Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

toogood

Slavan
Učlanjen(a)
09.11.2008
Poena
440
Prvo da se unapred izvinim moderatorima ukoliko tema vec postoji, gledao sam ali je nisam nasao.

Dakle zanima me koja je tehnicka, kvalitativna i "consumer" razlika izmedju ova dva "standarda"?

Dakle sta je bolje u cemu?

poz
toogood

Prvo da se unapred izvinim moderatorima ukoliko tema vec postoji, gledao sam ali je nisam nasao.

Dakle zanima me koja je tehnicka, kvalitativna i "consumer" razlika izmedju ova dva "standarda"?

Dakle sta je bolje u cemu?

poz
toogood
postavio si takvi pitanje da je potreban ceo elaborat o ovoj temi. svako ko ti odgovori a da nje potrošio neko sati za odgovor, jednostavno nije u pravu.

najbolje bi bilo da gugalš par dana, ili da preformulišeš pitanje.

Poslednja izmena:
ok nisam mislio da se opise metodologija rada televizora, iako verujem da od toga sve zavisi...vise taksativno bez puno opterecenja

poz
toogood

bio je neki test ovdje na benchu, prije mozda 1 god, 2 TVa iste dijagonale, 1 LCD, 1 plasma, pa pokusaj da ga nadjes

ok nisam mislio da se opise metodologija rada televizora, iako verujem da od toga sve zavisi...vise taksativno bez puno opterecenja

poz
toogood
pa čim si napisao lcd, već si srušio mogućnost da dobiješ neki kraći odgovor. previše širok pojam, previše tehnologija je uključeno u prikaz konačne slike lcd televizora.

plazma sa druge strane je je malo unificiranija i lakša za objašnjavanje.

bio je neki test ovdje na benchu, prije mozda 1 god, 2 TVa iste dijagonale, 1 LCD, 1 plasma, pa pokusaj da ga nadjes
ovo bi bilo ko da si rekao da postoji review 2 automobila, recimo lupam, reno vs pežo, iste dužine od 4m, pa eto vidi ko je bolji proizvođač.

recimo, mogao bih ja da uporedim moju pana 37" plazmu sa komšijinijim 37" samsung lcd, gde bi moj pana oduvao samsunga, i šta to znači? ništa.

Poslednja izmena:
pa čim si napisao lcd, već si srušio mogućnost da dobiješ neki kraći odgovor. previše širok pojam, previše tehnologija je uključeno u prikaz konačne slike lcd televizora.

plazma sa druge strane je je malo unificiranija i lakša za objašnjavanje.

ovo bi bilo ko da si rekao da postoji review 2 automobila, recimo lupam, reno vs pežo, iste dužine od 4m, pa eto vidi ko je bolji proizvođač.

ok eto nesto sam saznao...:)

ajde onda da bar plasma bude malo razjasnjena...?

lcd fullHD 1080p...?

nadam se da sam bar malo suzio potencijalno objasnjenje

poz
toogood

Reci ti lepo za sta ti treba tv? Za kablovsku, satelitsku, DVD, HD, PS3, PC...itd....

trebao si prvo da nadjes taj test, pa komentarises ;) test je 2 aktuelna samsung modela, koji su koliko se sjecam imali i slicnu oznaku, a i istu dijagonalu, i dobro je objasnjena prednost jednog i drugog za vise aspekata koriscenja... Ako imas neko mjesto/link/sajt sa boljim uporednim testom 2 tehnologije, umjesto tog "a, to je presiroko", onda ga daj, otherwise...

Poslednja izmena:
trebao si prvo da nadjes taj test, pa komentarises ;)
ali ja ga uopšte ne komentarišem.
nisam ga pročitao, ne znam šta piše, nit ga komentarišem.

ali nešto drugo ću komentarisati. samsung u plazma svetu ne važi za nekog cenjenog predstavnika. njihovi paneli više troše od panasonica na istoj dijagonaii, više se greju, trafoi imaju onaj tih ali na mute čujan BZZZZZZ, umeju da naprave gadniji image retention pa čak i trajan burnin.

zanimljivije bi bilo da je poredio taj samsung lcd sa panasonic plazmom, ili ne daj bože pionirčetom :)

a na žalost nemam par dobih linkova koje sam pročitao pre par meseci kada sam vagao šta da kupim. "plasma vs lcd" na google izbacuje dosta katastrofalnih stranica pisanih od strane ljubitelja jedne tehnologije, do onih normalnih sam dolazio preko "10 linkova". mora se odvojiti nekoliko dana za proučavanje ove teme.

u svakom slučaju, ne postoji idealan panel za sve upotrebe, signale... mora se odlučiti šta ti je prioritet, i prema tome izabrati jedna od ove 2 tehnologije. ne samo to, već je bitno i kakav ti je soba, položaj prozora, mesto panela na zidu, lakirani parket ili tepih na podu, vreme u toku dana kada bi se najviše gledao tv, broj gledalaca, uglovi pod kojim sede ... kako bi izabrao nešto šta će ti odgovarati najbolje.
tako je lako kupiti lcd monitor, samo gledaš specifikacije, ali užasno teško je uzeti hdtv koji će tebi najviše odgovarati. i sve pada u vodu samo zbog toga što si se oslonio na nečiju preporuku, a konfiguracija te sobe i njegove potrebe/želje su drugačije od tvoje. ja se ne usuđujem reći šta je bolje, jer neću da me neko proklinje zbog bačenih xxx(x) e, mada uvek mogu reći iskreno šta mislim o mom pana 37pv80.

Poslednja izmena:
test je dao makar neke okvirne smjernice, tipa LCD daje ostriju sliku i bolji je za text, za Win (ko hoce da koristi TV kao monitor), ali je slika na plazmi "meksha" i "prirodnija" kada se gledaju filmovi i sl (ne drzite me za rijec da sam sve dobro zapamtio)...

test je dao makar neke okvirne smjernice, tipa LCD daje ostriju sliku i bolji je za text, za Win (ko hoce da koristi TV kao monitor), ali je slika na plazmi "meksha" i "prirodnija" kada se gledaju filmovi i sl (ne drzite me za rijec da sam sve dobro zapamtio)...

Da dobro si zapamtio. Ako ti treba za PC, i konzole onda LCD a, za sve drugo Plazma.
Mada se malo i ogradjujem od ovog odgovora jer ne znam koji su modeli u pitanju

Koliko sam ja caprkao i trazio, nemoguce da plasma bude bolja od lcda za sony i pc... al to sam samo ja.

onda je za tvoje potrebe LCD najbolje resenje jel plazma ima ''muljaviju'' sliku i ne moze dugo da prikazuje staticnu sliku

onda je za tvoje potrebe LCD najbolje resenje jel plazma ima ''muljaviju'' sliku i ne moze dugo da prikazuje staticnu sliku
kakva muljava slika? definiši to. moj panasonic 37pv80 ima sve samo ne muljavu sliku.

i jel ti kupuješ hdtv da bi držao 8 sati statičan desktop, ili da sve izgleda perfektno?

nastaje problem, javljaju se ljudi koji nisu videli nešto o čemu pričaju. a to je uvek kraj normalne rasprave.

Slazem se da plazma ne daje muljavu sliku, vec je i desktop veoma upotrebljiv. generalno bolja je opcija 1920x1080 za kuckanje nego lu HD ready ali za igrice i HD filmove slika je da se poseces. 2-3 sata kuckanja za plazmu nisu problem.

Koliko sam ja shvatio problem staticne slike moze da bude ako gledate filmove uvek vam je gore i dole ona crna traka, to moze da naudi plazmi, i kod plazme kontrast polako se gubi vremenom dok kod LCD, ostaje isti.

Ali na to dodas koliki kontrast ima plazma ima u odnosu na LCD, npr 10000:1 za plazmu a 2000:1 za LCD pa onda posle 15god dodju na isto, a za 15god ako ne promenim tv onda......a u PM.

ja ne znam odakle si nasao taj podatak ali evo cim sam otvorio tehnomarketov sajt na prvoj stranici reklama za LCD SAMSUNG LE40A656 i u specifikacijama za kontrast stoji 50000:1, onda vidim neka TOSHIBA 20000:1.....

Poslednja izmena:
Razlikuj dinamicki tj softwearski i pravi kontrast. Dinamicki kod plazmi ide od 100k pa do 1miliona.

Poslednja izmena:
Plazma kada stigne polovinu radnog veka, ona izgubi i polovinu kontrasta, ja ne mogu da verujem da plazma onda moze da ima isti kvalitet slike kao kod LCD-a, jer realno i sada ako poredis novi LCD i plazma televizor ne mozes videti neku veliku razliku.
I meni bi stvarno smetalo da se zezam sa "burn in" problemom, i stalno da vodim racuna na ono sta gledam da ne bih pokvario TV, to je stvarno glupo.

Poenta je da i jedna i druga tehnologija imaju mane,dok ne izbace nesto savrsenije svako bira po svojim potrebama-ubedjenjima.

Koji burn-in? Gledam tv program bez problema, igram igrice bez problema, a sto se tice slike jedina native na LCD izgleda super ostro, znaci desktop ili BR dok kod plazme dijapazon je mnogo veci.

kakva muljava slika? definiši to. moj panasonic 37pv80 ima sve samo ne muljavu sliku.

i jel ti kupuješ hdtv da bi držao 8 sati statičan desktop, ili da sve izgleda perfektno?

nastaje problem, javljaju se ljudi koji nisu videli nešto o čemu pričaju. a to je uvek kraj normalne rasprave.

Ma nisam mislio bas muljavu lose sam se izrazio nego da je u kod LCD ostrija slika u prirodnoj rezoluciji nego kod plazme,
A priznajem nisam video panasonic 37pv80 kako izgleda zakacen na komp

Poslednja izmena:
Sa zvaničnih sajtova :
Panasonic televizor LCD TH37PV8P 64.999 dinara - Tehnomanija:wall:
Panasonic PLAZMA TH37PV8P 66.666 dinara - Eltim:wall:

Ko je ovde lud a ko zbunjen ?:wall:
Pa oni ne znaju napraviti razliku između pegle i usisivača a kamoli lcd i plazme.

pozz

Ja bi ipak uzeo ovu skuplju plazmu :d

Plasma je daje bolje rezultate za sve vrste pokretnih slika, od malo bolje za HD rezolucije do drastično bolje za SD,mnogo veći kontrast, ima crnu i bijelu boju, nema mrtvih piksela .
Prednosti LCD-a su bolja statična slika, manja potrošnja el. energije, lakši, proizvodi se u manjim dijagonalama.

meni u user manualu pise da ne sme da se zadrzava staticna slika duze od 2h, jer ostaje burn in, da li je to moguce, na lcd-u ? tv je samsung le37a451

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno