Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bitna stvar koji sam zaboravio a koja je veliki problem kod LCDova je pozadinsko probijanje svetla, koje je, na zalost, skoro neminovno kod LCDova zbog procesa prikaza slike, a koje do sada nije spomenuto (makar ja nisam primetio).

Mitovi, mitovi... Sve bi to trebalo da postoji, blurring, pozadinsko probijanje svetla,tearing itd.. To se javlja kad ljudi ne podese svoj tv kako treba, ukljucuju razne opcije za poboljsavanje slike i slicne stvari, i primerci televizora koji imaju neku gresku. Mnogo citate mane lcd-a na netu, a neke stvari odatle jednostavno nisu istinite. Tipa primer phosphor lag na plasmi, ghosting iliti image retention.. Neko ima problema sa tim neko nema, sve zavisi..

ovako... ja mislim najbolje bi bil da prvi udje deda,da prvi udje deda.... da prvi udje deda :D

moje mišljenje je da su obe tehnologije podjednako dobre/loše mislim da bi pro trebalo da se uzme u obzir koja je namena kupovine hd ready/full plasme/lcd,tipa dali ce se samo gledati tv sd/hd/sport ili se koristiti kao destop i slicno. Evo ja recimo za desktop i igre imam lcd 24" koji je kostao 46000din kada sam ga uzimao,posto sam vec premasio cifru od 1tb serija i filmova koje stancujem iz dana u dan,ja cu uzeti plazmu jer ce se gledati budjava ikom kablovska koja je uzas na ovo crt 70cm i hd flmovi/serije... eto kako ja na to sve gledam...

Reci mi jednu manu plasmi u 2009 poredeci ih sa LCD-ovima? Pa da vidimo kako su obje tehnologije dobre/lose?

@BoArDsLiDe
Haj nemoj vise komentarisat, pijes zivce ovde svima i pravis se blesav sa izvalama i glupostima identifikujuci sebe sa svojim izborom televizora
Djetinjasto i nezrelo!

Zasto se vi ljudi uzbudjujete? Ja nisam "izabrao" ni jedan TV. Moje gloooposti su one koje potvrdjuju jos 5 pari iskusnih ociju, svasta cujem, da si rekao meni OK ali jos petorica da potvrde i da se jednoglasno i bez razmisljanja sloze oko iste stvari posle 5 minuta gledanja(gledali smo sigurno 45 minuta)?!? Druze Nani, jedno je sto pisu a drugo sto ces realno da vidis(necu da ulazim u to zasto ti testovi i review-i pisu to sto pisu, zasto novine hvale ove ili one proizvode, ko placa reklame i na koji nacin cela industrija funkcionise - upravo zbog toga postoje forumi da ne bi bili vodjeni u stadu i da sami zakljucujemo stvari, slazem se da svako pise danas svasta kao i ja recimo ali ja ne trazim da meni bilo ko od vas veruje, ne branim nista, nisam ni u jednomj taboru niti sam pobornik bilo koje tehnologije, sami podjite i verujte sami sebi i svojim ocima). Nista nije savrseno niti ce ikada biti(mozda i hoce ali nije ni bitno), poenta je da u datom trenutku izaberes proizvod kojim ces biti sto zadovoljniji i u tome je cela rasprava. Koji crni OLED i laser paneli, realno se vodi prica o full plazmi i to Panasonic y80(znaci G11 panel) i recimo Samsung LCD A656 ili pandan Sony w4500, sto je u realnoj kupovnoj moci delimicnog broja clanova. Sta mene briga dal je LCD ili plazma, hocu sliku da se impresioniram, sad sto je tako da ovi LCD-ovi imaju ostriju sliku i jace boje(da se ne bi vredjali vlasnici plazmi necu da kazem u kolikoj meri jer jos nisam "bacio oko" na A656 i W4500 vec samo na y80, bar nisam u Srbiji da ne dodje do zabune da prvi put u zivotu vidim plazmu i LCD :p ) ne znam zasto to nekoga zivcira. Ljudi zasto se nervirate, na forumu smo da bismo se druzili, razmenjivali iskustva i naucili nesto jedni od drugih. Ako smatras da ja ne znam nista OK ali zasto se nerviras i to nije razlog da se konfliktiramo i da se vredjamo oko glooopih panela. Mozemo ako nista drugo da se lepo druzimo ovde, budi u pravu - ja nemam problem sa tim, javno cu da kazem da ne vidim razliku izmedju plazme i CRT-a i kupicu isti jer za mene ne vredi vrhunski panel nista jer ne vidim razliku i zasto onda da bacam pare? CRT i to mi je onda puna kapa! Bez zezanja, ja nemam problem sa tim i nije me sramota. Uz svo duzno postovanje, neke stvari su previse ocigledne da bi se o njima cutalo i prelazilo preko njih. Crna, crna i samo crna i njena dubina i sve ostalo vezano za crnu boju, A STA JE SA OSTALOM PREDIVNOM PALETOM SVIH OSTALIH BOJA? Kao da samo crne i bele ima. I bela je dosta svetlija i dosta belja nego li na y80.

moje mišljenje je da su obe tehnologije podjednako dobre/loše mislim da bi pro trebalo da se uzme u obzir koja je namena kupovine hd ready/full plasme/lcd,tipa dali ce se samo gledati tv sd/hd/sport ili se koristiti kao destop i slicno. Evo ja recimo za desktop i igre imam lcd 24" koji je kostao 46000din kada sam ga uzimao,posto sam vec premasio cifru od 1tb serija i filmova koje stancujem iz dana u dan,ja cu uzeti plazmu jer ce se gledati budjava ikom kablovska koja je uzas na ovo crt 70cm i hd flmovi/serije... eto kako ja na to sve gledam...

Totalno si u pravu i imas zilion(lupio sam, ne znam koliko ih ima ali sam naleteo sasvim slucajno na par a predpostavljam da ih ima dosta da ne bude da skacem sam sebi u usta) filmica o misljenjima, intervjua na netu koji kazu da je za SD i sport i gledanje HD kanala "bolja" plazma a za sav ostali(vrhunski) digitalni signal kao recimo Blue Ray i HDMI desktop, video igre - LCD . You tube pa gledaj do mile volje kao jedno od najbrzih resenja da dodjes do ovih nformacija. Ali opet nisam za to da se bilo cemu veruje dok licno ne probam.

PoZz drugari, ne srdite se, na kraju krajeva ovo postujem iz hobia i druzbe, necu da razgovaramo ako se nervirate :( .

Poslednja izmena:
Plasme uvjek jeftinije bile i imale bolji odnos ulozeno/dobiveno od LCD-ova.

Sony w4500 nije pandan nikome i nicemu, to je feler tv, cijela serija sa nepravilnom uniformnoscu i nekontrolisanim izbijanjem pozadinskog osvijetljenja po coskovima.

Poslednja izmena:
Reci mi jednu manu plasmi u 2009 poredeci ih sa LCD-ovima? Pa da vidimo kako su obje tehnologije dobre/lose?

Evo ja ću ako može :d
Oštrina teksta HD Ready plazme na desktopu. Pitao sam i u drugoj temi ko šta kako koristi ali se pitanje zagubilo u prepucavanju.
Drugo je "disanje" slike u koloritu i na Full HD plazmi i sa isključenim dinamičkim onim sranjcem (Obe su panasonic *8P modeli). Tipa kad se prebaci sa pretežno bele na plavu.

Poslednja izmena:
Otkada text nije ostar na prirodnoj rezoluciji? Sa iskljucenim dinamickim kontrastom plazme imaju min 10000:1 pa preko 30000:1 dok lcd idu reda 3-5000:1 i to max. U cemu je problem?

Meni opet niko nije rekao gde je uporedjivao televizore na nacin koji sam opisao, posto je to jedini validan nacin.

Od kada sam povezao komp na TV....
Problem je krzav i nečitljiv tekst, desktop, igre itd (BF1942 doduše, on ima neki "osetljiv" font) (1280x720 rezolucija)... Šta ti držiš na desktop-u?

Haj opet 2009 modeli!
Neo-PDP--->>>prepolovljena potrosnja elektricne energije na nivou LCD-ova,
600Hz sub-field--->>>>punih 1080 linija motion resolucije,
nano fosforne celije od 20nm umjesto 100nm celije--->>>Reci papa i najmanjem tragu Burn-ina.
96Hz mod za 24p materijal, Kuro je imao 72Hz i ne nije to isto kao smetljarska inerpolacija kod glupih LCD-ova, ne radi se pulldown vec se jedan frame ponavlja 4 puta!
Sta je to LCD uradio, da Sony je sa 10 bitnih panela iz 2008 spao na 8 bitne za 2009 al je dodao Bravia 3 engine, LCD je uveo Edge LED koji je gori od prvobitnog LED-a jer mu je sad osvijetljenje sa strane a ne iza kompletne cijele ploce. Samo radi stanivanja same debljine.
Presmijesno. Plasma dostigla vrhunac a LCD se degradirao jos vise.

Poslednja izmena:
E drugari o ovome sam vam pricao http://www.youtube.com/watch?v=fk4kk4QtJzw&feature=related . Kada odes u radnju i stoje jedan pored drugog(2 razlicite tehnologije istog proizvodjaca i slicnog cenovnog ranga) ovo je prvi utisak. Ovde naravno ne mozete videti razliku u ostrini ali se i ona pomalo nazire jer je los snimak. Znaci samo ne treba biti toliko lenj i otici sa svojim PC i pogledati(pozeljno je povesti jos nekoga makar i svoju babu cisto zbog objektivnog sagledavanja). Ljudi to treba da budu ocigledne stvari a ako su razlike minorne nemamo o cemu toliko da zvacemo :p .

Poslednja izmena:
Haj opet 2009 modeli!
Neo-PDP--->>>prepolovljena potrosnja elektricne energije na nivou LCD-ova,
600Hz sub-field--->>>>punih 1080 linija motion resolucije,
nano fosforne celije od 20nm umjesto 100nm celije--->>>Reci papa i najmanjem tragu Burn-ina.
96Hz mod za 24p materijal, Kuro je imao 72Hz i ne nije to isto kao smetljarska inerpolacija kod glupih LCD-ova, ne radi se pulldown vec se jedan frame ponavlja 4 puta!
Sta je to LCD uradio, da Sony je sa 10 bitnih panela iz 2008 spao na 8 bitne za 2009 al je dodao Bravia 3 engine, LCD je uveo Edge LED koji je gori od prvobitnog LED-a jer mu je sad osvijetljenje sa strane a ne iza kompletne cijele ploce. Samo radi stanivanja same debljine.
Presmijesno. Plasma dostigla vrhunac a LCD se degradirao jos vise.

Bez sarkazma......ali ako si ti u pravu, namece se samo jedno logicno pitanje....kada ce prestati proizvodnja lcd televizora?

Kada se produzi radni vijek OLED tehnologije i kada bude dostupna u vecim dijagonalama.

U prevodu za 3,4 godine, a do tada ce ili ova tema ima preko 500 strana stalnog ponavljanja pojedinih ljudi kako je Plasma sledece svetsko cudo, ili ce neko na kraju priznati da lcd nije toliko los i prestati da ga blate i da traze neke nepostojece mane. Mislim da je rasprava plasma vs lcd odavno resena u korist plasme, a nekima to jos nije dovoljno nego zele da i dalje skrnave i ono malo prednosti sto LCD ima.

I plazma i lcd ce prestati da se proizvode kada oled i laser budu poceli komercijalu. Nemam nista protiv, nego na kraju cemo da se pobijemo ovde za gluposti, a u PM.
Sto se tice desktopa rez mi jeste 720p ali s' tim da sa 2m sedim i lepo citam sve sto pise. Probaj clear type u podesavanju za text za windows.

E drugari o ovome sam vam pricao http://www.youtube.com/watch?v=fk4kk4QtJzw&feature=related . Kada odes u radnju i stoje jedan pored drugog(2 razlicite tehnologije istog proizvodjaca i slicnog cenovnog ranga) ovo je prvi utisak. Ovde naravno ne mozete videti razliku u ostrini ali se i ona pomalo nazire jer je los snimak. Znaci samo ne treba biti toliko lenj i otici sa svojim PC i pogledati(pozeljno je povesti jos nekoga makar i svoju babu cisto zbog objektivnog sagledavanja). Ljudi to treba da budu ocigledne stvari a ako su razlike minorne nemamo o cemu toliko da zvacemo :p .

I cekaj ti si kao primetio razliku ovde? :d:d:d

a za total sta je dobro,
i pitanje za BoArDsLiDe: kakvo je bilo osvetljenje u prostoriji

Poslednja izmena:

A ti neprimecujes da plazma vuce na plavo?;).Ovakvi linkovi nisu merodavni posto nemamo nikakvu informaciju koji su modeli tv-a i koji je setup na svakom od njih,ali mozemo da primetimo da neki ljudi nemaju moc opazanja da vide bilo kakvu razliku.

A ti neprimecujes da plazma vuce na plavo?;).Ovakvi linkovi nisu merodavni posto nemamo nikakvu informaciju koji su modeli tv-a i koji je setup na svakom od njih,ali mozemo da primetimo da neki ljudi nemaju moc opazanja da vide bilo kakvu razliku.

Pa ti si jos veca komedija batice wow video si razliku da plazma vuce na plavo? I kakvih jos razlikica ima po tebi? Prvo covek je naveo da je los kvalitet ali ono je smejurija od poredjenja pise PLASMA i onda pored LCD, koji modeli??? Koje podesavanje? i jos mali milion pitanja...

Pa ti si jos veca komedija batice wow video si razliku da plazma vuce na plavo? I kakvih jos razlikica ima po tebi? Prvo covek je naveo da je los kvalitet ali ono je smejurija od poredjenja pise PLASMA i onda pored LCD, koji modeli??? Koje podesavanje? i jos mali milion pitanja...

Vidi ovako,ako nesto ne znas onda se nejavljas "batice" ,to sto je plazma povukla u plavo ima veze sa color temperaturom slike (kelvinazom) i moze da bude do loseg setovanja ali i do loseg panela (kao sto sam i napisao onaj video kako je prikazan nije merodavan) a ti nemas pojma o tome ali znas da sam komedija i da je to "razlikica".

Poslednja izmena:

Pa kako nisam, nekako je jaca slika na LCD-u, mocnija, jace su prikazane boje i te boje ne mrljave(zbog svoje jacine) i ne uticu na ostrinu, ne znam kako da opisem, zar to nije ocigledno i na tom drljavom video klipu??? Isti se utisak dobija ako se ode u radnju(samo mnogo bolje) i pogledaju 2 TV-a istog proi.....aj' da se ne ponavljam vise po 100-ti x . Ne znam, meni je to totalno ocigledno a i sa kim god da pricam o tome ovde u KG-u svi imaju takav utisak u korist LCD-a. Pokolebao sam se priznajem uzdizanjem plazme u nebesa raznih clanova foruma inace ne bih imao razloga da ponovo gledam plazma panele. Znaci toliko sam bio siguran u svoj utisak a sada mi preostaje da pogledam 6-tu i 7-mu seriju Samsunga, w4500 i ponekog drugog proizvodjaca koji mi se nadje na putu. U igraonici bila guzva pa sam odlozio za neki drugi dan - recimo sutra a zakazao sam odlazak u WEG ujutru u 9.

a za total sta je dobro,
i pitanje za BoArDsLiDe: kakvo je bilo osvetljenje u prostoriji

Osvetljeno do bola kao u auto salonu :p . Znam sta ces da kazes, da nisam gledao sliku u pravim uslovima. Ja hocu da se moj TV ponasa poprilicno dobro u bilo kojim uslovima ali dobro ako i ima bolje boje(koje ja nikako nisam video niti znam nekoga ko ih je tako doziveo) namece se sustinsko pitanje ostrine u cijem odsustvu sve pada u vodu ako koristimo TV kao multimedijalni centar(surf, word, texture u gaming-u, pa i video HD - kako moze da nesto ima ostriju sliku u pokretu ako na staticnoj slici mrljavi i nema tu ostrinu potrebnu da ispuni zahteve korisnika koji je navikao na zilet LCD monitora - recimo mog 223bw-a sa DVI ulazom, ponosno mogu da predstavim njegovu ostrinu kao kvalitet i u odnosu na to na sta sam navikao y80p (G11) mi je daleko od toga, probacu i LCD TV modele koje sam nabrojao pa cu da uporedim ostrinu ali sustinu vec znam jer sam gledao u US-u). Od "obicnih ljudi" koji ne citaju forume nisam cuo nikoga(ni vlasnika, ni buduceg kupca, ni prodavca) da uzdizu plazmu vec vlada misljenje generalno u korist LCD-a i tu niko ne pravi dilemu oko toga. Pricam ljudima da se po forumima vodi bukvalno rat oko Plasma vs. LCD ali niko naravno nema pojma o cemu govorim i gledaju bledo jer niko nema dilemu. Nemojte da mislite da ubedjujem nekog u nesto jer zaista to ne radim, zaista najiskrenije prenosim utiske. Ta "raja" koja misli da je to bolje misli na osnovu toga sto je imala prilike da gleda, da proceni i da pazari, ona ne cita forume niti zna za prominentne licnosti iz video sveta i njihove komentare i review-e, ona nema dilemu sta je bolje. Njima je cudno oko cega se mi sporimo ovde.

Poslednja izmena:
Vidi ovako,ako nesto ne znas onda se nejavljas "batice" ,to sto je plazma povukla u plavo ima veze sa color temperaturom slike (kelvinazom) i moze da bude do loseg setovanja ali i do loseg panela (kao sto sam i napisao onaj video kako je prikazan nije merodavan) a ti nemas pojma o tome ali znas da sam komedija i da je to "razlikica".

A jel trebas da budes expert da bi video gde je bolja slika kad su nijanse u pitanju a pogotovo na doticnom snimku? Jel imas oci msilim? Ko je tebe postavio da odredjujes ko sme da se javlja a ko ne? Valjda je ovo slobodan forum i racunaju se iskustva ljudi. Na snimku ko je video razliku taj je ili vrlo pristrasan jednoj od tehnologija ili ne vidi belu macku posto eto toliko je merodavan.

BoArDsLiDe->Ne znam cime si snimao ali ono je blaga katastrofa i nemoj da me teras da vadim svoju HD kameru i da krenem po prodavnicama pa da ti docaram sliku kako treba:D. Uopste ne mislim da je LCd toliko superiorniji kao sto se tvrdi, video sam dosta plasmi koje imaju fantasticnu sliku.

Thierry Henry nisam ja snimao :p , snimak sam nasao na youtube- u . Nemam pojma ko ga je snimao niti me je interesovalo vec je interesantna razlika koja je slicna onoj kada stavis 2 tehnologije jednu pored druge. Thierry Henry kako bre pristrasan, samo mi kazi da ti ne vidis razliku i da ti nista nije cudno sa plazmom u poredjenju sa LCD-om??? Ono kao bledja slika, slabiji kontrast i ostrina(mada se ona samo nazire zbog loseg snimka). Razlika je OcIgLeDnA i bas je najslicnija onoj kada odes u radnju. Pa i prodavci su onda slepi i ne vide belu macku, nego pusti sad to. Dizem ruke do ujutru kada idem u WEG pa cu da prenesem svoje utiske. Najcudnija stvar kod panela je ta sto je ovde stvar vrlo ocigledna i ne moze da bude subjektivna a opet neki od nas vide razlicito. Necu da vredjam nikoga da ne zna da gleda i ne kazem to. Nije da vam ne verujem, da ne verujem ne bih sebe cimao jer ja nikakve dileme nisam imao pre vasih hvaljenja plazme. Jako cudno zar ne?

ortak mi reche da je nabavio neku novu samsung plazmu ali ako okachim jpg kapiram da cju dobiti warn ... voleo bih da imam jednog dana taj fazon pa da lepo peglam tekken sa ribom da je voshtim onako preko pola zida :d

A jel trebas da budes expert da bi video gde je bolja slika kad su nijanse u pitanju a pogotovo na doticnom snimku? Jel imas oci msilim? Ko je tebe postavio da odredjujes ko sme da se javlja a ko ne? Valjda je ovo slobodan forum i racunaju se iskustva ljudi. Na snimku ko je video razliku taj je ili vrlo pristrasan jednoj od tehnologija ili ne vidi belu macku posto eto toliko je merodavan.

Vazi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno