Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko ima realne, tj. vidljive razlike izmedju 8 i 10 bitnog panela.
Naleteh na zanimljivost u jednom clanku o "specijalnim" slucajevima koje vide visak boja:

Various sources rate most of us as having an ability to distinguish some 1 to 10 million different shades of color. The exception is some 2 to 3 percent of the world’s women who are tetrachromats having another type of cone cell on their retina enabling them to perceive the world from a base of four distinct colors as opposed to the usual three. Tetrachromats have been estimated to see some 100 million different colors.

Poslednja izmena:
Koliko ima realne, tj. vidljive razlike izmedju 8 i 10 bitnog panela.
Naleteh na zanimljivost u jednom clanku o "specijalnim" slucajevima koje vide visak boja:

Various sources rate most of us as having an ability to distinguish some 1 to 10 million different shades of color. The exception is some 2 to 3 percent of the world’s women who are tetrachromats having another type of cone cell on their retina enabling them to perceive the world from a base of four distinct colors as opposed to the usual three. Tetrachromats have been estimated to see some 100 million different colors.

Relativno je. Neko ce pored svega toga reci nema sanse da uzimam tv sa 8bitnim panelom , a nekome ce biti svejedno. Ima gomila diskusija na netu o ovoj temi.

16 miliona protiv 1 bilion boja i glavno pitanje, da li ce nasi oci primetiti razliku.

Poslednja izmena:
Pa to svakako ali ja se ne mogu pohvaliti detaljnijim poznavanjem materije a ni prodavnice uslovima i izloženom ponudom pa pokušavam svesti uz pomoć foruma izbor na nekoliko modela koje bi onda pogledao detaljnije gde su već izloženi.

Full HD bi mi značio jedino zbog desktop rada na kojem mi stoje nepomične slike i satima pa ne bi uzimao Full HD plazmu a i izlazi mi van budžeta osetno pa ono što mene zanima je da li postoji alternativa po kvalitetu slike i cene u Full HD LCD segmentu ako ga neko poznaje Samsung PS-42B450 i Panasonic TX-P42X10E plazmama i da li ova druga vredi već pomenute doplate od 12.000din u odnosu na samsunga.

Predhodni postovi, pogotovu Gizmor su ti dosta detaljno objasnili sta je sta.
Ovo je subjektivno iskustvo i misljenje. Jednostavan odgovor na tvoju dilemu, sacuvaj 12K i upotrebi za nesto drugo.
Ja sam vec napomenuo u mojim prethodnim tekstovima sta mislim o recenzijama nasih takozvanih " profesionalaca" i da smatram da tvoje oci i samo tvoje oci konacnu odluku treba da donesu.Takodje sam spomenuo da sam se odlucio na B450 i ako sam na sve snage zeleo da uzmem X10 prvobitno.
Sve zavisi dali ti je dubina crne boje najkriticniji parametar tj. dali ces gledati TV u totalnom mraku. U tim uslovima i iskljucivo u tim uslovima X10 ce ti vise odgovarati jel ocigledno ima dublje crne ali nazalost i u tim uslovima ostali parametri su po meni losiji nego B450.U svim ostalim parametrima,preciznost boja,kontrast,ostrina,cistoca i jacina belih boja,sive skale i neverovatne fleksibilnosti podesavanja Game i individualnih boja, B450 je superiorniji TV.
X10 nije los ako ga gledas bez reference, izolovanog, i mnogi ce biti zadovoljni kvalitetom slike. Ali po meni B450 kao celokupni paket je mnogo bolja kupovina.
Kad sam ih ja posmatrao jedno pored drugog posle svih mogucih podesavanja,
SD materijal i SD DVD, slika na B450 je bila,zivlja i dublja. X10 je imao umornu sliku ako bih tako mogao da se izrazim. Na HD i BR materijalu razlika je bila manja ali je meni slika na B450 opet bila mnogo gledvidljivija nego X10. Akcenat je na "gledvidljiva"
Po recenzijama i generalno iz mog iskustva, Samsung uvek ima izrazene primarne boje, to vazi i za LCD i za Plazmu tako da nekim ljudima takva izvedba slike deluje neprirodno sto ja razumem, ali meni treba slika koja me stalno privlaci da je gledam. Zato postoje odlicne opcije u menu B450 da se to napravi po ukusu. Problem sa X10 je, ma kako probas da ispravis boje da bi se priblizile B450 em sto nemas opcije u menu a one opcije koje imas nisu ni priblizno B450.
Sve recenzije i forume koje sam posetio i citao ( englesko govorne) se slazu, da generalno, Samsung Plasme 2009 su veliki skok u kvalitetu slike dok su Panasonic plazme malo bolje ili na nivou 2008 modela, to se pogotovu odnosi na naj jeftinije modele.
Na kraju ti moras da odes u radnju kada budes spreman da kupis TV i odlucis koji prikaz slike tebi najvise odgovara.

Jedan savet za sve koji ma je neprijatno da pitaju prodavce da im daju remotni i da im dozvole da puste njihov materijal. Probajte ovo.
Nijedna radnja ili prodavac ne voli ako mu ljudi dodju i provedu 2 sata menjajuci slike, podesavati Tv da bi posle toga izasli i otisli da kupe TV u konkuretnoj radnji.
Zato treba da probas da ubedis prodavca/menagera da si spreman tog trenutka da pazaris u njihovoj radnji pa cak ako treba daj mu malu kaparu. U 90% slucaja kada znaju da ces definitivno kod njih nesto da kupujes, izaci ce ti u susret. Tako je bar na zapadu. A ako ne upali, onda odes u drugu radnju sa istom taktikom.

Inace za trenutne i buduce vlasnike B450 sta god podesavate nemojte Cell Light spustiti ispod 6 jel directno ima utucaja na dubinu crne boje i kontrasta.

Poslednja izmena:
U cemu je razlika izmedju b430 i b450 plazmi?
U metro-u b430 kosta 53700 dinara sto mi deluje dosta primamljivo.
Koliko je b430 kvalitetniji tv od a410 plazme,tacnije isplati li se doplatiti 6000 za noviji model?

Poslednja izmena:
Pitanje u vezi LCD tv...vidim kod LG-a se spominje da je jaka crvena boja,a kod Samsung-a da sve vuce na plavo i zaista kada se stave ovi modeli pored drugih vidi se to probijanje... Jel to moze da se resi podesavanjima iz menija?
Vidim svi spominju osvetljenje,kontrast,a niko nista ne prica kakvim podesavanjima je to resio?!

Bio danas u TM, pogledao B5 seriju i skoro sam siguran da cu uzeti 40B530. Bili su jedan do drugog 37B530, 40B530 i 40B550 i na svima je isao Ice Age HD. Ono sto je odmah vidljivo je bolja ostrina, punije boje i znacajno tamnija crna na 40B oba modela izmedju kojih bar koliko sam ja mogao primetiti nema nikakve razlike u kvalitetu slike.
Snimio sam i jednu Toshibu 42AV635 za slicne pare (~75K), pa me zanima koliko je dobra u odnosu na B530. Steta sto nije bila ukljucena pa nisam mogao uporediti sa Samsunzima.
Gledao sam i nalepnicu sa strane i jedan model ima SQ02, sto je valjda Samsung panel, a drugi SS06, zna li ko sta je ovo drugo.

Poslednja izmena:
U cemu je razlika izmedju b430 i b450 plazmi?
U metro-u b430 kosta 53700 dinara sto mi deluje dosta primamljivo.
Koliko je b430 kvalitetniji tv od a410 plazme,tacnije isplati li se doplatiti 6000 za noviji model?

Razlika je u tome sto B430 ima 2 hdmi porta umesto 3 , nema anti-refleksivni premaz na ekranu (Filterbright) i nema VGA port, mada ti to nije bitno jer je ionako slika bolja preko hdmi ulaza ako ces ga kaciti na komp. Da li se isplati doplatiti 6000 za model za 2009. godinu - apsolutno.

Razlika je u tome sto B430 ima 2 hdmi porta umesto 3 , nema anti-refleksivni premaz na ekranu (Filterbright) i nema VGA port, mada ti to nije bitno jer je ionako slika bolja preko hdmi ulaza ako ces ga kaciti na komp. Da li se isplati doplatiti 6000 za model za 2009. godinu - apsolutno.

VGA port mi i ne treba 2 hdmi su mi otprilike dovoljna.
E sad da li taj premaz Filterbright ima nekog uticaja na kvalitet slike i koliko on zapravo smanjuje refleskiju svetlosti?

Poslednja izmena:
E sad da li taj premaz Filterbright ima nekog uticaja na kvalitet slike i koliko on zapravo smanjuje refleskiju svetlosti?

Nisam licno video, ali evo objasnjenja sta FilterBright radi:

"FilterBright is a powerful anti-reflective film that absorbs external light and transmits internal light, thereby increasing the contrast levels and preventing unwanted reflection. In bright daylight, FilterBright creates high contrast with pure black to show clearer image details and generate superb industry-leading dark area representation."

Imas ovde sliku kolika je refleskija na starom A410 http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1806980&postcount=256 mada sigurno nije toliko u stvarnosti.

Nisam licno video, ali evo objasnjenja sta FilterBright radi:

"FilterBright is a powerful anti-reflective film that absorbs external light and transmits internal light, thereby increasing the contrast levels and preventing unwanted reflection. In bright daylight, FilterBright creates high contrast with pure black to show clearer image details and generate superb industry-leading dark area representation."

Imas ovde sliku kolika je refleskija na starom A410 http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1806980&postcount=256 mada sigurno nije toliko u stvarnosti.

Odlicna informacija kao uvek. Ja bih samo dodao da na par foruma na koje sam naisao ljudi pricaju da je zbog nedostatka filtera,B430 ima dosta slabiju dubinu crne u odnosu na B450. A evo i recenzije na kojoj se to izgleda potvrdjuje.
http://www.televisioninfo.com/content/Samsung-PN50B430-Plasma-HDTV-Review-1124.htm
Nazalost verovali ili ne jos uvek nijedne recenzije na netu o B450.

Evo sad jedno laicko pitanje.
Koja je od navedenih plazmi a410, b430, b450 najnovija odnosno koji je model iz 2008. a koji iz 2009. Jedan od ova tri modela bih sebi uzeo, koristio bih ga za gledanje satelitske televizije, na komp bi bila prikacena samo kad bih neki HD film gledao. Zelio bih da prodjem sto jeftinije pa koji bi mogao da zadovolji ovo sto sam naveo.
Hvala!

Pitanje u vezi LCD tv...vidim kod LG-a se spominje da je jaka crvena boja,a kod Samsung-a da sve vuce na plavo i zaista kada se stave ovi modeli pored drugih vidi se to probijanje... Jel to moze da se resi podesavanjima iz menija?
Vidim svi spominju osvetljenje,kontrast,a niko nista ne prica kakvim podesavanjima je to resio?!

Gde god postoje takvi problemi resavaju se kalibracijom colorimetrom, ili za ljude koji nemaju colorimetar kao ja, koriscenjem podesavanja ljudi koji ga imaju i koji se razumeju u profesionalnu kalibraciju. Sve se podesava iz menija, colour space, white balance, contrast, brightness itd.

Pogledaj na hdtvtest ili slicnim sajtovima rezultate pre i posle kalibracije za bilo koji model i videces otprilike koliko je kalibracija bitna za kvalitet slike i tacnost boja.

Bio danas u TM, pogledao B5 seriju i skoro sam siguran da cu uzeti 40B530. Bili su jedan do drugog 37B530, 40B530 i 40B550 i na svima je isao Ice Age HD. Ono sto je odmah vidljivo je bolja ostrina, punije boje i znacajno tamnija crna na 40B oba modela izmedju kojih bar koliko sam ja mogao primetiti nema nikakve razlike u kvalitetu slike.
Snimio sam i jednu Toshibu 42AV635 za slicne pare (~75K), pa me zanima koliko je dobra u odnosu na B530. Steta sto nije bila ukljucena pa nisam mogao uporediti sa Samsunzima.
Gledao sam i nalepnicu sa strane i jedan model ima SQ02, sto je valjda Samsung panel, a drugi SS06, zna li ko sta je ovo drugo.

40 incni modeli ce uvek imati bolju kvalitet slike u odnosu na 37 incne verzije, zbog razlike u kontrastu i zbog toga sto paneli na 37 inca nisu S-PVA vec AUO paneli. Ta Toshiba ne znam tacno kakva je, mozda ce neko znati nesto vise. SQ02 jeste S-PVA panel, za SS06 nisam nasao informaciju ali bi trebalo da je i on S-PVA.

Odlicna informacija kao uvek. Ja bih samo dodao da na par foruma na koje sam naisao ljudi pricaju da je zbog nedostatka filtera,B430 ima dosta slabiju dubinu crne u odnosu na B450. A evo i recenzije na kojoj se to izgleda potvrdjuje.
http://www.televisioninfo.com/content/Samsung-PN50B430-Plasma-HDTV-Review-1124.htm
Nazalost verovali ili ne jos uvek nijedne recenzije na netu o B450.

Odlican find, lepo su uradili review. Stvarno slackuju sa reviews novih modela, nema postenih ni za B530/B550 lcdove, i jos dosta novih modela.

Evo sad jedno laicko pitanje.
Koja je od navedenih plazmi a410, b430, b450 najnovija odnosno koji je model iz 2008. a koji iz 2009. Jedan od ova tri modela bih sebi uzeo, koristio bih ga za gledanje satelitske televizije, na komp bi bila prikacena samo kad bih neki HD film gledao. Zelio bih da prodjem sto jeftinije pa koji bi mogao da zadovolji ovo sto sam naveo.
Hvala!

A410 je model za 2008. B430 i B450 su modeli za 2009. Ne znam kakav kvalitet slike te zadovoljava ali bolje bi ti bilo da ides na ove novije modele, neces se pokajati sto ces dati malo vise para.

Poslednja izmena:
Ja ću izgleda ipak d'uzmem B650, kad je bal, nek je pod maskama.
Čim stigne obaveštavam

To je lcd?

A410 je model za 2008. B430 i B450 su modeli za 2009. Ne znam kakav kvalitet slike te zadovoljava ali bolje bi ti bilo da ides na ove novije modele, neces se pokajati sto ces dati malo vise para.

Svako od nas zeli da dobije sto vise za sto manje para, e sad koliko ce u tom uspjeti je pitanje?
Iskreno zelio bih sto bolji kvalitet naravno. Od sadrzaja koji bi se gledao na jednoj od te tri plazme su fudbalske utakmice (koliko sam ovdje procitao dosta su bolje plazme za to nego LCD), filmovi i sve sto ima zanimljivo. E sve to bi se gledalo sa satelita i najobicnijih programa uhvacenih obicnom kucnom antenom (na zalost jos nema bar kablovske), i kao sto sam rekao HD filmovi bi bili pustani sa racunara.

Ja ću izgleda ipak d'uzmem B650, kad je bal, nek je pod maskama.
Čim stigne obaveštavam

Mozda tebi nije bitno, ali glavni razlog zasto sam taj model odbacio je veliki input lag (i donekle glossy ekran).
Ima dosta toga po forumima, a evo jednog threada gde je covek uporedjivao razlicite modele Samsunga.
Opet kazem meni je primarna stvar za koji uzimam 40" LCD TV da zamenim 22" monitor, pa onda sve ostalo, tako da tebi ovo mozda nista ne znaci.
Zanimljivo je da na tim testovima B550 ima manji lag od B650 i A750.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1133892

Poslednja izmena:
Svako od nas zeli da dobije sto vise za sto manje para, e sad koliko ce u tom uspjeti je pitanje?
Iskreno zelio bih sto bolji kvalitet naravno. Od sadrzaja koji bi se gledao na jednoj od te tri plazme su fudbalske utakmice (koliko sam ovdje procitao dosta su bolje plazme za to nego LCD), filmovi i sve sto ima zanimljivo. E sve to bi se gledalo sa satelita i najobicnijih programa uhvacenih obicnom kucnom antenom (na zalost jos nema bar kablovske), i kao sto sam rekao HD filmovi bi bili pustani sa racunara.

Moj iskren savet ti je da nadjes mesto gde imaju sva tri televizora pa da procenis licno, i da se poigras sa podesavanjima slike ako ti daju daljinski.

Inace po kvalitetu slike si verovatno zakljucio da ide B450>B430>A410

B450 bolji od B430 zbog pomenutog antirefleksivnog premaza, B430 bolji od A410 u kontrastu 30000:1 prema 20000:1 i 600hz subfield drive (prikazuje punu pokretnu rezoluciju panela) , koji tebi ide kao plus zbog toga sto ces gledati sportski materijal.

Ja bih uzeo B450, ali kazem ti pogledaj svojim ocima pa odluci da li je vredno razlike u ceni.

Moj iskren savet ti je da nadjes mesto gde imaju sva tri televizora pa da procenis licno, i da se poigras sa podesavanjima slike ako ti daju daljinski.

Inace po kvalitetu slike si verovatno zakljucio da ide B450>B430>A410

B450 bolji od B430 zbog pomenutog antirefleksivnog premaza, B430 bolji od A410 u kontrastu 30000:1 prema 20000:1 i 600hz subfield drive (prikazuje punu pokretnu rezoluciju panela) , koji tebi ide kao plus zbog toga sto ces gledati sportski materijal.

Ja bih uzeo B450, ali kazem ti pogledaj svojim ocima pa odluci da li je vredno razlike u ceni.

Ja cu otprilike da uzmem b430.Ne vredi sigurno taj anti refleksivni premaz 10000 dinara.Verujem da razlika u kvalitetu slike mizerna ako je uopste ima.

SQ02 jeste S-PVA panel, za SS06 nisam nasao informaciju ali bi trebalo da je i on S-PVA.

Jeste, SS06 je takodje Samsungov S-PVA panel, 8-bitni.

Inace za LE40B650, uglavnom kazu kako je odlican TV. Ima neki input lag koji je HDTV izmerio izmedju 47 i 63ms, dok su Nemci izmerili 33ms. U sustini u Game/PC modu lag se drasticno smanjuje i ne smeta.

Novi firmware je i taj problem ocigledno resio, bar tako kazu ovi sto ga imaju.

To mi uopšte neče smetati. Nadam se da ću ga kupiti u utorak.

Video se ne radi iskljucivo radi prikaza slike jer je tu sliku jako tesko prenijeti, tu je radi predstavljanja prikaza menia, ethernet mogucnosti, input laga kao i smaog dizajna televizora.

Ovo ti je prilicno smesna izjava, s obzirom da na ovim snimcima koje si nam predstavio nema nijednog menija, ethernet mogucnosti, niti testiranja input laga, pa tako po tvome ispada da i nije bas najjasnije sta si hteo sa ovim videom da nam predstavis :)

Gde god postoje takvi problemi resavaju se kalibracijom colorimetrom, ili za ljude koji nemaju colorimetar kao ja, koriscenjem podesavanja ljudi koji ga imaju i koji se razumeju u profesionalnu kalibraciju. Sve se podesava iz menija, colour space, white balance, contrast, brightness itd.

Pogledaj na hdtvtest ili slicnim sajtovima rezultate pre i posle kalibracije za bilo koji model i videces otprilike koliko je kalibracija bitna za kvalitet slike i tacnost boja.

Hvala na pojasnjenju. Video sam da postoje podesavanja koja stavljaju ljudi samo nije mi bilo jasno da li se time resava i problem sa bojama...sad mi je jasno :)

Gde se u opste primeti taj input lag,pogotovo sto je u milisekundama...jedino ako si Bolt pa ti se to cini kao vecnost :d (morao sam ovo napisati) :d

^
Najvise bi smetalo u igrama (pogotovo online FPS sto cesto praktikujem) i to ako je znacajno preko 30ms sto je neka donja vrednost koju oko registruje.
Sto je najgore proizvodjaci objavljuju samo odziv panela, a za input lag se moras cimati po milion foruma, gde pogotovo za nove modele imas puno razlicitih rezultata.
Jako bih voleo da znam koliki stvarno input lag imaju B530(550), B650 ili A686 sto mi je trenutni uzi izbor za kupovinu.

Poslednja izmena:
Posle jos jedne posete TM, iako sam bio 50:50 izmedju 40" B650 i B530, bice izgleda ovaj drugi. Gledajuci ih u radnji (doduse pored B650 je bio B550, oba sa SQ panelima), nisam nikako mogao da primetim razliku gledajuci iz svih mogucih uglova i razdaljina (isao je neki HD promo u 1080i). Dacu B650 jos jednu sansu kada odem sa HDMI laptopom i konacno resim sta cu.
Inace B650 vise nema neraspakovanog (u bilo kojoj TM radnji), a za ovaj iako sam usao u servisni meni nigde nije bilo informacije koliko je radio (ako neko zna da desifruje evo slika), pa mi je i to jedan od + faktora za B530, dati 108K za polovan TV je ipak previse.
Prodavac je inace bio jako ljubazan i cackao sve sto mi je palo na pamet, rece i da nije problem raspakovati TV da ga u radnji istestiram, sto cu sigurno iskoristiti.

edit: Sta bi trebao imati na laptopu za testiranje (koji programi, test patterni itd.), i kako podesiti TV?

Prilozi

• DSC00006.JPG
    DSC00006.JPG
    141.4 KB · Pregleda: 88
  • DSC00005.JPG
    DSC00005.JPG
    167.3 KB · Pregleda: 84
Poslednja izmena:
Probaj da brzo, jedno za drugim ispritiskas Info-Menu-Mute-Power kako bi ti prikazao broj radnih sati do sada.
To je radilo na A656, verovatno ce da radi i na B650.

Ne ne on je vec u servisnom meniju, samo sto je verovatno drugacije kod B650 gde pise koliko je sati radio, na A656 je prva stavka.

Ne ne on je vec u servisnom meniju, samo sto je verovatno drugacije kod B650 gde pise koliko je sati radio, na A656 je prva stavka.

Tako je i prodavac je bio zbunjen, kad to uradi na A seriji vidi se vreme.

Sto duze citam po forumima sve sam vise zbunjen. Navodno B5 serija nema HDMI3/PC ulaz koji znacajno daje ostriju sliku desktopa (tekst, surf itd.), a ako je to istina onda moram ici na 6 po svaku cenu.
Ima li ko moze da potvrdi ili opovrgne ovo?

edit: znam da sam dosadan, ali moze li neko ukratko da objasni koji i kako podesen HDMI ulaz je najbolje koristiti za moj slucaj (znaci zamena za monitor, pa sve ostalo).

Poslednja izmena:
Tako je i prodavac je bio zbunjen, kad to uradi na A seriji vidi se vreme.

Sto duze citam po forumima sve sam vise zbunjen. Navodno B5 serija nema HDMI3/PC ulaz koji znacajno daje ostriju sliku desktopa (tekst, surf itd.), a ako je to istina onda moram ici na 6 po svaku cenu.
Ima li ko moze da potvrdi ili opovrgne ovo?

edit: znam da sam dosadan, ali moze li neko ukratko da objasni koji i kako podesen HDMI ulaz je najbolje koristiti za moj slucaj (znaci zamena za monitor, pa sve ostalo).

Mislis na HDMI 2 ulaz. Nema puno informacija o B530/B550 na internetu, i na avforums, avsforums i drugim forumima koje posecujem nisam jos video da ih neko koristi kao monitor.

Nisi dosadan, forum je tu da se pomogne drugima i da medjusobno razmenjujemo informacije.
Inace na svim prethodnim samsungovim modelima najbolju sliku za desktop je davao HDMI 2 ulaz preimenovan u PC, koji uklopi sliku savrseno i tekst ima maksimalno mogucu ostrinu. Kod mene se ovo nalazi u Menu>Input>Edit name>HDMI2>PC. Verovatno je isto i na B550/B650.

Pitao si isto sta da poneses za testiranje. Planet earth Pole to pole prva epizoda u 1080p ili ako ne nadjes u 1080p moze 720p. Neki film sa brzim scenama po tvom izboru isto u 1080p/720p, ali vidi da nadjes sto kvalitetniji bluray rip, ali ne znam koliko brz net imas i odakle inace skidas.

Meni je najveća mana 530/550 nepostojanje PiP-a.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno