Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Nemam pojma u kojoj temi da pitam, a ne mogu sa nađem info na netu.
Koliko je provizija kad se Intesa karticom podiže novac na bankomatu druge banke?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

2% za Visa Inspire.
Kako onda meni burazer tvrdi da mu je Erste bankomat uzeo samo 50 din čim ubaci karticu? Kaze da je podizao više puta po 10 000 din.

Da nije promasio mozda koju proviziju je gledao? Suma ide zasebno koja se podize, a zasebno proviziija koju BIB naplacuje.

Ne verujem da Erste dodatno naplacuje koriscenje tudjih kartica, ali neki bankomati to rade, i to se vidi kao dodatni trosak negde, a negde kao iznos koji se podize (tj. iznos koji se podize se uveca za tu proviziju).

I jedno pitanje za sve: u kojim bankama ste uspeli u skorije vreme da aktivirate uslugu placanje VIP/MTS postpaid racuna i dopune kredita preko kartice?

2% za Visa Inspire.
Kako onda meni burazer tvrdi da mu je Erste bankomat uzeo samo 50 din čim ubaci karticu? Kaze da je podizao više puta po 10 000 din.

Mozda postoji i fiksna tarifa za upit stanja, koja nije u listi. To mi jedino pada na pamet (mada mnogi bankomati ne daju stanje tudjih racuna, samo dozvoljavaju podizanje).

Da nije promasio mozda koju proviziju je gledao? Suma ide zasebno koja se podize, a zasebno proviziija koju BIB naplacuje.

Ne verujem da Erste dodatno naplacuje koriscenje tudjih kartica, ali neki bankomati to rade, i to se vidi kao dodatni trosak negde, a negde kao iznos koji se podize (tj. iznos koji se podize se uveca za tu proviziju).

I jedno pitanje za sve: u kojim bankama ste uspeli u skorije vreme da aktivirate uslugu placanje VIP/MTS postpaid racuna i dopune kredita preko kartice?
Ovo poslednje nisam razumeo. Mts postpaid račune plaćam kroz moj mts web aplikaciju, koristio više raznih kartica

Nisam na to mislio, to bi trebalo da mogu sve kartice.
Vec mogucnost da se preko SMSa dopuni (sa platne kartice) prepaid ili plati racun (isto karticom). Za MTS mogu svi racuni da se plate na ovaj nacin.

Konkretno, za MTS. Registrovao sam karticu u Piraeus za moj MTS broj.
Saljem SMS na 8686 (mora sa tog MTS broja naravno), sa sifrom korisnika za racun koji zelim da platim preko kartice, i tako placam. Sve ukupno ispod 30sek. Mogu i tudje racune da platim tako. Nesto slicno ide za VIP, ali nisam registrovao VIP broj.

Ovde ima lista banaka koje to KAO omogucuju za MTS:
https://www.mts.rs/privatni/korisnicka-zona/racun/placanje
"Banke koje vlasnicima DinaCard, Visa i MasterCard kartica pružaju uslugu plaćanja računa"
medjutim, ta lista je bas outdated.

Treba da mi legnu dolari na racun u Intesi, koje bih zatim podigao. Da li postoji neka posebna papirologija kada neka osoba po prvi put podize keš u ovoj valuti? Mislim da sam davno procitao nesto vezano za ovo. Mozda ameri imaju neki propis, sta li vec, pa reko da pitam.

.

Nema veze sa valutom. Ali nemaju sve filijale dolare stalno. Mozda ces morati da najavis.

Treba da mi legnu dolari na racun u Intesi, koje bih zatim podigao. Da li postoji neka posebna papirologija kada neka osoba po prvi put podize keš u ovoj valuti? Mislim da sam davno procitao nesto vezano za ovo. Mozda ameri imaju neki propis, sta li vec, pa reko da pitam.

.
Koju imas intesu karticu? Jel devizna u dolarima ili evrima ili obicna?

Sent from my Le X820 using Tapatalk

@alfaunits
OK, hvala.

@Dwyane Wade
Imam samo klasicni avista racun sa dolarskom i evro partijom. Nemam karticu.

Poslednja izmena:
Znam da Intesa Visa Electron priliko placanja online rezervise vise od iznosa koji je potrosen, samo me zanima kako je kad placam na POS terminalu u inostranstvu? Da li i tada rezervise tih 10%(ili vec koliko) vise?

Visa Electron Intesina za SVA placanja/podizanja rezervise vise (i za dinarska).

Sve kartice rezervisu vise za placanja van zemlje, a neke mozda i vise rezervisu za online placanja u dinarima (ne bi trebalo, ali neki sajtovi tipa WizzAir-ov se tretiraju na drugaciji nacin, recimo AIK ih tretira kao strani sajt u dinarima, i onda ne koristi srednji vec MCov kurs kada se placa sa devizne MC kartice).

Hvala. Pa znam da TB uvek rezervisu tacan iznos. Pa posle ako je doslo do promene kursa na dan knjizenja uzmu to malo. A Inteza odnam rezervise vise. A da li mozda neko zna kako je u UniCredit banci? Posto razmisljam da otvorim tamo racun pa ne znam kakva su iskustva. Ili ako neko ima da preporuci neku banku? Vazno mi je da nemaju i dodatnu naknadu za koriscenje kartice u inostranstvu kao sto ima Raiffaisen.

Evo sad sam proverio AIK banka nema nikakvih uvecanja zbog kursne razlike!

Nemam puno iskustva sa TB i placanjima ali rezervisali su i oni vise.
Aik, UniCredit. Obe nemaju ino provizije. Kao ni Intesa.

Ali ozbiljno cu prestati da koristim Intesu... 2x vec brljaju trajni nalog za karticu i zbog toga ce mi naplatitu odrzavanje Hita. I za 10e moram u banku.... razmazio me Telenor :)

Kod mi mogli od 2/3 da napravimo jednu! HAHAH svaka ima nesto sto je dobro i lose! TB mi je super zbog uplate na bankomatu, sve ostalo mi neodgovara, Intesa mi je bila OK, mada unarednom periodu cu dosta da koristim u inostranstvu, pa mi ne odgovara to sto uvecaju za 6-10%, znam da vrate ali mi ne odgovara. Sad sam se malo raspitivao i rekli su mi u AIK da oni nemaju tih uvecanja (mada kako su u SVIM bankama sluzbenici obuceni... nista me nebi iznenadilo) Bas nemam nikakva iskustva sa AIK, valjda su OK.

AIK je uglavnom poboljsan od kad ih je preuzeo MK, osim sto tekuci vise nisu besplatni. Kartice su imale neke glupe fore sa kamatama, kursevima, itd... suludo.

Sada su dobre.

Ne znam odakle vam da nema dodatnih rezervacija, sve transakcije za koje mogu da se setim su imale dodatne rezervacije kod svih banaka gde koristim kartice (Intesa, AIK, TB, Piraeus, mislim da nisam koristio kartice drugih banaka nijednom).
AIK trazi minimalno 10e na Flexi racunu (uz koji ide MasterCard debitna, oba frei), u RF postoji minimum 20e na racunu. To znaci da ako je transakcije 50e, AIK trazi da imate >60e, RF >70e, plus rezervacije. U Intesi nije tako, nego je % samo.

Provericu bas ovih dana treba da placam nesto u EUR, pa cu iskoristiti TB i AIK. Obe sigurno rezervisu vise ako valuta nije EUR, ali nisam zagledao za EUR skoro, pogotovu sto sam u Intesi navikao, a MC mi ima limit prilicno iznad moje potrosnje, pa me ne pogadja.

Informaciju da nemaju dodatnih rezervacija sam dobio preko njihovog korisnickog centra. I bas smo se dugo ubedjivali, cak je i proveravala i rekla je da nema. Kaze ako placam nesto 10eur rezervise se 10eur. Bas cu okrenuti jos jednom da proverm kod drugog oparatera :)

Mani operatere, sta god rekli nije zvanicno, a ocigledno da i nije iz njihovog iskustva.

Ako se u nekoj banci šalteruše ponašaju onako ležerno kao nekad u državnim bankama, to je onda AIK. Muka me uhvati add treba da uđem (Fontana, NBG).

Meni TB rezerviše tačan iznos za naplatu, nikakvih uvećanja zbog kursne razlike nije bilo. A koristio sam je baš dosta za plaćanja na netu (Amazon, G2A, Xbox Store...)

Na Intesinom tekucem Hit racunu, pored redovnog odrzavanja, naplacena je neka "kreditna kamata", tako pise u opisu...
Uz tekuci racun su uzete MasterCard i American Express Blue kreditne kartice, na koje nema clanarine, jer ulaze u Hit paket, ali one nisu nikada koriscene, niti je aplicirano za bilo kakav kredit!
Sta im je sad ona kreditna kamata?! Mislim, smesna je cifra, al' me zanima za sta je to...:trust:

Kamata na dozvoljeni minus mozda?

Sent from my G3221 using Tapatalk

Evo, sad bas gledam, moze biti to, jeste par dana racun bio u minusu(dozvoljenom), dok nije legla uplata...
***, nisam imao pojma da i na dozvoljeni minus racunaju kamatu...

Tu je veća kamata nego na revolving. Jedan od najskupljih vidova zaduživanja, i najslađa zarada banci

Pa i dozvoljeni minus je daleko skuplji od revolvinga. Kamata na dozvoljeni minus je oko 30%, na nedozvoljeni 40% mesecno - zahvaljujuci NBS.

Ne znam u kojoj je ovo banci,što kaže Jericho, ali u komercijalnoj je 31,75 na godišnjem nivou, a na mesečnom ispadne nešto preko 2,5% .

Evo, sad bas gledam, moze biti to, jeste par dana racun bio u minusu(dozvoljenom), dok nije legla uplata...
***, nisam imao pojma da i na dozvoljeni minus racunaju kamatu...
Kada si potpisivao dozvoljeni minus sigurno si video da je on (minus) kreditni proizvod.

Ne znam u kojoj je ovo banci,što kaže Jericho, ali u komercijalnoj je 31,75 na godišnjem nivou, a na mesečnom ispadne nešto preko 2,5% .

Lapsus, i mislio sam na godisnjem nivou. Svuda su slicne stope, jer je NBS svojevremeno naterala banke da poskupe dozvoljeni minus.

• Like
Reagovanja: M J
Nazad
Vrh Dno