislim da jeste): skoro svaka poslovnica RF u Beogradu ima smart-bankomat sa uplatama na tekuci/devizni racun i ostalim bankarskim operacijama ukljucujuci Mobilni kesh.
Po treci put, NEMA. Trenutno 16 od 56 ATMova u BGu je multi-function ATM. Nisam siguran koliko je FILIJALA (jer su neki mozda samo ATMovi, tipa u TC Usce), ali opet je 16 daleko od "skoro svaka poslovnica".

Dobro, svaki cetvrti nije ni tako malo - narocito u odnosu na konkurenciju.

Po treci put, NEMA. Trenutno 16 od 56 ATMova u BGu je multi-function ATM. Nisam siguran koliko je FILIJALA (jer su neki mozda samo ATMovi, tipa u TC Usce), ali opet je 16 daleko od "skoro svaka poslovnica".
Kad vec ispravljas i tvrdis nesto drugo bilo bi korektno da navedes odakle je informacija?

A drugo, ni 16 nije malo :)

Poslednja izmena:
Dao sam ti link sa RF sajta u prethodna dva posta, dosta je :)
Imas njihov list bankomata na sajtu, pogledaj Beograd, 16 je bilo multi-func pre nekoliko dana, ostali su samo obicni ATMovi, 56 ukupno.
Tih 16 su doduse skoro svi u poslovnicama, dok su od ostalih neki zasebni ATMovi.

Ali skoro svi su na 500m od Kneza ili Usca/Mercatora :(

Сад провјерио на мапи,Београд 19,НС 3,осталих неколико градова по један.Није мало за Београд и евентуално за НС,док је за остатак недовољно.

Na inteza online treba da platim na racun eps-a.
Nema posebno polje za ovo sifra kom. kao sto ima na papirnom racunu
Kako pravilno da se popuni?

a.jpg

Само занемари овај бокс са називом Шиф. ком.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

U kojoj banci cuvati devize? I gde je najlakse podizati po potrebi? Tipa da ne moram da se najavljujem itd (kao u Intesi). Takodje me zanima da li novac koji se stavi na devizni racun podleze placanju poreza na dobit itd ?

Nazad
Vrh Dno