Šta je novo?

Pitanja u vezi sa forumom

Bench klabing tema za serije i filmove - izbaceno je lajk dugme?
Cak i u temi za "sta slusate..." ga nema pored "quote" & "reply"...

edit
Nema ga ni u jednom od "regularnih" tema ispod "sticky".

Ne znam koje su sve mogućnosti XenForo, ali bilo je nas koji smo od prelaska na novu verziju pisali o tome da non-IT teme (ili bar te clickbait) treba da budu ili isključene iz tog lajk sistema, ili da lajkovi ostanu ali informativno, da se ''ne boduju'' (što je možda najbolje rešenje, ako je moguće uopšte).
To je trebalo uraditi na početku (znam, 1 čovek je uložio mnogo truda i rada oko prelaska na XF, ne može da razmišlja još i o takvim sitnicama). Bolje da ostane like dugme u korisnim klabing temama, kao i do sada, da bi se smanjio spam tipa ''zahvaljujem'', ''hvala'', ''+1'' i slično.

Količina ljudi koja se istripovala da je Like od presudnog značaja za njihove jadne živote je prosto neverovatna. Ljudi, jedan SQL upit i sve ode na 0, toliko to vredi.

Poenta iza mogućnosti za +/- nije u tome da nekome raste eEgo, već u samo-moderaciji, kao što je to @Yojimbo lepo primetio. Količina kuknjave i prijava "ovaj mi lupa minuse buuu" je apsolutno zapanjujuća, komšiji da crkne krava pristup je veoma primetan kod nekih ljudi. Bodovanje je trebalo da pokaže da se neko zaista trudi u pružanju korisnih, konkretnih informacija na forumu. Takvi članovi su zlatna žila foruma i na neki način treba da budu prepoznati.

Međutim... videćemo kako ćemo da pristupimo ovom zanimljivom problemu, možda čak i zabranom pristupa Clubbingu na nivoa grupa ili pravljenjem posebnog foruma u koji ćemo primiti samo one kojima život nije definisan količinom pluseva i lajkova.

"ovaj mi lupa minuse buuu"
Cekaj, neko se zaista zali modovima ako mu drugi korisnik lupa minuse? :oops:
Pa to cak ni ja nisam doziveo na forumu koji je bio u jednom momentu kao Laza u malom...
Bodovanje je trebalo da pokaže da se neko zaista trudi u pružanju korisnih, konkretnih informacija na forumu.
Da, takvi ljudi vrede zlata nekad, i steta je da se guraju u zapecak. Postoji li mogucnost da se njima dodeli status tipa "resenje" ili slicno, mada bi to morali rucno da dodaju modovi ili admini?

Količina ljudi koja se istripovala da je Like od presudnog značaja za njihove jadne živote je prosto neverovatna. Ljudi, jedan SQL upit i sve ode na 0, toliko to vredi.

Poenta iza mogućnosti za +/- nije u tome da nekome raste eEgo, već u samo-moderaciji, kao što je to @Yojimbo lepo primetio. Količina kuknjave i prijava "ovaj mi lupa minuse buuu" je apsolutno zapanjujuća, komšiji da crkne krava pristup je veoma primetan kod nekih ljudi. Bodovanje je trebalo da pokaže da se neko zaista trudi u pružanju korisnih, konkretnih informacija na forumu. Takvi članovi su zlatna žila foruma i na neki način treba da budu prepoznati.

Međutim... videćemo kako ćemo da pristupimo ovom zanimljivom problemu, možda čak i zabranom pristupa Clubbingu na nivoa grupa ili pravljenjem posebnog foruma u koji ćemo primiti samo one kojima život nije definisan količinom pluseva i lajkova.
Eh, svašta, stvarno je nekome toliko stalo do lajkova na njihov post ?
Kako bi bilo da se vratimo na moj prvobitni predlog i uvedu samo ikone za "Slažem se" i "Ne Slažem se" (Thumb up" i Thumbs down) što bi zamenilo pisanje komentara ?

Lájk je uveden na zahtev clanova, jos pre 10 godina je krenula prica, (@kripke nasao temu o tome, hvala mu).
Imali smo gomilu prituzbi za dobijene dislajk, thumbs ne bi bio nista bolji.
Za sada je lajk izbacen iz Clubbing sekcije jer ta funkcija trenutno ne moze da se deli po temama, mi necemo gubiti vreme da trazimo i testiramo plugins koji to omogucavaju.
Lajk za korisne postove nije od koristi, za to sluze Solutions threads koje niko ne koristi.

Ali modovi i dalje mogu da lajkuju

Ic gud tu bi a king ... ;)

Pa to cak ni ja nisam doziveo na forumu koji je bio u jednom momentu kao Laza u malom...

Da, takvi ljudi vrede zlata nekad, i steta je da se guraju u zapecak. Postoji li mogucnost da se njima dodeli status tipa "resenje" ili slicno, mada bi to morali rucno da dodaju modovi ili admini?
Da, postoje ljudi koji kukaju jer im neko "namerno" redom lupa minuse, mož misliti. Zbog toga smo odavno uveli limit na broj reakcija u jedinici vremena.

Da, baš nerealno zvuči, posebno kada se zna da prosečan član ovog foruma (koji aktivno ''postuje'') ima sigurno preko 30 godina, ako ne i blizu 40. Da se radi o nekim pomahnitalim srednjoškolcima, pa da se ovo nekako i razume, ovako..

Po meni su podjednako promašeni slučajevi i jedni i drugi - i oni koji jure nekog po forumu i lupaju minuse i oni koji se žale zbog toga poput one ovčice u Pink Panteru.

Inače često to i nije prava želja da se nekom lupi minus već je usled krajnje besmislenog smajlija.

Ако ћемо реално, лупање минуса даје негативне поене члану, а после одређеног броја акумулираних негативних поена следује и бан, макар привремени?

Ima opravdanih razloga zašto neko zbog onog što piše dobije minus a ima i onih najblaže rečeno kliničkih reakcija gde neko reaguje tako jer mu je neko u svom komentaru dirnuo u svetu kravu pa sada slede osvete deljenjem minusa po čitavom forumu...

Ако ћемо реално, лупање минуса даје негативне поене члану, а после одређеног броја акумулираних негативних поена следује и бан, макар привремени?
Nikada nije bilo restrikcija na osnovu negativnih, jer se teska zloupotreba moze primeniti.

Ne znam mogćnosti ove paltforme , da li je moglo da ide neko pop-up obaveštenje u sekciji o zbivanjima, zbunilo je mnoge članove
Zbunilo je isprva i mene jer je nestalo bukvalno usred gledanja
Nedostaje mi nekako, navikao sam da reagujem na stvari koje mi se dopadaju. Mnogo više nego što bi neko reagovao na moje.
Makar za temu kućni ljubimci, ajd da satove prenebregnem, baška slike koje su možda glavni "krivac"

Na Clubbingu u temi Poslednje odgledani Filmovi/Serije reakcije na postove su bas korisni jer se na jednostavan nacin lako zahvaliti nekom za dobru preporuku, bez gomilanja poruka, a dobro je i za skretanje paznje buducim citaocima na filmove koji su se istakli i prosli pozitivno kod najvise forumasa.
Konkretno ta tema je elegantnija zbog reakcija i bilo bi dobro da se vrate.

Možda inicijalno nije uopšte trebalo uvoditi tu opciju, al smo se svi itekako navikli na nju - imam utisak da je kolko za 24h, čitav klabing (koji je mnogo više od glupog pejstovanja funny pics) pomalo uvenuo...

Ako jesu slike problem, premestiti sve "zanimljive" slike i videe u zaseban podforum, i tu izostaviti opciju (dis) lajkovanja? 😊

Skoro 3 godine forum funkcioniše na novoj XenForo platformi. Reakcije su tu od samog prelaska na XF, i valjda su svakome ko je punoletan nebitne, u smislu skupljanja virtualnih ego poena, ili čega već, na osnovu glupih smiješnih sličica, klipova i sličnog sadržaja.

Ali je problem što su te reakcije postale deo ''forumske kulture'', čak i u klabing potforumu, nebitno da li se radi o filmskim ili muzičkim preporukama, kratkim pravnim savetima, recenzijama i preporukama digital/analog ručnih satova, utiscima sa putovanja, savetima za trčanje/opremu/rekreaciju/biciklizam, kućne ljubimce itd.

Sada ispada da je nemoguće zahvaliti se nekome (u tim stvarno korisnim temama), bez kucanja postova zahvalnosti, +1 i sličnog (nepotrebnog) spama. I to sve zbog problematične ''manjine'', odnosno onih koji spamuju (i skupljaju poene) sa slikama, ili onih koji kmeče zbog nekakve negativne reakcije. U prevodu, infantilna manjina je primorala moderaciju na degradiranje korisničkog iskustva većine normalnih članova.

Nisam stručnjak za XF/forume, ali sam guglao, i došao do ovih info:
Yes, in XenForo, it is possible to set up certain subforums so that reactions (such as "likes") don't count towards a user’s reaction score or forum points. This can be achieved through permissions or add-ons that allow customization of reaction behavior per forum or subforum.

Here’s how you might do it:

Permissions: You can adjust the permissions for specific forums. Go to Admin Control Panel (ACP) > Forums > Node Permissions, and select the specific user group and forum/subforum. You may be able to configure the reactions to not count under these settings, depending on your XenForo version.
Add-ons: If the built-in permissions don't meet your needs, some XenForo add-ons allow more granular control over reactions and points. Look for add-ons in the official XenForo add-ons repository that offer enhanced points or reactions management.
Custom Development: If neither permissions nor add-ons meet your needs, custom code adjustments or template modifications could also selectively disable point accumulation from reactions in specific subforums.

This approach ensures that reactions given in these specific subforums won't affect the overall reaction score or user points system.

Treba isključiti ceo klabing iz sistema bodovanja. Kao što se postovi ne broje, da KP-buvljak preprodavci ne bi u klabingu napucavali broj postova za oglase, tako bi bilo sprečeno i gomilanje poena preko YT/tiktok, meme-ova i sličnih trash sadržaja.
A istovremeno bi reakcije ostale, kao deo pomenute forumske kulture, ili bar navike velike većine članova. Znam da je Duke rekao da im ne pada na pamet da se cimaju oko ovakvih rešenja, ali neka ipak razmisle, ne mora sve odmah da se reši, kad vreme i obaveze dozvole.

Ovako je sada u skoro svakoj klabing temi: https://forum.benchmark.rs/threads/bench-kucni-ljubimci.295716/page-85#post-7302498

@Zarkusi
Udario bih lajk na tvoj komentar, ali ne mogu, jer je neki srednjoškolac skupljao poene na meme-ovima, i jer se njih 20-ak žalilo na negativne reakcije i obrisane smiješne sličice.

Poslednja izmena:
Neka je ukinut lajk ali ako je ta kancerozna tvorevina interneta operativno uklonjena iz klabinga tad stisnite petlju i učinite slično u sekciji sa vestima. Ukinite ili barem umerite količinu klikbejt vesti.

U clubingu je korisno jednako koliko i ovde :)
trebali ste celu "Benchmark zajednica" da skinete lajkove za SVE.
O vestima bolje da ne diskutujemo inace cu ja ici na trajan godisnji. Recimo za IT vesti bolje da kupim informer :)

Sada kada ne mogu da lajkujem i postavljam na clubbing smesne slike, youtube videe i slicno, interesovanje za ovaj forum mi je pao za 95%.
Odavno mi je benchmark postao prevazidjen (citaj preko 15god), jer se odgovori za sva pitanja ili ponavljaju ili se mnogo lakse mogu naci na google jer je search becnhmark foruma toliko los da moram da koristim gugle da bih radio search samog foruma, uzas.
Clubbing me je terao da se vracam ovom forumu, pa negde ubodem i neku korisnu temu da procitam ili dam savet.
Sada mogu da se polako pakujem i da izbrisem ovaj forum sa homepage-a.

Sada kada ne mogu da lajkujem i postavljam na clubbing smesne slike, youtube videe i slicno, interesovanje za ovaj forum mi je pao za 95%.
Odavno mi je benchmark postao prevazidjen (citaj preko 15god), jer se odgovori za sva pitanja ili ponavljaju ili se mnogo lakse mogu naci na google jer je search becnhmark foruma toliko los da moram da koristim gugle da bih radio search samog foruma, uzas.
Clubbing me je terao da se vracam ovom forumu, pa negde ubodem i neku korisnu temu da procitam ili dam savet.
Sada mogu da se polako pakujem i da izbrisem ovaj forum sa homepage-a.
Brale poseti 9GAG, svakako su slike sve od tamo, i mozes da udaras rank up, rank down do sutra.

Nazad
Vrh Dno