Moram da se ukljucim i malo ozivim diskusiju Plasma vs LCD - na kraju tako se ovaj thread i zove, zar ne!?
Ono sto je mene prilicno iznenadilo je da jedan moderator grupu "korisnika" naziva otprilike *****ima jer su se odlucili za jednu tehnologiju. Ne znam odakle tolika samozaljubljenost kako je ocigledno jedini on u pravu a svi drugi budale, ali mislim da takvo tretiranje ucesnika u diskusiji nije za pohvalu ni od strane "obicnog" korisnika, a kamoli od strane moderatora.
Ja od skoro imam 2 LCD televizora u kuci i moze neko da mi prica 100 godina kako je plazma bolja, ali moje oci to nisu videle. Moguce je da nisam testirao plazmu na pravi nacin i u pravim uslovima, ali ja mislim da nije potrebna laboratorija da bi se kupio obicni TV.
U prvom slucaju izbor je bio lak jer mi je trebao novi monitor za PC, pa umesto da pljujem pare za neke jadne panele na kojima pise "Monitor" istrazivao sam neko vreme, citao forume i zakljucio da bi Samsung 32A656 bio pravo resenje. Plazma tu naravno nije dolazila u obzir jer se TV koristi iskljucivo i samo kao PC monitor, pa kolicina staticne slike nikako ne bi bila dobra za njeno zdravlje.
A656 sam uzeo u oktobru prosle godine i evo posle 14 meseci sve radi kako treba, a ja se i dalje odusevljavam kako je dobra slika.
Nesto teze islo je kod izbora novog TV za dnevnu sobu. Tu je plazma realno bila 1:1 prema LCD-u i nisam uopste imao nikakvu negativnu predrasudu. Poceo sam da gledam modele, pratim cene, popuste, razmisljam o velicini itd.
Svidele su mi se Samsung 4 i 5 plazme, hteo sam da vidim i 6 plazmu ali je nigde nije bilo, a onda sam nabasao na Panasonic G10. Citao sam bas ovde na forumu dosta o njoj i konacno otisao da je pogledam. Ne znam koji je materijal pustan u BigBangu, da li je u pitanju bio 720 ili 1080p, ali ono sto sam video me je razocaralo. Nekako to jednostanvo nije bilo "to", falilo je ostrine, preciznosti... Bio sam prilicno razocaran.
Koji dan kasnije otisao sam u Tehnomaniju i tamo ponovo gledao istu plazmu i utisak je bio isti. Pored je bio neki LCD, ne mogu da se setim koji Sony model, ali razlika je bila stvarno drasticna - u korist LCD-a. Sad neko moze da mi prica kako je LCD bio namesten na "shop mode" da svetli kao bozicna jelka i ne znam kakve price, ali je poenta u tome da je na LCD-u slika bila znatno ostrija, jasnija i preciznija. Na plazmi je bila pre svega krzava, mutna i sa nekim cudnim prelivima u boji, kao kad se na Windowsu stavi boja na 16-bita.
Mene posle toga niko nije vise mogao da ubedi da uzmem plazmu, pogotovu jos kada se uzme u obzir IR i Burn-in. Da je neko pre 15 godina kada smo kupovali CRT televizore rekao da mora da se pazi da se uvece ne ostavi upaljen TV, da prvih 200 sati mora da se spuste kontrast i osvetljenje i tome slicno, verovatno bi taj neko prodavca oterao znate vec gde. Ne vidim zasto bi se neko 15 godina kasnije baktao sa takvim stvarim i uopste razmisljao o tome. Mozda zaljubljenici u tu jedinstvenu tehnologiju, slazem se, ali meni to stvarno ne treba.
Neko je spomenuo da i LCD ima IR, ali ja ni pored ponekad 15-casovnog koriscenja desktopa na 32A656, kada nakon toga prebacim na neki film sa crnim linijama gore i dole ne vidim apsolutno nista drugo osim - crnog.
Stoga sam batalio bilo kakvo razmisljanje o plazmi i opredelio se za LCD. Ostalo je da se provere nijanse, cene i mogucnosti koje pruza nase trziste, pa posto je to bilo ograniceno otisao sam po TV u inostranstvo. Ko je citao moj review (
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=218627) mogao je i da vidi sta sam uzeo i kako to izgleda.
Toliko od mene uz, ponovo da napomenem, svako postovanje ljudima koji imaju plazmu. Ovo nije napisano uopste u nameri da tvrdim kako su oni uzeli neko djubre (za razliku od Sase), nego o mom licnom i subjektivnom utisku koji me je naterao da se opredelim za LCD.