Šta je novo?

Plata u IT

Ma dobro, malo sam se salio za ovo gladovanje. Ali moram priznati da ste me malo prenuli.
BTW, idem u Brisel (Cisco TAC :)). Mozda neko ima iskustva sa tim gradom ili kompanijom.

Neces gladovati, ali moras da pripazis i planiras svoj budzet u pocetku. Stvar je u tome sto neko ko "emigrira" ode napolje sa dva kofera, a tamo ne treba samo da napunis korpu/kolica u samoposluzi, nego ti treba i krevet na kojem ces spavati, sporet na kojem ces kuvati, sudovi iz kojih ces jesti itd. Ne mozes sve uzeti u komadu i ne sve odjednom. Mozes da iznajmis putpuno namesten stan u pocetku, ali to i kosta vise od nenamestenog. Sa druge strane, ne mozes samo tako da potegnes odmah prvi dan kredu za kupovinu svih ovih stvari, jer si tek dosao i nemas nikakvu kreditnu historiju na osnovu koje bi ti banka odobrila kredit (a na lepe oci ne daju ni napolju pare). Prvih nekoliko meseci treba da se stisnes nekako, a onda vec ide lakse. Tada mislim da neke firme (ne banke) mogu da ti dozvole kupovinu na kredu, tipa Ikee. Paralelno sa time (tih prvih nekoliko meseci) gledas stanove, jer solidan stan u kojem ces ostati neko vreme se ne nalazi prvog dana cim stignes sa aerodroma. Taj pocetni period "stiskanja" moze da bude malo duzi ukoliko vodis sa sobom i porodicu, jer supruga jos uvek nema posao, pa treba sve pokriti jednom platom (prakticno, moras i za nju i eventualno ako imas decu da placas zdravstveno osiguranje itd.). Osim ako ne ides u USA, tamo mnoge stvari nisu obavezne (poput zdravstvenog, recimo), ali moze da dodje do backfire efekta ako se nesto desi. A u isto vreme bi trebalo da "blistas" na poslu svojim performansama, jer je to pocetni (neretko i probni) period u firmi.

Hladna glava, malo planiranja i racionalnosti, ne navikavati se na minus na racunu i proci ces taj pocetni period ok. A on kad prodje, onda si na konju.

opisao si moja razmisljanja u dlaku.
Sta da radim ja kad moja devojka ima metar ipo vise ocena u indeksu nego ja, a meni nude karijeru. Sta da radi ona sa pravnim fakultetom u Holandiji, kako taj deo ide. Sta rade ljudi koji nisu sami ko psi , sta se desava na toj relaciji, neko tu uvek trpi...

Citiram korisnika: Broz
Relativno govoreci (jer sve drugo nema smisla) Srbija je ekstremno skupa za zivot. Mogu da poredim sa zivotom ovde u usa:
1. odem u prodavnicu i napunim kolica da vrha i platim i ne osetim. zadnji put kada sam to uradio kod nas kostalo me 14.000 dinara a tada je prosecna plata bila 18.000. zakljucak nije potreban.
2. metar kvadratni u Srbiji? pa recimo da prosecna plata znaci da se radi 5-6 meseci za JEDAN kvadrat. zakljucak ni ovde nije potreban
3. ja ovde placam hemijsko ciscenje za kosulju 3,5 dolara. Kod nas sam placao isto toliko, oko 200 dinara. zakljucak nije potreban
4. hardver. jel treba da govorim da se ovde konfe kupuju zajedno sa prazilukom, onako u prolazu. Kod nas je to citav projekat.

Mislim, uopste ne treba trositi reci na to jer je besmisleno. Svako bracni par ovde koji ima pristojan posao moze da kupi kola, lcd tv, laptop ma bukvalno sve sto pozeli kad su u pitanju da kazem "normalne" stvari. Ne govorim o kucama a_la Bred Pit i sl.
To u Srbiji nije moguce za isti taj bracni par.

Naravno zivot u Srbiji ima neki smek koji se retko srece. U zivotu je sve pitanje trade-offa i licnih preferencija...

pratim ovu temu od pocetka, al evo tek se sada aktivno ukljucujem. ziveo sam 4 i po godine u USA i vratio sam se u evropu (zbog posla).
1) hrana u americi nije jevtinija od hrane u srbiji. kvalitet je takodje na strani srpske hrane. a ko zelis u americi da kupus pravi paradajz (na primer) a ne onu roze lopticu sto lici na pradajz a ima ukus plastike, kosta ce te daleko vise nego pravi socni crveni mesnati paradajz u srbiji.

2) stanovi su kuplji u americi, mada u poredjenju sa platama cena ispada podnosljivija!

3) nisam koristio hemijsko u americi, ali u srbiji jesam. tako da ovde ne znam kakvo je stanje.

4) ne samo da je hardver jevtinij u americi, nego i sva tehnicka roba! ne znam koji je tacno razlog tome. sve mi se cini da dobavljaci u srbiji dodatno placaju neke ljude kako bi imali ne smatan uvoz robe, pri cemu kad ta roba stigne do prodavca dodaju se razni porezi i kakva sve cuda, tako da na kraju ispasta krajnji korisnik!

u srbiji moze da se zivi ok, ali je otrebno da se radi. u americi veliki procenat ljudi radi 2 posla (a neki i vise). mi smo se malo zalenjili. a tome doprinosi razmisljanje tipa bolje da sedim kuci za dzabe, nego da radim za 250 evra!

Jao, nemoj paradajz vise da im pominjes, sad ce bar trojica njih da se posprdno jave u vezi pravog paradajza, tj. kako tebi paradajz predstavlja najveci problem u zivotu... Indukcija i dedukcija za pocetnike.

Poslednja izmena:
hahahaha .... paradajz nam je ogledalo :)

E samo mali komentar na ovo posto silver priziva.... moram vam priznati da je paradajz koj sam jeo u londonu, kupljen u sainsburiju upakovan ko jaja extra u odnozu na bilo koj koj kupujem u Veru, maxiju, raznim maloprodajam, a cena..... pa to je smesno ovde paradajz kosta 200din sto je skoro 2 funte ...E !!!!! pa tam oza 2 funte .... kupis hleb, vakumiranu sunku, puter i zelenu salatu seckanu, opranu i zapakovanu u kesi :) Al ajde .... nije nama toliko lose ovde ? YEAH RIGHT !!!!

pa ti cekaj sezonu kada paradajz sazreva pa kupi pravi paradajz na pijac! a ne plasticni u veru! :)

Nije sve u radu, radnom mestu, plati i oko nje. Zdravlje, nema cenu!

Slobodno vreme, hobi i slicne stvari i te kako uticu na život. O slicnim stvarima se razmislja tek kad se udje u nase "najbolje" :-devil-: godine. Ovo mi je postalo jasno pre 5-6 godina kad sam narucivao neku ribolovacku robu iz Nemacke.

To, koliko moji prijatelji i ja potrosimo na *******ciju, koliko vremena provedemo u nama najlepsem sportu, ne moze da priusti sebi niko ko radi u razvijenom svetu. Eventualno, neko ko zaposljava druge da rade za njega, ali ovakvi "golaći" kao što dmo mi, mogu samo o tome da sanjaju. Dok nam ne oduzmu sve ja ostajem! Jeste neka mala satisfakcija, ali mislite i o tome.

PS
Vratite se na temu "Plata u IT-u" , please !!!

PPS
1. Zašto ne postoji dobro organizovan strukovni sindikat na nivou države, kad podružnice IEEE u Savezu tehničara funkcionišu po njihovim ocenama sasvim OK?

2. Da li bi uspostavljanje licenci i dodatnih ispita (kao u zdravstvu ili pravosudju) nešto poboljšalo u odvajanju "žita od kukolja" ?

3. Kakva su iskustva po ovom pitanju u "normalnom" svetu?

Pazi kada sam znao da ce paradajz tema da krene... smarach, imas sainsburys sajt gde mozes online da kupujes stvari - ajde idi jos jednom pa saberi hleb, puter, sunku i salatu ;)
I kad si vec tamo, poredi cene paradajza sa cenom paradajza, a ne cenu paradajza sa brojem cackalica koje mozes za te pare da kupis :)

BTW, nije niko rekao da vama tu nije lose (po tristapedeseticetvrti put), ali izgleda da tebi nije kad kupujes po sainsburiju.

Poslednja izmena:
pazi druze ..... ja neznam za sainsburi online store ... i ne zanima me, ne zelim sa tobom da se ubedjujem, ja ti kazem koliko sam placao a ti kako hoces, nije mi uopste u interesu da lazem, kao sto sam par puta pomenuo a mogu i ponovo cene su vecinom iste, ono sto nije isto jeftinije je i tu nema rasprave, ja znam sta sam video i sta sam kupovao.
A to da li je meni licno lose .... hm pa nemog uda kazem da jeste, lepo zaradjujem 500+e sto je vise od proseka u srbiji, devojcica mi zaradjuje prosecnu platu ali, mozemo sebi da priustimo iznajmljen stan, hranu i ponesto da si kupimo. To sto sam bio u Londonu u decembru to je bio poslovni put, i tamo ljudi koji rade sta ja radim ovde placeni su 15f na sat (prosek) pa ti se sracunaj da li oni jadni nemogu sa tim da urade sta god zele, a ja koj imam 500+ platu .... pa i nemogu vidim da ne zivis u srbiji ali .... samo racuni so preko 100e, a usluge koje dobijamo za te pare... su blago receno ocajne :) Grejanje radi nekao dobro nekad lose kako im se nadigne tamo u centrali, jos uvek imam analognu telefonsku liniju, placam neki bezicni internet i svaki dan moram da ih zovem da se raspravljam st oneradi kako treba.... ali bilje i to nego da nemam uopste, za ostalo necu da komentarisem.
Ja se ni u jednom slucaju nisam zalio na moju situaciju, ni ne zelim da se zalim ... ja cu otici, samo iznosim misljenje da je ovde ocajno u odnosu na zivot preko, a to sto .... neki ljudi misle da ovde neradimo ????? pa sta ja radim 8 sati na poslu svaki dan ??? Eto sa vremena na vreme skoknem na bench forum :)

e i ono sto me je odusevilo tamo je da npr meso kad mu dodje rok trajanja do npr 7 dana od kraja ... cena krene da pada .... i dan pre ... cena je smesna a kod nas udji u prodavnicu bilo koju osim mesare ... i videces osuseno sve ze meso ... jadno se skvrcilo :) a cena ..... hm previsoka

Slobodno vreme, hobi i slicne stvari i te kako uticu na život. O slicnim stvarima se razmislja tek kad se udje u nase "najbolje" :-devil-: godine. Ovo mi je postalo jasno pre 5-6 godina kad sam narucivao neku ribolovacku robu iz Nemacke.

To, koliko moji prijatelji i ja potrosimo na *******ciju, koliko vremena provedemo u nama najlepsem sportu, ne moze da priusti sebi niko ko radi u razvijenom svetu. Eventualno, neko ko zaposljava druge da rade za njega, ali ovakvi "golaći" kao što dmo mi, mogu samo o tome da sanjaju. Dok nam ne oduzmu sve ja ostajem! Jeste neka mala satisfakcija, ali mislite i o tome.

Mnogo ljudi nema ni pojma sta je libelarni kapitalizam. I koja je to borba, kakvi su to sistemi. Cek cek polako. Zapad uopste nije naivna prica, i ko nije bio i RADIO ne moze ni da zamisli ni da shvati sta je to. Spolja to izgleda lepo - cisto - savrseno, kad to gledas kao turista. Ali kad odes da radis - skroz druga prica. Imas standard, kredit, mogucnost za posao, itd. ali zivot, i to onaj nas "opusteni" pozdravio te. Bejah - videh - pobegoh glavom bez obzira. Znaci da ja tamo sa drugarima organizujem recimo takmicenje u kotlicu (zove se "vitezovi svedskog stola") i da ceo dan pikamo 10 kotlica, ekipe, na karaburni u restoranu, sa ekipama drugih restorana, lep dan, ko pravi najbolji paprikas, i da cepamo pivo laganica, klopamo, pa se jos skupi gomila poznanika itd, jer je klopa iz tih kotlica besplatna (posto ne mozemo sve da pojedemo jelte pa zovemo sve koje znamo - dodje GOMILA ljudi) pa gomila ribica koje oce da vide kako muskarci kuvaju, pa i poneki novinar (blic cesto ta nasa okupljanja objavi na "stranama za opustanje ;)) , ma idi bre. Pa to na zapadu misaona imenica! Tamo nashi ljudi cesto zive ko psi. Ima Corba onu pesmu kaze: "Osecam se k’o poslednje go*no, a to skrivam i cuvam k’o tajnu, samo cutim a glasno bi psovno' itd..". Tamo ljudi rade po 2 posla, niko nema vremena ni za koga, kakav crni kotlic. Kad su slobodni (bez obzira nashi ili njihovi), znaci petak-subota, samo sto pre da se napije!? Ko sumanuti. Nashi ljudi cesto imaju taj obicaj da "cute ko go*ance u travi" i da kad dodju za godisnji u Srbiju da pricaju bajke drugim ljudima o zapadu, pokazuju shatro slike, prave se englezi itd, a tamo zive na bajsu i sardinama - pastetama, stede svaki dinar da sto pre izadju iz kredita itd. Neki su toliko u kreditima-dugovima-prkoracenjima, da dobiju zabranu izlaska iz drzave dok ne otplate sve! Ma ludilo. Surova borba i rad. Ali surova. Kazem, ima ljudi onako po defaultu asocialnih, koji se lepo uklope, odgovara im da sa komsijom budu samo na zdravo-zdravo, rezervisanost sa kolegama, onako sve lepo fino kulturno ali svak za sebe, da gledaju svoja posla itd, koji su takvi i ovde. Oni se lepo uklope na zapadu, al se kad-tad se "probude" i doceka film "americka lepota" ;). Pa evo i ovaj moj drugar iz potpisa, asocijalan, kuka za zapadom, kaze - eh vi Srbi, ovde komsija zabada nos u tvoje poslove, I don’t give a f*ck for socialization, niko mi ne treba itd.. A covek i tamo i ovde bolovao od hronicne ali HRONICNE depresije!? A para nikad vishe nije imao. I valjda mu lekar rekao - lek - interakcija sa ZIVIM ljudima - opustanje, fudbal, pecanje, hobi ali sa drugarima, i depresija ce lagano nestati. A on samo na posao mislio. I kad ga pozovemo negde, ma ne moze da se kontrolise koliko je sretan. Ne zatvara usta. A vamo zapadnjak shatro "I don’t give a f*ck for socialization" niko mi ne treba i te fore. Sta je on sve potisnuo u sebe, a sad prosto oce da explodira, izlece iz njega i sta treba i sta ne treba. Prosto nam ga zao. Ma idi bre.. Zhasu..

A sto se tice poslovnih shansi u Srbiji - one uopste nisu za potcenjivanje. Ovde covek moze da napravi firmu za 250E, izrenta neki poslovni prostor (sto moze da bude i obicna gajba na prvom spratu) za 200E mesecno, da zaposli svoju zenu shatro na minimalac, i da ima (recimo it) firmu sa kancelarijama za 500E ;). A da sa 1000e mesecnog ulaganja bude bash "gazda". To na zapadu nikako. Ovde sa 100.000E ulaganja si ozbiljan investitor, na zapadu si klosar. Mislite i o tome..

Poslednja izmena:
Mnogo ljudi nema ni pojma sta je libelarni kapitalizam. I koja je to borba, kakvi su to sistemi. Cek cek polako. Zapad uopste nije naivna prica....

.... To na zapadu nikako. Ovde sa 100.000E ulaganja si ozbiljan investitor, na zapadu si klosar. Mislite i o tome..
Znachi, ti bi mi preporucio da nikako ne mrdam iz Srbijice.

"idi, i ne okreci se sine "

To je izmedju ostalog meni bio jedan od vaznijih razloga zasto sam otisao. Kvalitet zivota, ne nuzno i iskljucivo plata. Prvo taj tvoj argument "zdravlje nema cenu" - nije mi padalo na pamet da dizem decu negde gde moram da mitim polu-nesposobnog doktora da uradi nesto sta mu je posao (koristeci sumnjive lekove iz kineskog uvoza, po bolnicama gde nema osnovnih sanitarnih uslova), da mi ta ista deca pohadjaju obrazovni sistem koji je u rasulu i da odrastanjem u okolini sa izrazito saturisanim vrednostima poprime ista, itd. pricu svi znate, ne moram da crtam na sta mislim. A da ne budu samo deca u pitanju, moje zdravlje u psihickom smislu mi je bilo jako vazno - ako treba zbog necega u zivotu da se nerviram, onda biram da to budu teme zbog koji se normalni ljudi nerviraju - da li ce projekat biti gotov na vreme ili ce biti probijanja rokova i slicno, a ne da se nerviram zbog politicara, lekara, policajaca, komsija koje mi odozgo prospaju kacu sa turshijom po mom veshu i slicnih gluposti. I u tom psihickom pogledu sam se preporodio dok si rekao "keks". I taj hobi upada u to; ni u BG nisam imao nista vise vremena, radio sam od jutra do mraka. A kada bih se i zainteresovao za neki hobi, taj hobi je kostao onoliko koliko nisam bio spreman da izdvojim.

PPS
1. Zašto ne postoji dobro organizovan strukovni sindikat na nivou države, kad podružnice IEEE u Savezu tehničara funkcionišu po njihovim ocenama sasvim OK?

2. Da li bi uspostavljanje licenci i dodatnih ispita (kao u zdravstvu ili pravosudju) nešto poboljšalo u odvajanju "žita od kukolja" ?

3. Kakva su iskustva po ovom pitanju u "normalnom" svetu?

1. Ovde imas gomilu ljudi koji rade u IT struci. Mozes da pitas koliko njih uopste zna da li sindikat u toj struci postoji, sta mogu preko njega da ostvare i da li su se uopste interesovali za te teme.

2. Zdravstvo, pravosudje, obrazovanje i slicni sektori podpadaju pod drzavnu ingerenciju i zato ona mora to na neki nacin da kontrolise po pitanju kvaliteta. IT nije jedna od tih grana, inace bi mogao da uvodis ispite i licence za bilo koje zanimanje. Stvari su tu ostavljene trzistu da ga ono regulise - kada privredi budu potrebna kvalitetna tehnicka resenja, trazice se i tehnicki potkovaniji i kvalitetniji ljudi. U hipotetickoj situaciji, kada bi se i uveli ispiti/licenciranje, niko ne garantuje da bi taj deo bio dobro odradjen, tj. da bi licenca odslikavala realno stanje.

3. Mnoge stvari su vec zakonom regulisane u pogledu zastite radnika, tako da se formiraju granski sindikati jedino u onim granama koje mogu da se osete u nekom pogledu ugrozenim. Recimo fabricki radnici u industriji, kojima zbog outsourcinga ili cak nearshoringa moze lako da izmakne zaposlenje pod nogama. Zastita zavisi od zemlje do zemlje, ali uglavnom si kao IT radnik vec zasticen u nekom pogledu - ako npr. imas diplomu, zarada ne moze da ti bude ispod odredjene cifre, imas zagarantovan minimalan broj slobodnih dana, broj radnih casova nedeljno, odsustva u vezi rodjenja dece, smrtnih slucajeva itd. To sve jeste rezultat visegodisnjih postepenih poboljsanja uslova i proteze se na razna zanimanja, tako da u IT oblasti i nema mnogo potrebe za dodatnom sindikalnom aktivnoscu. Tako je uvek sa trazenim zanimanjima.

...To sto sam bio u Londonu u decembru to je bio poslovni put, i tamo ljudi koji rade sta ja radim ovde placeni su 15f na sat (prosek) pa ti se sracunaj da li oni jadni nemogu sa tim da urade sta god zele, a ja koj imam 500+ platu .... pa i nemogu vidim da ne zivis u srbiji ali .... samo racuni so preko 100e, a usluge koje dobijamo za te pare...

Pazi, ne zelim da se vracam na taj deo diskusije, ali opisana je ovde i vise nego burno - posmatras samo koliko ti ljudi zaradjuju, a od troskova im vidis samo paradajz, hleb i salamu. Ne zivis tamo i ne mozes da zakljucis da li oni mogu da urade sa tim sve sta god zele, jer prosto nemas dovoljno informacija. Da mogu da ostvare vise od prosecnog naseg sugradjanina i da je kod nas gore, jeste, to smo fixirali.

Znachi, ti bi mi preporucio da nikako ne mrdam iz Srbijice.

Ja bih ti preporucio - idi naravno - ali sto se kaze budi spreman i na tu pricu, cisto da se ne spalis preterano. Obicno taj korak lakse pada ljudima koji ovde nemaju sta vise da izgube. Ako imas bilo sta sto te vezuje (prijatelje, devojku, ime, itd) sve ti je mnogo teze. Naravno - svak proceni sta mu je bitnije - i nije sve crno belo, ali u svakom slucaju, vodi racuna da se "tamo" previshe ne zadrzis ;).

E da, i ne postoji drvo sa koga se beru pare ;), na zapadu se pare zaradjuju ono - najcesce jako ozbiljnim radom i odricanjem..

Poslednja izmena:
Mnogo ljudi nema ni pojma sta je libelarni kapitalizam. I koja je to borba, kakvi su to sistemi. Cek cek polako. Zapad uopste nije naivna prica, i ko nije bio i RADIO ne moze ni da zamisli ni da shvati sta je to.

Cisti darvinizam; ko je sposoban i ume da radi posao kako treba - uspece. Ko nije - propasce.

Znaci da ja tamo sa drugarima organizujem recimo takmicenje u kotlicu (zove se "vitezovi svedskog stola") i da ceo dan pikamo 10 kotlica, ekipe, na karaburni u restoranu, sa ekipama drugih restorana, lep dan, ko pravi najbolji paprikas, i da cepamo pivo laganica, klopamo, pa se jos skupi gomila poznanika itd, jer je klopa iz tih kotlica besplatna (posto ne mozemo sve da pojedemo jelte pa zovemo sve koje znamo - dodje GOMILA ljudi) pa gomila ribica koje oce da vide kako muskarci kuvaju, pa i poneki novinar (blic cesto ta nasa okupljanja objavi na "stranama za opustanje ;)) , ma idi bre. Pa to na zapadu misaona imenica!

Koji to konkretno "zapad"?
Takve stvari se kod mene redovno desavaju. Postoje neki hepeninzi koji su redovni - kolega ima kucu u Francuskoj podno Alpa, gde se svake godine skupi nas dvadesetak na nekoliko dana. Rostilj, kupanje u jezeru, paraglajding i sve ostalo. Opusteno sa porodicama - deca se *****avaju po vinogradu, igraju fudbal i slicno. Nismo mi bas jedni jedini hedonisti na svetu.

Tamo nashi ljudi cesto zive ko psi. Ima Corba onu pesmu kaze: "Osecam se k’o poslednje go*no, a to skrivam i cuvam k’o tajnu, samo cutim a glasno bi psovno' itd..". Tamo ljudi rade po 2 posla, niko nema vremena ni za koga, kakav crni kotlic. Kad su slobodni (bez obzira nashi ili njihovi), znaci petak-subota, samo sto pre da se napije!? Ko sumanuti. Nashi ljudi cesto imaju taj obicaj da "cute ko go*ance u travi" i da kad dodju za godisnji u Srbiju da pricaju bajke drugim ljudima o zapadu, pokazuju shatro slike, prave se englezi itd, a tamo zive na bajsu i sardinama - pastetama, stede svaki dinar da sto pre izadju iz kredita itd.

Koji su to nasi ljudi (pazi, pricamo o ljudima iz IT oblasti ovde), koji zive kao psi, rade po dva posla, opijaju se vikendom itd? Ajde navedi tacno cime se ti ljudi tacno bave, koliko su napolju, kada su otisli i slicno. Tako volis da odgeneralizujes stvari da je to strasno.

Ako zaboravimo na IT oblast (u kojem stvarno treba da budes majstor pa da uprskas), da, ima svakakvog naroda sa nasih prostora napolju. Ima i onih koji su pobegli sa malo skole na osnvou azila, izbeglistva ili polulegalno po ko zna kakvim principima - svasta se radilo u proteklih 15 godina. Ima onih koji zive od socijalne pomoci, a na crno voze taksi ili kelnerisu po picerijama. Ali to definitivno nije profil ljudi koji sa ovog foruma hoce da idu napolje kao nekakvi IT strucnjaci i dzabe ih plasis takvim pricama. Ko ide kao nekakav progamer, admin ili nesto slicno, sasvim legalno (da se ne rve sa vlastima tamo zbog rupa u dokumentaciji i slicno) da radi u toj IT oblasti, za njih ne vezi "p" od ove tvoje price, barem ovde po Evropi.

]A sto se tice poslovnih shansi u Srbiji - one uopste nisu za potcenjivanje. Ovde covek moze da napravi firmu za 250E, izrenta neki poslovni prostor (sto moze da bude i obicna gajba na prvom spratu) za 200E mesecno, da zaposli svoju zenu shatro na minimalac, i da ima (recimo it) firmu sa kancelarijama za 500E ;). A da sa 1000e mesecnog ulaganja bude bash "gazda".

Ajde kad je to toliko ocigledna i jednostavna stvar, prebroj ovde ljude na forumu koji uzivaju u takvim sansama koje nisu za potcenjivanje. Veliki deo njih ima racunar na stolu koji vredi vise od ovih "investicionih sredstava" koje si naveo. Je l' rade na taj nacin? U IT-u?

Poslednja izmena:
Cisti darvinizam; ko je sposoban i ume da radi posao kako treba - uspece. Ko nije - propasce.

Upravo to. Ali ljudi najcesce pricaju o ovom prvom, a ovaj drugi se skriva i precutkuje. Nemam nameru da generalizujem, vec sam rekao da nije sve crno-belo. Ali nije loshe da ljudi cuju razlicita misljenja, uglove, price, pa ce se oni vremenom naci u nekoj. Ima i gomila otpustanja na zapadu bas u it sektoru itd.. Nije sve glamur sjaj branje para itd..

A ja uopste i ne pricam o tome, vec o necemu sto se zove "opusten" zivot ovde i u Srbiji kad imas para, dobro zaradjujes, sam si svoj gazda, nema lepse zemlje na planeti. Za politicare te bash zabole, zivis u kvartu de nema kiselog kupusa, imas privatne skole, privatne bolnice, vrhunske strucnjake za mega sitne novce - milina.. Naravno, ja sam subjektivan, ali nisam jedini koji tako misli. Evo ti Goran Bregovic - komsija, covek ima milijune, moze da zivi de oce na planeti, a on zivi u Beogradu. Problem je samo imati para u Srbiji i mozda jos bitnije - biti svoj gazda. A nekad problem para sacuva od mnogo gorih problema.. A i pitanje je kolko novac utice na samo raspolozenje. Nije sve ni u gomilama para..

Evo moj drugar iz potpisa, radeci nekretnine po Beogradu, zaradjuje 5x vishe nego u amsterdamu, uziva u lepsoj klimi, lepsim ribama, opustenijem zivotu, boljoj klopi, itd.. Nista od toga ne bi bilo da nije zapalio na vreme, al sad uziva mnogo vishe nego da je ostao tamo. Sto ti kazes: Cisti darvinizam.. Kako se ko snadje..

Edit: ne bih voleo da moja prica nikoga odvrati od zapada. Najgore je ne pokusati. Covek moze celog zivota da se pita, a sto nisam otisao, sta sam propustio itd.. Treba otici, videti, ko zna kako ce ko proci..

Poslednja izmena:
Upravo to. Ali ljudi najcesce pricaju o ovom prvom, a ovaj drugi se skriva i precutkuje. Nemam nameru da generalizujem, vec sam rekao da nije sve crno-belo. Ali nije loshe da ljudi cuju razlicita misljenja, uglove, price, pa ce se oni vremenom naci u nekoj. Ima i gomila otpustanja na zapadu bas u it sektoru itd.. Nije sve glamur sjaj branje para itd..

Otpustanja ima svuda, to nije misaona imenica. Ali to nije propast sveta i ne znaci da neko ne ume da radi svoj posao. Mozda je firmi krenulo lose, mozda su ulozili suvise para gde nije trebalo, mozda ih je jaca firma istisnula... bilo sta je moglo da se desi sta je izvan domasaja ili moci nekog inzenjera u toj firmi. Ali to ne znaci da si propao i da treba pod hitno da se vratis u Srbiju podvijenog repa. Sreca u celoj toj situaciji je to da je IT uvek vrlo trazen (ako ne i najtrazenija bransa) i drugi posao moze da se nadje relativno lako i brzo.

A ja uopste i ne pricam o tome, vec o necemu sto se zove "opusten" zivot ovde i u Srbiji kad imas para, dobro zaradjujes, nema lepse zemlje na planeti. Naravno, ja sam subjektivan, ali nisam jedini koji tako misli. Problem je samo imati para u Srbiji i mozda jos bitnije - biti svoj gazda. A nekad problem para sacuva od mnogo gorih problema.. A i pitanje je kolko novac utice na samo raspolozenje. Nije sve ni u gomilama para..

Nije sve u parama. Cak i kad dobro zaradjujes (taj sam bio), ima stvari koje ti nedostaju, a koje ne mozes da kupis. Kad zadovoljis najosnovnije potrebe koje proisticu iz toga da li ti je novcanik svakodnevno pun ili prazan, onda krenu da ti nedostaju ili smetaju druge stvari. Neke od njih su bas rezultat tog preteranog opustanja i naseg "lako cemo". Potrebe, motivi i ostalo se sele na drugu sferu. Kad bi te druge stvari bile sredjenije - da funkcionse zakon, sudovi, zdravstvo, skolstvo, da ne vlada mafia i korupcija, nego zdrav razum i zdrava ekonomija - ja bih rado prvi ostao u Srbiji i za manje para. Ali to nije aktuelno stanje i ma koliko zaradjivao u Srbiji, te stvari mi toliko bodu oko i izludjuju, da jednostavno nisam mogao da ostanem. Neko se navikao, neko je oguglao, ja nisam mogao.

Evo moj drugar iz potpisa, radeci nekretnine po Beogradu, zaradjuje 5x vishe nego u amsterdamu, uziva u lepsoj klimi, lepsim ribama, opustenijem zivotu, boljoj klopi, itd.. Nista od toga ne bi bilo da nije zapalio na vreme, al sad uziva mnogo vishe nego da je ostao tamo. Sto ti kazes: Cisti darvinizam.. Kako se ko snadje..

Ti i "drugar iz potpisa" vec kao ujka Albert i "during the war..." :d

Ti i "drugar iz potpisa" vec kao ujka Albert i "during the war..." :d

A jes vala ;), al on mi nekako najbolji primer, jer ga stalno cimamo na drustvene aktivnosti da ga cupamo iz depresije, on se rado odaziva i bash se cesto vidjamo, a on nevidjeno mrzi i kuka na Srbe ;), a Srbin!? I kuka i kuka, pa onda hvali, pa kuka - ma ludilo. Ono totalni janicarski fazon - ma arhetip. Sto rece murat - bajazitu, samo poturcenim Srbima daj vlast nad Srbima, oni ce im gore hebati kevu nego sami turci :-devil-:.. Jes vala..

Opet kazem, kako se ko snadje, sve je u igri. Ti si se lepo snasao, postujem, cak mi i zesce drago. Najbitnije je da se covek pronadje u nekoj prici. Nekome ce zapad leci. Nekome nece. U svakom slucaju covek mora da proba pa da vidi..

E da, imam i drugara koji je zapalio u Milano, sljaka u studiju neke televizije i super se snasao. Kaze zaljubi se 5 puta na dan kakve su ribe tamo ;). A tek klima. A tek klopa. Drugi opet dosao iz Milana bez prebijene pare!? Kaze nisam mogao da nadjem posao tamo, samo sam po ceo dan sedeo zaboden gajbi i gledao njihovu kablovsku, cekao neke pozive, kao razmatramo vasu ponudu itd, dok nisam potrosio sve pare i morao da se vratim!? A sve neki pe*eri dobijaju posao!? On doduse hteo da se zaposli kao modni dizajner. Inace stvarno talentovan za to a nije gay. Tako da - cist darvinizam. Kako se ko snadje..

Poslednja izmena:
Super tema :)

Hteli to ljudi da priznaju ili ne, uslov za opustanje jesu pare, a da se ovde uziva vise nego preko jednostavno nije tacno... Ako preko radis strucan posao 50ak sati nedeljno, imaces dovoljno i vremena i para da priustis sebi zezanje kakvo u Srbiji ne mozes...

Super tema :)

Hteli to ljudi da priznaju ili ne, uslov za opustanje jesu pare, a da se ovde uziva vise nego preko jednostavno nije tacno... Ako preko radis strucan posao 50ak sati nedeljno, imaces dovoljno i vremena i para da priustis sebi zezanje kakvo u Srbiji ne mozes...
40h nedeljno u americi je full time job. da bi imao 50h ipak ti treba i drugi posao. a gde je tu onda slobodno vreme za zezanje i opustanje?

Poslepodne i vikend?

a radno vreme od 9 do 17h ili od 8 do 18h da bi bio 50ak sati dnevno...
tesko da to tako ide... umoris se od posla, ne mozes toliko da se opustas popodne koje prakticno ni nemas, tek uvece na 2-3 sata recimo.

sto volim sto sam imao i iskoristio priliku da sljakam u stranoj firmi kod nas...

Poslednja izmena:
i ta dva tri sata uvece postrosis na spremanje kuce/stana ako nemas spremacicu :p

a radno vreme od 9 do 17h ili od 8 do 18h da bi bio 50ak sati dnevno...
tesko da to tako ide... umoris se od posla, ne mozes toliko da se opustas popodne koje prakticno ni nemas, tek uvece na 2-3 sata recimo.

sto volim sto sam imao i iskoristio priliku da sljakam u stranoj firmi kod nas...

A kakvo je radno vreme u Srbiji? Zar nije u dobrom delu firmi takodje 09-17? I tu se ne umaras? :)

jesam li napisao da nije i da nema umaranja sto se Srbije tice? :confused:
dreamer-u sam samo ukazao na radno vreme preko

odo da se opustam...jos ove godine mogu

Poslednja izmena:
Evo ja mogu da ispricam kako sam se ja proveo u jednoj (sad vec bivsoj velikoj wannabe IT firmi).

Poceo sam da radim u decembru 2005. godine ali ne za stalno vec ukoliko se nadje neka potreba za mojom intervencijom. Posto nisam imao full radno vreme nisam ni bio prijavljen i plata je bila negde oko ~300 EUR mesecno. Imajuci u vidu da nisam imao mnogo posla i da nisam cesto dolazio, sasvim mi je odgovarao takav angazman jer sam u isto vreme bio zaposlen u jednoj drzavnoj firmi.
Medjutim, angazman u drzavnoj firmi je bio istekao u aprilu prosle godine i sa gazdom doticne firme sam dogovorio da predjem za stalno, racunajuci iz dotadasnjeg iskustva da je u pitanju normalna firma. Stoga sam od maja meseca krenuo da radim za stalno, puno radno vreme od 9 do 17 casova. Firma se, inace, bavi komercijalnim SMS-om i razvojem servisa mobilne telefonije.

I sve je bilo ok do avgusta, kada su plate pocele da kasne i po 15-16 dana a uslovi su se drasticno pogorsali kada se osoblje prosirilo i kada sam dobio kolegu da radi samnom (dotle sam radio sam za platu od 450 EUR). Od tada je pocelo da se desava da plata stize jednom u 2 meseca, sto je naravno totalno nedopustivo i smesno.
Naravno, kao i svaki drugi srBski poslodavac (pa jos i privatnik) i ovaj je imao uvek neke leve izgovore poput "uplaceno na pogresan racun", "banci danas pao sistem" i tako neke ultra-gluposti.
U decembru mesecu, firma je dosla do totalnog kolapsa - iskljuceni su bili telefoni zbog dugovanja, nakon toga je bio ukinut i ADSL a sa njim i licenca za softver za procesiranje SMS poruka cime je firma ostala bez osnovnih sredstava za rad. U prevodu - to je bio brod koji tone i koji je trebao da se napusta sto pre (i da se izvuku pare koje duguju).

Posto je gazda i dalje bio u tom fazonu "evo sutra", "evo u ponedeljak", pa ako nije ponedeljak to je sreda, ako nije sreda to je petak, ako nije petak opet smo kod ponedeljka (klasicno povlacenje za nos i testiranja strpljenja), meni je kao i kolegi konacno pukao film pocetkom ove godine i posle par vrlo nezgodnih i neugodnih razgovora sa gazdom smo dali otkaz i trazili da budemo regularno isplaceni za sve sto duguje (plate, prevoz, topli obrok) uz pretnju da cu, ukoliko obaveze pre meni ne budu izmirene do dana dok ne napustim firmu, preduzeti neophodne korake kako bih bio isplacen (to je podrazumevalo rasprodaju svih servera i opreme dok poveci dug ne bi bio namiren). Naravno, inspekcija je bila na holdu da pritrci i zatvori vrata firme zauvek.

Stvar se zavrsila tako sto smo bili isplaceni do poslednjeg dinara, a sama pretnja je rezultovala daleko finijim i meksim pristupom istog, ovaj put bez ikakvih prica za maloumne.
Da nije tuzno bilo bi smesno.

U medjuvremenu sam nasao i drugi posao, bolje placen, sa boljim radnim uslovima ali sam i naucio da ne treba previse razmisljati oko promene istog. Ako plata krene da kasni, poslodavac pocne da vrda i hvata krivine, nema sta mnogo da se razmislja. I naravno - nema razloga da cutite ako niste zadovoljni kako vas tretiraju a radite posao i donosite firmi pare (kao sto je to bilo u mom slucaju).

P.S. Inace radio sam razvoj aplikacija za mobilne telefone, planiranje i kreiranje komercijalnih sms servisa (implementaciju, odrzavanje), razvoj web aplikacija koje su imale mogucnost interakcije sa sms servisima i sl.

Poslednja izmena:
dreamer-u sam samo ukazao na radno vreme preko

Znam kakvo je radno vreme preko jer sam radio u jednoj U.S. firmi (nije IT :))

Deluje kao da da neces imati vremena za sebe (opustanje) i u pocetku je tako a onda se naviknes na ritam, pocnes bolje da planiras vreme, pravis planove na nedeljnom i mesecnom nivou, i polako se uhodas... Jednostavno zaboravis na dzabalebarenje, provodjenje vremena "u leru" i uvek radis nesto...

Citat:

Evo nekoliko primera:
Imam drugara iz osnovne skole.........Pozajmi 5000€, da otkaz, zakupi prostor i otvori privatnu skolu......Prvih 6 meseci katastrofa, malo polaznika, dugovi pritisli...Pozajmi jos 2000€...i posle pocnu stvari da se otvaraju.Ne srecom dragi moji, vec upornoscu i kvalitetom! .A verujte mi to je lik uradio bez ikakve veze ili bilo cije pomoci.

Lik ziveo u unutrasnjosti od poljoprivrede........Otvarao je 4 puta trgovinu (piljara) u tom mestu i svaki put pucao na tome.

A da vam ne pricam o prijatelju...........

Cela ova prica se svodi na samo jednu stvar: uspeh je univerzalna kategorija i ne zavisi od lokacije uspeha (ovde ili preko) vec dosta povezanih faktora od kojih je uticaj srece jako mali ako ispunite ostale:upornost, volja, usvajanje znanja, rad....

Mene samo brine apaticnost, nezadovoljstvo i nedelanje.Kontam da ako si nezadovoljan, pa to je razlog vise da sednes i razmisljas o napretku, idejama, da se povezujes i guras napred a ne da pricas kako je ****** i bedak i psujes na ovoga ili onaga zbog toga.I ja cu se osecati sugirnije ako i vi budete spremni na borbu.

I samo da se osvrnem na konstataciju da sam ja "opijen uspehom" sa kojom se ne slazem.Uspeh je jos uvek daleko, a do ovoga gde sam ja sada dosao sam borbom i trzao sam dugo vremena dok nije pocelo da sve izgleda normalnije.Sve se to svelo na verovatnocu.Ako stalno pokusavas jednom mora uspeti ili nesto ne stima sa nacinom na koji pokusavas!

Ajmo ispocetka:
Tip iz price br. 1 zajmi 5000€, pukne mu posao i on pozajmi jos 2000€ da bi se iscupao!?!
Da li bi banka, ili bi neko od vas pozajmio pare coveku kome je prso posao ali zeli da proba ponovo isti?
Ako je imao cime da garantuje vracanje duga, onda mu pozajmica nije ni trebala.
I investitori znaju da kockari ne tonu kad igraju nego kada pokusavaju da povrate izgubljeno.
"Bez ikakve veze i bilo cije pomoci"??? A 7000€??

Tip iz price broj 2 ima viska para da sebi dozvoli da mu 4 puta pukne trgovina. Treba boldovati: ima viska para.

Istina je da uspeh zavisi od "dosta povezanih faktora" pri cemu si zaboravio najvazniji: NOVAC.

Cuveno pice 7up je nastalo tako sto je genije posle sestog bankrota (svih 6 puta pravio sokove) uzeo od tate senatora pare i debelo platio marketinske strucnjake koji su osmislili miris, ukus, boju, logo... on je smislio samo ime. Obogatio se na tom proizvodu i vratio tati pozajmljene milione. Da li bi uspeo da mu je tata obucar iz Bronx-a?

"opijen uspehom" je pravi izraz.
Bez bogatog i naivnog investitora, optimizam je nedostatak informacija. Prosetaj po komsiluku, pitaj ljude: kako se postize poslovni uspeh? Od cistacice do direktora svako ce ti dati valjanu ideju. NIKO nece reci: ne znam. Pa zasto oni nisu uspesni? Zato sto nemaju investitora, ili su suvise uplaseni da rizikuju svoju ustedjevinu (citaj: prodaju stan) jer zakoni ne funkcionisu. Treba preziveti do prvog, a ideje u Srbiji nisu jestive.

Apaticnost, nezadovoljstvo i nedelanje su direktan proizvod nedostatka novca. Ako nemas benzina- ugasi auto. Ako imas - udobno stizes gde god da krenes.
Mislite pozitivno.:guitar:

Ovo sam bio zaboravio da okačim pre par meseci kad smo diskutovali o platama, ali sad me podseti čovek kada je podigao temu iz zaborava. Radi se o nekom proseku plata u IT sferi u DE tokom prošle godine (dakle 2006). Izvor je c't Magazin (početkom svake godine objave statistike iz prethodne). Ukoliko ne razumete nešto iz tabele, vičite da se prevede (odmah da kažem da je Leiter = vođa tima/projekta).

qpic01.jpg

Napominjem još jednom da se radi o proseku i o bruto platama.

Poslednja izmena:
Vrh Dno