Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inace,neko rece da ni pioneer ne daje potpuno crnu u mraku sto nije tacno.
Pre 10-ak dana prijatelj kupi 500-a,slika je jednom recju fenomenalna.Imao je BR od Underworld-a filma koji obiluje mracnim scenama i kada se ugasi svetlo ladno ne primecujes razliku izmedju tv-a i crnih barova gore-dole.Sad kad gledam moj Panasonic dodje mi da placem:( .
Ne znam kako v-10 stoji po pitanju crne,ali ja vec rekoh u jednom threadu kako mi se cini da ga i samsung sa b850 po tom pitanju tuce.

imao sam skoro sve novije generacije kuro plazmi i sada imam 600a i daleko je to od toga da se izjednacava sa mrakom u sobi... mozda ako gledas sa 10 metara ali sa normalne razdaljine se jasno vidi razlika... :)

Ne bi ni trebalo da ima razlike... Uporedi sa crnim okvirom plazme, to je prava crna... Moja plazma i kad je ugasena nema ni blizu crnu boju kao crni ram.
Upravo sam hteo istu stvar da napisem. Pored plazme (pv8) mi stoji samsung 223bw i crna je PRIMETNO bolja na monitoru, iako sam probao sva moguca podesavanja slike za ovih godinu dana. Izludjujuce

Ja te linije ne vidim.
U ovoj temi imaš kako ući u service meni i videti broj radnih sati.
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=213624

Preko kog provajdera imaš dtv?

ja vidim.... kao da ekran bas nije ujednacen. ali to se nista ne primeti kada gledas nesto. samo kad listam kanale u mrklom mraku, pa izmedju kanala.

dtv, nemam jos "legalno". ikomova kablovska, pa koristim tjuner. inace javili su mi da ce mi uskoro doneti novi dekoder za dtv, a ne znam da li ce biti i hd.... razlike ima da se razumemo, ali i neki analogni kanali (uglavnom ovi satellitski, ali i npr. hrvati) imaju dosta priblizan kvalitet. zakljucak: sve je do opreme i podesavanja u samim tv stanicama.

Pokušaj da fotografišeš te linije.

Još jednom ja, izvinjavam se sam zaista u nedoumici šta da radim. Da gledanje 4:3 kanala, logo kanala, filmovi van 16:9 formata i igre predstavlja problem u vidu potencijalnog burn in efekta u dovoljnoj meri da da sačekam sledeću god da cene sadašnjih Neo PDP panela padnu na meni prihvatljiv nivo na kom se nalaze sadašnje plazme koje nisu Neo PDP ? Zaista bi mi bila poražavajuća činjenica da sad kupim plazmu na kojoj bi nakon neke 2 godine npr nogao videti oštećnja usled ne ravnomernog korišćenja ekrana, televizor bi želeo da me služi barem nekih 5 god ako ne i više.

Imam plazmu staru 3-4 godine, prvi mesec sam je cuvao u spavacoj sobi, onda polako u dnevnu sobu sa striknim zoomovima i saltanjem kanala, posle pola godine sam sve to zaboravio i koristio je kao i svaki obican tv.

Sada je u decijoj sobi, nebrojeno puta je ostao neki meni od dvd playera, isti kanal po ceo dan, i evo nista joj ne fali...

Uzmi Panasonic i zaboravi na burn in

Ma kakav burn in ja imam 3 ipo god plazmu na koju mi je preko hdmi spojen komp. Non stop igramo pes ali non stop.

Kada stoji desktop par minuta i ukljcim film ili neku igricu vide se duhovi od desktopa bukvalno 2 sekunde i nestanu tj. ako desktop ili staticna slika stoje duze od nekoliko minuta.

Sto se tice zivog kako sam ga ja zvao ekrana kada je skroz crna slika ( neki pixeli lili linije se pojavljuju) u mom slucaju je to iskljucivo imalo veze sa stelovanjem kontrasta,boje i brightnesa. Setovao na default podesavanja i...

Sada je moje crno stvarno crno - Pervol

nemogu da editujem poruku iznad

elem sada sam bio u service menu ladno 4660 sati mi radi plazma

eto procene ja gledm tv prosecno znaci za 3 ipo godine 4660 sati - mozda je negde radio pre nekih lupam max 500 sati (ipak je ovo srbija)

Poslednja izmena:
Ja sam konacno uzeo Samsunga LN46B750 LCD i prezadovoljan sam kupljenim. Izdvojio sam thread na temi Korisnicki opisi pa ako nekoga zanima da posavetuje,prokomentarise ili sta god mu se cini za shodno.
Proveo ceo vikend ispred TV-a :banana::banana::banana:

Danas sam bio u tehnomarketu u Novom Sadu i imao sam prilike da vidim Panasonic TX-P42X10Y ispod koga je bila starija fullHD takodje Panasonic plazma model TH-50PY70P čini mi se. Na oba tv-a je išao promo HD materijal i ono što mi je zapalo za oči je iako je manja plazma imala lepše boje i sliku po meni uočio sam jedan potencijalno velik problem. Naime izmedju ostalog išla je jedna fudbalska utakmica i prenos dakar relija i prilikom ta dva demoa moglo se uočiti kao poskakivanje i treperenje ivica slike, "titranje" ili kako bi oslovio pojavu sad nisam siguran. Najviše je bilo uočljivo npr. prilikom prelaza kamere preko terena na linijama belim na njemu koje su se nekako kidale ili na slovima sa reklama sa strane ili na dakar reliju na slovima i reklamam sa strane auta ili prilikom pogleda iz helikoptera po površini i kamenju pustinje. Vrlo neobičan efekat, Da li bi neko znao ovde šta je u pitanju i zbog čega se javlja ?

Danas sam bio u tehnomarketu u Novom Sadu i imao sam prilike da vidim Panasonic TX-P42X10Y ispod koga je bila starija fullHD takodje Panasonic plazma model TH-50PY70P čini mi se. Na oba tv-a je išao promo HD materijal i ono što mi je zapalo za oči je iako je manja plazma imala lepše boje i sliku po meni uočio sam jedan potencijalno velik problem. Naime izmedju ostalog išla je jedna fudbalska utakmica i prenos dakar relija i prilikom ta dva demoa moglo se uočiti kao poskakivanje i treperenje ivica slike, "titranje" ili kako bi oslovio pojavu sad nisam siguran. Najviše je bilo uočljivo npr. prilikom prelaza kamere preko terena na linijama belim na njemu koje su se nekako kidale ili na slovima sa reklama sa strane ili na dakar reliju na slovima i reklamam sa strane auta ili prilikom pogleda iz helikoptera po površini i kamenju pustinje. Vrlo neobičan efekat, Da li bi neko znao ovde šta je u pitanju i zbog čega se javlja ?

To se javlja na svim i na LCD-ju i na Plazmi kada su podesene na Dynamic ili Standard ilit Shop mode koji su zivo njesra.Tako je i kod mene bilo kad sam otapkivao ovaj moj Samsung. Cim ga malo doteras, namestis neki Movie mod sa odgovarajucim karakteristikama videces kakva ce slika biti. Probaj ako daju tamo da se igras sa daljinskim pa se uveri sam.

Nisam cuo nista slicno ali nesto sto me najvise podseca je Motion Judder, ali ti si pominjao ivice slike, ne celu sliku. Bas me je zanimalo pa sam nasao ovo mada nisam siguran da je to uzrok 100%.

"If the picture on your Plasma TV is wavy, jumpy, or distorted at the edges or corners, you may be seeing the effects of magnetic interference from a nearby electronic or magnetic device such as a pair of speakers, a clock radio, or a stereo receiver. To resolve the problem, move all electronic or magnetic devices away from the TV by at least three feet."

Thierry Henry, ne bih rekao da je to sto govoris tacno heh, mod slike bas nema uticaja na ovakve anomalije :)

a sta sa motion judderom? Ako ne grijesim, to je kad kamera npr. panuje s lijeva na desno (shvenk), a slika kao da pocne da secka? Sta ce mi 1080 linija pokretne rezolucije, kad se ovo desava? I da li slucajno MPC home theater rjesava ovo? Koristim obicni MPC i KM player

Da pojasnim. Nisam mislio po ivicama ekrana nego ivicama objekata na ekranu prilikom kretanja kamere kao što su ivice automobila, sliva i reklame na njima, kamenje po pustinji sitno, bele linije na terenu fudbalskom...zaista uočljivo. Napominjem da na plazmi ispod nije bilo tih anomalija iako su boje bile jače, takodje na ta dva od tri demoa se javljala pojava dok na trećem (Red Cliff trailer) nije bilo toga ni na jednom tv-u.

Pričali smo o tome ovde i to smo poredili sa isključenim Anti-aliasing-om u igrama.

Kada su se pojavili Panasonic modeli za 2009. često su stajali X10 i G10 jedan ispod/pored drugog tako da se to lako moglo uočiti. Isto su se vrteli ti demoi i sećam se baš tog Paris-Dakar jer sam i ja isto primetio.

Na primer antena na kamionu je bila krzava kao i Mercedesov znak koji nije bio savršen krug nego isto tako krzav. Ovo je na televizoru pored izgledalo savršeno (na G10).
Mislim da je ovo vezano samo za 1080p video i to što X10 ima 1024x768 rezoluciju tj. verovatno X10 ima problem sa skaliranjem.

Bez obzira na ovo ja sam kupio X10 i kući nisam toliko primetio ovu pojavu. Primetim npr. kada je ekran crn a velikim belim slovima je ispisano nešto. U tom slučaju kada se TV gleda izbliza onda se vidi kako slova A ima kose ivice kao stepenice.

Naravno treba baš da se zagledate da ovo primetite i mislim da se neke normalne udaljenosti ovo ne može da se vidi niti se vidi kad se gleda neki film. Hoću da kažem da lica glumaca nisu kockasta, šta više HD 1080p izlgeda super. Mada, ako ćemo iskreno nemam pored G10 pa da mogu da upredim.
Možda je i Thierry Henry u pravu i to ima neke veze sa podešavanjima.

slazem se ljubanve... moguce je da je do razlike u rezoluciji sadrzaja i mogucnosti tva.

a sta sa motion judderom? Ako ne grijesim, to je kad kamera npr. panuje s lijeva na desno (shvenk), a slika kao da pocne da secka? Sta ce mi 1080 linija pokretne rezolucije, kad se ovo desava? I da li slucajno MPC home theater rjesava ovo? Koristim obicni MPC i KM player

To nema veze sa rezolucijom... To se zove Motion Judder... Nastaje jos kad se snima film (24 frejma u sekundi). Naprimer ako loptica prelazi sa leve na desnu stranu ekrana za 1 sekundu, videce se 24 slike za to vreme. To je u idealnim uslovima kada se reprodukuje na TV-u koji podrzava 1080/24p signal. Da se razumemo i tada se moze videti to seckanje, znaci ne moze se kompletno eliminisati. I mozete ga videti i u bioskopu, gde vecina skoro nije bila :)

Veci problem i mnogo izrazeniji judder nastaje kada se prikazuje na tv-u koji ne podrzava 24p vec standardno 50 hz refresh, pa onda tih 24p treba raspodeliti neravnomerno i to se radi 3:2 pulldown tehnikom, tri puta se prikaze jedan pa onda 2 puta drugi frejm i tako redom. E tu je vec problem, jer nase oko registruje te nepravilnosti pa nam smeta to neravnomerno "seckanje". Tako da ima ljudi koji ne registruju Motion Judder ali im smeta ovaj pull down judder...

E sad u celu pricu upadaju razni dodatni alogritmi koji "vestacki" prave frameove, ali generisu vise smeca pa ih niko ne koristi.

@ATG

Ako si mislio na ovo što je LiLa pitao onda ne to nema veze stim što si ti opisao. Ovo se lepo vidi i kod statičnih kadrova.

Zamisli crn ekran i belu dijagonalnu liniju na njemu. Na G10 će ta linija izgledati kao linija a na X10 kao stepenice.

To nema veze sa rezolucijom... To se zove Motion Judder... Nastaje jos kad se snima film (24 frejma u sekundi). Naprimer ako loptica prelazi sa leve na desnu stranu ekrana za 1 sekundu, videce se 24 slike za to vreme. To je u idealnim uslovima kada se reprodukuje na TV-u koji podrzava 1080/24p signal. Da se razumemo i tada se moze videti to seckanje, znaci ne moze se kompletno eliminisati. I mozete ga videti i u bioskopu, gde vecina skoro nije bila :)

Veci problem i mnogo izrazeniji judder nastaje kada se prikazuje na tv-u koji ne podrzava 24p vec standardno 50 hz refresh, pa onda tih 24p treba raspodeliti neravnomerno i to se radi 3:2 pulldown tehnikom, tri puta se prikaze jedan pa onda 2 puta drugi frejm i tako redom. E tu je vec problem, jer nase oko registruje te nepravilnosti pa nam smeta to neravnomerno "seckanje". Tako da ima ljudi koji ne registruju Motion Judder ali im smeta ovaj pull down judder...

E sad u celu pricu upadaju razni dodatni alogritmi koji "vestacki" prave frameove, ali generisu vise smeca pa ih niko ne koristi.
pa kako eliminisati pulldown judder? I koju frekvenciju drzati? Ja na G10 drzim 60Hz, jer kad stavim 50 ili 24, dobijem page tearing :S:

Moguće da je problem sa skaliranjem ali napominjem da nije u pitanju bila puka krzavost koja se sa razdaljine nije mogla uočiti nego je pojava bila mnogo više nasilna i prosto je dolazilo do "kidanja" slova i ivica, a bilo je uočljivo i na neka 3m razdaljine i opet kažem ne na svom materijalu nego na ta dva demoa. Moguće da se više faktora sklopilo u ovaj efekat. Za sad mi je 42x10y bio favorit po pitanju slike u mom budžetu ali posle ovoga ću morati za vikend da probam isti materijal na samsungu b450 pa ako se ispostavi problem do rezolucije moraću nekako ići na fullHD po svaku cenu, možda u10. Potrudiću se da snimim nekako ako mogu efekat.

Poslednja izmena:
pa mozda je bas to page tearing?

@ATG

Ako si mislio na ovo što je LiLa pitao onda ne to nema veze stim što si ti opisao. Ovo se lepo vidi i kod statičnih kadrova.

Zamisli crn ekran i belu dijagonalnu liniju na njemu. Na G10 će ta linija izgledati kao linija a na X10 kao stepenice.

To je zbog rezolucije. G10 je full HD, a za X10 je Saša napisao par postova ranije (1024 na 42", 1366 na 50").

Ne znam Gizmore moguce da gresim u vezi ovoga ali verovatno si u pravu kada kazes da je Motion judder. Kad sam prikljucio TV bio je Dynamic mode malo pustio hokej(1080i preko kablovske) da ide i vidim isto to so kaze Lila krzavo oko slova,reklama,natpisa i sta ti ja znam. Rek'o koji je ovo djavo sada ne bi trebalo tu da bude uopste:trust:
Onda lepo kad sam krenuo u namestanje svih mogucih opcija vrlo verovatno je da je taj motion judder u pitanju. Ali ono sto sam siguran je da se ovo ne desava zbog toga sto se neki uredjaj nalazi pored TV-a.
Probacu da prouzrokujem taj efekat ako je moguce ponovo pa cu javiti ako uspem.

Trebali bi da razjasnimo neke stvari:

1. Judder ili kako ga još ovde nazivamo Motion judder, pulldown judder i telecine judder kako ga wikipedia zove je u suštini seckanje slike koje se najčešće vidi kada kamera švenkuje, panuje tj. ide u stranu.

2. Page tearing ili screen tearing je pojava kada usled nesinhronzacije monitora i refresh rate dolazi do "prelamanja slike".

VSync.jpg

3. Ono što sam ja video na X10 i što mislim da LiLa pokušava da kaže je nešto kao ovo:

ANTI-ALIAS-1.png

A ovako je to izgledalo na G10:

ANTI-ALIAS-2.png

Ne znam sta vas buni ako je to slucaj. Cist nedostatak rezolucije. Zato ja ne volim HDready uopste.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno