Šta je novo?

piraterija na BK

@notax, ono oko virusa i automatskog gasenja.
Naravno :) to sam ubacio jednom covi za koga nisam bio siguran da ce mi platiti :) Nisam mu ubacio virus, ali sam napravio nekakvu trial verziju koja se gasi nakon 30 dana od kada je prog zavrsen.

@pare i srbija
Nije problem zaraditi novac i ovde , pogotovo od pojave interneta i zelje ljudi sa zapada da malo ustede :) , ali onog dana kada socijalizam i/ili radikaLJizam pobedi ponovo, ja cu da skoknem do ambasade.

ja se slazem da piarterija treba da se ukida polako, naravno mislim na institucije i firme za pocetak...kucnu pirateriju ce samo ukinuti svest i dzep gradjana kroz..XY godina. medjutim poslom putujem po srbiji dosta, i verujte problem piraterije je nesto sto cak i da sam premijer mi svakako ne bih bio prioritet. ljudi gledaju beograd, a ne srbiju u celosti. srbija je beda, cemer i jad. ali bukvalno.
bogacenje unutrasnjosti srbije, zdravstvo, socijalno, penziono, dug gradjanima, putevi...jos jedno 150 takvih stvari, pa smo onda na granici gde drzava punim plucima moze da zagrabi i finije aspekte zivljenja u organizovanom drustvu.
ovako, mislim da je to gradjenje kuce od krova...
srbija tek vrsi nesto sto koliko mi se cini da se zove akumulacija kapitala...ili ti mi smo u fazi manufakturnog kapitalizma. znaci polako. sve ide svojim prirodnim tokom.
druga stvar, sto svi ovde koji ste zavrsili neku vrstu [IT] skole, ste zavrsili na piratskom sofweru, jel tako? ili mozda gresim? legalan ste svi imali kuci stiteci interese svojih kolega koju sa ga napravili. svaka cast!
znaci treba se napraviti razlika izmedju kucne piraterieje, koju ja licno ne bih korbacem i motikom isterivao, jer mislim da sluzi u obrazovne svrhe. a pogotovu u drustvima poput naseg. pa bolje da neki klinac uci kako se radi photoshopu i razmilslja o fotonima nego da gleda cecu na pinku.
ili auto cad ili...
nama stvarno treba pamet koja je otisla iz srbije jer ne razmislja opancarski kao mi ovde, koji hteli ne-hteli moramo da poludimo, malo.
ali prvo jedan besplatan srbija tours. po bedi i nemastini. da se prioriteti jasno ustanove.
mojih 5 centi, izvinjavam se sto ulecem u diskusiji, ko padobranac, stalno.

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
@Stvorenje:
Slazem se, piraterija nije uzrok, nego posledica - ali posledica istih stvari zbog kojih ni nema pravno sredjene drzave. To je opet ciljno stanje koje treba dostici - bas kao sto je i sredjenije stanje povodom piraterije takodje ciljno stanje. Pitanje, medjutim, i dalje ostaje neodgovoreno: kako to tog sredjenijeg stanja stici? Metodologija je ovde u pitanju i moze analogno da se postavi i na dovodjenje pravne drzave u funkciju i na sredjivanje stanja po pitanju autorskih prava. Kako to izvesti u drustvu gde je drpiti sasvim ok stvar? Sutra ako neko dospe pred sudiju, sumnjam da ce izgovori tipa "pa to svi rade" imati ikakvog efekta. Cak stavise, izazvace se buna prema sudstvu ili vlasti koja pokusava negde da zavede neko pravo zato sto jelte nadjose da terorisu jadni i siroti narod. Mnoge mere bi mogle da se povuku, ali izazivaju nepopularnost u birackom telu i zato se ne povlace; lakse je sedeti u statusu quo, nista ne uraditi i ni za sta ne biti odgovoran. Ceka se neko drugi ko ce to da uradi i opet se vrtimo u krug, a vreme prolazi :)

@notax:
Da, da je sredjenije stanje u drustvu, verovatno bih se vratio. Medjutim, ja licno nisam otisao zbog kinte (nju sam mogao i u bg uvek da zaradim), nego zato sto sam uzasnut primetio da sam okruzen sve vecim i vecim brojem Ilija Cvorovica. Nikakva kinta ne moze kupiti nerve, ma kako slatka bila. Grehota je da je zemlja sa najvecim potencijalom spala na to na sta je spala. No, to je neka sasvim druga prica...

Nadam se da ne zameraš što ću prokomentarisati i ono što si napisao za Stvorenje i drugo, za mene.

First things first. Zato sam i pomenuo Ðikija. Bio je neko ko je imao volje, energije i odlučnosti da taj nepopularni deo posla uradi. Zato su ga i ubili. Ne slažem se da je veći deo ljudi, pa i nekih u vlasti baš briga i da neće da urade ništa. OK, neki jesu takvi (zna se ko je pihtija), medjutim jednostavno ne može da se sprovede. Prvo treba da se odradi ono što sam u prethodnim postovima pomenuo, a kasnije ide ovo. SVE se zna i prisluškuje (onda ovo prelazi i u odgovor na ono što si meni napisao). Kada mogu jednog podpredsednika vlade da prisluškuju svakog sekunda, i da znaju šta će da uradi, pre nego što i on sam pomisli da nešto uradi, o čemu mi raspravljamo ? Službe su kod nas bile organizovane po Ruskom modelu, znači 6-7 komada koje su kontrolisale sve i svašta, i još se medjusobno špijunirale. I to i dalje živi, s tim da većina sada rade (praktično kao privatne službe) za domaće "tajkune". Iste one koji učestvuju u velikim privatizacijama i koji kontrolišu poslanike. FIRST THINGS FIRST.
I meni tanji živce upravo to što si ti pomenuo, a nećeš verovati, živim u dvorištu u kome SVI tako funkcionišu, ali na nižem nivou, tipa, šta imaš za ručak, šta si doneo iz radnje, šta si pričao telefonom......A tako je i po firmama. Ma, užas.
Ne brinem se ja za realizaciju donesenih mera. Ko su najrevnosnije platiše bankama trenutno. Gradjani. Zato banke najviše rade potrošačke kredite. Uveli su veće kazne za saobraćajne propise i pretrčavanje ulice. Evo ja vidim da su se profinili i vozači i pešaci poslednjih 3 godine. Ovde će ljudi isto da se ponašaju kao i napolju. Većina če poštovati propise, ali po hiljaditi put: Riba od glave smrdi.
Danica je ****** svoje vrste, ali TO NAMA TREBA. Dovoljno je luda da, kada bi bila šef BIA-e, makar malko-malkice, razbacala bi ih sve ko kegle. Jedino što bi je bar 3 grupacije pre ubile, nego da tu stigne. Svi su oni monopolisti u po nekoliko oblasti (uvoz, telekomunikacije, saobraćaj, gradjevina), i otvaranje sistema i približavanje EU im ne odgovara. Velike pare vrti ta ekipa. Da bi neko imao predstavu, samo jedna grupacija, po slobodnoj proceni, vrti preko 15% ukupnog prometa novca u Srbiji. CELOG.
I postojala je šansa 6. oct da ih se SVE razbaca. Bili su uplašeni i hipnotisani ko zec na auto-putu. Sada je gotovo. Imamo Ruski model na delu, a zna se ko je KRIV. Pihtija tupava.

Meni bi bilo bolje da se sa zvučnika prešaltam na špijun bube i kamere za nadzor. :D
Paranoja vlada. Vidiš da samo ti i ja razglabamo o ovome. Šta misliš što se još neko ne priključi sa otvorenim pominjanjem službi ?? Ako me nema 2 dana, pomenite me, da sam pao za "good cause". :D

P.S. Još jednom se izvinjavam što ovo liči na političku raspravu. Kada se pokrene bilo koje pitanje vezano za propise ili ekonomiju, mora da dodje do ovoga, jer je kod nas SVE povezano sa nesredjenim stanjem na basic nivou, a ne sa jednim konkretnim propisom.

ima-li-koga-tu je napisao(la):
srbija tek vrsi nesto sto koliko mi se cini da se zove akumulacija kapitala...ili ti mi smo u fazi manufakturnog kapitalizma. znaci polako. sve ide svojim prirodnim tokom.

Ovaj.....ostalo OK, ali mislim da si u ovome malo promašio.
Poenta je da mislim da su samo zaboravili tebe i nas ostale koji su ostali kratkih rukava da obaveste da je tzv. prvobitna akumulacija kapitala završena i to još pre nekoliko godina, za vreme Zlobe. Sada se time kupuju firme.
Self distract will be activated for 60 seconds. Sorry. Have a nice day. :D:D

Notaxe, ja sam se zato bas i okrenuo forumasima - bas zato da ne bi diskusija otisla iskljucivo u pustu politicku sferu. Korumpiranih politicara, tajkuna, "bizmismena" i ostale slicne fele ima i svuda drugde i uvek ce je biti - toga nece nikada ni iz Srbije nestati, nego ce se samo malo povuci sa svetla, bas da ne budu na svakodnevnom bazi sa prstom u oku javnosti. Od toga se ne moze pobeci dokle god para tera da se stvari okrecu, tako da je taj deo diskusije izlisan (mozemo samo da psujemo i to je to).

Zato sam, kao sto rekoh, hteo da se okrenem forumasima i njihovim razmisljanjima. Da li je piraterija problem, zasto i u kolikoj meri, te kako bi je resili da je na vama. Evo, jedan covek je barem konkretno rekao da bi postepeno u privredi to resavao (mada ne i kako). Deo ljudi smatra da to uopste nije problem (verovatno sa stanovista kucnog korisnika, ali stvari su malo sire od toga), deo navodi pare kao problem, neko se poziva na selektivnu pravdu, itd.

Silverglider je napisao(la):
...kako bi je resili da je na vama.

Evo moj predlog:
Ako uskoro ne zapocne neka akcija da nam 'dele' legalni software uz PC casopise za nize cene (slicno kao kod reautorizovanih DVD filmova i CDA muzike) nema nam bre Silver pomoci :D

Poslednja izmena:
Vala bas...
Ajde nek Digital naruci jedno par hiljada retail total commandera i podeli ih uz sledeci broj :)

Pa sad, resenje je isto kao i "sto ne pocnu da nam dele ogrev za dz" - to ipak na kraju treba neko da plati. S tim da je razlika izmedju softvera i muzike/filmova u tome da za razni komercijalni softver ima free alternativa (ponavljam, ne pricam o linuxu), dok u sustini ne postoji tako nesto kod muzike/filmova. Tako da bi neko mogao to oko softvera da nazove izbirljivoscu.

Dovoljno kvalitetna free alternativa Total Commanderu ne postoji :)

Salamander nije toliko los, a on nije cak ni shareware, nego freeware.

A i Ghisler nudi popust studentima za TC ako mu posaljes fotokopiju indeksa :d

@Stvorenje:
"Zovem se Spridon Kopicl. Ja sam normalan. Ja sam sasvim obican mladic!"
Jes', ti si mi strucnjak izgleda za politicke nauke & ostalo (kao sto vec navedoh profil), expert za izradu procene ko se koliko razume :D Jedno je izneti svoje misljenje po nekom pitanju, a drugo je ovo 'strukovanje'.

@all: ok, vratimo se na temu piraterije;98% piraterije je problem, to je valjda jasno. Kako bi ga resili da je na vama? Dakle, hipoteticki?

ok, pazi ovako. Svi, ne samo ti. Ajde da krenemo iz pocetka.
chapter 1. Sta je SVE piraterija.
chapter 2. da sortiramo "po tezini" krivicna dela piraterije od gore na dole.
chapter 3. da umislimo da mozemo da resimo to redom.

Evo pocecu odma ja, ukratko lestvica, pa vi dodajte izmestajte itd. komentarisete, jer nije piraterija samo softwer, muzika i filmovi.

1. Kradja idejnih resenja (logotipi, reklame, spotovi, natpisi i sve ostalo sto zapravo jeste zasticeno)

2. MUZICKA industrija, kradja stranih hitova i nalepljivanje reci nekog domaceg autora. (na samo 10 ovakvih resenih slucajeva bi se zaradilo vise para nego za sav nelegalan windows jer su kazne za ovakve stvari reda milionce $)

3. Odevni predmeti (obuca, odeca...) koji se falsifikati tj. kopije originala i oni zastupaju sigurno preko 50% trzista. (i ovde su kazne u svetu ogromne)

4. Nelegalno pustanje audio/video materijala na televiziji i radiju (znaci bez placanja naknade autoru, cak i koriscenje "piratskog materijala)

5. kopiranje emisija koje su zasticene autorskim pravima.

6.

7.

8.

9.

10. mp3, igrice i filmovi koji krajnji korisnici (individue kao mi ovde) kopiramo medjusobno ili iste kupimo kod nekog odrpanog i pocepanog "opasnog pirata" za 100din.

Znaci, ajde da krenemo (mislim na drzavu) od pocetka, a ne od kraja ! :mad:
ALI TO NE MOZE ! Zasto ? Razmislite, ko drzi grand ? koje su tu pare ? jel sme neko da ih dira ? Ko drzi pink ? Ko sme da hapsi karleusu i cecu zbog plagijata i kradje muzickih matrica ? ...e pa kad sve to ne smeju, sta smeju ? Smeju da krenu od nas i da pocnu nama da vicu "stop pirateriji" a sve gore navedene stvari iz lestvice (prazne popunite vi, a i moze i da se doda jos stosta) su mnogo veci prekrsaji od kopiranja mp3-a i filmova na ulici. Jel treba da proveravamo da li cinaplex placa paramount-u "cut" od prodatih ulaznica ??? :mad:

OK. Evo predloga. Ja sam ZA poštovanje propisa o legalnosti software-a. Neka se uzdrže komentra oni koji pominju kućne kompjutere i software na njima.
Uraditi kao Indija skoro. Napraviti jedno Udruženje programera i proizvodjača software-a, koje bi imalo sve one zadatke koje imaju slična udruženja. Bilo bi mnogostruke koristi.
1. zaštita firmi i "slobodnjaka" po hiljadu stavki (pravna, poslovna, materijalna, pritisak za donošenje zakona, informisanje javnom mnjenja, ............)
2. ne bi naši programeri za male pare radili pojedinačno ili grupno, ili preko "posrednjičkih firmi" poslove ili projekte za strane kompanije i to ZA MALE PARE, već bi se poslovi uzimali organizovanije, i to bi se lepo naplaćivalo.
3. Dali bi doprinos po gomili stavki normalizaciji naše privrede i funkcionisanja firmi, a dobro funkcionisanje ovakvog udruženja bi privuklo i strane investitore iz ove oblasi, jer bi videli da to ovde FUNKCIONIŠE, po svim stavkama: izrada, distribucija, naplata, sigurnost, zapošljavanje,....

Ima bar još nekoliko stavki, ali me mrzi da kucam.
Jel mogu da budem malo zajedljiv ?
Bajke sam davno prerastao. :D

P.S. Ja se ne bavim software-om, tj. izradom. Zato me nemojte nagovarati da se kandidujem za predsednika udruženja. Kao što bi trebalo svi da znaju, Notax je kandidat za Guvernera. :D

Mogli su da omoguce kupovinu po pesmi i tretiraju kao recimo trejlere za cele albume; skinem, platim 50 centi ili $, pa ako mi se dopadne, odem i kupim ceo album. Mislim, uvodi se nesto slicno polako licenciranim mp3 download masinama, ali ne i kod nas. Nisu prihvatili elektronski forma (wav, mp3, itd) na vreme kao noseci medijum. Mogli su odavno da i sami prodaju mp3 odredjenog kvaliteta po niskoj, pristupacnoj ceni, a cd/dvd medijum visokog kvaliteta po aktuelnoj recimo - i svako bi nasao nesto za sebe sto moze da se priusti, a oni bi dobili mnogo vecu kintu, nego sto je sad dobijaju.

Tako nešto već postoji, na adresi http://www.muzickaprodavnica.com

A i Ghisler nudi popust studentima za TC ako mu posaljes fotokopiju indeksa :d
mogu da mu pošaljem fotokopiju novčanice od 20 eur
nek se vidi raskoš :d

Ljudi mesate privatno pravne i javno pravne prekrsaje. Kada imate kopiranje nekog zasticenog materijala u vidu Karleusa - Tarkan, to je stvar Tarkana da li ce da je tuzi, odere i uzme joj one iscepane pantalone sa B92 :d . Kod stancovanja tudjeg proizvoda u milion primerak tu nastupa drzava i STITI KUPCE koji imaju pravo kupiti original. Savesno koriscenje (ne na foru nisam znao majke mi) je dozvoljeno, ali niko ne moze da bude savestan ko je kupio program, igru, muziku na ulici ili po 30 puta manjoj ceni.

Ne slazem se da je sva inteligencija koja vredi otisla iz zemlje jer to je jos jedna izjava koja dokazuje apatiju u nasem drustvu. Postoje vrlo sposobni ljudi kod nas koji vode razne firme, kao i mladih preduzimljivih (menadzeri a ne kriminalci) ljudi, kao i sposobnih naucnika. Zasto ih ne vidimo. Pa zbog starog nasledja iz komunistickih dana NEGATIVNA SELEKCIJA. Da li ova zemlja ide na bolje? Ja licno smatram da ide i to velikim koracima. Mi svi prisustvujemo pisanju srpske istorije za sledecih 100 godina, a tuzno je sto cak ni mi, mladi ljudi ne pokazujemo znake zivota.

Ja sam bio u hibernaciji do 1998 godine kada me je od lesa podigao covek koga sam tada prvi put video koji je zracio energijom, koji je kasnije bio premijer, i na svojim ledjima (i americkim parama ;) prim. aut.)
izneo svrgavanje coveka koji nas je poslao u rame uz rame sa albanijom, kenijom....

Nesto je trulo u drzavi Srbiji, ali kada prolazite kroz Nemanjinu (vlada Srbije) bash zaudara.
Ministar Policije - obijac trafika, :zgran:
Ministar Pravde - spaljivac knjiga, (Titov ne Slobin) :wall:
Ministar Prosvete - Dr. rumunske poezije i (govorim u kontekstu podobnosti za
I coveka srpske prosvete, za sada se i drzi nekako)
Ministar Finansija - ASISTENT na Ekonomskom fak. u Bgd :p

Napominjem da ovo nije prozivka na racun vladajucih partija vec primer negativne selekcije u drustu koja dolazi od samog vrha drzave i do koje dolalzi zbog ranije negativne selekcije i ulazimo u vrzino kolo ( Kapiraj i kopiraj - to i Djindjic spominje kada kaze: (parafraza) pa evo Boza je pametniji od mene pa mi je zato ministar, sta ce mi glup min.)

@ silverglider
Bas sam i rekao da je problem u svesti i serijskoj pirateriji kada sam spominjao razanje po stanovima.

Hajde da okrenemo pricu drugacije:
Neka svako napise resenje koje smatra da bi urodilo plodom jer smo vec definisali, odredili metodoloski i empirijski :eyebrows: problem.

Moj predlog je: drzavne subvencije i olaksice na legalan softver, sudska kontrola medija (oglasi, news grupe....) BEZ DRAKONSKIH MERA i kampanja (prava a ne tipa pirati unistavaju player).

Sorry na opsirnosti POZ

ma sta bre pricas ? Pa jel parental advisory platio nasu drzavu da uzima prodavcima na pijaci CD-e sa njihovim logoom na omotu ? NIJE ! Pa nek te preprodavce tuzi muzicka kompanija ciji su disk kopirali, a ne da idu dva pandura i uzimaju diskove. Jedno je ne placanje poreza, a jedno je piraterija.... #$%@#$^ Isto kao i za tarkana i karleusu, tako i za softwer, nek eidos tuzi lika koji je preprodavao UT, a ne drzava da mu oduzima HDD i CD-e. Ako je covek platio porez na zaradu (a nije n aravno, to svi znamo, ali recimo da jeste, cisto konverzacije radi) mogu da ga povuku za ... ako ga nije tuzila kompanija ciji je proizvod kopira.

Pa o tome se i radi po svojinskim odnosima u nasoj zemlji nisam ni mislio zaplena vec gonjenje, jer nema pravo da ti oduzme na pijac CD ove jer ti prodajes plastiku, ali moze da te tuzi, oglobi, cak i strpa u zatvor ali ne sme da ti uzme TVOJU plastiku koju si platio 9 din/kom (legalno).

Drzava ne tuzi zbog ediosovog logoa vec zbog prodaja falsh robe!!!!!!!!
Iz te parnice nece edios dobiti ni pare ali moze uloziti privatnu tuzbu pa se naplatiti. Nemoj da izjednacavas pirateriju i krsenje coryrigth-a (prvo je problem drzave, a drugo je privatna stvar Tarkana, Ediosa, EA gamesa........)

POZ

:) :d

@original: pa piraterija i jeste krsenje copyright-a ! :S: za ostalo se manje vise slazemo, sem sto drzava realno po zakonu nazalost ima prava da oduzima stvari jer se te stvari tretiraju kao sredstva sa kojima je pocinjen "prekrsaj" ili "krivicno delo". recimo odes da pecas, a nemas dozvolu, naidje cuvar i napise ti prijavu i oduzme ti pecaljke, nazalost ovo je ovde sasvim normalna stvar, mada je i u nekim drugim zemljama...

Pa i treba da ti oduzme, kad pecas van sezone i bez dozvole, cime direktno ugrozavas biolosko staniste riba, doprinosis unistavanju zivotne sredine i narusavas prirodni poredak...
A sta narusavas krsenjem kopirajta? Jadni muzicari nece imati pare za tri ferarija, nego samo za dva? Ta me cinjenica toliko potresa da cu tri dana samo o tome razmisljati...

Da, sad ispade da svi muzicari ili glumci imaju po petnaest ferarija, pa ako ih zavrnes ispadas Robin Hud. Nije nego. Ostecuje se zakoniti vlasnik i ostecuje se budzet drzave.

Poenta je u tome da nije na tebi da odlucujes koliko ko sme ili treba da zaradi - ako nesto nije tvoje, onda nije tvoje. Stvar je u principu, pa zaradjivao taj muzicar 100K na Finsbury Parku ili 100 marke u nekoj kafani u Malom Mokrom Lugu (i posle sa tetkicama u kuhinji jeo ostatke od svadbe).

Hocu da kazem da na pirateriju najvise kukaju muzicari koji najvise zaradjuju...

svaki problem je lako resiti ako ima volje i dogovora.
bitno je koliko je vazno resavanje problema i kojim redom.
recimo da je nasa drzava uspela da spoji dva velika grada NS i BGD i da ih usaglasi sa celom srbijom (ADSL u zitoradji, pa sve do negotina)
znaci eto sada smo u jedno 2050oj i posto mozes da odes kod doktora, drzava je vratila dug...itd...itd...itd
doslo je vreme da se resi pitanje piraterije, OZBILJNO i iskreno a ne lobosticki.
znaci imas poluge sistema koji su tu da vrse kontrolu i rade u skladu sa zakonom...e, a sta je zakon. jel ce to biti zakon 2005 ili 2050 godine....jako bitno.
jel uvodimo red rad i disciplinu sada ili kasnije.
pitanje resavanje piraterije u SRBIJI (a ne beogradu kako vidim da se uglavnom misli), je lepa zamisao, ali isto tako je lepo da napravimo svemirski program, zar ne, humano, lepo, napredno. ali dj*ka.
poenta je da je pitanje piraterije nemoguce resiti trenutno u srbiji, jer je nemoguce sprovesti ga a da ne budess selektivan.
znaci treba razdvojiti NIS jugopetrol i nekom malog lika koji ima graficki studio u kragujevcu i prezivljava. a to je zakonski nemoguce, ili mozda jeste ali je pitanje sta je logicno i pravedno.
druga stvar kako napraviti cene a da nisi selektivan, da li ce nis i neki graf studio imati iste uslove kreditiranja radi prelaska na legalan software.
seminari su dobar pocetak, nije sve sila. reklame na TVu za beneficije.
pricao sam sa pandurima pre nekog vremena i oni kao hoce nama da pomognu, jel tako pa nas globe na svakom cosku ko majmune. naravno oni da hoce da su svesni, bili bi i znali da se tako ne resava problem. mogu da plate reklame, koje se vrte, gde mozes svakih pet minuta posle reklame za pivo da vidis i statitiku vezivanja u kolima, scene dogadjaja...pa da stavis prst na celo i kazes...HMMM.
a kada ti lupi 10i deo plate samo ces da dobijes grceve u stomaku i da ga mrzis, pljujes i radis ostale stvari koje je naravno i zasluzio. jer puni kesu drzavi, pod kao satro fazonom da nam pomaze, jel te... pa nismo bas toliko glupi!
tako i ovde to mora biti dugorocan proces koji je moguce napraviti samo ako drzava ide ka poboljsanju standarda i plata. i da ga prati skladno tome.
nije isto, razmisljati o sofwtareu ako si strapao u budjelar 300 ili 2000e mesecno.
mislim da je pitanje piraterije nemoguce resiti u srbiji, trenutno. a i pitanje koliko bi bilo pravedno da se resava, sada, odmah i sistemima zesce represije.
pitanje nije lako, i nazalost moram da kazem da je ova latencija u odnosu prem piratskom softveru u nekim firmama sasvim OK, znaci polako. nije bas po zakonu jelte, ali sta ces...realno.
za pocetak pocetka samo treba uticati pozitivno na velike firme koje jako puno zaradjuju da dele to zakonski i pravedno sa drugima koji su to zasluzili. znaci kupovina softwarea. tih firmi nema malo, vec dosta. i to je dovoljan pocetak.
a za ziku iz kragujevca, ne znam resenje...sada.

Poslednja izmena:
lepo sam rekao, krenuli su da resavaju pirateriju od kraja, a ne od pocetka. JA treba da se patim sa freewareom i dakupujem filmove od tuck-a da dam indiri radic primer kako ona treba da se ponasa ? seljancura je ukrala ramstajna za pozadinu u jednoj pesmi i ko zna sta je sve jos pokrala, pa onda djogani, da se ne buni mozda i on sto mu ne placaju muziku koju je pokro najgrdje ? :trust: Sto njemu ne ulete i daju mu 5 godina robije i oduzmu sprave studiju koji mu je montirao kradene matrice ? #$@^$#^@ E zato je iritirajuce to "stop pirateriji" koje je usmereno na nas, i zato postoji ono JA NECU, NECE ONI MENI...to je onaj rad, klinca narko dilera od 17 god privode 100 puta i svaki put ga puste jer je maloletan, a ako vozis auto pijan 2 puta ides u zatvor bez mogucnosti pomilovanja ili otkupa kazne, jer si opasan po okolinu i mogao si da ubijes nekog, a klinac koji nosi gun sa sobom i prodaje heroin je totalno bezopasan...E TO JE PROBLEM !

Moja prica

Evo moje price. Imam 19 godina. Godinu dana sam se bavio piraterijom, konkretno prodajom igara. Poceo sam da se bavim time iz ljubavi prema igrama i zbog potrebe za novcem, jer moji roditelji (majka prosvetni radnik-zavisi od budzeta, cale sluzbenik) nisu bili u stanju da me materjalno podre za bilo sta.
Vremenom sam razradeo posao i od toga zaradjivao pristojnu sumu, koja je bila u rangu 300-400 evra mesecno, ali se radilo 14 sati dnevno. Novac od toga sam koristio za placanje stana i izdrzavanje, odlazak na letovanje (posle 11 godina) i dzeparac. Od tih para nisam kupio stan niti kola. Pre tog posla sam se bavio raznim sezonskim poslovima (jer mi je skola jedino to dozvoljavala), koji su bili posteni, ali mi nisu donosili dovoljno para.
Avgusta ove godine sam uhapsen na Auto Pijaci u Nisu, mestu gde se dnevno prodavalo preko 2500 piratskih diskova!!! Stigao mi je poziv za sudjenje. Teretim se za prodaju robe nepoznatog porekla. Imam dva poznanika koja su vec osudjena. Oba su uhvacena sa malo diskova i dobili su godinu dana uslovne kazne. Mene sudjenje ceka sledece nedelje. Momak iz kraja je uhvacen sa 420 grama heroina, za licne potrebe, sve spakovano i spremno za distribuciju!!! i u novinama je pisalo o tome, i pogodite koliko je dobio? Mesec dana zatvora ili godinu dana uslovljeno! E boze ima li te. Koliko je klinaca upropasio taj lik, a koliko je stete nanelo 100ak piratskih diskova? Mislite o tome.

Kako izgleda danas piraterija na zapadu? Pa tamo nema klasicno kao kod nas, kupis disk, i sljakas, tamo ljudi mnogo toga skinu sa neta koriste i ne ostvaruju profit daljom prodajom, tako ce i kod nas biti za par godina kada veci broj ljudi vidi blagodeti brzog neta.

Situacija kod nas je takva da milion ljudi prodaje diskove, svako ko ima rezac misli zasto i on ne bi prodavao i to po kojim cenama? Na Nisakom buvljaku se diskovi mogu naci i za 40din!!!, ej cetrdeset dinara. Covek lagano prodaje mp3 diskografije za 60 dinara. Prodaje celokupan covekov zivotni rad za 60 din. Pa ja da sam na mestu tog umetnika, ja bi ga ubio na licu mesta. I to kazem ja koji sam se nekada bavio krsenjem autorskih prava, a kamo li neko drugi. Svakako da ne bi bio toliki problem kada bi se piraterija svela na jedan razumni nivo, kada sve to ne bi bilo tako drsko, proizvodjaci se bukvalno ponizavaju. Nije cudo sto su Niski buvljak nekada (mozda i sada) redovno posecivali prestavnici lokalnih bioskopa.

Inace nasi ljudi su navikli da sve imaju. Desavalo se da dodje covek i pocne da nabraja sta sve ima. Ljudi su toliko toga nagomilali i napukovali da vise i ne znaju sta imaju. Kupujui tako da bi imali, a ne zato sto im treba. Zato ljudi na zapadu dok ne procitaju 3 opisa i ne odigraju demo ne pada im napamet da kupe nesto.

@silverglider da tako je odredjen broj ljudi zaista ima para, i menja racunarske komponetne i daje veliki novac za to, ali je stanje ovde sasvim drugacije. Ovaj forum nije reprezantivni uzorak i stvarnost ovde je mnogo drugacija. Znam ljude koji mesecima nisu jeli meso, da bi klincu kupili komp da bi mogao nesto da radi. Ima klinaca koji su tada raspalili igre, a ima i onih koji su uzeli da uce nesto. Ovde je komp do oslobadjanja od poreza bio pojam. Pojam u 21. veku. Koliki je procenat kuca u Nemackoj koje nemaju komp? Isto toliki koliki je ovde procenat nepismenosti. Nasa zemlja je dosta zaostala iz raznih razloga. Ovde u Nisu mi se mnogo puta desavalo da naidjem na nepismene ljude ili delimicno pismene (ne znaju da pisu, ili neznaju latinicu). Ponovo uvodjenje poreza na racunare ce opet usporiti razvoj zemlje. Pomocu lako dostupnog softvera mnogo nasi ljudi su naucili da rde u programima koji su na zapadu znatno teze dostupni, a vi odve kad kupite komp dobijete da sa 2000 evra nelegalnog softvera. Sto se tice dolaska stranih proizvodjaca softwera koliko je njih zaista doslo? Koliko njih je ponudilo popuste, i kakve? Smesno, sve se zavrsilo na recima. Po meni najbolji nacin borbe protiv piraterije su originalna izdanja po pristojnim cenama. Ja npr. kupujem filmove koji dolaze uz novine, o od tada nisam odgledao nijedan piratski film, osim nekih novijih. Nis nema bioskop. Zaista je tako. Nis ima bioskope sa opremom iz posleratnog perioda. Propali su zbog pirata, ali su i sami krivi zbog svoje lose poslovne politike, i diktiranja cena (mislili su da povecanjem cena zadrze svoju zaradu iako ce se broj posetilaca smanjiti). Silver kaze: "Firme imaju interesa da dodju ovde, da eventualno revidiraju politiku lokalnih cena, da uloze kintu u razvoj softvera na srpskom, postoji neka osnova da domace firme i domaci programeri rade nesto u struci kod nas i zarade kintu, formira se trziste polovnog softvera, itd. - ima niz svojih prednosti. " pa gde su???
Reci silver gde da kupim PS za 40 evro, odmah cu platiti, i vise. Zelim i ja da imam tehnicku podrsku, zelim da mogu normalno da se igram na netu, da skinem patcheve, da radim i 12 sati dnevno ali i da imam. Zelim da mogu da odem jednom godisnje na odmor, zelim da moji roditelji mogu da me izdrzavaju dok ne zavrsim fax, zelim da idem kolima na fax, da se ne bi smrzavao sat vremena na minus beskonacno, zelim da mogu da radim legalno, i dacu sve od sebe da to tako i bude.
Zasto sam morao da radim po 16 sati dnevno da bi kupio komp? Jesam li proklet rodjenjem ili sta? Jesam li nesposoban ili glup da nesto uradim? Jesmo li mi svi takvi?
Sa druge strane ljudi ovde najcesce krive druge i retko polaze od sebe, uvek je lakse odrugog okriviti, nego sam probati da se nesto promeni, sve zavisi jedino od nas samih, i ako se svako potrudi da ono cime se baviradi na najbolji moguci nacin, svima bi nam bilo bolje, i to ne za 500 godina (sto neki koriste kao izgovor).

Jedan broj nasih ljudi radi za strane firme odavde, i time za nase uslove pristojno zaradjuje, zasto se nasa vlada nije potrudila da pomogne talentovanim ljudima u nalazenju takvih poslova???

@URGH! Nikada nebi bila ni upola frka kada se ne bi prodavalo javno, kada bi se radilo tiho i u manjem obimu (znaci vecim cenama, jer jedino cena moze da opameti naseg coveka da ne kupuje sve sto mu pande pod ruku).Sto se piraterije u hrvatskoj tice, tamo se ne radi javno i ima milion mesta gde se po normalnim cenama mogu kupiti originali, i ljudi tamo i kupuju deo originala, jer se ne bi svakim danom pojavljivale nove prodavnice da im ne ide.

@gx-x varas se na radiu bi slusao 3 pesme koliko je tvoj radio imao para da plati. Malo preterujem, ali...gx-x

@original Pouzece nece jos dugo postojati, veruj mi bio sam u svemu tome. Inace mob i dogovor nikada i niko ne moze ukinuti.
Inace ja bi bio presrecan kada bilo kao sto rece: 'Druga mogucnost im je da cekaju 2 godine i da igraju se za 200-500 dinara'.
Sto se prodaje

Zadnjih godinu dana pokusavam da kupim originale nekih igara, i znate li sta sam postigao? Kupio sam 4-5 igara koje su sve starije od 4 godina. Na inostranim sajtovima nisam imao uspeha jer smo svuda na crnim listama. Gde je tu vlada da intervenise i kaze, mi zelimo da se borimo protiv piraterije i zato nam omogucite da kupujemo legalno. Gde je vlada ka ze, znate mi smo siromasna zemlja, mozete li nam pomoci na pocetku dajte nam neke popuste (milism na sva izdanja, znaci filmove, igre, programe) makar u prvom periodu. Nasa vlada je tu samo kada treba pricati o novim porezima. Situacija je takva da ne mogu korisnici krenuti napred, nego proizvodjaci, da oni naprave malo ustupaka. Zasto nas DVD kosta 1500 din??? Zasto je bioskop skup? Muzicka idustija je u boljem polozaju jer su im cene pristojnije, znam dosta ljudi koji kupuju domace originale, jer su cene koliko toliko podnosljive.

Poslednja izmena:
@milos1985: :) svaka cast na postu i iskrenosti ! Slazem se sa tobom do reci.
PS. Nisam ja mislio da kupim radio stanicu pa da sebi pustam pesme, vec radio prijemnik :)

O prijemniku i prican. Nase radio kuce jadno zive i rade, i 2/3 ne bi imalo para da licencira ni opremu i softwer a kamoli da plate muziku koju pustaju.

milos1985 je napisao(la):
Zato ljudi na zapadu dok ne procitaju 3 opisa i ne odigraju demo ne pada im napamet da kupe nesto.
Otprilike i ja tako radim, iako igre placam do 100 dinara :)

Inace, i ja sam pokusavao nesto ranije, samo sa metal muzikom, medjutim poznato je kako je ova muzika popularna u Srbiji medju sljivama :) tako da od bizmisa nista...

gx-x je napisao(la):
@original: pa piraterija i jeste krsenje copyright-a ! :S: za ostalo se manje vise slazemo, sem sto drzava realno po zakonu nazalost ima prava da oduzima stvari jer se te stvari tretiraju kao sredstva sa kojima je pocinjen "prekrsaj" ili "krivicno delo". recimo odes da pecas, a nemas dozvolu, naidje cuvar i napise ti prijavu i oduzme ti pecaljke, nazalost ovo je ovde sasvim normalna stvar, mada je i u nekim drugim zemljama...

Pa bas se o tome i radi zato sto je zakonodavac morao da prvo spreci pocinioca prekrsaja, ali i da zastiti svojinu zato postoji prigovor koji se na sudu u prekrsajnom postupku ulaze i na taj nacin se vraca imovina nad CD ovima ma sta bilo na njima. Zaplena i spaljivanje moraju biti drugom odlukom dozvoljena i sprovedena, a ti do tada (nekih 2 godine) imas svojinu na tipu plastike (CD-u). Zaplena i spaljivanje se radi iskljucivo za opasne materije ORUZIJE, DROGU i CIGARE - (kod cigara ono privatno lice koje tuzi nije kompanija vec drzava jer cigare ulaze u akcizni rezim naplate (drzava odredjuje NAJMANJU cenu)). Naravoucenije je tacno da Recna inspekcija moze da oduzme pribor, ali mora da vrati, a kada sama pronadje mreze za krivolov onda je to prekrsaj nn lica i ono ima rok da se javi da dobije nazad (ako je lud :d) ili se spaljuje pronadjeno sredstvo za krivolov.

@milos1985
U principu se slazem sa osnovnim karakteristikama, ali nemojmo naivno posmatrati situaciju. Sada ce adobe da prodaje zbog trzista od pola miliona do milion kompijutera (u snovima) jeftinije proizvode koji ce se posle izvoziti (makar i samo serial-i) u inostranstvo. A i time da ruse konkurentnost u svetu.

Zar stvarno mislis da nasa zemlja treba da otkupljuje stare igre ne bili mi mogli da igaramo legalne igre stare 3-4 godine? Ajde da taj projekat nazovemo "YUGO Amerika 2 - The finansiranje promasenih investicija".
Jel bi ti igrao Caesar I pored Rome - Total War, a budzet bi bio osakace.

Da nas pravni sistem nije savrsen, nije, ali tvoj problem sa osudom mi je prosto neshvatljiv. Kako neko moze da odgovara za PREKRSAJ, kao za KRIVICNO DELO, i da dobije kaznu zatvora? To nasa praksa ne poznaje i mora da su ti uz to dodali jos nesto cime te vezuju za krivinu.

BTW: Trazi im nazad diskove ako ti je za utehu :d

P.S: Iskrene zelje za izvlacenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno