Moja prica
Evo moje price. Imam 19 godina. Godinu dana sam se bavio piraterijom, konkretno prodajom igara. Poceo sam da se bavim time iz ljubavi prema igrama i zbog potrebe za novcem, jer moji roditelji (majka prosvetni radnik-zavisi od budzeta, cale sluzbenik) nisu bili u stanju da me materjalno podre za bilo sta.
Vremenom sam razradeo posao i od toga zaradjivao pristojnu sumu, koja je bila u rangu 300-400 evra mesecno, ali se radilo 14 sati dnevno. Novac od toga sam koristio za placanje stana i izdrzavanje, odlazak na letovanje (posle 11 godina) i dzeparac. Od tih para nisam kupio stan niti kola. Pre tog posla sam se bavio raznim sezonskim poslovima (jer mi je skola jedino to dozvoljavala), koji su bili posteni, ali mi nisu donosili dovoljno para.
Avgusta ove godine sam uhapsen na Auto Pijaci u Nisu, mestu gde se dnevno prodavalo preko 2500 piratskih diskova!!! Stigao mi je poziv za sudjenje. Teretim se za prodaju robe nepoznatog porekla. Imam dva poznanika koja su vec osudjena. Oba su uhvacena sa malo diskova i dobili su godinu dana uslovne kazne. Mene sudjenje ceka sledece nedelje. Momak iz kraja je uhvacen sa 420 grama heroina, za licne potrebe, sve spakovano i spremno za distribuciju!!! i u novinama je pisalo o tome, i pogodite koliko je dobio? Mesec dana zatvora ili godinu dana uslovljeno! E boze ima li te. Koliko je klinaca upropasio taj lik, a koliko je stete nanelo 100ak piratskih diskova? Mislite o tome.
Kako izgleda danas piraterija na zapadu? Pa tamo nema klasicno kao kod nas, kupis disk, i sljakas, tamo ljudi mnogo toga skinu sa neta koriste i ne ostvaruju profit daljom prodajom, tako ce i kod nas biti za par godina kada veci broj ljudi vidi blagodeti brzog neta.
Situacija kod nas je takva da milion ljudi prodaje diskove, svako ko ima rezac misli zasto i on ne bi prodavao i to po kojim cenama? Na Nisakom buvljaku se diskovi mogu naci i za 40din!!!, ej cetrdeset dinara. Covek lagano prodaje mp3 diskografije za 60 dinara. Prodaje celokupan covekov zivotni rad za 60 din. Pa ja da sam na mestu tog umetnika, ja bi ga ubio na licu mesta. I to kazem ja koji sam se nekada bavio krsenjem autorskih prava, a kamo li neko drugi. Svakako da ne bi bio toliki problem kada bi se piraterija svela na jedan razumni nivo, kada sve to ne bi bilo tako drsko, proizvodjaci se bukvalno ponizavaju. Nije cudo sto su Niski buvljak nekada (mozda i sada) redovno posecivali prestavnici lokalnih bioskopa.
Inace nasi ljudi su navikli da sve imaju. Desavalo se da dodje covek i pocne da nabraja sta sve ima. Ljudi su toliko toga nagomilali i napukovali da vise i ne znaju sta imaju. Kupujui tako da bi imali, a ne zato sto im treba. Zato ljudi na zapadu dok ne procitaju 3 opisa i ne odigraju demo ne pada im napamet da kupe nesto.
@silverglider da tako je odredjen broj ljudi zaista ima para, i menja racunarske komponetne i daje veliki novac za to, ali je stanje ovde sasvim drugacije. Ovaj forum nije reprezantivni uzorak i stvarnost ovde je mnogo drugacija. Znam ljude koji mesecima nisu jeli meso, da bi klincu kupili komp da bi mogao nesto da radi. Ima klinaca koji su tada raspalili igre, a ima i onih koji su uzeli da uce nesto. Ovde je komp do oslobadjanja od poreza bio pojam. Pojam u 21. veku. Koliki je procenat kuca u Nemackoj koje nemaju komp? Isto toliki koliki je ovde procenat nepismenosti. Nasa zemlja je dosta zaostala iz raznih razloga. Ovde u Nisu mi se mnogo puta desavalo da naidjem na nepismene ljude ili delimicno pismene (ne znaju da pisu, ili neznaju latinicu). Ponovo uvodjenje poreza na racunare ce opet usporiti razvoj zemlje. Pomocu lako dostupnog softvera mnogo nasi ljudi su naucili da rde u programima koji su na zapadu znatno teze dostupni, a vi odve kad kupite komp dobijete da sa 2000 evra nelegalnog softvera. Sto se tice dolaska stranih proizvodjaca softwera koliko je njih zaista doslo? Koliko njih je ponudilo popuste, i kakve? Smesno, sve se zavrsilo na recima. Po meni najbolji nacin borbe protiv piraterije su originalna izdanja po pristojnim cenama. Ja npr. kupujem filmove koji dolaze uz novine, o od tada nisam odgledao nijedan piratski film, osim nekih novijih. Nis nema bioskop. Zaista je tako. Nis ima bioskope sa opremom iz posleratnog perioda. Propali su zbog pirata, ali su i sami krivi zbog svoje lose poslovne politike, i diktiranja cena (mislili su da povecanjem cena zadrze svoju zaradu iako ce se broj posetilaca smanjiti). Silver kaze: "Firme imaju interesa da dodju ovde, da eventualno revidiraju politiku lokalnih cena, da uloze kintu u razvoj softvera na srpskom, postoji neka osnova da domace firme i domaci programeri rade nesto u struci kod nas i zarade kintu, formira se trziste polovnog softvera, itd. - ima niz svojih prednosti. " pa gde su???
Reci silver gde da kupim PS za 40 evro, odmah cu platiti, i vise. Zelim i ja da imam tehnicku podrsku, zelim da mogu normalno da se igram na netu, da skinem patcheve, da radim i 12 sati dnevno ali i da imam. Zelim da mogu da odem jednom godisnje na odmor, zelim da moji roditelji mogu da me izdrzavaju dok ne zavrsim fax, zelim da idem kolima na fax, da se ne bi smrzavao sat vremena na minus beskonacno, zelim da mogu da radim legalno, i dacu sve od sebe da to tako i bude.
Zasto sam morao da radim po 16 sati dnevno da bi kupio komp? Jesam li proklet rodjenjem ili sta? Jesam li nesposoban ili glup da nesto uradim? Jesmo li mi svi takvi?
Sa druge strane ljudi ovde najcesce krive druge i retko polaze od sebe, uvek je lakse odrugog okriviti, nego sam probati da se nesto promeni, sve zavisi jedino od nas samih, i ako se svako potrudi da ono cime se baviradi na najbolji moguci nacin, svima bi nam bilo bolje, i to ne za 500 godina (sto neki koriste kao izgovor).
Jedan broj nasih ljudi radi za strane firme odavde, i time za nase uslove pristojno zaradjuje, zasto se nasa vlada nije potrudila da pomogne talentovanim ljudima u nalazenju takvih poslova???
@URGH! Nikada nebi bila ni upola frka kada se ne bi prodavalo javno, kada bi se radilo tiho i u manjem obimu (znaci vecim cenama, jer jedino cena moze da opameti naseg coveka da ne kupuje sve sto mu pande pod ruku).Sto se piraterije u hrvatskoj tice, tamo se ne radi javno i ima milion mesta gde se po normalnim cenama mogu kupiti originali, i ljudi tamo i kupuju deo originala, jer se ne bi svakim danom pojavljivale nove prodavnice da im ne ide.
@gx-x varas se na radiu bi slusao 3 pesme koliko je tvoj radio imao para da plati. Malo preterujem, ali...gx-x
@original Pouzece nece jos dugo postojati, veruj mi bio sam u svemu tome. Inace mob i dogovor nikada i niko ne moze ukinuti.
Inace ja bi bio presrecan kada bilo kao sto rece: 'Druga mogucnost im je da cekaju 2 godine i da igraju se za 200-500 dinara'.
Sto se prodaje
Zadnjih godinu dana pokusavam da kupim originale nekih igara, i znate li sta sam postigao? Kupio sam 4-5 igara koje su sve starije od 4 godina. Na inostranim sajtovima nisam imao uspeha jer smo svuda na crnim listama. Gde je tu vlada da intervenise i kaze, mi zelimo da se borimo protiv piraterije i zato nam omogucite da kupujemo legalno. Gde je vlada ka ze, znate mi smo siromasna zemlja, mozete li nam pomoci na pocetku dajte nam neke popuste (milism na sva izdanja, znaci filmove, igre, programe) makar u prvom periodu. Nasa vlada je tu samo kada treba pricati o novim porezima. Situacija je takva da ne mogu korisnici krenuti napred, nego proizvodjaci, da oni naprave malo ustupaka. Zasto nas DVD kosta 1500 din??? Zasto je bioskop skup? Muzicka idustija je u boljem polozaju jer su im cene pristojnije, znam dosta ljudi koji kupuju domace originale, jer su cene koliko toliko podnosljive.