Šta je novo?

Plasma vs. lcd

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju plasme i lcd,a da me ne kritikuje:wave: :wave: da gledam ostale postove jer sam ih vec pregledao:wall: :wall: :wall: :wall:Sta je bitno prilikom kupovine datog uredjaja:smash: :smash: :smash:

Ne znam koliko si upucen, ali 99% 42" HD ready plasmi u ovom trenutku ima 1024X768.
50" imaju 1366x768.
Onaj 1% HD ready 42" plasmi imaju 1024X1024 i 1024X1080 i to su neke Philips plasme.
Ove godine je izaslo i par 50" plasmi sa 1920X1080, ali one su preskupe.

Djurasine, u Tehnomarketu mozes pogledati i tog LG-a i jeftine Panasonic plasme, pa sam uporedi.

Ne znam koliko si upucen, ali 99% 42" HD ready plasmi u ovom trenutku ima 1024X768.
50" imaju 1366x768.
Onaj 1% HD ready 42" plasmi imaju 1024X1024 i 1024X1080 i to su neke Philips plasme.

Znam to, i bas zbog toga i kazem. Nema svrhe kupovati plazmu ako nije u potpunosti ili 720p ili 1080p...

Poslednja izmena:
50" imaju 1366x768.

Djurasine, u Tehnomarketu mozes pogledati i tog LG-a i jeftine Panasonic plasme, pa sam uporedi.

Pa zato je plasma plasma, a LCD je LCD :D

E ja ne mogu da verujem da mene u 1h nije mrzelo da procitam temu od pocetku
....

izdvoji za nov TV,za nase uslove i coveka koji cesto gleda nasu jadnu kablovsku i DVD filmove najbolji izbor je PANASONIC TH-42PV45EH koji u Tehnomarketu kosta 110.000 din

Nije bas 1h, ali ni mene nije mrzelo da procitam ovo... A tvoj zakljucak je sazetak price mog kuma koji se mesecima lozio na LCD citajuci kataloge a onda pogledao u showroom-u i kupio tu plazmu bez dileme. Doduse, kasnije je tu plazmu vratio i uzeo stariji model 37" jer mu je 42" bilo previse.

Ja sam jos ranije uzeo neku panasonic 42", i tada je bila besprekorna u odnosu na isprane LCD-ove. I dan danas volim da svratim u showroom Tehnomarketa kod Fontane i pogledam da li ima nesto novo i jos uvek vidim svoj model kome ostali LCD-ovi nisu ni blizu kad je TV signal u pitanju.

p.s. Da, imam perfektan vid koji redovno zbog profesije testiram.

50" imaju 1366x768.

To je tacno, za razliku od LCD-a gde su pixeli istih dimenzija, kod plazme to nije slucaj. Tako da nije prevara kad ima manji broj pixela, ili nesrazmeran odnos rezolucije 16:9. Ipak se HD Ready badge ne dobija tako lako.

Mada je trend da se ide sa sto vecom rezolucijom kod plazmi, jer LCD marketing se samo na to oslanja da bi covek pomislio da je sve u rezoluciji.

Poslednja izmena od urednika:
50" imaju 1366x768.

Ja sam testirao plasmu sa istom oznakom *(LG 42PC1RR) koja provereno ima 1366 x 768, native. Tako ga windows prepoznaje. Čudno mi je da LG ima i plasmu čija je rezolucija 1280 x 720 i 1024 x 768, a imaju iste oznake! Ova košta oko 1400 evra i ima true 1366 x 768! Sutra pogledajte test na bench-marketu!

Na tehnomarketovom sajtu reklamiraju ovaj LG RZ-42PC1RR za koji kazu da ima rezoluciju 1280Х768.
Zar nije to isti onaj sto je byMaX testirao i koji ima 1366 x 768?
Pise da ima manju rezlociju ali zato ima jacu cenu oko 1750 evra :)
Ako nije tajna gde ima da se kupi ona 1366 x 768 sa 1400 evra?

Poslednja izmena:
Evo odgovor za sve. Prestanite (pogotovo andjelko) da gurate podatke, brojeve, chartove i gluposti. Pogledajte veliku plasmu i LCD jedan pored drugog (1080p sony) sa 1080p HD snimkom, pa cete videti zashto kazem da je plasma prsla. Kupice je onaj koji ce isto pre honde ili toyote kupiti VW ili Opela. Nigde nisam ni prichao da marketshare znachi mnogo, to u vecini sluchajeva vishe znachi ljudsku glupost nego realni kvalitet proizvoda.

Ne mozete gledati TV program ili DVD na LCDu pa da prichate o tome kako je dobar ili ne. Plasma je bolja nego shto je bila ranije, ali je i dalje muljavina u odnosu na LCD i koprca se samo zato shto je jeftinija za proizvodnju.

Imam I plazmu i LCD-(full hd 47") DVD je na plazmi bolji u svakom slucaju, nikakva muljavina...HDDVD na oba izgleda brutalno
Video sam i 65" FULL HD plazmu od Panasonic-a(Japanska a ne ceska kao 42" kod nas) i sve sto mogu reci je Ajajajaj..Plazma nikako nije pukla jos...jedino cena od13400 eura je jako strasna.

Sto se kola tice VW ili Audi(ne opel) naravno.
Pozdrav

Mesec dana sam obilazio radnje, procitao pola AV foruma i na kraju cim se pojavila kod nas u Tehnomarketu kupio PANASONIC TH-42PV70P plazmu.
Odmah da napomenem bio sam spreman dati 2500 evra, odlucio sam da kupim fullHD (1920 Х 1080) LCD i dvoumio se izmedju SAMSUNG LE-40F71B i SONY KDL-40W2000. Pre kupovine sam stavio u komp skystar HD satelitsku karticu sve namestio da bi bilo spremno kad donesem LCD i gledao par dana HD kanale na mom SyncMasteru 226BW. Slinavio sam na Discovery HD i Premiere HD gledajuci prirodu i HD filmove a onda sam naleteo na prenos fudbalske utakmice... Znate svi onaj osecaj kad ste vec nalozeni da kupite nesto za sta mislite da je savrseno i onda shvatite kako u glavnoj stvari za koju bi i sluzilo (sport) jednostavno nije to to. Spreman sam bio dati 2500e da bi gledao finale lige sampiona u HD al cini mi se da LCD i sport jos ne ide jedno sa drugim. Posto mi je crv usao u glavu pocele su me i zivotinje na Discoveriju koje brzo trce nervirati jer se mute i odlucio sam opet razmisliti...
Opet ispocetka, Fontana TM jer tamo imaju najveci izbor svega i najbolje signale na njima. Stanem pored samsungovih LCD na kojima ide neki promo HD materijal i nema sanse da primetim razliku u slici izmedju 1920 Х 1080 i 1366Х768 LCD-a. Obican TV program sa kablovske ne treba ni spominjati, ne lici ni na sta. I na najboljem SONY KDL-40X2000A obican Tv program je odvratan...Posto ja kuci imam zenu i dete koje gledaju TV i vec mi u glavi zvocanje - vrati ti nama stari TV na njemu je bila bolja slika, imas svoj kompjuter pa gledaj to na njemu definitivno odustah od LCD-a za sada...

Al ocu finale lige sampiona u HD-u gledati...Juce odoh opet do TM-ta i videh PANASONIC TH-42PV70P po za nase trgovce neprenaduvanoj ceni od 110 000 dinara, opet Av forum i http://www.hdtvtest.co.uk/Panasonic-TH42PX70 videh da nema nekih velikih problema sa Xbox360 kao serija 60 i da se opet ne bih premisljao puno odoh i kupih ga.
Prva stvar slika sa obicne kablovske izgleda bolje nego na 32 incnom CRT-Sony-ju, DVD izgleda dosta losije pojma nemam zasto, Xbox360 na VGA ulazu izgleda korektno. Najbitnija stvar HD kanali sa kompa preko DVI->HDMI kabla nisu impresivni kao na FullHD LCD-u al igraci i leopardi u punoj brzini se sad normalno vide. Ipak se vidi prostim okom sa udaljenosti 4 metra da je za HD programe 1024x768 malo na 42 inca ali sve u svemu ja sam zadovoljan. Ipak ce se 95% vremena na tom TV-u gledati obican TV program a on stvarno izgleda dobro.

Moj zakljucak ko voli sport i gleda obican TV trenutno mnogo isplativija plazma a za Sony PS3, Xbox360, PC i gledanje lisca, puzeva i crvica na diskaveriju LCD. Da ne bude zabune ja sam pre za 1080p LCD i kupicu ga cim se malo popravi sa odzivom al za sad mislim da je rano i skupo osim ako 80% vremena ne sluzi za igranje i gledanje HD filmova...

Panasonic 37"plazme

Da budem iskren pojma nemam, jedina razlika sto sam video na www.panasonic.co.yu je vrsta panela na PV60 je 9G a na PV70 G10 Progressive HD Plasma Display Panel.

E pa evo i ja da se ukljucim, kao picajzla kojoj nisu bitni detalji dal je gamma ispeglana dal je ugao bas 180stepeni i slicna ******, meni je bitno da je prirodno, lepo , tecno i brate da te ne bole oci...
Eto da skratim muke pazario sam Panasonic LCD 32le7p i Samsung 32r71w i malo mi je falilo da dobijem dioptriju jer slika je nerealna , boje su vestacke i motion blur koji izaziva glavobolje, znaci ne pricam na slepo imam ta 2 tva kuci. Sva sreca mogu da ih zamenim posto su skoro kupljeni....
Moj izbor ide na plazmu prvenstveno zbog brzine i prirode boja i kvaliteta u tamnim prostorijama....

E sad pitanje, iako mi se svidja plazma ne znam koju da uzmem, Panasonic definitivno ali mi recite vi koji znate jel neko imao iskustva sa 37"modelima kao npr PANASONIC TH-37PV45EH koji je nekih 1.050 eur....

Hvala

E pa evo i ja da se ukljucim, kao picajzla kojoj nisu bitni detalji dal je gamma ispeglana dal je ugao bas 180stepeni i slicna ******, meni je bitno da je prirodno, lepo , tecno i brate da te ne bole oci...
Eto da skratim muke pazario sam Panasonic LCD 32le7p i Samsung 32r71w i malo mi je falilo da dobijem dioptriju jer slika je nerealna , boje su vestacke i motion blur koji izaziva glavobolje, znaci ne pricam na slepo imam ta 2 tva kuci. Sva sreca mogu da ih zamenim posto su skoro kupljeni....
Moj izbor ide na plazmu prvenstveno zbog brzine i prirode boja i kvaliteta u tamnim prostorijama....

E sad pitanje, iako mi se svidja plazma ne znam koju da uzmem, Panasonic definitivno ali mi recite vi koji znate jel neko imao iskustva sa 37"modelima kao npr PANASONIC TH-37PV45EH koji je nekih 1.050 eur....

Hvala

Pobeguljo, pa sta bi sad taj samsung ti je dobio i blurovanje??????????
Ajde culi smo za Panasonica, ali sad odjedanput i Samsung je doziveo blurovanje????

Gde su te fotke, da vidimo te probleme.

Shvati jako malo sam sreo LCD-a koji dolaze ukalibrisani iz radnje. Bez kalibracije nema leba.

Kazes smeta ti blur, pa plazme su sampioni u bluru.

Gde si Vuce kuco stara...
E ***, kako su sampioni u bluru kad eto covek dao lep primer , leopard u trku ili slova na kamionu koji ide brzo preko ekrana, na LCDu odma glavobolja.

Blur je samo na Panasonicu a Samsung je kao ispran izbeljivacem (mozda i zato ima beli okvir ;) )
Kad kazem blur , netehnicki moram da se izrazim, to je za mene situacija kada idu brze scene pa oci ne mogu da isprate sporost panela tj jitter, skakutanje...ispadanje iz fokusa...znas o cemu pricam.

Imao sam slicnu situaciju dok sam bio pocetnik audiofil, citanje ethnickih podataka, merenja, najnoviji konverteri....zvuk je bio srednji...onda uzmem ono sto nije full rezolucija i najveca cena i za 50%cene napravim vrhunski Hi-end, znaci pare nisu sve , poslednja rec tehnike ne garantuje najbolje.

Al nema veze, bio bih zahvalan kad bi neko malo opisao PANASONIC TH-37PV45EH ako ga je video.
Btw, kako se radi kalibracija i jeli bezbedna za uredjaj?
Pobegulja.

Poslednja izmena:
Gde si Vuce kuco stara...
E ***, kako su sampioni u bluru kad eto covek dao lep primer , leopard u trku ili slova na kamionu koji ide brzo preko ekrana, na LCDu odma glavobolja.

Blur je samo na Panasonicu a Samsung je kao ispran izbeljivacem (mozda i zato ima beli okvir ;) )
Kad kazem blur , netehnicki moram da se izrazim, to je za mene situacija kada idu brze scene pa oci ne mogu da isprate sporost panela tj jitter, skakutanje...ispadanje iz fokusa...znas o cemu pricam.

Imao sam slicnu situaciju dok sam bio pocetnik audiofil, citanje ethnickih podataka, merenja, najnoviji konverteri....zvuk je bio srednji...onda uzmem ono sto nije full rezolucija i najveca cena i za 50%cene napravim vrhunski Hi-end, znaci pare nisu sve , poslednja rec tehnike ne garantuje najbolje.

Al nema veze, bio bih zahvalan kad bi neko malo opisao PANASONIC TH-37PV45EH ako ga je video.
Btw, kako se radi kalibracija i jeli bezbedna za uredjaj?
Pobegulja.

AHA Ghosting efekat sto ne kazes, blur je permanentna mutnina, odnosno nemogucnost ekrana da prikaze sliku odredjenom ostrinom.
Blur u pokretu stranci zovu ghosting.
A jesi li ti citao moje postove pazljivije kao i preporuke, sta si mislio sta ja to pisem na 50 stranica. Jasno i glasno sam ti rekao sta su tvoje minimalne potrebe.

Kalibracija se radi na svim uredjajima i apsolutno je potrebna i ne postoje nikakve opasnosti po uredjaj.
Potrebno je naci pravi odnos R G i B stepena u vrednostima koje su optimalne za primerak uredjaja na kojem se vrsi kalibracija boja.

Ja sam ti davao linkove gde smo vec ostavljali uputstva kako i gde i zasto, ali se ti nisi uopste potrudio da procitas niti da probas.

PANASONIC TH-37PV45EH je najjeftinija serija plazmi, po meni poseduje nedovoljno dobru crnu boju, nema anti-glare premaz, po meni je neupotrebljiv u svetlijim sobama, jedino se moze gledati u zamracenim prostorijama.
Boje su mu vic, ali siguran sam citajuci tvoje postove, da ti padas na te PEZ style boje. Verovatno ce ti odgovarati neprirodne boje koje proizvodi ta plazma, sudim po tvom opisu da ti odgovaraju boje na Panasonicovom LCD-u.
Koliko se secam ima G9 Panel i Real Black Drive system.

Vuce posto vidim da se odlicno razumesh u LCD Tv,da li mzoesh ukratko u par recenica da kazesh tvoje misljenje o aktulenim Plazma modelima koji se mogu naci kod nas,Meni nikako ne lezi slika sa LCD,reshio sam da uzmem plazmu ali ne mogu josh da se odlucim koji model,iako sam dosta citao AV forum i testove sa hdtvorga,trustedrevieuwsa,i cneta.

Hvala unapred.

Veroavtno nisi video moju molbu u LCD temi ,pa da pokusam ovde - iovako je primerenije pitanje za ovu temu.

Poslednja izmena:
Sta da ti kazem jako je slab izbor plazmi kod nas, mogao bih ti reci da zaboravis na LG plazme, od brendiranih firmi to su najgore plazme koje sam video, neracunajuci, Gorenje i Neo.
LG nema crnu boju vec zelenu, mislim da je to neoprostivo. Ko ne veruje pravac kod Grka, to je zadnja plazma u predzadnjem redu sa leve strane, uzas boziji.
Pioneer plazme su imale ok boje i solidnu crnu ali su mnogo mutne, ja to ne bih mogao da izdrzim, imaju jako lose skalere sa Pal ili NTSC rezolucija.
Jedna plazmica Philipsova mi se dopala, ali je nisam dovoljno testirao tako da cu je preskociti.
Panasonicove plazme samo one u gornjoj klasi sa antiglare premazom, jace klase imaju solidnu elektroniku.

Evo obecavam bacicu oko i na ove malo jeftinije plazme, po meni nije bilo smisla da moram da bacim 230000 da bih dobio solidnu plazmu ili 300000 i vise hiljada za dobru.

AHA Ghosting efekat sto ne kazes, blur je permanentna mutnina, odnosno nemogucnost ekrana da prikaze sliku odredjenom ostrinom.
Blur u pokretu stranci zovu ghosting.
A jesi li ti citao moje postove pazljivije kao i preporuke, sta si mislio sta ja to pisem na 50 stranica. Jasno i glasno sam ti rekao sta su tvoje minimalne potrebe.

Kalibracija se radi na svim uredjajima i apsolutno je potrebna i ne postoje nikakve opasnosti po uredjaj.
Potrebno je naci pravi odnos R G i B stepena u vrednostima koje su optimalne za primerak uredjaja na kojem se vrsi kalibracija boja.

Ja sam ti davao linkove gde smo vec ostavljali uputstva kako i gde i zasto, ali se ti nisi uopste potrudio da procitas niti da probas.

PANASONIC TH-37PV45EH je najjeftinija serija plazmi, po meni poseduje nedovoljno dobru crnu boju, nema anti-glare premaz, po meni je neupotrebljiv u svetlijim sobama, jedino se moze gledati u zamracenim prostorijama.
Boje su mu vic, ali siguran sam citajuci tvoje postove, da ti padas na te PEZ style boje. Verovatno ce ti odgovarati neprirodne boje koje proizvodi ta plazma, sudim po tvom opisu da ti odgovaraju boje na Panasonicovom LCD-u.
Koliko se secam ima G9 Panel i Real Black Drive system.

Pa recimo da si u pravu , ukusi su razliciti...mada steta sto nema anti-glare...ali *** toliki mi je budget, tj 1100eur i idem u Knez sa piksijem da pevam za pare da prezivim posle kupovine ...:)
Koja jeftinija plazma ima normalnije boje a da je blizu te cifre?
Ovaj PV45 kaze sledece:

Technische Daten:
Bildschirmart:
Plasmatechnologie
16:9 Format
Diagonale, brutto/sichtbar 94 / 94 cm
Auflösung 1.024x720 Pixel
HD-ready

Bild:
G9 Plasma Panel
Darstellbare Farben max. 29 Milliarden
Kontrastverhältnis 8.000 : 1
Kontrast Management System
Graustufen max. 2.048
Progressive Scan
Bewegungsbedingte Rauschunterdrückung
3D digitaler Kammfilter
Real Black Drive System
Panasonic i dalje favorit.

Sad videh da je oavj model kazu identican modelu 37PV60 koji ima dobre kritike i takodje da nema anti-glare nego ima anti-reflection.

Koliko se greju ovakve manje plazme u kucnoj upotrebi u odnosu na CRT i LCD(znam da vise greju od LCDa ali koliko)...

Poslednja izmena:
Znam da su na Panasonic i Pioneer 40" umesto ventilatora poceli da stravljaju masivne hladnjake, sto je dovelo do velikog obaranja temperature.

Panasonik modeli sa serijom panela G9 su imali ventilatore,dok modeli sa G10 panelom ih vishe nemaju... Plazme se greju vishe od LCDa ,ali po marketima gde sam ih gledao nisam primetio da noviji modeli imaju visoke temperature,cak milsim da su 72cm CRT modeli vreliji...

Nope. A large portion of the people in the LCD forum are just poor kids looking for a small cheap flat panel HD set to play their new gaming consoles on. This isn't a market plasma technology has ever tried to compete in and they never will since plasma's biggest strength is its large size for money. If a majority of people were buying, say, Sony 46"+ LCDs then there might be something to worry about, but it seems most people looking for a big set are smart enough to get a plasma.
:)

Eto da se pohvalim nabavio sam gorepomenutu plazmu i ...kraj *** ljubav na prvi pogled .
Slika nema nista od LCD ostrine i osvetljenosti ali je prirodna, nije vestacka, poredjenje je Van Goghova slika na platnu uzivo i ista slika odstampana na laseru.

Naravno, svi imaju svoje ukuse ali ovo je broj1 za bioskop ako mene neko pita a LCD ostaje u zaboravu...zauvek.Kapiarm da se svi loze na ostrinu LCDa ali to jednostavno nije usavrseno na consumer modelima i kraj.

Imam samo 1 primedbu, sa leve strane iza plazme se cuje neki buzz, koji zna da se promeni u frekvenciji i intenzitetu kad menjam kanale na TVu, losiji kanali zuje malko a i oni dobri kad na njima ima malo vise bele boje... jel je ovo normalno?

Pozdrav svima

Poslednja izmena:
Eto da se pohvalim nabavio sam gorepomenutu plazmu i ...kraj *** ljubav na prvi pogled .
Slika nema nista od LCD ostrine i osvetljenosti ali je prirodna, nije vestacka, poredjenje je Van Goghova slika na platnu uzivo i ista slika odstampana na laseru.

Naravno, svi imaju svoje ukuse ali ovo je broj1 za bioskop ako mene neko pita a LCD ostaje u zaboravu...zauvek.Kapiarm da se svi loze na ostrinu LCDa ali to jednostavno nije usavrseno na consumer modelima i kraj.

Imam samo 1 primedbu, sa leve strane iza plazme se cuje neki buzz, koji zna da se promeni u frekvenciji i intenzitetu kad menjam kanale na TVu, losiji kanali zuje malko a i oni dobri kad na njima ima malo vise bele boje... jel je ovo normalno?

Pozdrav svima

Buzz je noramalna pojava za plazma tehnologiju,tj jedna od mana gde LCd ima prednost.

Koji model tacno si pazario i ako mozesh reci gde i po kojoj ceni moze da se nabavi kao i kolika je garancija?

Vrh Dno