Pozdrav svima. Nov sam na forumu, nemojte da mi zamerite zbog eventualnih gresaka. Prihvatam sve dobronamerne kritike i savete.
Imam jedno pitanjce koje je verovatno postavljeno X puta ali ne mogu da ga pronadjem.
Trebalo bi pazariti televizor koji bi sluzio za casual upotrebu (prikacen na total tv).
Dilema je sta pazariti do 45000? LCD ili Plazmu? Model?
Hvala.
Većina članova navija za plazmu i ovde, bar na ovoj temi, vlada mišljenje da je plazma bolja...
Pogledaj Samsung plazme iz 2008. godine, na primer PS42A410. To je nešto najjeftinije a da znam da valja...
E ovako, LCD je DEFINITIVNO MNOGO BOLJA KUPOVINA OD PLAZME, iz sledecih razloga: Naime plazma displeji se sastoje iz dve staklene ploce izmedju kojih se nalaze celije, koje su medjusobno izolovane, pixel-i. Svaki pixel se sastoji od tri subpixela ( Red, Green, Blue ). Unutrasnjost pixela je ispunjana nekim od plemetitih gasova ( Ksenon, Neon ili njihova mesavina ), a sama povrsina subpixela je premazana jako tankim slojem fosfora odgovarajuce boje ( Red, Green, Blue ). Posto su svi oni medjusobno povezani vodovima i kontrolisani sa jednog mesta ( microcontroler ) pogodnom kombinacijom pobude pixela se dobija efekat da plemeniti gas emutuje svetlost koja kasnije pobudjuje fosfor i on svetli. Dobra strana plazma displeja je jako velika pozadinska osvetljenost i prakticno vidljivost iz svih uglova. Mana je u tome sto ogranicenost tehnologije onemugacava da se proizvedu jako male celije, tako da slika nije vrhunskog kvaliteta, ali to nema veze sa plazma tehnologijom vec sa tehnoloskim procesom.
Ćelije plazma panela vremenom gube svoja svojstva zbog hemijskih procesa koji se odigravaju unutar svake od njih, a poseban problem predstavlja njihova osobina poznata kao memorijski efekat.
Plazma ekran na kome je u dužem intervalu bila prikazana mirna slika (logo TV stanice u uglu ekrana, dve karakteristične crne pruge prisutne prilikom gledanja filmova i sl.), u narednom periodu može da zadrži u svojoj osnovi pomenutu mirnu sliku dok istovremeno prikazuje TV program na koji je trenutno podešen.
U najgorem slučaju može doći do trajnog oštećenja panela na pomenutim pozicijama. Kod LCD tehnologije takvi problemi ne postoje. Ovo su osnovni razlozi zbog kojih TREBA KUPTI LCD.
A sad malo o LCD tehnologiji:LCD radi drugacije. Tanak film molekula pogodnog kristala, koji se zakrecu pod naponskom pobudom. Prilikom zakretanja dolazi do prelamanja svetlosti. Takodje imaju pixele i subpixle.LCD panel predstavlja zapravo polarizacionu površinu postavljenu između lampe koja emituje belu svetlost i gledaoca, kontrolisanu mrežom posebnih elektronskih komponenti.
Te komponente, pobuđene odgovarajućim naponima, filtriraju belu svetlost, odnosno propuštaju samo jednu od osnovnih boja i na taj način formiraju potreban kolorit.
Osnovna mana LCD-a je u tome sto ovakvi displeju nemaju svoj izvor svetlosti vec koriste spoljni. Samim tim osvetljenje i kontrast nistu onakvi kakvi bi trebali da budu, iako je kvalitet slike dosta dobar. .
Ali ako se izdvoji malo vishe novca moze se kupiti LCD, TFT, naravno FULL HD, koji ce raditi perfektno. Evo o chemu treba voditi rachuna: Sto se tice kontrasta i osvetljenja oni treba da su sto visi. Naime za gledanje klasicnog TV-a pozeljeno je da bude od 500cd/m^2 pa navishe. Ispod toga slika je zamucena i nije bas prijanta za oci. Ali danas skoro svaki TV ima taj ili veci nivo.
Kontrast je razlika izmedju totalno bele i totalno crne tacke. Treba da bude sto veci. On predstavlja sposobnost TV-a ( monitora svejedno ) da prikaze nijanse, odnosno sto bi mi rekli slika je jasnija i cistija. I naravno, kad vec kupujesh tv neka bude FULL HD, jer je to neshto shto ce postati standard u skorijoj buducnosti, a o full hd filmovima necu troshiti reci, kad odgledash jedan sve ce ti biti jasno. pa kad vec pazarish bolje daj neki evro vishe i miran si godinama, bolje nego da za godinu ili dve opet imash potrebu da menjash TV.
Uzgred ja sam skoro pazario LG sa fantastichnim karakteristikama za relativno male pare, oko 700 evra ali u full-u. Dijagonala 37 incha (94 cm) i prezadovoljan sam, chak je i zena odushevljena iako je htela da me ubije kad sam ga doneo kuci (zbog cene naravno), sad ne mogu daljinac da joj otmem. A s obzirom da ti trazish neshto do 45 000, mogu da ti preporuchim za oko 50 000, jeste malo skuplji ali vredi svaku paru, LG 32LF2510 32" Full HD (82 cm), ako ti odgovara ta velichina. Svakako ti je bolje da uzmesh manju dijagonalu, ali kvalitetan tv, nego da uzmesh neki dzinovski krsh. Evo ti i tehnichke karakteristike:* Dijagonala ekrana: 32"/82 cm
* Full HD-Rezolucija: (1920 x1080)
* Osvetljenost: 500 cd/m²
* Odnos kontrasta: 50.000:1
* Ugao vidljivosti: 178/178°
* Vreme odziva: 5 ms
* Full HD 1080p
* Digitalni prijemnik: DVB-T MPEG-4 AVC(H.264)
* Slika:
* Smart Energy Saving
* Picture Wizard
* AV Mod II (Bioskop, Sport, Igre)
* Ekspertski mod / ISF Ready
* Zvuk:
* Nevidljivi zvučnik
* Podešen od strane g. Marka Levinsona
* Jasan glas II.
* SRS TruSurround XT, 10W + 10W
* Dolby Digital dekoder
* Mod zvuka (5 modova)
* Jasan glas II.
* Pogodnost:
* Kontrola temperature boje
* 24p Real Cinema (24p 5:5 Pull down)
* Mod statusa slike
* Sistem protiv zaslepljivanja (Briga o očima)
* AV mod (Bioskop, Sport, Igre)
* Sveža bela
* Ekspertski mod / ISF Ready
* Picture Wizard
* xvyCC
* 2 X HDMI (verzija 1.3)
* CU:V (Jednostavan i lak korisnički interfejs)
* SIMPLINK
* Digitalni prijemnik: DVB-T, MPEG-4
* Interfejs:
* RF ulaz x 1
* Scart priključak: 1 (TV izlaz)
* Komponentni ulaz (Y,Pb,Pr) + Audio: Ver. 1.3 + Deep Color, 1 (480i/480p/576i/576p/720p/1080i/1080p) - 1080p : 60p/50p
* Digitalni Audio Izlaz (Koaksijalni/Optički): 1 optički
* HDMI/HDCP ulaz (verzija 1.3): 1 (480p/576p/720p/1080i/1080p) - 1 Port PC Mode
* USB (2.0): 1 (SVC)
* RGB ulaz (D-sub 15-pinski) – za PC x 1
* PC audio ulaz x 1
* RS-232C (Upravljanje / servis) x 1
* Napajanje:
* Potrošnja (uobičajena): 150W
* Stand-by režim: 1W
* Rotirajuće postolje
* Dimenzije (ŠxVxD) (bez police): 801.8 x 544.1 x 79 mm
* Dimenzije (ŠxVxD) (sa policom): 801.8 x 604.2 x 227.8
Kao shto vidish sve je u fulu, odlichna kupovina.