Šta je novo?

Plata u IT

Upravo tako. Primer od pre par minuta ... kutija cigareta je $7.50. Nisam bas potpuno u toku sa desavanjima u Srbiji, ali kapiram da za ovaj novac u Beogradu mogu da uzmem citav box istih. Metro (u jednom pravcu) je $2. A ovo su sitne stvari. Kao sto je Silver spomenuo, najveci deo mesecnih/godisnjih primanja ode na poreze, zdravstveno i slicno, da ne pominjem stanarine i ostale "krupnije stvari". Moje misljenje je, da je u Srbiji, pre problem niska primanja, nego visoki troskovi zivota.
cigarete su skupe zbog toga sto dobar deo njihove cene ide na lecenlje obolelih....i treba da budu jos skuplje, mnogo skuplje...

a za cene hrane u normalnim radnjama je sve isto ili jeftinije nego ovde maltene bilo gde u EU/USA...

Ljudi jednostavno nemaju potpunu sliku i na osnovu nepotpunih informacija stvaraju pogresne zakljucke. Znaju da je napolju visoka plata, da je internet jeftin, a komponente kostaju manje-vise slicno i to je to. Troskove zivota cini mnogo vise stvari od toga; ja recimo moram da odvojim fakticki 2K € mesecno samo za zdravstveno, socijalno/penziono i porez na tu mesecnu platu. Da ne idemo dalje na gluposti kao sto su 1-1,5€ za jedan je**ni ********* - ne jedno kilo, nego jedan komad.
I ovde je jedna stvar logicna firma izdvaja oko 60% na doprinose i socijalno u Srbiji, kad bi ovde imao platu 5000e, 3000 (ili vise) bi bili ti isti doprinosi... sta je tu cudno?

Poslednja izmena od urednika:
cigarete su skupe zbog toga sto dobar deo njihove cene ide na lecenlje obolelih....i treba da budu jos skuplje, mnogo skuplje...

a za cene hrane u normalnim radnjama je sve isto ili jeftinije nego ovde maltene bilo gde u EU/USA...

Da li cena treba da bude jos visa ili ne, kao i da li tj koliki deo ide na lecenje obolelih, nije nesto o cemu bih diskutovao. Poenta je da je cena ovog proizvoda visa u odnosu na cenu istog proizvoda u Srbiji.

Sto se tice ovog drugog ... nisam siguran da bih se slozio sa gore napisanim.

Pozdrav

Da li cena treba da bude jos visa ili ne, kao i da li tj koliki deo ide na lecenje obolelih, nije nesto o cemu bih diskutovao. Poenta je da je cena ovog proizvoda visa u odnosu na cenu istog proizvoda u Srbiji.

Sto se tice ovog drugog ... nisam siguran da bih se slozio sa gore napisanim.

Pozdrav
Jedna porodica koju znam zivi i radi u nemackoj recimo i po njima za hranu uopste ne treba mnogo vise para tamo nego ovde vec tu negde... dok je tehnika uglavnom jeftinija dosta... posebno na rasporodajama isl.

Ma da je njima tako lose ne bi imali 3 auta u porodici i menjali ih na svake 2 godine... isli po celom svetu na letovanja u najbolje hotele itd.

Poslednja izmena:
offtopic...zivotni uslovi

Kada pricate o tome koliki su troskovi zivota u odnosu na platu veci ili manji ovde i preko, onda se to jednim imeniom zove ekonomski standard gradjana ovde i preko.U tom smislu svima je valjda jasno da je standard ovde nizi nego preko.Neke stvari su ovde jeftinije neke skuplje ali ne mozemo govoriti o drasticnim razlikama.Ko god je bio preko pa dosao ovde zacudio se cenam ovdasnjim koliko su blisko onim preko.Nisu troskovi zivota ovde mnogo manji nego preko>jesu manji ali u istom rangu reda velicina kao i preko tj unutar razlike od 100% dok je razlika u plati 300-400%.Uostalom uzmite pokazatelje prosecne plate (da ne poredim dzaba).
Generalno gledano kada posmatras free lovu koja ti ostane od plate - prosecne plate u IT (lova koja preostane nakon placanja baznih troskova zivota ukljucujuci i dazbine prema drzavi / po pojedincu) preko ce ostati oko 20% po mom iskustvu, sto u vecini slucajeva iznosi od 500-800 € a ovde ako ti je to cela plata onda i ne stojis lose:guitar:

Bez namere da nikoga uvredim ali razmislite malo vi sto od preko kukate, znam da nije zlato sve sto sija i da nije lako kao sto izgleda (neki se nisu snasli pa su se i vratili) ali nemojmo preterivati, ako vam je tako losije nego sto je ovde sto se ne vratite :) Mozemo porediti sve i svasta usluge, proizvode, razlicite zemlje i gradove ali jedna je cinjenica da je u razvijenijim zemljama generalno gledano standard daleko visi nego ovde kod nas sto znaci da je i kvalitet zivota visi, lase i prijatnije se zivi i uziva, neko bi dodao ali i mnoogooo vise radi. Da nije tako ne bi ni odlazili :)

Ma i to mnogo vise se radi je samo jos jedna u nizu obmana... gde se bre vise radi... tacno je da su neke drzavne/drustvene firme imale svojevremeno naviku da zaposlene pustaju da ne rade nista posto od 1991 na ovamo nema dovoljno posla... ali vecina takvih firmi je u medjuvremenu privatizovana a zaposleni su proglaseni tehnoloskim viskom i sada su na birou, a domaci gazda je minimum jednako bezobrazan kao i strani a ne retko mnogo mnogo bezobzirniji... tako da ta prica ne pije vodu vise...

Mare sto se tice privatnih preduzeca na zalost tu si potpuno u pravu, tu su ljudi sigurno u gorem polozaju nego u razvijenim zemljama, pocevsi od opreme na kojoj rade, zastite na radu, uslova rada, plate i neplacenog prekovremenog i sl. Ali ostala je jos gomila drzavnih, javnih i nekolicina drustvenih e na to sam mislio.

Mare sto se tice privatnih preduzeca na zalost tu si potpuno u pravu, tu su ljudi sigurno u gorem polozaju nego u razvijenim zemljama, pocevsi od opreme na kojoj rade, zastite na radu, uslova rada, plate i neplacenog prekovremenog i sl. Ali ostala je jos gomila drzavnih, javnih i nekolicina drustvenih e na to sam mislio.
koja se ubrzano smanjuje svakim danom... a i rok od 3 godine u okviru koje nema masovnog otpustanja polako istice... sve je jasno...

koja se ubrzano smanjuje svakim danom... a i rok od 3 godine u okviru koje nema masovnog otpustanja polako istice... sve je jasno...

Pa tu neradničku bandu i treba masovno pootpuštati. Dosta je bilo onih koji rade od 9 do 12,a ostatak vremena "sređuju papire",tj. tračare u nekom sobičku nad kafom i keksom.

exste je lepo primetio: pitanje je koliko ti ostane od plate! (btw exste lupaj malo po space-u dok kucas :D)

elem evo jedne racunice ;)

U beogradu, u Idea Extra supermarketu jedan rucak kosta od 350-500 din. (oko 5e.) poredjenja radi - u sofiji isti rucak (fino se najedes, malo supice, malo mesa... onako dobar rucak) kosta 2,5e. Ono sto mene buni je da ja dobijam 78din. za topli obrok (sto je inace zakonski minimum). hm... jedan hamburger u McDonaldsu kosta 90 din. (potrebno je cetiri da bi se najeo ko u idea-i znaci 360din.). ja stvarno ne znam sta da jedem za 78 din. sendvic kosta bar 100din., cevapi na uglu su 290din.... jedino sto moze da se pojede za 78din. je zemicka (moze i dve!) i jedna porcija super u idea-i - to izadje oko 60 din. sto mu valjda i dodje topli obrok. :/

Kako bilo drzava bi trebalo MNOGO vise da se angazuje i pozabavi ovim a i ostalim problemima...

Da ali ce toja penzija biti isto toliko puta veca nego ovde. A i lekarse usluge su sigurno mnogo bolje nego ovde. Prijateljica mi se skoro poradjala u britaniji i kaze da su je lekari babice i ostala kompanija u bolnici, gledali kao da im je rod naj rodjeniji. Ovde uglavnom sva roba koja se kupuje je NAMENJENA ZA ISTOCNO-EVROPSKO TRZISTE. Pa krenimo od praska za ves koji kad stavis u masinu zamirise ceo stan i to lepo a ne kao ovi nasi. Pa i milka cokolade su ukusnije. A da ne pricamo o tome da u nekim radnjama imas da kupis isto meso, sir... sa razlicitim cenama, jedina je razlika sto na ovom jeftinijem rok istice za nedelju dana a ovim skupljim za mesec.

Ne razumem ovo izvlacenje paralele sa penzijom? Stvari me kostaju isto ovde, bio na plati ili penziji.
Drugo, sto se tice zdravstvenog, ne mozes da poredis dva zdravstvena sistema dve razlicite zemlje - cak ni Britanije i Nemacke, jer su totalno razliciti. Sto se te tvoje prijateljice tice, izgleda da nije na NHS-u :) nego ima tzv. privatno zdravstveno osiguranje. Ako si na regularnom osiguranju i hoces termin kod lekara, mozes da probas da ga zakazes - dobices ga za mesec dana; ako nisi u teskim bolovima (tj. za ambulantu), mozes tih mesec dana u medjuvremenu da lupas glavom o zid. Sve u svemu kao sto postoji jasno klasno raslojavanje u drustvu, tako i postoji isto raslojavanje u zdrastvenom sistemu koji je daleko od idealnog i kompaktnog da bi mogao da se opise jednim primerom. Sto je opet majka mara u poredjenju sa kasapnickim sistemom u Srbiji, ali svejedno - ovde je bila rec o troskovima i u tom smislu, ne d'o bog da ovde dopadnes u ruke advokata ili lekara. Vec sam bio napomenuo jednom pre primer - ako ti zatreba krunica kod zubara, ona tebe kosta (ovde kod mene) minimum 450-500e i to nakon sto je osiguranje platilo svoj deo. A to je vrlo skupo i za ovdasnje prilike.
Ovo sa robom i isticanjem rokova ne razumem takodje; ovde kad odes recimo u Wall-Mart, Edeku ili neku slicnu radnju, meso koje kupujes ima rok trajanja do danas uvece, najdalje do sutra. Kakvi crni nedelju ili mesec dana :) A klopa je u Srbiji bar 10x ukusnija nego ovde. Meso, povrce, voce i slicne stvari ne mogu ni da se porede. Ovde sve to izgleda lepo na oko, ali je totalno bezukusno, kao da jedes sunder. I sve se to izvozi iz jedne (male) Holandije pune staklenika. Kad bi neko kod nas bio pametan i ulozio kintu u poljoprivredu i izvoz hrane (umesto tehnike i tehnologije koje nemamo), navatali bi se para dok kazes keks.

I ovde je jedna stvar logicna firma izdvaja oko 60% na doprinose i socijalno u Srbiji, kad bi ovde imao platu 5000e, 3000 (ili vise) bi bili ti isti doprinosi... sta je tu cudno?

Nije cudno sto se izdvaja na te stvari, nego ljudi ocigledno zaboravljaju na te (vrlo velike) izdatke napolju. Kao, velika plata, a stvari jeftine. Ma nije nego. Bilo bi najlepse kada bi bila plata iz DE, a troskovi iz SR, to bi vec bio zivot. :)

Jedna porodica koju znam zivi i radi u nemackoj recimo i po njima za hranu uopste ne treba mnogo vise para tamo nego ovde vec tu negde... dok je tehnika uglavnom jeftinija dosta... posebno na rasporodajama isl.

Ma da je njima tako lose ne bi imali 3 auta u porodici i menjali ih na svake 2 godine... isli po celom svetu na letovanja u najbolje hotele itd.

Ishrana kod nas i napolju su dve sasvim razlicite stvari. Kod Evropljana je to puka potreba (i zato mogu da se zadovolje sa dva parceta tosta i tankim slojem marmelade preko njih), a kod nas je ishrana filozofija :) Hrana je definitivno jedan od najvecih mesecnih izdataka i zato nije nikakva retkost da vidis ljude u skupoj odeci kako u radnji biraju salamu koja jeftinija ili na standu naruce da im zena nasece "tri sajbe mortadele" (ne 100-inama grama, nego u sajbama), sto se voce i povrce ne kupuje na kilo, nego na komad (jedna pomorandza i jedna banana u korpi). Ja sam se u pocetku smejao, dok nisam i sam video koliko me ishrana kosta.

Druga stvar, auto je za Evropljane svetinja. Posao se relativno cesto menja i sasvim je normalno da se ne radi u istom mestu gde se stanuje. Sto znaci da putujes svaki dan (najcesce autoputem) na posao i nazad. I zato ti treba dobar i pouzdan auto. Sa druge strane, na poslu si od ujutru do uvece. Video sam n slucajeva gde ljudi imaju napucan audi ili nesto slicno, a kuci imaju jedan kauc, a tv i linija stoje na patosu, u kuhinji su maksimalno skuvali kafu i slicno.

Treca stvar su krediti. Niko ne ide u prodavnicu i ljuljne 20-30K e na sto i kupi kola (osim ako je loaded ili *****). Sva kola se uzimaju na kredu ili na lizing - vozi dve ili tri godine i onda vrati ta kola i uzmi treca. Kredit je ta magicna stvar koja dozvoljava taj visoki standard, da svi imaju sve - prosto zato sto se najcesce barata tudjim parama. Tako se ide i na odmor. Bio sam i ja po Bahamima, Kanarima, Lago Maggiore, iznajmljivao cottage po Provansi ili Toskani i slicno - ali sa banchinim parama, ne svojim :)

Bez namere da nikoga uvredim ali razmislite malo vi sto od preko kukate, znam da nije zlato sve sto sija i da nije lako kao sto izgleda (neki se nisu snasli pa su se i vratili) ali nemojmo preterivati, ako vam je tako losije nego sto je ovde sto se ne vratite :)

Bez uvrede, ali ovo kao da si rekao "ako vas vatra peche, izvadite ruku iz vatre", dostojno Grunfove majice. Niko od nas napolju ne kuka; ovde je bilo i bice bolje nego u Srbiji i to niko ne porice. A takvo poredjene moze da napravi samo neko ko je ziveo i napolju i kod nas - sve drugo je prazno naklapanje tipa "rekao mi Djole da je..." ili izvode iz sabranih dela "Kako mali Perica zamislja". Pokusava se samo napomenuti da ovde nije sve jeftino i da samim tim ne stoji ona pocetna izjava kako je u Srbiji sve skuplje nego napolju. Ni manje ni vise od toga.

neko bi dodao ali i mnoogooo vise radi. Da nije tako ne bi ni odlazili :)
Ajmo ovako, meni je jedan naš čovek iz Švajcarske, menadžer u jednoj multinacionalnoj kompaniji, svojevremeno poslao e-mail u kome je napisao: "Jeste da su kod vas male plate, ali se brate i malo radi. Ja jeste da dobro zaradim, ali i radim..." Pa mi je naveo svoju detaljnu satnicu (uključujući rad preko vikenda itd.)

Odgovorio sam mu mailom u kome je bila moja detaljna satnica (uključujući rad preko vikenda itd.) uz opasku da je moja plata (koja je u to vreme bila oko 10x veća od prosečne plate Srbiji) verovatno manja nego socijalna pomoć tamo gde on živi.

Više mi se nikad nije javio.

Poslednja izmena:
Ovo sa robom i isticanjem rokova ne razumem takodje; ovde kad odes recimo u Wall-Mart, Edeku ili neku slicnu radnju, meso koje kupujes ima rok trajanja do danas uvece, najdalje do sutra. Kakvi crni nedelju ili mesec dana :) A klopa je u Srbiji bar 10x ukusnija nego ovde. Meso, povrce, voce i slicne stvari ne mogu ni da se porede. Ovde sve to izgleda lepo na oko, ali je totalno bezukusno, kao da jedes sunder. I sve se to izvozi iz jedne (male) Holandije pune staklenika. Kad bi neko kod nas bio pametan i ulozio kintu u poljoprivredu i izvoz hrane (umesto tehnike i tehnologije koje nemamo), navatali bi se para dok kazes keks.

Ishrana kod nas i napolju su dve sasvim razlicite stvari. Kod Evropljana je to puka potreba (i zato mogu da se zadovolje sa dva parceta tosta i tankim slojem marmelade preko njih), a kod nas je ishrana filozofija :) Hrana je definitivno jedan od najvecih mesecnih izdataka i zato nije nikakva retkost da vidis ljude u skupoj odeci kako u radnji biraju salamu koja jeftinija ili na standu naruce da im zena nasece "tri sajbe mortadele" (ne 100-inama grama, nego u sajbama), sto se voce i povrce ne kupuje na kilo, nego na komad (jedna pomorandza i jedna banana u korpi). Ja sam se u pocetku smejao, dok nisam i sam video koliko me ishrana kosta.

Ako je tako u Nemackoj, to ne znaci da je tako u celoj EU. :)

Iz mog skromnog iskustva (od nesto preko 6 godina), Italijani zaista masno jedu, bolje nego mi. Masno, u smislu da su mesa, vina, sirevi, povrce itd. vrhunskog kvaliteta. Naravno, onaj radnik iz FIAT/a nece ici svake nedelje na rucak u neki vrhunski restoran i narucivati "bistecca fiorentina"...ali opet, nece ni stekariti kada ode u prodavnicu u nabavku i kupovati neke jeftinoza salame.

I to mislim da nema nikakve veze sa primanjima, vec mentalitetom. Italijani rade da bi ziveli, a Nemci zive da bi radili. :)

Poslednja izmena:
Pa tu neradničku bandu i treba masovno pootpuštati. Dosta je bilo onih koji rade od 9 do 12,a ostatak vremena "sređuju papire",tj. tračare u nekom sobičku nad kafom i keksom.
nisi u pravu, zato sto to da ne rade nista nije bio izbor tih ljudi, vec su jednostavno prilike takve da nije bilo posla (ili ga jos uvek nema).... ti ljudi su posteno radili i nisu krivi ako su firme zbog sticaja okolnosti dospele u situaciju da nema posla.

Optuzivati te ljude za nesto je u najmanju ruku neozbiljno...

jedan hamburger u McDonaldsu kosta 90 din.

Cuti nisi lud da jedes junk food... :D

ko radi ne boji se gladi

nisi u pravu, zato sto to da ne rade nista nije bio izbor tih ljudi, vec su jednostavno prilike takve da nije bilo posla (ili ga jos uvek nema).... ti ljudi su posteno radili i nisu krivi ako su firme zbog sticaja okolnosti dospele u situaciju da nema posla.

Slazem se da posle svega ima gomila ljudi (koji su bili bez mogucnosti realno uticu na tok stvari) koji nisu krivi za okolnosti u koje su dospeli. Kljucno pitanje ovde je zasto je usvojen takav sistem vrednosti koji je doveo do sunovrata.Jer par kriminalaca - bolida, ne mogu da upravljaju drzavom niti su u stanju da dopru do vrha drzave ako iza njih ne stoji mnogo veci broj ljudi. Uostalom na vrh se stize tako sto od tebe ima koristi veci broj ljudi.Ovde vec zalazimo u metafiziku i pitanje zasto je licna korist manjeg broja ljudi uspela da nadjaca opste dobro i stav vecine drugih?Rekao bih zbog 50 godina "juge", medijske manipulacije i zdusne pomoci zapada u svemu tome.Ispusio je naivni Srba sa parolom "cuti moze biti i gore".E zbog takvog Srbe odbijam svaku krivicu obicnog coveka.Taj ne misli lose i ako nije bio pametan u datom trenutku nije zasluzio da ga k.... svi od reda!On ne treba da bude j.... vec jednostavno treba da bude nisko na lestvici.Razlika izmedju ta dva je ogromna!

ok, jel bio neko danas u firmi (osim mene) da u mojoj firmi.
Ja sam radio u nedelju. I idem za 3 nedelje preko da radim za mnogo vecu platu
a ovde ne mogu da nadjem nikog ko hoce da radi ( i zna da radi za platu od 300-500e)
da spasavanje podataka. I zatvoricu firmu ukoliko ne nadjem nikog. A ja idem da radim preko za vece pare, i nudim nekom da radi ovde ne mogu da nadjem, jer zasto niko ne zna taj posao i to je cinjenica. Javili se neki momci ja ih pitam par stvari ne znaju, nisam ni ocekivao da znaju. Kazem imas do sutra u 12 da nadjes, googlaj radi sta hoces, nikad mi se vise nisu javili.

Vec sam bio napomenuo jednom pre primer - ako ti zatreba krunica kod zubara, ona tebe kosta (ovde kod mene) minimum 450-500e i to nakon sto je osiguranje platilo svoj deo. A to je vrlo skupo i za ovdasnje prilike.

Nesto bas nisam uveren da je ovo istina. Samo mi molim te objasni kako to da pored tih 2 000 EUR koje izdvajas za poreze, zdravstvo i sl., moras da platis i 500 EUR za krunicu za zub?
Mislim da je to tipicna dezinformacija :) da ne kazem nesto drugo :)
I onda kada krenete sa tom pricom kako su *******ci 1.5 EUR komad (sto je moguce ako kupujes zlatne), nije ni cudo sto svi odavde vicu kako je tamo na zapadu zivot uzasno skup :)

Ja sam se u pocetku smejao, dok nisam i sam video koliko me ishrana kosta.
Vidi i ovde ishrana zauzima ogroman deo troskova. Mislim da nam je to najveca stavka. Voleo bih da uporedimo procenat izdavajanja primanja za hranu ovde i kod tebe, nekom ni cela plata ne moze da stigne da se prehrani, mislim da je neuporedivo.
Druga stvar, auto je za Evropljane svetinja. Posao se relativno cesto menja i sasvim je normalno da se ne radi u istom mestu gde se stanuje. Sto znaci da putujes svaki dan (najcesce autoputem) na posao i nazad. I zato ti treba dobar i pouzdan auto. Sa druge strane, na poslu si od ujutru do uvece. Video sam n slucajeva gde ljudi imaju napucan audi ili nesto slicno, a kuci imaju jedan kauc, a tv i linija stoje na patosu, u kuhinji su maksimalno skuvali kafu i slicno.
Jasno nam je da ti bez dobrog auta nema zivota. Sto se tice namestaja ima toga i kod nas, ovde su takve stvari u manjini tamo je to sigurno cesce, ljudi se cesce sele, ovde redje, po ceo dan su na poslu a mozda i stekaju pa da se skuce. Sto se tice auta koliko nas moze da podigne kredu jer su prijavljeni na minimalac. Opet neuporedivo.
Treca stvar su krediti. Niko ne ide u prodavnicu i ljuljne 20-30K e na sto i kupi kola (osim ako je loaded ili *****). Sva kola se uzimaju na kredu ili na lizing - vozi dve ili tri godine i onda vrati ta kola i uzmi treca. Kredit je ta magicna stvar koja dozvoljava taj visoki standard, da svi imaju sve - prosto zato sto se najcesce barata tudjim parama. Tako se ide i na odmor. Bio sam i ja po Bahamima, Kanarima, Lago Maggiore, iznajmljivao cottage po Provansi ili Toskani i slicno - ali sa banchinim parama, ne svojim :)
Nisi ti bio sa bancinim parama nego sa svojim, nije ti ta banka poklonila te pare nego si im posteno vratio sa sve kamatom. Koliko je ljudi kod nas bilo na ovako egzoticnim mestima? Opet neuporedivo.
Bez uvrede, ali ovo kao da si rekao "ako vas vatra peche, izvadite ruku iz vatre", dostojno Grunfove majice. Niko od nas napolju ne kuka; ovde je bilo i bice bolje nego u Srbiji i to niko ne porice. A takvo poredjene moze da napravi samo neko ko je ziveo i napolju i kod nas - sve drugo je prazno naklapanje tipa "rekao mi Djole da je..." ili izvode iz sabranih dela "Kako mali Perica zamislja". Pokusava se samo napomenuti da ovde nije sve jeftino i da samim tim ne stoji ona pocetna izjava kako je u Srbiji sve skuplje nego napolju. Ni manje ni vise od toga.

Ne moram da zivim napolju da bi sabrao dva i dva, niko od nas nije glup da ne moze da uporedi gde je bolji zivotni standard. Ovde se radi o zivotnom standardu a to je moras priznati jos uvek neuporedivo. I na kraju ne znam samo sta pokusavas da nam kazes da, lose zivis i da ti je tesko, a nama je ovde lako, sladak nam paradajz? Mozda bi Grunf mogao da odstampa neke nove majice.
I za kraj nije meni krivo sto ti zivis bolje od vecina nas, boli me to sto je crna perspektiva za vecinu mladih u Srbiji a svetlo na kraju tunela se jos ne nazire.

Nesto bas nisam uveren da je ovo istina. Samo mi molim te objasni kako to da pored tih 2 000 EUR koje izdvajas za poreze, zdravstvo i sl., moras da platis i 500 EUR za krunicu za zub?

Veruj mi Kutija, da nije dezinformacija i da nije nista drugo :). Silver je cifru promašio za možda +- 30 €. Mislim... nema potrebe da spominjem da većina Srba iz Nemačke spontano popravlja zube u otadžbini, za vreme odmora :D.

I onda kada krenete sa tom pricom kako su *******ci 1.5 EUR komad (sto je moguce ako kupujes zlatne), nije ni cudo sto svi odavde vicu kako je tamo na zapadu zivot uzasno skup :)

Evo.. da potvrdim priču. Devojka mi pre koji dan kupila 500g paradajiza za 2.99 € i naravno da nisu bili zlatni, a u tom momentu bili najjeftiniji. Povrće i voće je ovde neuporedivo skuplje nego u Srbiji.

Nisi ni ti u pravu da nema posla nego je posao njihova najveća noćna mora (čast izuzecima). Daću ti primer vojne ambulante u koju odlazim pošto sam još uvek vojni osiguranik po ćaletu.
Lekar tamo prima do 11h,ako dođeš recimo u 12h sa ne znam kakvim problemom zatekneš sablasno prazne hodnike i samo čuješ urnebesni smeh iz jedne sobe. Ako zaviriš tamo nađeš sav personal na okupu sa kafama,cigarama,pićem,hranom..i još se okose na tebe zašto dolaziš u to doba i vrate te nazad.. :mad: I tako ubiju vreme nekako do 14 ili 15h kada ranije odu kući i to je njihov posao.E sad se ja pitam zašto njih ova država plaća i zašto lepo ne stavi katanac na tu "ambulantu".
Nisu to nikakve žrtve situacije.Da im se radi odavno bi potražili nešto drugo i krenuli za poslom i zaradom.No oni su se naprosto navikli na takav život i lepo im je da odrade ta dva sata dnevno,a od države kaplje malo,ali ipak kaplje..

Tragicno je ako je tako. Secam se vremena kada je sve to bilo mnogo drugacije.

Zdravstveno hoce da ti pokrije obican popravak i plombu koju su oni propisali. Cak i za plombu ce te svaki zubar pitati da li hoces tu koju ti osiguranje skroz pokriva ili hoces da doplatis nesto reda 20-40e za neku bolju. Kod svega preko tih rudimentarnih stvari moras da posegnes u svoj dzep. Ili ako zelis, mozes pored ovog redovnog osiguranja da se dodatno osiguras kod nekog privatnog osiguranja (moze odvojeno i samo dental), pa placas mesecno dva osiguranja. A i tada ti ne pokriju kompletan trosak, nego mozda 50-60% zubne intervencije. Zasto se toliko placa? Zato sto zemlja ima silne milione penzionera koji non-stop vise kod lekara koji nisu nimalo jeftini, a to treba neko da plati. Sistem je los, ljudi se bune i ceo koncept je non-stop u nekoj vrsti reforme; cim zavrse jednu, pocinje druga. U Britaniji je sa NHS-om jos gore - kao IT strucnjak, prvi uslov koji treba da se trazi u pregovorima je private insurance. Mislim da je situacija "kako bi trebalo" jedino u skandinavskim zemljama po tom pitanju.

Sto se *******aca tice, nisu od zlata. Da li je moguce ili ne, ja bih se prvo svojim ocima uverio pre komentara. U krajnjem slucaju, cela diskusija se i rasplamsala sto je neko odande onako odokativnom shacometrijom zakljucio da li nesto moze ili ne.

Veruj mi Kutija, da nije dezinformacija i da nije nista drugo :). Silver je cifru promašio za možda +- 30 €. Mislim... nema potrebe da spominjem da većina Srba iz Nemačke spontano popravlja zube u otadžbini, za vreme odmora :D.

To je zbog toga sto ljude mrzi da skupljaju potvrde da su bili kod zubara i da cekaju povracaj novca od osiguranja a ne zato sto je to nesto mnogo skuplje nego ovde :)
Koliko je meni poznato, dvojica mojih vrlo bliskih prijatelja za 200 eur, koliko placaju osiguranje, imaju pokriveno sve pa cak i te cuvene krunice :)

Poslednja izmena:
Slazem se da posle svega ima gomila ljudi (koji su bili bez mogucnosti realno uticu na tok stvari) koji nisu krivi za okolnosti u koje su dospeli. Kljucno pitanje ovde je zasto je usvojen takav sistem vrednosti koji je doveo do sunovrata.Jer par kriminalaca - bolida, ne mogu da upravljaju drzavom niti su u stanju da dopru do vrha drzave ako iza njih ne stoji mnogo veci broj ljudi. Uostalom na vrh se stize tako sto od tebe ima koristi veci broj ljudi.Ovde vec zalazimo u metafiziku i pitanje zasto je licna korist manjeg broja ljudi uspela da nadjaca opste dobro i stav vecine drugih?Rekao bih zbog 50 godina "juge", medijske manipulacije i zdusne pomoci zapada u svemu tome.Ispusio je naivni Srba sa parolom "cuti moze biti i gore".E zbog takvog Srbe odbijam svaku krivicu obicnog coveka.Taj ne misli lose i ako nije bio pametan u datom trenutku nije zasluzio da ga k.... svi od reda!On ne treba da bude j.... vec jednostavno treba da bude nisko na lestvici.Razlika izmedju ta dva je ogromna!
Pazi realno su sankcije te koje su ubile firme, drugo svaki ekonomista zna da bi jedan pogon radio postoje fixni i varijabilni troskovi, da bi dobio cenu po komadu necega saberes fixne i varijabilne pa podelis sa brojem komada proizvedenog u tom intervalu (na koji se odnose troskovi) i sta sad, fabrika koja ima projektovani kapacitet 500000 necega mesecno ako proizvodi samo 20000, koja je onda cena po jedinici ako su fixni i varijabilni u odnosu 1:2 recimo za 500k 1x+2x (za max uposlenost i recimo 1x+0.08x za ovu od 20k recimo)?

Da li tehnoloski minimum uopste dozovljava samo 20000? Cak i da je tako podeli uk tr. sa 500k sa uk tr. za 20k pa uporedi... mislim da je oko 20 puta skuplja proizvodnja...

Lako dodjes na to da je manje zlo zatvoriti fabriku iskljuciti masine i grejanje a ljude poslati kuci i dati im nesto malo para nego da ih pustis da proizvode onih 20 000...

To je samo grub primer (nisam se trudio da nista zasita racunam)... ali je logika jasna...

Sta sa trgovackim kucama koje su projektovane za obim od nekoliko hiljada zakljucenih poslova mesecno a imalo je da se radi svega par stotina, sta su ti ljudi krivi?

Ni sistem nije toliko kriv koliko sankcije...

Gomila fabrika nikad nije ni stigla da optlaiti opremu koja je uzimana '70 neke do '90e.

Vidi i ovde ishrana zauzima ogroman deo troskova. Mislim da nam je to najveca stavka. Voleo bih da uporedimo procenat izdavajanja primanja za hranu ovde i kod tebe, nekom ni cela plata ne moze da stigne da se prehrani, mislim da je neuporedivo.

Pazi, jos jednom cu da podvucem - ja nisam hteo da uporedjujem standard tu i tamo, nego da istaknem da i ovde stvari nisu jeftine (bez obzira sto je bolja plata) i da ima stvari koje su u Srbiji jeftinije i pored slabijeg standarda dole. Evo, ako treba, ja cu ovaj pasus jos koji put da ponovim: uopste mi nije bila namera da idemo stavku po stavku i uporedjujemo cene, kako si ti to ocigledno shvatio (jer mogu uvek da izvucem nesto dodatno sto moze da te ubije u pojam, npr. i do 800e mesecno za dete samo za obdaniste u pojedinim delovima DE), nego da istaknem da ima stvari u Srbiji koje su jeftinije. Evo, mogu jos koji put da ponovim...

Nisi ti bio sa bancinim parama nego sa svojim, nije ti ta banka poklonila te pare nego si im posteno vratio sa sve kamatom. Koliko je ljudi kod nas bilo na ovako egzoticnim mestima? Opet neuporedivo.

Kako to mislis "neuporedivo"? Zato sto sam ja isao na ta mesta, procenio si da je vecina Svaba isla na ta mesta? Tako sam mogao i ja da se sablaznim sto znam ljude iz Srbije koji idu redovno na Arubu, Mauricijus i slicna mesta.
BTW, nisam otisao sa svojim parama, jer nisam uzeo kintu sa svog racuna za sve to, nego sa banchinim parama. A kasnije sam to sve platio. Ocigledno promasena poenta je bila u tome da pored svakodnevnih troskova samo relativno mali broj ljudi stigne da ustedi kintu i ima solidan saldo na racunu. Cela ekonomija radi na bazi kredita i pozajmice para, a jedina garancija je prakticno to da ces i sutra biti radno sposoban.

I na kraju ne znam samo sta pokusavas da nam kazes da, lose zivis i da ti je tesko, a nama je ovde lako, sladak nam paradajz? Mozda bi Grunf mogao da odstampa neke nove majice.
I za kraj nije meni krivo sto ti zivis bolje od vecina nas, boli me to sto je crna perspektiva za vecinu mladih u Srbiji a svetlo na kraju tunela se jos ne nazire.

Stvarno se treba osecati ugrozenim da bi se najobicnija diskusija o troskovima shvatila (o [vokativ] kako je to tipicno za nase) kao kukanje "kako je napolju lose i tesko", a samim tim i ukazivanje kako je "vama lako". Ako je to maksimalni domet zakljucivanja, ne brini, odstampacu svakom istomisljeniku po jednu majicu sa a la Grunf parolom.

To je zbog toga sto ljude mrzi da skupljaju potvrde da su bili kod zubara i da cekaju povracaj novca od osiguranja a ne zato sto je to nesto mnogo skuplje nego ovde :)
Koliko je meni poznato, dvojica mojih vrlo bliskih prijatelja za 200 eur, koliko placaju osiguranje, imaju pokriveno sve pa cak i te cuvene krunice :)

Kakav povracaj novca od osiguranja? Dodjes kod zubara, ubacis zdravstvenu karticu sa smart chipom, on ti ocita i naplati kintu direktno od osiguravajuce kompanije. Jedino ako ima ovako da se uradi nesto "preko" rutinske intervencije, ljudi ti odstampaju papir sa potrebnim troskovima (maltene ugovor) i ti to potpises. Jedan primerak ide osiguravajucem da oni uplate svoj deo, a drugi primerak ide tebi da ti platis svoj deo.
Jedino ako si na privatnom osiguranju, u zavisnosti od osiguravajuce kuce do kuce, se moze desiti da ti platis, pa cekas na povracaj novca. Ali i u tom slucaju, osiguravajuca kuca ima vrlo zeznuto ogranicenje do koje cifre moze da se ide.

Uostalom, mozes princip da vidis i sam ovde, ako meni vec ne verujes na rec. Mislim, hoces da objasnis nesto ljudima, a oni te nazovu lazovom (only in serbia), jer sve najbolje znaju iz te fotelje gde sede.

Poslednja izmena od urednika:
Ovo za zubare je tacno zaista je dosta skuplje. Moj prijatelj u USA je recimo za reinstalaciju XP-a (samo ruke) i ostalih programa platio 180$.... To je sasvim normalno posto je satnica lika iz servisa verovatno oko 50$.

I ostale usluge su tu nege cuvanje dece oko 5$/sat, frizeri oko 50$ (dobro ovo je bas varijabilno)... itd. zaista su cene usluga mnogo jace nego kod nas... pa dobar advokat radi od 150$/sat navise...

To ne menja sustinu da i pored svega tamo daleko ipak sve daleko pristupacnije... a cena roba je daleko niza nego ovde uz neuporedivo bolje/lakse dobijanje kredita.

I hrana uglavnom nije skuplja, u usa cak i jeftinija nego ovde recimo mega market vs neki nas mega m.

jeste, tako je
al ajde da ih stignemo, kako pa lako
samo treba da se ukinu svi moguci praznici i da se uvede rad i subotom, digne cena skolarine za 300 posto i to je to, za 25 godina bicemo ko Ceska sada, ako budemo uporni za 50 bicemo gde su sada nemci, druge nema

Jesi li ti cuo za koncept Dental Plan-a? Samo postojanje toga znaci da i ako imas zdravstveno osiguranje ne mora da znaci da ce biti pokriveni svi troskovi zubarskih usluga. I onda to zavisi od toga kakav je dental plan dat ugovorom sa firmom u kojoj radis itd...

Inace, neko je spomenuo USA. Evo primer od pre par dana. Moj ujak, inace u penziji, u USA bi morao da plati oko 3k $ za mostove za 2 zuba...ili, pazite ovo...10-12k $ za implante- 2(dva) zuba. Implanti kod nas kostaju oko 700 evra/komad.

Meni nekako nema logike u tome da u Srbiji cene budu manje nego negde u inostranstvu. Pri tome mislim na hranu i raznoraznu robu (odeca, obuca ... i automobili). Glup primer, ali dzemper u Zari je jeftiniji u Budimpesti ili u Ljubljani (provereno, licno sam bio i gledao isti dzemper). Automobili, o tome necu da pricam. "Zlatni" ********* je jeftiniji jer ga pravi neki cica i prodaje na pijaci, da do nje ne stize avionom iz Holandije, nema staklenik i ima crno ispod noktiju. Kada se opameti najebali smo. Skoro sve osim *******aca je ovde skuplje iz meni nepoznatih razloga. Kao da dzemper vise kosta da se dopremi (ili napravi) do Srbije nego do Madjarske.
Usluge (zubar, vrtic, advokat...) su definitivno skuplje u inostranstvu, ali iz razloga sto to moze neko da plati. Kako nam svima rastu plate (a rastu, samo mnogo sporo) rastu i cene usluga, samo brze nego plate, i opet dolazimo do toga da je zivot u Srbiji samo prividno jeftiniiji, naprotiv, Srbija je sve siromasnija, a zivot sve skuplji.
Bedak je sto su ljudi gladni i zedni svega, pa placaju i zaduzuju se bez mere... Beogradska Zara je jedna od najpopularnijih u Evropi (znaci prodaju sve, ali bas sve), a banke se ubise od kredita i kamata. I sav taj novac umesto da se pametno ulaze (skolarine, firme, stednja i tako to) ide na potrosnju i uslovno receno bespovratno odlazi. E sad, nije meni bedak zbog cena, meni je pravi bedak upravo to, da Srbija umesto da stize razvijeni svet i da se ubrzano razvija, razvija daleko sporije i sama sebi (i svima nama) sjebava buducnost. ***a, jos da su ljudi dosadni i ribe ko u madjarskoj, pa da se roknes.

Al' si se uhvatio za meso, to mi je prvo palo napamet jer je najkvarljivija roba. Mislio sam uopste na prehrambenu robu. Kad budes dolaziju u srbiju (da popravljas zube) ponesi npr. 10 razlicitih cokolada pa uporedi. Poredjenja radi u Londonu je hrana 30% skuplja nego kod nas, ali pricamo o Londonu. A bogami i kod nas imas vrtice sa slicnim cenama cenama.

Nazad
Vrh Dno