Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Napomena samo, za vlasnike koji imaju DVB-C MPEG2/MPEG4 tunere da mogu koristiti IPTV bez potrebe za priklucivanjem Set Top Boxa koji provider isporucuje.
Naravno ako nisu dekodirali signal da ide iskljucivo preko STB-a.

Heh, jel to znaci da ako imam telekom adsl i pinnacle PCTV karticu da mogu da gledam IPTV?
Kako? Da li DVB-C mozda znaci tv tuner samo za kablovsku tv?

Poslednja izmena:
IPTV MPEG4 je u glavnom u pitanju. DVB-C oznacava digitalni prenos da li SD da li HD u MPEG4.

Provjeriti sa operaterima sta podrzavaju.

Ja mislim da kodiraju signal, i nije se niko do sad javljao da je neko uspeo da gleda preko neceg drugog osim STB-a koji telekom daje u paketu.

Kod nas i SBB i Telekom kodiraju signal tako da je u principu nebitno koji tuner ima TV jer neće biti od neke koristi.

@gvlada

Mislim da može bez neta ali ne možeš imati ADSL kod drugog provajdera. Ne može varijanta ADSL kod PTT-a, PTT-ov ruter a Telekomov IPTV. Ja sam isto čuo da može samo IPTV da se uzme. Nemaš ADSL ne plaćaš ADSL a imaš IPTV...

@joriq
vec je receno da je 0.003 greska u kucanju, mnim

Nije 0.003 greška u kucanju jer to niko nije ni otkucao. U recenziji je pisalo 0.3 što je lošije od 0.2! Razumeš? Prava vrednost za Kuro je 0.003

Rečenica: "potkrala se greska, umjesto 0,0031 cd/m2 napisali smo 0,031cd/m2"
znači da su umesto 0.0031 napisali greškom 0.031, tačnije zaboravili jednu nulu.

Za ovo dobijaš Epic Fail!

Sta se raspravljate oko sitnica, 0 je dodana i end of story.

D3 je jeftiniji, tacnije free (uz MIX). Sto se tice IPTV mene ubedjuju neki ljudi sa HiFi foruma da se IPTV moze uzeti i bez njihovog neta i da su neki to vec uradili.
Evo linka http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?f=40&t=10631&st=0&sk=t&sd=a&start=120
Sa zvanicnog sajta
http://www.telekom.nadlanu.com/iptv/Pages/IPTV.aspx?ac=solo&br=18

Da li korisnici ADSL drugih Internet Provajdera mogu kupiti Open IPTV Telekoma Srbija?

Ukoliko zahtev podnosi korisnik usluge ADSL drugog Internet Provajdera, uslov za razmatranje i rešavanje zahteva je korišćenje usluge ADSL Telekoma Srbija. Neophodno je da korisnik izvrši migraciju.

pametniji (i onaj sa boljim vidom) popusta! :) Sve najbolje :d

Pozdrav svima. Nov sam na forumu, nemojte da mi zamerite zbog eventualnih gresaka. Prihvatam sve dobronamerne kritike i savete.
Imam jedno pitanjce koje je verovatno postavljeno X puta ali ne mogu da ga pronadjem.
Trebalo bi pazariti televizor koji bi sluzio za casual upotrebu (prikacen na total tv).
Dilema je sta pazariti do 45000? LCD ili Plazmu? Model?
Hvala.

Pozdrav svima. Nov sam na forumu, nemojte da mi zamerite zbog eventualnih gresaka. Prihvatam sve dobronamerne kritike i savete.
Imam jedno pitanjce koje je verovatno postavljeno X puta ali ne mogu da ga pronadjem.
Trebalo bi pazariti televizor koji bi sluzio za casual upotrebu (prikacen na total tv).
Hvala.
pa najbolje da sam iscitas cio topic, sve je vrrrrlo detaljno objasnjeno

Većina članova navija za plazmu i ovde, bar na ovoj temi, vlada mišljenje da je plazma bolja...
Pogledaj Samsung plazme iz 2008. godine, na primer PS42A410. To je nešto najjeftinije a da znam da valja...

jedva cekam da snime film od dva sata koji ce se zvati deep black i u kojem ce dva sata prikazivati - nista - to jest sve vreme ce ici crna slika pa kad sednem u 24:00 i pogasim sva svetla moci cu dva sata da uzivam u vrhunskoj crnoj na svojoj vrhunskoj plazmi

Ili mozes da citas lepo novine sa pogasenim svetlima dok na lcd traje taj isti film :)

Poslednja izmena:
jedva cekam da snime film od dva sata koji ce se zvati deep black i u kojem ce dva sata prikazivati - nista - to jest sve vreme ce ici crna slika pa kad sednem u 24:00 i pogasim sva svetla moci cu dva sata da uzivam u vrhunskoj crnoj na svojoj vrhunskoj plazmi

To je taj sarkazam :D

Ili mozes da citas lepo novine sa pogasenim svetlima dok na lcd traje taj isti film :)

Cekaj ovo je kao losa stvar :)

Pa da :) Ugasis lampe, lustere i svo osvetljenje, oda pustis Deep black i zavalis se u fotelju da citas novine dok back ligt sa lcd osvetljava sobu :)
To i nije lose, kad se navuku zavese da se gleda film sobno cvece moze i dalje da vrsi fotosintezu :)

Ma koliko je jak taj black light na LCD televizorima da se moze oslepeti od njega cim se prikaze crna boja :).

a tek kad prikazu belo na lcd-u,
pa to ti je kao da ti je prolece stiglo u stan, fenomenalno.
xD

mada i crna nije losa zbog romantike.

naravoucenije

ako ste romanticni u dusi uzmite lcd,
a ako sve gledate crno - belo za vas je idealna plazma

:p

Poslednja izmena:
a tek kad prikazu belo na lcd-u,
pa to ti je kao da ti je prolece stiglo u stan, fenomenalno.
xD

mada i crna nije losa zbog romantike.

naravoucenije

ako ste romanticni u dusi uzmite lcd,
a ako sve gledate crno - belo za vas je idealna plazma

:p

To je to, lock topic, imamo odgovor na plasma vs lcd :D

Postoje 3 vrste pozadinskog osvijetljenja kod LCD-ova osvijetljenja;

CCFL - katodne lampe su iza matrice cijelom duzinom
LED sa lokalnim zatamjenjem (Local Dimming) - Ovde skoro svaki pixel (ili manja grupa pixela) ima sopstveni izvor svijetlosti. Ovi su paneli ujedno i najskuplji i imaju najbolje performanse i prikaz crne.
Sony X4500, Samsung 9 serija itd.

Egde LED je pokusaj proizvodjaca da stave katodne lapme sa strana TV-a i da ih provode preko panela "provodnim lampama" koje su tanje od tih lampi na rubovima (edge). Ovo je uradjeno da bi se stanjio TV.
Najgori moguci izbor od nabrojana 3.
Prije uzeti Samsung b650 (CCFL) nego B7000 (Edge LED)

Hvala.

Većina članova navija za plazmu i ovde, bar na ovoj temi, vlada mišljenje da je plazma bolja...
Pogledaj Samsung plazme iz 2008. godine, na primer PS42A410. To je nešto najjeftinije a da znam da valja...

E ovako, LCD je DEFINITIVNO MNOGO BOLJA KUPOVINA OD PLAZME, iz sledecih razloga: Naime plazma displeji se sastoje iz dve staklene ploce izmedju kojih se nalaze celije, koje su medjusobno izolovane, pixel-i. Svaki pixel se sastoji od tri subpixela ( Red, Green, Blue ). Unutrasnjost pixela je ispunjana nekim od plemetitih gasova ( Ksenon, Neon ili njihova mesavina ), a sama povrsina subpixela je premazana jako tankim slojem fosfora odgovarajuce boje ( Red, Green, Blue ). Posto su svi oni medjusobno povezani vodovima i kontrolisani sa jednog mesta ( microcontroler ) pogodnom kombinacijom pobude pixela se dobija efekat da plemeniti gas emutuje svetlost koja kasnije pobudjuje fosfor i on svetli. Dobra strana plazma displeja je jako velika pozadinska osvetljenost i prakticno vidljivost iz svih uglova. Mana je u tome sto ogranicenost tehnologije onemugacava da se proizvedu jako male celije, tako da slika nije vrhunskog kvaliteta, ali to nema veze sa plazma tehnologijom vec sa tehnoloskim procesom.Ćelije plazma panela vremenom gube svoja svojstva zbog hemijskih procesa koji se odigravaju unutar svake od njih, a poseban problem predstavlja njihova osobina poznata kao memorijski efekat.
Plazma ekran na kome je u dužem intervalu bila prikazana mirna slika (logo TV stanice u uglu ekrana, dve karakteristične crne pruge prisutne prilikom gledanja filmova i sl.), u narednom periodu može da zadrži u svojoj osnovi pomenutu mirnu sliku dok istovremeno prikazuje TV program na koji je trenutno podešen.
U najgorem slučaju može doći do trajnog oštećenja panela na pomenutim pozicijama. Kod LCD tehnologije takvi problemi ne postoje.
Ovo su osnovni razlozi zbog kojih TREBA KUPTI LCD.
A sad malo o LCD tehnologiji:LCD radi drugacije. Tanak film molekula pogodnog kristala, koji se zakrecu pod naponskom pobudom. Prilikom zakretanja dolazi do prelamanja svetlosti. Takodje imaju pixele i subpixle.LCD panel predstavlja zapravo polarizacionu površinu postavljenu između lampe koja emituje belu svetlost i gledaoca, kontrolisanu mrežom posebnih elektronskih komponenti.
Te komponente, pobuđene odgovarajućim naponima, filtriraju belu svetlost, odnosno propuštaju samo jednu od osnovnih boja i na taj način formiraju potreban kolorit. Osnovna mana LCD-a je u tome sto ovakvi displeju nemaju svoj izvor svetlosti vec koriste spoljni. Samim tim osvetljenje i kontrast nistu onakvi kakvi bi trebali da budu, iako je kvalitet slike dosta dobar. .
Ali ako se izdvoji malo vishe novca moze se kupiti LCD, TFT, naravno FULL HD, koji ce raditi perfektno. Evo o chemu treba voditi rachuna: Sto se tice kontrasta i osvetljenja oni treba da su sto visi. Naime za gledanje klasicnog TV-a pozeljeno je da bude od 500cd/m^2 pa navishe. Ispod toga slika je zamucena i nije bas prijanta za oci. Ali danas skoro svaki TV ima taj ili veci nivo.

Kontrast je razlika izmedju totalno bele i totalno crne tacke. Treba da bude sto veci. On predstavlja sposobnost TV-a ( monitora svejedno ) da prikaze nijanse, odnosno sto bi mi rekli slika je jasnija i cistija. I naravno, kad vec kupujesh tv neka bude FULL HD, jer je to neshto shto ce postati standard u skorijoj buducnosti, a o full hd filmovima necu troshiti reci, kad odgledash jedan sve ce ti biti jasno. pa kad vec pazarish bolje daj neki evro vishe i miran si godinama, bolje nego da za godinu ili dve opet imash potrebu da menjash TV.

Uzgred ja sam skoro pazario LG sa fantastichnim karakteristikama za relativno male pare, oko 700 evra ali u full-u. Dijagonala 37 incha (94 cm) i prezadovoljan sam, chak je i zena odushevljena iako je htela da me ubije kad sam ga doneo kuci (zbog cene naravno), sad ne mogu daljinac da joj otmem. A s obzirom da ti trazish neshto do 45 000, mogu da ti preporuchim za oko 50 000, jeste malo skuplji ali vredi svaku paru, LG 32LF2510 32" Full HD (82 cm), ako ti odgovara ta velichina. Svakako ti je bolje da uzmesh manju dijagonalu, ali kvalitetan tv, nego da uzmesh neki dzinovski krsh. Evo ti i tehnichke karakteristike:* Dijagonala ekrana: 32"/82 cm
* Full HD-Rezolucija: (1920 x1080)
* Osvetljenost: 500 cd/m²
* Odnos kontrasta: 50.000:1
* Ugao vidljivosti: 178/178°
* Vreme odziva: 5 ms
* Full HD 1080p
* Digitalni prijemnik: DVB-T MPEG-4 AVC(H.264)
* Slika:
* Smart Energy Saving
* Picture Wizard
* AV Mod II (Bioskop, Sport, Igre)
* Ekspertski mod / ISF Ready
* Zvuk:
* Nevidljivi zvučnik
* Podešen od strane g. Marka Levinsona
* Jasan glas II.
* SRS TruSurround XT, 10W + 10W
* Dolby Digital dekoder
* Mod zvuka (5 modova)
* Jasan glas II.
* Pogodnost:
* Kontrola temperature boje
* 24p Real Cinema (24p 5:5 Pull down)
* Mod statusa slike
* Sistem protiv zaslepljivanja (Briga o očima)
* AV mod (Bioskop, Sport, Igre)
* Sveža bela
* Ekspertski mod / ISF Ready
* Picture Wizard
* xvyCC
* 2 X HDMI (verzija 1.3)
* CU:V (Jednostavan i lak korisnički interfejs)
* SIMPLINK
* Digitalni prijemnik: DVB-T, MPEG-4
* Interfejs:
* RF ulaz x 1
* Scart priključak: 1 (TV izlaz)
* Komponentni ulaz (Y,Pb,Pr) + Audio: Ver. 1.3 + Deep Color, 1 (480i/480p/576i/576p/720p/1080i/1080p) - 1080p : 60p/50p
* Digitalni Audio Izlaz (Koaksijalni/Optički): 1 optički
* HDMI/HDCP ulaz (verzija 1.3): 1 (480p/576p/720p/1080i/1080p) - 1 Port PC Mode
* USB (2.0): 1 (SVC)
* RGB ulaz (D-sub 15-pinski) – za PC x 1
* PC audio ulaz x 1
* RS-232C (Upravljanje / servis) x 1
* Napajanje:
* Potrošnja (uobičajena): 150W
* Stand-by režim: 1W
* Rotirajuće postolje
* Dimenzije (ŠxVxD) (bez police): 801.8 x 544.1 x 79 mm
* Dimenzije (ŠxVxD) (sa policom): 801.8 x 604.2 x 227.8

Kao shto vidish sve je u fulu, odlichna kupovina.

Ti ocigledno ne znas sta si zapoceo.
Zaista ne volim ovakve postove gde ljudi nemaju uvid u obe tehnologije, i svoje izvore informacija vuku ko zna odakle. Ne mogu da kazem da su stvari iz gornjeg posta netacne, ali kada procitas post u celini, izgleda kao da je pisan 2006. godine.
U temi su toliko puta objasnjene prednosti i mane plasme da cak i papagaji znaju . Nani je u crevca objasnio prednosti plasme nad lcd-om i kako obe tehnologije funkcionisu tako da tvoj post zapravo nema nekog smisla.

Predlaganje full hd lcd-a coveku koji je potreban televizor za total tv da ne pominjem.

Treba procitati Nanijev clanak koji sve detaljno objasnjava o plasma vs lcd http://hdtelevizija.com/2009/02/27/kvaliteta-prikaza-slike-kod-plazmi-plazma-vs-lcd-2009/12/ ko jos to nije uradio, pre nego sto pocnete da predlazete kupovinu lcd-a umesto plasme.

Na osnovu mog znanja kojeg sam prikupio u periodu od 6 meseci od kako sam kupio tv,za koje bih rekao da je pristojno u ovom trenutnku, pisao sam skoro mane i prednosti plasme u odnosu na lcd i obrnuto,koju cu staviti u spoiler, pa ako nekom zatreba. Ovo je grubo poredjenje.

Mane plasme :
- Mala sansa za dobijanje burn-ina (urezivanje staticne slike na ekran, na primer logo tv stanica)
- Fosforni tragovi ( veoma mali procenat ljudi ih zapravo primecuje). To su kao zeleni tragovi koji ostaju pri pokretu slike.
- Veca potrosnja struje, proizvode vise toplote ( greju se vise)
- Duplo skuplje za popravku ako ti se nedaj boze pokvari tv posle isteka garancije.

Prednosti plasme:

- Veca pokretna rezolucija (mogucnost zadrzavanja detalja pri brzom pomeranju slike)
- Veci kontrast
- Bolji prikaz crne boje, tj. veca dubina crne boje.
- Bolja reprodukcija boja ( prirodniji izgled boja, tj. tacniji prikaz boja)
- Bolje skaliranje SD materijala ( dovodjenje rezolucije materijala koji se salje u tv na nativnu rezoluciju televizora, upscaling/downscaling)
- Odlicna uniformnost ekrana ( kada je preko celog ekrana prikazana crna boja, ona je u svakom delu ista tj. nema anomalija kao kod lcd-a gde na odredjenim delovima ekrana, najvise po coskovima, probija svetlost)
- Odlicni uglovi gledanja ( znaci kada nisi tacno ispred televizora vec pomeren malo u levu ili desnu stranu, slika ostaje nepromenjena)

Mane lcd-a:

- Manja pokretna rezolucija od plasmi sto bri brzim scenama daje manje detalja i pojavu blura.
- Manji kontrast
- Dubina crne nije dobra kao kod plasme
- Boje su manje tacnije nego kod plasme
- Losije barata sa skaliranjem SD materijala
- Zavisno od modela i primerka televizora uniformnost ekrana varira, kod nekog je clouding manje ili vise izrazen.
- Losiji uglovi gledanja ( kada se pomerite u stranu crna boja postaje svetlija i gubi se zivost ostalih boja)

Prednosti lcd-a:

- Burn in nije moguc na lcd-u
- Manja potrosnja struje
- Laksi su od plasme i lakse se montiraju na zid.
- Manje se greju od plasme
- Jeftiniji su za popravku
- Imaju bolju podrsku za povezivanje sa racunarom: Rad u desktopu, igranje igrica, itd.
- Zastupljeniji su od plasmi za konzole ( PS3, Xbox360) upravo zbog nemogucnosti pojave burn-ina i fosfornih tragova.

Hvala na savetima. Za dobru kupovinu izgleda da treba izdvojiti malo vise novca tako da cu jos malo sacekati da se presaberem pa videcemo... Jos jednom, hvala svima.

kanta krvi nas je prosvetlila. Ili je hteo da sumira sve vec receno, uz cesto pogresne zakljucke, ili je hteo da se pohvali svojim novim LCD-om. Svi koji imaju lcd ili su gledali lcd, a zatim kod mene videli sliku na LG plazmi od 700evra (pre nove godine, sad je verovatno i jeftinija) i 42" prokomentarisali su da je lepsa slika, posebno sa kablovske. Sto se tice burn-in efekta ili "memorijskog efekta", evo jednog primera. Pustio sam jedan koncert i otisao u drugu sobu. Koncert (avi fajl) se ne zavrsava sa fade out-om, vec je preseceno na pola odjavne spice, a zadnji kadar je neka tamna slika publike i preko velika bela slova. Dakle jedan od najgorih mogucih scenarija za burn-in efekat. Nemam tacnu predstavu koliko je to tako stajalo, ali nije bilo manje od 60 minuta. Pojavio se tkz. image retention, koji se malo primecivao preko neke druge slike, a malo vise na tamnoj pozadini (izmedju promene dva kanala). Mislio sam to je to. Skenjao sam plazmu. Medjutim sve se sredilo posle nekoliko minuta gledanja tv programa. Da ne pominjem da je ova lg plazma po pitanju image retention-a ocenjena kao losija od panasonica, a verovatno i ostalih. Dakle samo se potrudite da prvih sto sati odradite burn-in prevenciju i mirni ste. Ne znam da li je neko to pomenuo, ali kad na LCD-u gledam neki film, izgleda mi kao materijal snimljen video kamerom za potrebe televizije. Dakle kao da je neka serija ili dokumentarac. Moguce da je to malo bolje reseno na nekim skupljim i kvalitetnijim LCD-ovima. Dok se ne pojavi nesto sto ce biti bolje od sadasnjih lcd-ova, ja ostajem u plazma taboru:). Zarad vrhunskog uzitka pri gledanju filmova, spreman sam da zivim i sa nekim sitnijim manama plazma tehnologije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno